Tarja Cronbergin harharetket ja Suomen Moskovan suurlähettiläs Antti Helanterän rooli

Eilen maanantaina puhkesi kohu, kun Iltalehti toi esiin kansainvälisen toimittajaryhmän selvityksen, että vihreiden entinen ministeri ja europarlamentaarikko, rauhantutkija Tarja Cronberg oli osallistunut Venäjällä  Putinin propagandaseminaareihin ja puhunut niissä. Eikä siinä kaikki, hän oli antanut Putinin propagandatuuteille haastatteluja, joissa mollasi Euroopan unionia jakolinjoja luovasta politiikasta.

Outo sivujuonne paljastui kun Cronberg väitti, että  Suomen Moskovan suurlähettiläs Antti Helanterä olisi suositellut Cronbergia Moskovan Primakov Readings- konferenssiin puhujaksi. Helanterä itse kiistää tämän, mutta myöntää saattaneensa osapuolet yhteen.https://www.ess.fi/uutissuomalainen/6750313

Ulkoministeri Elina Valtosen pitäisi järjestää putiikissaan tutkinta, miten suurlähettiläs oikein toimi  ja oliko  hänellä esimiehen valtuutus toiminnalleen.

Minä ihmettelin Cronbergin toimintaa jo hänen europarlamenttiaikanaan 2011-2014, jolloin hän oli aktiivi Iranin ydinasesopimusneuvotteluihin liittyvissä asioissa.

Obaman-Cronbergin linja oli fiasko. Pappisdiktatuuri johon kohdistuu sisäisiä paineita, joka tavoittelee hegemoniaa Lähi-Idässä ja avoimesti puhuu halustaan tuhota Israel ei voi  ei minkään sopimuksen nojalla odottaa luopuvan  saavutettavissa olevasta ydinaseesta. Tämän ymmärtämiseen ei tarvita kovinkaan syvällistä psykologiaa. IAEA:n mukaan käytännössä Iranin ydinase on lyhyen askeleen päässä ja ballistisia ohjuksiahan sillä jo on. Venäjä ja Iran ovat samalla puolella, Ukraina ja Israel toisella kuten Ukrainan johto on selvästi todennut. Iran on Hamasin ja Palestiinan islamilaisen jihadin, Hizhbollahin ja Jemenin huthikapinallisten takana. Obama oli naiivi, Biden ei ole yhtä naiivi sillä hän on pitänyt Trumpin Iranin pakotteet voimassa. Iranin iskiessä Israelia vastaan USA:n ilmavoimat torjui ohjuksia ja lennokkeja Israelin rinnalla kuten puolustussopimus velvoittaa.

Oli hienoa huomata, että vihreä poliittinen eliitti tuomitsi Cronbergin Venäjän harharetket. Mutta hänen Iranin linjansa virheellisyyttä he eivät kykene näkemään, kuten ei koko Suomen ja EU:n poliittinen eliitti.

 

auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu