Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Presidentinvaalikisa kuumenee ja Vaalietkot tekee paluun – Tilaa maksuton uutiskirje! Tilaamaan —>

 

Pari kommenttia HS:n Matilda Jokiselle Ukrainasta, Gazasta, ”lännen tekopyhyydestä” ja globaalista etelästä

( Sitaatti) ”MIESTEN, naisten ja lasten jättäminen ilman vettä, sähköä ja lämmitystä on puhdas terroriteko.

”Ja meidän on kutsuttava sitä sellaiseksi”, kirjoitti Euroopan komission johtaja Ursula von der Leyen Twitterissä lokakuussa 2022. Hän viittasi tietenkin Venäjän sotarikoksiin ukrainalaissiviilejä vastaan.

Lokakuussa 2023 Israel katkaisi sähköt, veden ja ruoka- sekä lääkejakelun 2,3 miljoonan ihmisen asuttamalta Gazan kaistalta. Kyse oli vastauksesta äärijärjestö Hamasin lokakuun 7. päivä tekemiin terrori-iskuihin, joissa kuoli noin 1 400 israelilaista. ( Sitaatti päättyy)

Näin räväkästi asioita rinnastamalla  aloitti puheenvuoronsa

”Länsijohtajien tekopyhyys Israelissa näyttää, miksi globaali etelä ei vastusta Venäjää kanssamme”

Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Matilda Jokinen. (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009933859.html?fbclid=IwAR0irrVXtYRb1jyC-E2iPKbF1hjZQzFYPUfVMN0aIdbRAEfuhuxpySIzW8A)

Pari kommentia vain. Ensiksi, kuinka kohtuullista on vaatia että Israel jatkaisi sähkön, veden ja elintarvikkeiden toimittamista Gazaan ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut.  Israel on luvannut aloittaa Gazan huoltamisen uudestaan, kunhan panttivangit palautetaan.  Ukrainassa kyse on siitä, että Venäjän pommitukset kohdistuvat  maan omaan energia- ja vesihuoltoon. Ukraina ei ole koskaan iskenyt Venäjän siviileitä vastaan. Jokisen shokkivaikutusta tavoitteleva rinnastus  ontuu tosi pahasti.

Toiseksi, globaali etelä ei ole mikään  ”läntisen tekopyhyyden ” tahdoton heijastelija. Onhan niinkin, että globaali etelä ei välitä hitustakaan Ukrainasta, koska vain he siellä ovat kaiken vääryyden uhreja. Ukraina on monille pelkkä ”valkoisten” ongelma.

Lisäksi kylmän sodan jakolinjoja on vielä nähtävissä, silloinhan suuri osa globaalia etelää oli  Venäjä/ Neuvostoliiton kanssa  enemmän tai vähemmän kimpassa ” USA:n hegemonian vastaisen ja anti-imperialistisen ja sionismin vastaisen kamppailun” merkeissä. Etelä-Afrikan ANC  ym. liikkeet ovat vielä kiitollisuuden velassa Venäjä/Neuvostoliitolle, joka aseisti ja koulutti niitä, mikä vaikuttaa nykyiseen Venäjän fanitukseen. Afrikan maiden Venäjä-myönteisyydestä Yleisradion Afrikan kirjeenvaihtaja Pasi Toivosella oli taannoin hyvä ja perusteellinen reportaasi. Suosittelen että Matilda Jokinen  ja hänen ihailijansa kaivavat sen verkosta  esille.

Nämä asenteet vaikuttavat myös joidenkin suomalaisten vasemmistolaisten keskuudessa ( mutta me tannerilaiset sosialidemokraatit olemme ainakin asia erikseen).

P.S. Somessa leviää kuva jossa maailmankuulu ilmastoaktivisti Greta Thunberg poseeraa ”I stand withGaza”- kyltin kanssa aktivistinaisten ryhmässä. Hän ei ole sen sijaaan osoittanut millään tavalla  myötätuntoaan maailman mitassakin harvinaisen laajan ja julman  Hamasin terrori-iskuryppään  uhreja kohtaan. Israelilainen  ympäristötiedottaja  Racheli Wacks (Zavit) syyttää Thunbergia ympäristöasian viemisestä oudoille raiteille: ”Shut up, Greta! How dare you?” Tässä linkki ( https://www.ynetnews.com/article/s1txhfgmp?fbclid=IwAR0n0MKN2lyr7GCRuchurYMvOLw6uYE3C7E2gQC4IFamQylu3CkAHzNZoxw )

auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (64)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. PiviKopsa
  Päivi Kopsa #4002574

  Media tosiaan vaikeni panttivankikaappauksen viisaasta ehdollistamisesta sähkön, veden jne saantiin. Ja YK pilasi loput, kyseenalaistamalla Gazalaisille ehdotetun siirron Etelä-Gazaan. Linkittäen sen taas, ah niin jalolla ,) tavalla Geneven pykälään miehittäjän tekemästä väestön pakkosiirrosta, joka tehtiin juutalaisten suojaksi Toisen Maailmansodan jälkeen.

  Niin, eiväthän ne uhriluvut olisi sitten päässeet nousemaan Hamasin toivomaa tahtia! Hölmölä New Yorkissa! No nyt ovat nousseet ja nousevat yhä.

  Ilmoita asiaton viesti

  • PiviKopsa
   Päivi Kopsa #4002577
   Vastaus kommenttiin: #4002576

   No niinkin. Kukas siitä olisi ollut vastuussa jos vastuunjakotaulukon mukaan mennään? Palestiinalaishallinto Ramallahissa.
   Israelilla ei nimittäin ole mitään juridisia vastuita, silti se toimittaa a 700 tonnia apua viikossa, antaa sähköä ilmaiseksi,jne.

   Fatahin täysin Hamasille antautunut korkea virka-hklö sanoo, ettei ole panttivankeja, vaan SOTAVANKEJA. Tarkoittaako se vielä menneitä tapauksia kovempaa panttivankien kohtelua. 1 vuotiaista alkaen.
   There are no hostages. There are POWs. We know the rules of treating POWs. We have experience with POWS, and the world has seen how we treated those POWs. Ja näistä ei edes keskustellakkaan ennekuin sota on ohi.
   https://www.memri.org/tv/snr-fatah-official-abbas-zaki-praises-hamas-invasion-israel-osama-hamdan-prepared-west-bank-too

   Ilmoita asiaton viesti

  • auliskallio
   Aulis Kallio #4002581 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #4002576

   Näin Ylen uutisten sivulla jo jokin aika sitten tiedon, että vain 10% Gazan vedestä tulee Israelista. Joten Israel ei ole kyllä pääasiallinen janoon tappaja.

   Ilmoita asiaton viesti

   • nita
    Nita Hillner #4002606
    Vastaus kommenttiin: #4002581

    No sekään ei ole siis Israelin syytä, mutta moni ammattitaidoton toimittaja kirjoittaa tunteiden vieminä, ei faktan mukaan. Miten voimme enää luottaa mihinkään? Moni on tietämätön ja jotkut jopa valehtelevat.

    Ilmoita asiaton viesti

    • Tom Sundberg
     Tom Sundberg #4002744
     Vastaus kommenttiin: #4002606

     Osoitin viestissäni tuon veden puutteeseen liittyvän olevan virheellistä. Tuo mistä syytät ammattitaidottomia toimittajia on yksi yhteen sinun virheelliseen tietämykseen. Tulit juuri tuominneesi itsesi virheellisen tiedon levittämisestä, jopa valehtelusta. Hienoa!

     Ilmoita asiaton viesti

     • nita
      Nita Hillner #4002775
      Vastaus kommenttiin: #4002744

      Totta puhut, minä olin tietämätön, uskoin viestimiä enkä ottanut itse selvää. Olen huomannut Ylen oleva Suomen luotettavin media vaikka sitä eniten parjataan.

      Ilmoita asiaton viesti

      • Tom Sundberg
       Tom Sundberg #4003423
       Vastaus kommenttiin: #4002775

       On aina hyvä, kun pystyy myöntämään oman virheensä. Olet kuitenkin vahvasti puolustanut Israelin toimia. Monesti perustanut näkemyksesi muuhun kuin faktoihin tai vain toista puolta tukeviin faktoihin. Siviilit tuolla oikeasti kuolevat! On sitten tekijä kummalta puolelta tahansa. Juuri tuollaisen hyväksymisen moraalia kyseenalaistan. Kuinka monta Israelissa olisi kuollut, jos Israel ei olisi iskenyt siviilikohteisiin? Väitän, että ei yhtään. Tuo siviilien tappaminen on puhdas kosto ja siellä kuolee oikeita ihmisiä! Molemmin puolin. Ei mitään numeroita. Molemmin puolin tappaminen on rasistista ja vihaan perustuvaa.

       Minä ole tuominnut 100 prosenttisesti ensin Hamasin iskun ja myöhemmin Israelin toimet. Niin pitäisi kaikkien moraalisten ihmisten tehdä. Ainoa oikea puoli jonka noihin tapahtumiin voi ottaa on moraalinen ja inhimillinen. Ja se vaatii molemmin puolisen murhaamisen ja muun vahingoittamisen tuomitsemisen. Yksinkertaista. Oleellisinta nyt on tuon alueen rauhoittaminen ja tappamisen lopettaminen. Vain siten on mahdollisuus parempaan. Valitettavasti nyt ei tuolla kummallakaan ole halua parempaan. Voi olla, että se vie muutaman sukupolven. Mutta jos sitä ei aloiteta, niin ei siihen koskaan päästä.

       Ilmoita asiaton viesti

       • nita
        Nita Hillner #4003490
        Vastaus kommenttiin: #4003423

        Olen surullinen Gazan siviilien puolesta, varsinkin naisten ja lasten. Pidän kritiikistäsi, koska tavallaan se saa ajattelemaan omia sepustuksia tarkemmin. Kiitos siitä! Itse kirjoitan välillä tunteella niin kuin ilmeisesti myös jokunen ammattijournalisti.

        Tilanne on vaikea, Israel on tietty tehnyt monia vääriä juttuja alueella, eikä kosto ainakaan auta tilannetta. Palestiinalaiset ovat uhreja, mutta niin ovat myös alueen juutalaiset. Hamasin tekemä brutaali isku tulee entisestään kärjistämään alueen tilannetta. Hamasin teot eivät siis auta palestiinalaisia vaan heikentävät heidän asemaansa entisestään. Israelissa on kuitenkin paljon ihmisiä jotka ovat kantaneet huolta palestiinalaisista ja auttaneet heitä, varsinkin Gazan lähellä olevasta kimbutsista on autettu Gazan siviilejä. Suhtautuvatko ne ihmiset, jotka selvisivät iskusta hengissä, enää yhtä ystävällisesti palestiinalaisiin? Aina vaikeammaksi menee…

        Ilmoita asiaton viesti

        • Tom Sundberg
         Tom Sundberg #4004456
         Vastaus kommenttiin: #4003490

         Olen tuosta tekstistäsi pitkälti samaa mieltä. Kuitenkin miesten henki on yhtä tärkeä kuin muidenkin.

         Monesti näissä tilanteissa tunteet ottavat vallan ja vasta muutaman viikon jälkeen rauhoitutaan ja aletaan näkemään metsä puilta. Juuri siksi olen osallistunut tähän keskusteluun. Koska olen oppinut huomaamaan omat tunteeni ja siten ymmärtänyt niiden sivuun siirtämisen tärkeyden, jotta faktat ja objektiivisuus saavat tilan.

         Tuolla on molemmin puolin paljon hyvää ja paljon pahaa. Valitettavasti siellä on niin paljon vihaa, että molemmilla puolilla vihan kyllästämät ovat vallassa.

         Ilmoita asiaton viesti

   • jperttula
    Juhani Perttu #4002609
    Vastaus kommenttiin: #4002581

    ”vain 10% Gazan vedestä tulee Israelista”

    Jos näin, niin Israel töpeksi oikein kunnolla. Veden sululla ei käytännön merkitystä, mutta Hamas sai siitä propagandahyödyn.

    Ilmoita asiaton viesti

   • Tom Sundberg
    Tom Sundberg #4002616
    Vastaus kommenttiin: #4002581

    Kummassakin väitteessäsi olet väärässä. Tuo kymmenen prosenttia on koko veden määrästä, mutta suurin osa Gazan vedestä ei sovellu juomiseen. Polttoainepula on lopettanut vedenkäsittelyn suurilta osin Gazassa. Samoin Israel kontrolloi mitä saa mennä Gazaan (esim. varaosat). Molempien puute johtuu Israelin toimista. ”Most of Gaza’s water comes from a small part of the Coastal Aquifer – a body of rock that holds groundwater. However it is contaminated with saltwater and untreated sewage and is not enough to meet the huge needs of the growing population. The remaining water supply comes from a desalination plant and wells, and some that is purchased from Israel.”
    ”Israel also controls what materials can enter Gaza for maintaining and repairing Gaza’s water infrastructure, which is old and has been repeatedly damaged by bombing.” ”We need to truck fuel into Gaza now. Fuel is the only way for people to have safe drinking water.” Vettä tarvitaan myös muuhun välttämättömään kuin vain juomiseen: ”Water pressure down in hospital to the point we can’t sterilize instruments” ”At the heart of the water supply issue is the lack of fuel and electricity, which powers water pumps to treatment centers.” Joten kyllä Israel on suurin syyllinen vesipulaan Gazassa.

    Ks. esim. https://edition.cnn.com/2023/10/18/middleeast/gaza-water-access-supply-mapped-dg/index.html https://islamic-relief.org/news/gazas-water-crisis-explained/ https://www.unrwa.org/newsroom/official-statements/matter-life-and-death-water-runs-out-2-million-people-gaza https://www.nbcnews.com/news/world/gaza-taps-running-dry-water-shortage-crisis-point-rcna120753

    Kirjoitat paljon blogeja, mutta et vaivaudu tarkistamaan faktoja. Esim. Ulkoministeri Valtonen oli pitkään myös sillä kannalla, että Israel ei tee mitään väärää, mutta on nyt muuttanut kantaansa. Teitä on täällä edelleen kolme, jotka näkevät palestiinalaiset pahoina ja kaikkeen syyllisenä ja keksitte mitä mielikuvituksellisempia perusteita, miksi Israel ei tee mitään väärää. Eiköhän kaikki muut ole jo päässeet alkujärkytyksestä yli ja näkevät molempien puolien laittomuudet, jotka monilta osin ovat sotarikoksia.

    Ilmoita asiaton viesti

    • auliskallio
     Aulis Kallio #4002653 Kirjoittaja
     Vastaus kommenttiin: #4002616

     En näe tilannetta mustavalkoisena, mutta kun nämän Suomen Lähi-Itä-asiantuntijat, tutkijat joissa paljon hutkijan vikaa, ja jotkut toimittajat ovat niin yksipuolisesti Israel-kriittisiä yritän tuoda kolikon toisen puolen esiin. Olen ollut myös hyvin tuohtunut, että joissain piireissä Hamasin hirmutekoja vähätellään ja selitellään. Minulla on juutalaisia ystäviä monissa maissa (joilla sukulaisia ja ystäviä alueella) ja myös joitain jotka itse asuvat Israelissa, ja heidän kauttaan se on tullut todella lähelle.
     Tässä vesiasiassa olen nyt ilmeisesti erehtynyt.
     Mutta esim. viikonloppuna julkaistussa artikkelissa arvostelin Itä-Jerusalemin palestiinalaisten kohtelua (linkin kera) ja puffasin juttua jossa ehdotetaan vakavia neuvottelu Israelin ja PA:n välillä, ja eilen julkaistussa jutussa ilmaisin että EU:n ehdotus ”tauosta” sotatoimissa jotta humanitaarinen apu saadaan perille on hyvä ehdotus. Olen todella pettynyt jos ei Israel siihen suostu. Ranskan presidentti Macron on kai tänään Israelissa ja hän on sanonut puhuvansa humanitaaarisen tulitauon puolesta. Vähän pidemmälle menevä ehdotus.

     ”Tässä loppukaneetti eilisestä jutusta: ” Tärkeintä olisi tietenkin riittävän humanitaarisen avun paikalle pääsyn varmistaminen. Ehkä joku ”tauko” ( ei kuitenkaan virallinen tulitauko) sotatoimissakin olisi sitä varten paikallaan, kuten EU ehdotti maanantaina. Vosivatko ulkovallat ja avustusjärjestöt kysyä Egyptiltä, saisiko kenttäsairaaloita perustaa sille puolen rajaa? Tosin en usko, että Egypti suostuisi koska se pyrkii estämään Hamasin soluttautumisen alueelleen, mikä voisi haitata suhteita Israeliin. Siinain ISIS-terroristeista on sille sitä paitsi jo melkoinen riesa. ”

     Ilmoita asiaton viesti

     • jperttula
      Juhani Perttu #4002689
      Vastaus kommenttiin: #4002653

      ”Olen ollut myös hyvin tuohtunut, että joissain piireissä Hamasin hirmutekoja vähätellään ja selitellään.”

      Sitä minäkin ihmettelen.

      Ilmoita asiaton viesti

    • PiviKopsa
     Päivi Kopsa #4003078
     Vastaus kommenttiin: #4002616

     Täytyy nyt varsiaisia vesitiedostoja esiin kaivamatta sanoa, että Hamasin vesihuolto kaipaa vertaistaan maailmassa. Se on jotain äärimmäisen vastuutonta. He saisivat heti suolanpoistoon apua Israelilta jos pikkusenkaan kuiskaisivat edes. Mutta siellä vallitsee täydellinen välinpitämättömyys!

     Ilmoita asiaton viesti

     • PiviKopsa
      Päivi Kopsa #4003106
      Vastaus kommenttiin: #4003078

      Israel on ilmoittanutkin veden aukaisemisesta Etelä-Gazaan, mm. Khan Younikseen, mutta:
      ”En voi vahvistaa tätä tällä hetkellä, koska vesiasemamme Khan Younisissa, Gazan kaupungissa ja Gazan keskustassa eivät ole sellaisessa kunnossa, että ne voivat vastaanottaa ja jakaa vettä ihmisille”, sanoi Gazan vesiviranomaisen johtaja Munther Shublaq. CNN.

      Noita Khan Yonikseen sattuneita osumia voi menneen perusteella epäillä Palest.ryhmittymien harhalaukauksiksi.

      Ilmoita asiaton viesti

     • Tom Sundberg
      Tom Sundberg #4003425
      Vastaus kommenttiin: #4003078

      Nuo esittämäni linkit kertovat muuta. Ja tuo on vain pieni osa tuon alueen vesitilanteesta kertovista artikkeleista. Esität, että mm. YK valehtelee. Aika paksua.

      Ilmoita asiaton viesti

      • PiviKopsa
       Päivi Kopsa #4003670
       Vastaus kommenttiin: #4003425

       En ottanut kantaa siihen, kun en ole ajanpuutteen takia päässyt kuin alkuun sen CNN:n artikkelin kanssa. Voikko tiivistää ne väitteet, kun ei ehtis lukea?

       Ilmoita asiaton viesti

    • PiviKopsa
     Päivi Kopsa #4003956
     Vastaus kommenttiin: #4002616

     Kun en ole ehtinyt vieläkään kunnolla tähän vesiasiaan keskittymään, niin sanon edes sen, mitä luin jonkun muun asian yhteydessä. Hamas kaivoi YK:n lahjoittamat valkoiset N:n leimalla varustetut vesiputket maasta, ja eikun rakettitehtaalle materiaaliksi.

     Eräs israelilainen yksityishenkilö päätti myös tehdä hyvän työn, ja kaivatti vesiputket Gazaan. Niille kävi tasan samalla tavalla; rakettimateriaaliksi joutuivat.

     Ilmoita asiaton viesti

  • nita
   Nita Hillner #4002596
   Vastaus kommenttiin: #4002576

   Parempi kiristää vedellä, jotta ne panttivangit saataisiin pois elävänä kuin pommittamalla. Luulisi palestiinalaisten vaativan Hamasin luovuttamaan panttivangit takaisin. Tai ehkäpä he eivät uskalla, koska silloin Hamas teloittaa suuren määrän ihmisiä. Mutta jos kaikki vaativat yksimielisesti Hamasin luovuttamaan panttivangit, ei Hamas voi tehdä mitään. Ei Hamas sentään kaikkia voi tappaa. Sit ei enää ole kansaa, jota kahlita.

   Hamasin kaltainen taho ei välitä siviileistään pätkän vertaa, ei ole väliä ovatko he eläviä vai kuolleita – vain oma valta ja vaurastuminen kansan kustannuksella on tärkeää. Sama juttu miltei kaikissa Lähi-idän valtioissa. Kansalaiset ovat päättäjiä varten, päättäjät viis veisaavat kansalaisten hyvinvoinnista. Ajatelkaapa Irania, jossa tyttöjä hakataan kuoliaaksi, mikäli hiuksia näkyy huivin alta. Tällaista menoa on monessa Lähi-idän maassa. Eikä Venäjä ole paljon näitä parempi – vielä se teeskentelee jonkin verran kansalaisten edessä, mutta tämäkin taitaa kohta loppua…

   Ilmoita asiaton viesti

  • jockerantanen
   Jocke Rantanen #4002624
   Vastaus kommenttiin: #4002576

   Onko Israelilla vastuu Gazan vesihuollosta?
   Mikä on gazalaisten oma vastuu? Vain 10 % vedestä tulee normaalisti Israelista. Tuo 10% ei varmasti ole oleellista kun puhutaan näännyttämisestä.
   Mikä on muiden arabivaltioiden, muslimiveljien vastuu omistaan?

   Ilmoita asiaton viesti

   • NeaUusitalo
    Nea Uusitalo #4002680
    Vastaus kommenttiin: #4002624

    The Israeli Zionists do not take responsibility for anything, least of all the Muslim population of the region, which they have plundered for more than 75 years and are still plundering.

    Ilmoita asiaton viesti

    • jockerantanen
     Jocke Rantanen #4002683
     Vastaus kommenttiin: #4002680

     Taitaa olla Nea Uusitalo aika lailla juutalaisvastainen. Ja samalla kommunistien kanssa liittoutuneiden arabien ystävä.

     Tekivätpä arabit mitä tahansa, se on OK. Mutta jos juutalaiset puolustautuvat niin se on milloin mitäkin.

     Ilmoita asiaton viesti

     • Tom Sundberg
      Tom Sundberg #4002728
      Vastaus kommenttiin: #4002683

      Sinä olet samalla tavalla puolesi valinnut välittämättä faktoista kuin syyttämäsi Nea. Tuossa Lähi-Idän tilanteessa ovat molemmat puolet pahoja! Kaltaisesi ihmiset, jotka näkevät asian vain toiselta puolelta ja sokeasti puolustavat, tapahtuu mitä tapahtuu, olette juuri niitä syyllisiä, jotka sokealla puolustamisella mahdollistavat nuo raakuudet molemmin puolin. Olet hyvä esimerkki miksi Persuja pidetään rasistisena puolueena.

      Ilmoita asiaton viesti

       • Tom Sundberg
        Tom Sundberg #4002746
        Vastaus kommenttiin: #4002737

        Lukutaidossa tai sen ymmärtämisessä vikaa? ”Tuossa Lähi-Idän tilanteessa ovat molemmat puolet pahoja!”

        Minä olen tuominnut molempien puolien väärin toimimisen. Siinä on meissä suuri ero.

        Ilmoita asiaton viesti

        • jockerantanen
         Jocke Rantanen #4003257
         Vastaus kommenttiin: #4002746

         Ihan totta?
         Sinä tuomitset vain Israelin ja israeliliasten teot. Pidät niitä esillä. Mutta et arabien barbaarisia lasten ja oikeasti siviilien teloituksia kadulle.

         Ja minähän se len ikea rasisti.
         Ei niin kauaa sitten kun musta mies kulki PÄKS:n käytyävillä epätietoisen näköisenä.
         Menin luokseen omaaloitteisesti kysyen mikä on ongelma? Hän näytti lähetettä mutta ei tuntunut ymmärtävän opasteita.
         Vein hänet oikealle ovelle ja hän kiitteli.
         Vika ei ollut opasteiden lukijassa vaan opasteissa. Ne ovat sekavia.
         Niin että nyt sitten ollaan rasisteja koko rahalla. En tosin katsonut ihonväriä, saman olisin tehnyt kenelle tahansa.

         Ilmoita asiaton viesti

      • nita
       Nita Hillner #4002800
       Vastaus kommenttiin: #4002728

       Tom, olen pitkälti samaa mieltä kuin sinä. Ongelma on monisyinen, enkä ole varma osaanko perustella mielipiteitäni ymmärrettävästi. Ovatko mielipiteeni oikeutettuja.

       1. Juutalaisten muuttoa Pelestiinaan on arabien taholta vastustettu aivan alusta asti, heidät on haluttu ajaa alueelta pois, ja menemään takaisin sinne mistä olivat tulleetkin, lähinnä Euroopasta. Toki juutalaisia on aina asunut Lähi-idässä, mutta heitä muutti suuria määriä Euroopasta ja Venäjältä huonon kohtelun takia ns. ”luvattuun maahan”. Ja kuten tiedät heitä kohdeltiin Euroopassa/Venäjällä huonosti vuosisatojen ajan ja lopulta natsit miltei tuhosivat heidät kokonaan.

       2. Arabimaat ajoivat myös juutalaiset pois alueiltaan ja nämäkin päätyivät usein ilmeisesti Palestiinaan (roomalaiset antoivat tämän nimen alueelle – se oli pilkkanimi).

       3. Ympäröivät arabimaat ovat hyökänneet yhdessä monta kertaa juutalaisten kimppuun, mutta ovat toistaiseksi hävinneet kaikki hyökkäyssotansa.

       4. Iran kumppaneineen haluaa ajaa juutalaiset kokonaan pois Israelista. Hamas on Iranin läheinen kumppani ja jakaa saman aatemaailman. Tähän aatteeseen liittyy vahvasti kansalaisten sorto ja naisten eläimiäkin huonompi asema. Vai miten selität sen että teini-ikäiset tytöt hakataan kuoliaaksi, jos hiuksia vähänkin näkyy huivin alta. Homoseksuaaliset teloitetaan jne.

       Hamas ja Iran edustavat terroria. Nämä tahot eivät ole kiinnostuneita kansalaisten hyvinvoinnista, eivätkä liioin välitä ovatko he eläviä vai kuolleita. Toki niitä eläviäkin ihmisiä tarvitaan oman aseman pönkittämiseksi ja rahan saamiseksi. Hamasin johtajat ovat pöyristyttävän rikkaita ja suurin osa rahoista on tullut Euroopasta ja veroista – Hamasin johtajat vievät päältä kaikesta tavarasta 20 %. Ja kansalaiset elävät köyhyydessä.

       Täytyy myös muistaa että Hamas tässä viimeisessä hyökkäyksessään oli erityisen julma – tappoi siviilejä hyvin julmalla tavalla (kuten Isis-terroristit) vauvasta vaariin. En tässä viitsi luetella mitä kaikkea he tekivät.

       5. Egypti ja Israel ovat tehneet sovinnon jo aikaa sitten, joten Israelin pahimmat viholliset ovat Iran, Hamas ja Libanonin Hizbollah. Muut arabimaat ovat nykyisin jossain näiden välissä (siis Iranin ja Egyptin). Egyptin presidentti Alvar Sadat aikanaan murhattiin, koska hän teki sovinnon juutalaisten kanssa. Mutta sovinto on pitänyt ainakin tähän saakka.

       6. Kyllä Israel toimii välillä ylimitoitetusti, ja siinä siviilejä kuolee. Tämä ei ole tietenkään ole hyvä juttu. Kaikenlainen kärsimys on surullista, niin arabien kuin juutalaisten. Uskon että pelko on tehnyt Israelin johdon ja armeijan kovaksi – he tietävät että juutalaiset halutaan ajaa pois koko Palestiinan alueelta. Jos juutalaisille kävisi oikein huonosti alueella, Euroopan velvollisuus olisi tarjota Euroopasta heille jokin uusi turvallinen alue – ehkäpä Suomen Lappi? Taitaa kuitenkin olla liian kylmä lämpimiin oloihin tottuneille.

       Ilmoita asiaton viesti

       • nita
        Nita Hillner #4002964
        Vastaus kommenttiin: #4002800

        Lisäisin tuohon ylläolevaan vielä muutaman jutun. Jeesuksen ajasta on jo 2000 vuotta, mutta vieläkin silloiset historialliset tapahtumat vaikuttavat nykyisyyteen. Roomalaiset nimittäin ajoivat juutalaiset kotiseuduiltaan (nykyinen Palestiina) ja siksi juutalaisia ylipäätään siirtyi esimerkiksi tänne Eurooppaan. Kuten tiedämme eurooppalaiset kohtelivat juutalaisia huonosti vuosisatojen ajan, joka kulminoitui juutalaisten joukkotuhoon viime vuosidadalla.

        Lähi-itään oli roomalaisten toiminnasta huolimatta kuitenkin jäänyt jonkin verran juutalaisia ja kristittyjä. Ilmeisesti jo 1000-luvulla Lähi-idässä asuvien juutalaisten ja kristittyjen oli pidettävä vaatteissaan tähti. Juutalaisilla keltainen tähti ja kristityillä vihreä. Näin nämä ihmisryhmät tunnistettiin muista. Jos tämä pitää paikkansa, antisemitismi on alkanut jo varhain. Paljon ennen meidän aikaamme.

        Historia on pitkä kertomus ihmiskunnan pahuudesta, en voi muuta sanoa. Ja nyt elämme taas poikkeuksillisia aikoja. Taitaa maailmansota olla kynnyksellämme. Tällä kertaa aloitteentekijänä on ollut Venäjä, Iran ja Hamas-järjestö. Mutta länsimaat ovat osasyyllisiä. Länsimaat ovat heikkouden tilassa, he eivät enää pysty (eikä aina ole haluakaan) pitäämään kurissa Venäjän kaltaisia autokraattisia tahoja, jotka viis veisaavat ihmisten kärsimylsistä. Lännen heikkous näkyy myös Lähi-idässä. Autokraattiset tahot ovat lyöttäytyneet yhteen ja tarkoituksena on tuhota länsi; ja meidän Eurooppa on länsimaista se haavoittuvin ja heikoin lenkki.

        Ilmoita asiaton viesti

     • NeaUusitalo
      Nea Uusitalo #4002859
      Vastaus kommenttiin: #4002683

      The conclusion drawn does not correspond to reality. If you read my comments about the holocaust and nazis you will see how wrong the claim is.

      I have nothing against Jews, but I hate extreme Zionism. It is an absolute fact that in the first place the tragedy was caused by British policy, which was exploited by the Zionists.

      In fact, despite the gruesome tragedy the Jews faced during World War II caused by the Nazis, the Zionists actively sought to capitalize on the confusion caused by both World War I and World War II. In both cases the Muslims population in Palestine territory was the suffering party.

      You make a lot of noise about the right of the Israelis to defend their land and take revenge, but in the same breath you emphasize that the Palestinians do not have the same right to seek revenge for the looting they have faced, which still continues.

      It’s been the same since the beginning and it goes on and on, the Zionists won’t ever give the Muslims anything, but have always strived to take even the rest away from them.

      The Muslim population of the region and their rights mean nothing to you. You seem to think the Palestinians should be trashed.

      If my opinion is as communism to some one, I don’t even give a tiniest piece of shit about it, nor about the motherfucker.

      Ilmoita asiaton viesti

   • Tom Sundberg
    Tom Sundberg #4002724
    Vastaus kommenttiin: #4002624

    Et sitten vaivautunut lukemaan viestiäni, jossa osoitin tuon väitteen olevan väärä kokonaisuutta arvioidessa. Vielä vähemmän välität faktoista. Nekin osoitin tuossa viestissäni.

    Ilmoita asiaton viesti

    • jockerantanen
     Jocke Rantanen #4002736
     Vastaus kommenttiin: #4002724

     Kyllä luin.
     Nämähän ovat asioita joita toitotetaan mediassa päiväst toiseen.
     Pelkkää päänsilittelyä.
     Israelin pitäisi vain ottaa iskut vastaan ja kääntää toinen poski.

     Eiköhän arabien olisi jo aika vastata tekemisistään?

     En voi muuta sana että tiukkaan on vasemmistopropaganda mennyt sitten 1950 – luvun.

     Olet täysin katsonut ohi kaikista tosiasioista kuten että arabit sanovat selkokielellä että mikään muu ei kelpaa kuin että Israel heitetään mereen.

     Ilmoita asiaton viesti

     • Tom Sundberg
      Tom Sundberg #4002740
      Vastaus kommenttiin: #4002736

      Väärin! Olet yksipuolinen näkemyksinesi. Olen jo aikaisemmin kirjoittanut, että me sivistyneet ihmiset tuomitsemme molempien puolien väärin toimimisen. Nyt vielä kerroit, että et edes välitä faktoista.

      Ilmoita asiaton viesti

 2. RaunoLintunen
  Rauno Lintunen #4002599

  ”Ukraina ei ole koskaan iskenyt Venäjän siviileitä vastaan.” Täyttä valetta.

  Ukrainan kaapparijohto tapatti uusnatsien Azov-pataljoonan avulla 2014-2022 noin 14 000 itäukrainalaista, lähinnä venäjänkielisiä.

  Vuoden 2022 jälkeen tappaminen on jatkunut ja ulottunut myös Venäjän rajojen sisällä.

  Ilmoita asiaton viesti

   • Juha Varila
    Juha Varila #4002650
    Vastaus kommenttiin: #4002610

    Yövyin 2016 kaksi yötä Ukranasta Venäjälle paenneiden pakolaisten asuntolassa.

    Tavallista miestä ja naista, lapsia ja perheitä.myös. Lähes miljoona pakeni.

    Ei näistä asioista Lännessä silloin puhuttu. Eikä.vieläkään.

    Ilmoita asiaton viesti

    • auliskallio
     Aulis Kallio #4002688 Kirjoittaja
     Vastaus kommenttiin: #4002650

     Todella paljon itäukrainalaisia pakeni sodan jaloista myös läntiseen Ukrainaan. Siellä oli jo ennen Venäjän täysimittaista hyökkäyssotaa suuri sisäisten pakolaisten ongelma.

     Ilmoita asiaton viesti

 3. JuhaMakkonen1
  Juha Makkonen #4002663

  Israel on luvannut aloittaa Gazan huoltamisen uudestaan, kunhan panttivangit palautetaan.
  ————————————–

  Se on sotarikos. Miksi tuomitset Hamasin sotarikokset mutta et Israelin?

  Ja Palestiinalaisilla ei ole osaa eikä arpaa Hamasin tekemään terrori-iskuun, joten on aika moraalitonta kostaa se heille, varsinkin kun tietää kuinka monta lasta ja muuta viatonta ihmistä Israel on jo tähän mennessä kostaessaan tappanut.

  Voisit sinä vähän tuota moraali puoltakin pohdiskella kun aiheesta kirjoittelet.

  Ilmoita asiaton viesti

  • auliskallio
   Aulis Kallio #4002676 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #4002663

   Israelin pommituksissa kuolee todella paljon siviilejä, mutta valitettavasti se kuuluu sotaan. Kuinka paljon uhreja on tullut, sitä emme varmuudella tiedä. Hamasilla on tietysti intressi liioitella siviiliuhrien määrää ja se helpottuu, kun puolueetonta tarkkailua ei alueella ole.
   Olen ilmaissut että EU:n eilinen ehdotus tauosta sotatoimissa humanitaarisen avun perille pääsyn varmistamiseksi on hyvä ajatus. Olen hyvin pettynyt jos Israel ei sitä hyväksy.

   Ilmoita asiaton viesti

   • JuhaMakkonen1
    Juha Makkonen #4002681
    Vastaus kommenttiin: #4002676

    Israelin pommituksissa kuolee todella paljon siviilejä, mutta valitettavasti se kuuluu sotaan.
    —————————————-

    Valitettavasti sota loppuu vain rauhaan eikä sitä tule ennen kuin Israel lopettaa miehityksen. Ylipäätään syyttely ei johda mihinkään mutta rauhasta taas ei kukaan halua edes keskustella.

    EU:n ulkoministerit totesivat lähes yksimielisesti, että vain miehityksen lopettaminen voi lopettaa vihanpidon mutta eihän sitä tapahdu ellei Israelia painosteta siihen millään tavalla.

    Ilmoita asiaton viesti

    • auliskallio
     Aulis Kallio #4002699 Kirjoittaja
     Vastaus kommenttiin: #4002681

     Kaksi kertaa tällä vuosituhannella( 2000 ja 2008) Israel on ehdottanut rauhansuunnitelman, johon kuului Palestiinan valtio Länsirannalla ja Gazassa. Tunnen tuon Ehud Barakin suunnitelman 2000, johon kuului että palestiinalaiset saavat myös osia Itä-Jerusalemista, mukaan lukien Vanhasta kaupungista, mutta Temppelivuori jäisi Israelilla. Arafat halusi olla Al-Aqsan moskeijan vapauttaja ja hylkäsi suunnitelman Camp Davisin kokouksessa, jota isännöi Clinton. Sen jälkeen hän palasi väkivaltaan, jota hänen leskensä juuri sanoi pitävänsä miehensä suurimpana erehdyksenä.

     Ongelma nykyään on ettei myöskään Israel halua neuvotella, kun halllituksessa Netanjahu ja äärioikeisto. Edellinen hallituksen pääministeri Yair Lapid vielä sanoi että Israel on sitoutunut kahden valtion malliin. Pelkään että tuon Hamasin terrori-iskun herättämän traumaattisen vihan jälkeen Lapidin kaltaisilla poliitikoila ei enää ole oikein mahdolisuuksia.

     Noista siviiliuhreista lainaan eilisestä jutusta yhden pointin:
     ”On   myös huomioitava ,  että Gazan ryhmät käyttävät siviilikohteita kuten  kerrostaloja,  sairaaloita,  kouluja, moskeijoita  komentopaikkoinaan ja ammusvarastoinaan. Ne ampuvat myös rakettejaan tällaisten siviilikohteiden keskeltä. Israelin on mahdotonta välttää siviiliuhreja ilmaiskuissaan. ”

     Tämä ei ole minun idea. Siitä puhui yhdessä haastattelussa Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon yliopettaja, oliko hänen nimensä Mäkelä. En nyt varmasti. Hän sanoi että maasodasta tulee sen takia painajaismainen.
     Hamasin, johto, joka elää hulppeaa elämää Qatarissa, on johtanut kansansa hirmuiseen ahdinkoon jälleen kerran.

     Ilmoita asiaton viesti

   • Tom Sundberg
    Tom Sundberg #4002731
    Vastaus kommenttiin: #4002676

    ”Israelin pommituksissa kuolee todella paljon siviilejä, mutta valitettavasti se kuuluu sotaan.” Väitteesi ei pidä paikkaansa, ellet sitten hyväksy sotarikoksia!

    Kirjoitat samassa viestissä kahteen suuntaan. Ensin ilman kritiikkiä hyväksyt siviilien tappamisen ja sitten esität humanitaarista apua. Humanitaarisen avun paikalle saaminen ei poista tapahtuvia sotarikoksia. Yksinkertaista.

    Ilmoita asiaton viesti

    • JuhaMakkonen1
     Juha Makkonen #4002759
     Vastaus kommenttiin: #4002731

     Kallio kirjoittaa näennäisen puolueettomasti mutta on esimerkiksi sitä mieltä, että Gazan lapset ovat vastuussa terroriteosta, joita nyt tapetaan ihan urakalla.

     Tykkäsi meinaan Pertun Kommentista 4002694 tuossa alapuolella.

     Ilmoita asiaton viesti

     • auliskallio
      Aulis Kallio #4002850 Kirjoittaja
      Vastaus kommenttiin: #4002759

      Tykkäsin Juhani Pertun kommentissa siitä, että hän asetti kysymyksen. Nähdäkseni hän ei itse välttämättä ole sitä mieltä että kollektiivinen syyllisyys olisi kuten en minäkään ole. Eivät tietenkään lapset ole syyllisiiä vaan yksinkeraisesti uhreja. Eivät myöskään aikuiset ole kollektiivisesti syyllisiä. Muuan vanha nainen sanoi näkemässäni uutispätkässä konfliktin alussa ”suojelkoon Jumala heitä ja meitä”. Hamasin Gaza on tiukka poliisivaltio, ei sielä ole kyetty sen valtaa vastustamaan. Ei pitäisi täällä syyttää niin kerkeästi toisia keskustelijoita pahoista aikeista.

      Ilmoita asiaton viesti

  • jperttula
   Juhani Perttu #4002694
   Vastaus kommenttiin: #4002663

   ”Palestiinalaisilla ei ole osaa eikä arpaa Hamasin tekemään terrori-iskuun”

   Mitenkä on? Hamas johtaa Gazaa, niin ovatko Gazalaiset kollektiivisesti vastuussa johtonsa tekemisistä? Ainakin venäläisten kohdalla tätä periaatetta on noudatettu.

   Ilmoita asiaton viesti

   • JuhaMakkonen1
    Juha Makkonen #4002718
    Vastaus kommenttiin: #4002694

    ovatko Gazalaiset kollektiivisesti vastuussa johtonsa tekemisistä?
    ——————————–

    Ei ole.

    On suorastaan naurettavaa väittää Gazassa asuvia lapsia, joita on jo kuollut melkoinen määrä Israelin kostoiskuissa ja jotka sodasta eniten kärsivät, millään tavalla vastuullisiksi asiaan.

    Ilmoita asiaton viesti

     • JuhaMakkonen1
      Juha Makkonen #4002761
      Vastaus kommenttiin: #4002755

      Sillä porukalla ei tunteita ole.
      ————————-

      Ja teilläkös sitten niitä tunteita sitten on, jotka hyväksyvät Israelin tappamat lapset ja sairaaloiden pommitukset?

      WHO: Enää kolmannes Gazan terveydenhuollosta toiminnassa.

      https://yle.fi/a/74-20054074

      Ilmoita asiaton viesti

      • jperttula
       Juhani Perttu #4002799
       Vastaus kommenttiin: #4002761

       Siinä on sellainen ero, että Israel pyrkii välttämään siviiliuhreja, mutta Hamas tarkoituksellisesti tappaa ja kiduttaa siviilejä.

       Ilmoita asiaton viesti

       • JuhaMakkonen1
        Juha Makkonen #4002804
        Vastaus kommenttiin: #4002799

        Siinä on sellainen ero, että Israel pyrkii välttämään siviiliuhreja, mutta Hamas tarkoituksellisesti tappaa ja kiduttaa siviilejä.
        ———————————–

        Jos Israel pyrkii välttämään siviiliuhreja niin miksi se on tappanut niitä monin verroin enemmän kuin Hamas? Ja erityisesti lapsia?

        Miksi he ovat romahduttaneet Gazan terveydenhuollon?

        WHO: Enää kolmannes Gazan terveydenhuollosta toiminnassa.

        https://yle.fi/a/74-20054074

        Ilmoita asiaton viesti

        • jperttula
         Juhani Perttu #4002814
         Vastaus kommenttiin: #4002804

         En tiedä, mutta oletan, että Hamas piileksii siviilikohteissa ja sairaaloissa. Ja koska Gazassa on paljon lapsia, niitä myös kuolee paljon. Jos Israel tarkoituksellisesti haluaisi tappaa siviilejä, niitä kuolisi enemmän, eli kaikki Gazan arabit.

         Ilmoita asiaton viesti

         • JuhaMakkonen1
          Juha Makkonen #4002815
          Vastaus kommenttiin: #4002814

          Jos Israel tarkoituksellisesti haluaisi tappaa siviilejä, niitä kuolisi enemmän, eli kaikki Gazan arabit.
          ———————————–

          Eli kunhan Israel ei vain tapa ihan kaikkia Arabeja, niin silloin se on ihan ”tarkoituksenmukaista”

          Et satu huomaamaan sellaista pientä piilorasismia kommentissasi?

          Ilmoita asiaton viesti

         • PiviKopsa
          Päivi Kopsa #4002917
          Vastaus kommenttiin: #4002814

          Niin, tämä on tämän ja muidenkin Lähi-Idän ja Keski-Aasian ihmiskilpisotien todellisuutta, joiden moraalin arvioimiseen soveltuu huonosti pelkkä toisen osapuolen tuomitseminen ja toisen tuomitsematta jättäminen, kun toisen syyllistäminen näiden käytäntöjen takia on vakio-menettely.

          Ilmoita asiaton viesti

          • JuhaMakkonen1
           Juha Makkonen #4003000
           Vastaus kommenttiin: #4002917

           Esimerkiksi sinunlaisesi uskovaiset eivät piittaa moraalista pätkääkään kun Raamatusta on omaksuttu se mikä on oikein ja väärin.

           Ilmoita asiaton viesti

         • PiviKopsa
          Päivi Kopsa #4003959
          Vastaus kommenttiin: #4002814

          Niin ja itsekkin menin siihen halpaan, etten muistanut lukujen olevan Hamasin terv.ministeriöstä kotoisin, jolloin niihin ei ole luottamista.

          Hamasin ilmoittamat uhrit näytetään vasta viikkoja sodan jälkeen, kuulemma, ja silloin nähdään, että pojat ovatkin taisteluikäisiä miehiä.

          Ilmoita asiaton viesti

      • PiviKopsa
       Päivi Kopsa #4002920
       Vastaus kommenttiin: #4002761

       Ei, me emme hyväksy tappamista, mutta emme mene siihen helppoon ansaan tämän alueen sotien kanssa, joiden moraalin arvioimiseen pelkkä toisen osapuolen tuomitseminen ja toisen tuomitsematta jättäminen, ei mitenkään sovi, koska juuri länsimaista moraalia Hamas, jolla ei ole mitään tällaista moraalia heikompiensa kohtelusta, väärinkäyttää karmealla ja epäinhimillisellä tavalla Gazan lapsia ja naisia kohtaan tässä sodassa.

       Ilmoita asiaton viesti

   • PiviKopsa
    Päivi Kopsa #4002916
    Vastaus kommenttiin: #4002694

    Siinäpä hyvä veto. Eräs amerikkalainen punnitsikin siviilien vastuuta ja syyttömyyttä sillä taustalla, että …..”syyttömät siviilit,” jotka jakelevat karkkeja kun israelilaisia tapetaan.2

    Ilmoita asiaton viesti

   • NeaUusitalo
    Nea Uusitalo #4002926
    Vastaus kommenttiin: #4002694

    Have you heard much noise about people mysteriously fall outs of hospital windows in Gaza?

    I have heard of some Palestinian journalists who have mysteriously disappeared after being arrested by the totally corrupt PA police which is actually mostly under Israeli shadow control. The PA receives billions worth of aid from the West. Who do you think cares about the people of Palestine.

    Ilmoita asiaton viesti

    • PiviKopsa
     Päivi Kopsa #4003044
     Vastaus kommenttiin: #4002926

     Palet olisivatkin salaa suoritetussa katugallupissa Trumpin suunnitelmaan liittyen, halunneet tulla Israelin kansalaisiksi todella massiivisin määri, kun mikään ei Ramallahissa muutu, kannatus on tainnut valua entistä enemmän Hamasille.

     Palest.poliisiin taitaa luottaa ylen paljon ainakin Israelin Korkeimman Oikeuden arabituomari Barak, ja Israelin vasemmistohallitus, joka laittoi tuon Jeninin huonon turvallisuus-tilanteen palest.poilliisin tehtäväksi ja se oli virhe

     Ilmoita asiaton viesti

 4. toivo taipale
  Toivo Taipale #4002834

  Kovat on ajat mutta kovat on pojatkin täällä US.

  Ilmoita asiaton viesti