Suomi pidättäytyi YK:n yleiskokouksen Gaza-päätöslauselman äänestyksestä

Pikkutuntien uutisjuttu:

”01:32 YLE:
PÄÄTÖSLAUSELMA JAKOI LÄNSIMAITA, SUOMI PIDÄTTÄYTYI ÄÄNESTÄMÄSTÄ
YK:n yleiskokous on päättänyt vaatia välitöntä humanitaarista tulitaukoa Gazaan. Päätöslauselma asiasta saavutettiin suurella enemmistöllä myöhään perjantaina Suomen aikaa.
Päätöslauselman puolesta äänesti 120 maata. Vastaan äänesti 14 maata, ja 45 jäsenvaltiota äänesti tyhjää. Päätöslauselma ei ole sitova.
Päätöslauselma keskittyi erityisesti saarretun Gazan karmivaan humanitaariseen tilanteeseen. Tekstissä vaaditaan muun muassa veden, ruoan, lääkintätarvikkeiden, polttoaineen ja sähkön toimittamista välittömästi sekä YK:n ja muiden humanitaaristen järjestöjen esteetöntä pääsyä alueelle.
Luonnoksessa tuomitaan kaikki palestiinalaisiin ja israelilaisiin siviileihin kohdistuva väkivalta, mutta Hamasia ei mainita.
Päätöslauselma osoitti jakolinjoja länsimaiden välillä. Esimerkiksi Ranska äänesti lauselman puolesta, Suomi, Italia, Saksa ja Britannia pidättäytyivät äänestämästä ja Itävalta ja Yhdysvallat äänestivät sitä vastaan.
Yhdysvaltain YK-lähettiläs Linda Thomas-Greenfield arvosteli sitä, ettei lauselmassa mainita lokakuun 7. päivän terrori-iskun tekijöitä eikä panttivankeja.
STT, AFP
Mielestäni Suomen äänestykäyttäytyminen oli oikein, koska lauselmassa ei mainita lokakuun 7. päivän terrori-iskun tekijöitä eikä panttivankeja. Vastaan äänestämistäkin olisi kyllä voinut harkita mutta nyt Suomi ainakin on Saksan, Italian ja Britannian hyvässä seurassa.
P.S. Myös Ruotsi ja Tanska pidättäytyivät. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009954074.html
auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu