Presidentti kommentoi hyvin Ahvenanmaan demilitarisoitua asemaa – mitä sanovat presidenttiehdokkaat?
Presidentti Niinistö kommentoi Ahvenanmaan maakuntamatkalla saaren demilitarisoitua asemaa:
”Presidentti Sauli Niinistö on kommentoinut Ahvenanmaan erityisasemaa vieraillullaan maakunnassa. Ahvenanmaa on demilitarisoitu, mikä tarkoittaa, että sitä ei varustella sotilaallisesti.
– Kysymys on aika mittavasta kansainvälisen oikeuden rakennelmasta. Silloin me joudumme kysymään, niin kuin tässä retorisesti kysyn, onko todella nyt aika rauhansopimuksen purkamiseen joiltain osin. Minusta jokaisen kannattaisi havahtua siihen sanaan rauhansopimus, hän sanoi tavatessaan mediaa. ”
Lähde Yle: https://yle.fi/a/74-20058548
En ole varmaan ainoa jota kiinnostaisi tietää presidenttiehdokkaiden kantaa Ahvenanmaan asemaan, ja joka tekee valintansa ehdokkaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen kokemuksen ja näkemyksen pohjalta. Kyse kun on presidentin keskeisestä toiminta-alueesta. Vinkki Uuden Suomen toimitukselle: kysykääpä heiltä nyt kommenttia tai viimeistään sitten kun UM:n selvitys Ahvenanmaan asemasta julkaistaan.
Erityisesti minua kiinnostaa Alexander Stubbin näkemys, koska muiden arvelen puoltavan Ahvenanmaan demilitarisointia – ehkä Jussi Halla-Ahoa ja Mika Aaltolaa lukuun ottamatta.
Voi olla että joku ehdokas on jo ottanut kantaa Ahvenanmaan demilitarisointiin, mutta ainakaan Googlen hakukoneella en löytänyt mitään. Ylen uutissivuilla näin eilen jutun, että osa ehdokkaista oli esiintynyt jossain viihdeohjelmassa. Toivoisin että he jo ennen TV:n vaalikeskusteluja esittäisivät myös hakemansa viran tehtäviin liittyviä linjauksiaan. Ainakaan kaikki eivät ole kovin kiinnostuneita siitä, miten hyvin kukin naurattaa yleisöään.
Ymmärtääkseni hyvin pieni osa politiikan saralla toimivista julkisuuden henkilöistä liputtaa demilitarisoinnin purkamisen puolesta. Sen sijaan aivan toinen asia on Venäjän demilitarisointia valvovan konsulaatin lakkauttaminen. Demilitarisointiin ei lakkauttamisen tarvitse vaikuttaa mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Maikkari tietää kertoa, että ”Jos ja kun Ahvenanmaata koskevia lakeja muutetaan, asiasta täytyy päättää Suomen eduskunnassa perustuslain säätämisjärjestyksessä ja lisäksi Ahvenanmaan maakuntapäivillä kahden kolmasosan enemmistöllä. ”
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kolumni-mikaan-ei-muuttua-saa-ahvenanmaa-ei-suostu-demilitarisoinnin-poistamiseen/8710294#gs.019wgu
Jos noin tosiaan on, vaatimus Ahvenanmaan maakuntapäivien kahden kolmasosan enemmistöstä viimeistään torppaa asian.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos noin tosiaan on, vaatimus Ahvenanmaan maakuntapäivien kahden kolmasosan enemmistöstä viimeistään torppaa asian.”
Valitettavasti näin se menee, eikä ahvenanmaalaiset erityisasemastaan halua luopua. Kyllä tuosta jäänteestä pitäisi päästä eroon, varsinkin tässä maailmantilanteessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tavallaan ymmärrän affeja siinä, pelkona on että erityisasemaa nakerretaan pala palalta. Jotkut puheenvuorot, erityisesti persujen suunnasta, on olleet suoraan aggressiivisia Ahvenanmaata kohtaan.
Jotain niille pitäisi tarjota tilalle.
Ilmoita asiaton viesti
”Jotain niille pitäisi tarjota tilalle.”
Puolustusvoimien suojaa..?
Ilmoita asiaton viesti
No Niinistöhän tuossa sanoo että Ahvenanmaata Suomi ja liittolaiset puolustavat joka tapauksessa vaikka se pysyi linnoittamattomana.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, on niillä suoja. Merivartiosto valvoo ja tarvittaessa sotavoimat voi olla paikalla tunneissa, jos sellainen poliittinen päätös pystyttäisiin tekemään.
Tuolla toisaalla oli juttua että käytännössä koko Turunmaan saaristo on ”demilitarisoitu” viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Ei niitä kiinteitä rannikkopyssyjä ole missään, kun ei ole katsottu tarpeelliseksi. En tiedä miksi Ahvenanmaan raja olisi jotain, joka muuttaisi tilanteen toiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei niitä kiinteitä rannikkopyssyjä ole missään, kun ei ole katsottu tarpeelliseksi.”
Pitäisikö katsoa uusiksi?
Ilmoita asiaton viesti
Ne on vierasvenesatamia nykyisin, ei niitä saa muuttaa. 🙂
Tuolla käyn joka kesä kerran pari saunomassa, tykit kalliolla on vielä paikoillaan ja kun katselee aukeaa merta johon ne kantavat on helppo ajatella että siitä ei helpolla olisi ohi tultu: https://www.luontoon.fi/katanpaa/itamerensuurimmanlinnoitusketjunpohjoisintukikohta
Mikään ekspertti en väitä olevani, mutta käsittääkseni teknologia ajoi rannikkolinnakkeiden ohi. Maarianhaminan sataman voisi pommittaa merimaaliohjuksilla vaikka laivasta Turun Pansion satamasta ja valvonta tehdään muuten kuin näköhavainnoin saaresta.
Ilmoita asiaton viesti
Nato:n toimistoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuuluuko ulko- ja turvallisuuspolitiikka Ahvenanmaan maakuntapäivien toimivaltaan? En oikein usko.
Jos Venäjä tekisi maihinnousun tai maahanlaskun Ahvenanmaalle, niin ennen kuin Suomi voisi alkaa torjua hyökkäystä Ahvenanmaan maakuntapäivien tulisi kokoontua ja päättää että Suomi saa luvan lähettää sotilaallista apua?
Ilmoita asiaton viesti
Ei kuulu mutta Ahvenanmaan lainsäädäntö kuuluu.
Minusta on hyvin mielenkiintoinen kysymys että miten mahdollisesta ”aseavusta” päätettäisiin. TP-UTVAssa, eduskunnassa vai missä.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kuuluuko demilitarisoinnista päättäminen Ahvenmaan lainsäädännön piiriin? Kysehän on kansainvälisestä sopimuksesta jonka sopijaosapuolena Ahvenanmaan itsehallinto ei ole ollut. Kyse on myös koko Suomen turvallisuudesta, ei pelkästään Ahvenanmaan.
Vielä eräs pointti: jos Ahvenanmaalla olisi linnoitteita ja näissä sotilaita, niin näillä olisi oikeus itsepuolustukseen ilman että tarvitsisi hakea lupaa TP-UTVAsta tai eduskunnalta. Kun sen sijaa mantereelta käsin lähdettäisiin hyökkäämään Ahvenanmaalle, olkoonkin että kyse on Suomen omasta valtioalueesta, niin operaatiosta pitäisi päättää ylemmällä taholla. Vie aikaa ja antaa venäläisille aikaa kaivautua, miinoittaa ja linnoittautua.
Ilmoita asiaton viesti
Niin en tosiaan tiedä, olen tuossa linkkaamani maikkarin jutun varassa.
Ahvenanmaan itsehallintolaissa määritellään se, että ahvenanmaalaiset eivät ole asevelvollisia ja sitä voidaan muuttaa vain eduskunnassa perustuslain määräyksin ja vastaavan maakunnan päätöksen mukaan. Itsehallintolaissa ei määrätä demilitarisoinnista, ja Ahvenanmaata koskevien kansainvälisten sopimusten muuttaminen edellyttää vain maakuntahallinnon kuulemista.
Näillä perustein olen taipuvainen uskomaan, että maikkarin väite on väärä. Oliko se Max kuulolla?
Ilmoita asiaton viesti