Stubb vai Haavisto presidentiksi?

Tamperelainen politiikantutkija (jonka nimen unohdin enkä enää  löytänyt Ylen juttua Googlella) sanoi ettei presidentinvaali ratkea suurissa kaupungeissa vaan haja-asutusalueilla, kumpi ehdokas Alexander Stubb vai Pekka Haavisto  saa enemmän Jussi Halla-Ahon ja Olli Rehnin Rehnin äänestäjiä taakseen. RKP vahva kannatusalue ruotsinkielinen rannikko meni jo ensimmäisellä kierroksella Stubbin taakse.
Mutta varmaan tapahtuu kyllä niinkin, että moni pettynyt Halla-Ahon äänestäjä jättää äänestämättä toisella kierroksella. Heidän osaltaan voi olla liikaa kun on kaksi liberaalia ja kansainvälistä ehdokasta.
Toisaalta Haavistoa näissä piireissä vieroksutaan kuten kaikkea mikä on vihreää ja Al-Hol-jupakkakin on heidän silmissään miinusta. Se että Haaviston puoliso on mies voi vaikuttaa. Lisäksi persut ovat kokoomuksen kanssa halllituksessa ja Stubb on puolustanut  hallituksen tekemisiä.
Rehnin äänestäjillä voi olla osin samoja käsityksiä, mutta Rehnin talousosaamista arvostaneet voivat noteerata myös, että Stubb on toiminut valtionvarainministerinä kuten Niinistökin aikanaan. Yleensäkin Stubbin poliittinen kokemus on vankempi kuin Haaviston. Toisaalta Haaviston kielteinen linja Naton ydinseiden liikutteluun Suomen alueella  ja Naton pysyvien joukkojen Suomeen sijoittamiseen voi vedota joihinkin keskustalaisiin piireihin. Mutta Haaviston jyrkkä linja itärajan sulkemisen puolesta voi puhua häntä vastaan ainakin  Itä-Suomessa. Liitttyyköhän tähän se, että vassarien kainuulaiskansanedustaja Merja Kyllönen asettui Subbin taakse.
En ole oikein kummankaan kannattaja joten olen aika neutraali.
Vaikka Stubbin ja Haaviston ero ensimmäisellä kierroksella oli pieni Stubbin eduksi, niin tuntuu että hän nyt on etulyöntiasemassa.
Toivon asiallista keskustelua ehdokkaista.
P.S HS-gallup tänään
Alexander Stubb on selvässä johdossa
Stubb on selvästi miesten suosikki, Haavisto taas naisten.
Kuva Minttu Linjala/HS
Kuvassa voi olla 2 henkilöä ja teksti
auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu