USA:n virkailijat: Vastuu on Hamasilla ettei kuuden viikon tulitaukoa ole saatu aikaan- se ei halua vapauttaa sairaita, vanhoja, naisia

A man puts of photographs of the Israelis still held hostage by Hamas terrorists in Gaza, at ’Hostage Square’ in Tel Aviv, March 4, 2024. (Miriam Alster/Flash90)

 

 

Korkea Bidenin hallinnon virkamies sanoi torstaina ettei Hamas ole valmis vaputtamaan sairaita, vanhoja ja naisia jotka ovat panttivankeina Gazassa kuuden viikon tulitaukoa vastaan.

Myös toinen Bidenin hallinnnon virkailija kertoi tomittajille, että tulitauko on kiinni siitä ettei Hamas suostu vapauttamaan näitä haavoittuvimmassa asemassa olevia panttivankeja. Vastuu on Hamasilla ettei vähintään kuuden viikon tulitaukoa ole saatu aikaan.
Senior Biden administration officials on Thursday accused Hamas of holding up a six-week ceasefire deal with Israel by refusing to release the sick, elderly and female hostages that it’s holding in Gaza.
“There could be at least a six-week ceasefire today if Hamas would agree to release a defined category of vulnerable hostages, including women, the elderly, the sick and the wounded,” said one of the officials, who all briefed reporters on condition of anonymity. “The onus right now is on Hamas.”
“The fundamental element on [Hamas’s] side is releasing the sick, the elderly and the woman. That is right now the holdup,” a second official added.
https://www.timesofisrael.com/us-says-hamas-holding-up-6-week-ceasefire-by-refusing-to-release-vulnerable-hostages/
Yhdysvallat on valmis ehdottamaan noin kuuden viikon tulitaukoa ja panttivankien välitöntä vapauttamista vaativaa päätöslauselmaa YK:n turvallisuusneuvostossa käytettyään vetoaan kolmeen aikaisemman  tuliatukoesityksen kumoamiseen.
https://www.timesofisrael.com/us-revises-gaza-security-council-draft-to-reflect-harris-comments-on-catastrophe/
EU etsii turvallista merireittiä avustuskuljetuksille Gazaan. Joe Bidenin Kansakunnan tila-puheen mukaan Yhdysvallat kaavailee jopa erityisen avustussataman rakentamisesta Gazan kaistalle. ( Kts Reutersin juttu alempana .) Kypros ja Israel sopivat humanitaarisesta merireitistä Gazaan jo joulukusssa, mutta reitti epäonnistui vaikka ensimmäinen 90 tonnin lasti saatiin turvallisesti Egyptiin.
https://english.elpais.com/international/2024-03-07/eu-explores-safe-maritime-corridor-from-cyprus-to-gaza-to-transport-urgent-aid.html?
https://www.reuters.com/world/us/biden-announce-gaza-aid-port-construction-state-union-speech-2024-03-07/
P.S. Edellytän että keskustelua käydään vain tulitaukoneuvotteluista ja Gazan avusta,  ettei keskustelu  taas riistäydy mielettömäksi kommenttitehtailuksi. Jokainen voi miettiä onko sanottavaa aloituksen aiheista, ja jos jos ei ole niin jättää  rutiininomaiset tunnepohjaiset reaktiot johonkin toiseen yhteyteen.
P.P.S:

YLE: 12:28
Veikko Eromäki
Länsiliittolaiset ja UAE alkavat kuljettaa hätäapua Gazaan meriteitse
Yhdysvallat, EU ja Arabiemiirikunnat (UAE) alkavat toimittaa hätäapua Gazan kaistalle Kyproksen saarelta kulkevalla merireitillä, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi tiedotustilaisuudessa.
Von der Leyenin mukaan avustusreittiä testataan perjantain aikana. Von der Leyen sanoo toivovansa, että avustusreitti on täydessä toiminnassa jo tulevan viikonlopun aikana.
Asiasta ilmoitti myös Ison-Britannian ulkoministeri David Cameron X-viestipalvelussa. Samassa viestissä Cameron sanoo kuitenkin edelleen vaativansa Israelia avaamaan myös rajanylityspaikkoja, jotta hätäapua saataisiin perille nopeilla rekkakuljetuksilla.
auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu