Pari muistumaa eilen edesmenneestä Hannu Taanilasta

Hannu Taanila on kuollut 84-vuotiaana. Kerran 90-luvulla olin Taanilan vetämän paneelikeskustelun keskustelija Tampereen teatteriravintola Telakassa. Kyse oli Nyd Tid-lehden kiertueesta eri kaupungeissa. Aiheena oli kapina, kekustelemassa oli myös pari poliisia. Minä paikkaisin Kalervo Kummolaa, joka oli viime tingassa estynyt osallistumasta.
Pari muuta kertaa olen ihan sattumalta törmännyt Tampereella tilanteisiin joissa Taanila on ollut juontamassa. Siitä voisi päätellä että hän teki paljon tällaisia livekeikkoja eri puolilla Suomea. Taanila ilmiselvästi rakasti esiintymistä ja huomion keskipisteenä olemista.
Hieman ikävämpi Hannu Taanilaan liittyvä seikka.
Olikohan sen Näköpiiri-lehden päätoimittaja Eero Taivalsaari, jonka tekstistä luin että 80-luvun alussa kun joukko suomalaisia sivistyneistöläisiä oli julkaisemassa Puolan Solidaarisuutta tukevan kannaoton Helsingin Sanomissa, nimilistasta tietoisia olevat Hannu Taanila ja Esko Seppänen katsoivat asiakseen soittaa lävitse vasemmistolaiset allekirjoittajat ja koettivat taivutella heidät vetämään nimensä paperista.
Jo aiemmin syksyllä 1972, kun Jasser Arafatin Musta syykuu-terroristijärjestö toimeenpani israelilaisurheilijoiden joukkomurhan Münchenin olympialaisissa, Hannu Taanila puolusti avoimesti terroristeja. En kuullut hänen ohjelmaansa mutta luin hänen juttunsa E-liikkeen Me-lehdestä, joka tuli meille kotiin. Olin teini-ikäinen ja liuin parhaillaan vasemmalle mutta juttu oli minusta vastenmielinen. Ihmettelin kuinka Me-lehti sen julkaisi.
Hannu Taanila oli piinkova stalinisti-brezhnevisti, mitä hän ei tietenkään edes peitellyt radio-ohjelmissaan. Ennen eläköitymistä 2003 ja vielä sen jälkeen Yle Radio 1:n kanavalla pitämissään pakinoissa alkoi olla jo katkeroitunutta  paatosta. Aatteella ei enää pitkään aikaan ollut mennyt hyvin. Maailma oli muuttunut, Suomi oli muuttunut ja Taanilan aika oli peruuttamattomasti ohi.
auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu