Presidentti kommentoi hyvin Ahvenanmaan demilitarisoitua asemaa – mitä sanovat presidenttiehdokkaat?

Presidentti Niinistö kommentoi  Ahvenanmaan maakuntamatkalla  saaren  demilitarisoitua asemaa:

”Presidentti Sauli Niinistö on kommentoinut Ahvenanmaan erityisasemaa vieraillullaan maakunnassa. Ahvenanmaa on demilitarisoitu, mikä tarkoittaa, että sitä ei varustella sotilaallisesti.

– Kysymys on aika mittavasta kansainvälisen oikeuden rakennelmasta. Silloin me joudumme kysymään, niin kuin tässä retorisesti kysyn, onko todella nyt aika rauhansopimuksen purkamiseen joiltain osin. Minusta jokaisen kannattaisi havahtua siihen sanaan rauhansopimus, hän sanoi tavatessaan mediaa. ”

Lähde Yle: https://yle.fi/a/74-20058548

En ole varmaan ainoa jota kiinnostaisi tietää presidenttiehdokkaiden kantaa Ahvenanmaan asemaan, ja joka tekee valintansa ehdokkaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen kokemuksen ja näkemyksen pohjalta. Kyse  kun on presidentin  keskeisestä  toiminta-alueesta.  Vinkki Uuden Suomen toimitukselle: kysykääpä heiltä nyt kommenttia  tai viimeistään sitten kun UM:n selvitys Ahvenanmaan asemasta  julkaistaan.

Erityisesti minua kiinnostaa Alexander Stubbin näkemys, koska muiden arvelen puoltavan Ahvenanmaan demilitarisointia – ehkä Jussi Halla-Ahoa ja Mika Aaltolaa lukuun ottamatta.

Voi olla että joku ehdokas on jo ottanut kantaa Ahvenanmaan demilitarisointiin, mutta ainakaan Googlen hakukoneella en löytänyt mitään.  Ylen uutissivuilla näin  eilen  jutun, että  osa ehdokkaista oli esiintynyt jossain viihdeohjelmassa. Toivoisin että he jo ennen  TV:n vaalikeskusteluja esittäisivät myös hakemansa viran tehtäviin liittyviä  linjauksiaan. Ainakaan kaikki eivät ole kovin kiinnostuneita siitä, miten hyvin  kukin naurattaa yleisöään.

 

auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu