Prahan Café Slavian sinileninkinen uhkea kaunotar

Café Slavia on 1800-luvun lopulta ollut Prahan perinteinen taiteilija- ja kirjalijakahvila, yksi tunnetuimmista lajissaan koko maailmassa. Ikkunoista avautuu näkymä Kaarlensillalle ja Hradčanyn linnaan. Kevättalvella 1992 kävin siellä ystäväni ja ikätoverini Heikin kanssa kun olimme tekemässä radio-ohjelmia.
Kahvilassa ostin boheemitaitelijalta grafiikan lehtiä. Siellä oli paljon turisteja, paikallisilla taitelijoilla ja kirjailijoilla ei vättämättä ollut varaa korkeisiin hintoihin. Olikohan haluakaan jakaa kahvila amerikkalaisten kanssa.
Kavilan seinillä on tunnettujen taitelijoiden teoksia. Meidän vastapäätä oli maalaus joka esittää sikinleninkistä uhkeaa kaunotarta.
Heikki sanoi, että vanhoina miehinä palaamme katsomaan tuota taulua.
Nyt olemme vanhoja. Mutta Prahan Café Slaviaan tuskin enää pääsemme. Heikki kulkee rollaattorin kanssa ja minulla ei ole rahaa. Mutta muistot säilyvät.
Cafè Slavia (Wikipedia)
auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu