Vahva suositus amerikkalaisdokumentille ”Vatikaani ja holokausti”- se poistuu Yle Areenasta 30.4.

Historia: Vatikaani ja holokausti

Kuva Yle Areena

 

Dokumentti Vatikaani ja holokausti ( Holy Silence. The Vatican, the Americans and the Holocaust.Yhdysvallat, 2020 T: PerlePress Productions) poistuu 30.4 Yle Areenasta. Vahva suositus objektiiviselle dokumentille. Ohjelmassa haasatetellaan tutkijoita, jotkut heistä papin asussa. Muuan tutkija toteaa dokumentin loppupuolella että nyt tiedetään jo tarpeeksi että voidaan jättää sivuun kärjistykset kuten ”Hitlerin paavi”. ( Tässä hän käytti taannoista amerikkalaisen tutkijan kirjan nimeä.)
Ohjelmassa käsitellään laajasti 1900-luvun Katolisen kirkon suhdetta nousevaan fasismiin ja natsismiin. Paavi Pius XI vastustusti fasismia, natsismia ja antisemitismiä. Hänen kardidinaalivaltiosihteerinsä Eugenio Pacelll (tuleva paavi Pius XII) oli suurpolitiikkaa tunteva diplomaatti ja antikommunisti, fasismia ja natsismia kohtaan hän oli äärimmäisen pidättyväinen.
Pius XI halusi laatia natsismin ja antisemitismin tuomitsevan ensykylikan (kiertokirjeen), hän uskoi sen luonnoksen laatimisen armerikkalaiselle rasismin ja antisemistismin vastustajalle, jeusiittaisä JohnLaFargelle. LaFarge laati ensykilan luonnoksen, mutta erehtyi antamaan sen toimittamisen paaville järjestönsä antisemitistiselle johtajalle Lechadowskille, joka ei toiminutkaan kuten piti. Paavi ihmetteli missä kiertokirje viipyy, hän sai sen liian myöhään pöydälleen ollessaan jo sairas. Viime töinään paavi Pius XI kutsui koolle Italian piispat aikomuksenaan ilmoittaa jostakin tärkeästä asiasta, mutta hän kuoli ennen kuin kokous alkoi.
Ennen kuin kardinaalien konklaavi kokoontui valitsemaan uutta paavia Mussoslinin ja ja Hitlerin lähettiläät painostivat saksalaisia ja italialaisia kardinaaleja valitsemaan mieleisensä ehdokkaan, kadinaalivaltiosihteeri Pacellin.
Pacelli valittiin paaviksi ja enimmäisenänä työnään paavina käski alaisiaaan hävittämään kaikki edeltäjänsäjä fasismin, natsismin ja antisemitismin tuomitsevan ensykilan aineistot.
Sodan puhjetua Pius XII valitsi tiukan puolueetomuuden ja näki tehtävänään rauhanpyrkimysten välittämisen. Liittoutuneet toivoivat, että Pius XII olisi ottanut vuoden 1942 joulutervehdyksessään kantaa juutalaisten meneillään olevaan kansanmurhaan, mutta ainoa mitä hän teki oli juutalaisia mainitsematta viitata ihmisiin jotka tuhotaan vain syntyperänsä tähden. Lausahduksessa ei käynyt ilmi edes se kuka tuhosi.
Kun Saksa miehitti Italian Mussolinin kaatumiseen jälkeen kesällä 1943, myös Italian juutalaisia alettiin kuljettaa Auschwitziin. Vatikaani oli tietoinen Rooman juutalaisten kyydityksestä etukäteen ja kun kuljetukset lokakuussa alkoivat paavin kardinaalisihteeri keskusteli asiasta Saksan lähettilään kanssa. Lähettilään kysyttyä pitäiskö hänen kertoa paavin viestistä Saksan johtajalle, vastaus oli ettei se ehkä ole tarpeen.
Paavi Pius XII vetosi julkisuudessa ja kirjeessään Rooseveltille, että pommituksissaan liittoutuneet säästäisivät kirkot ja muut sivilisaation aarteet. Tämän huolen rinnalla näyttää oudolta ettei hän lainkaan ilmaissut huoltaan juutalaisten kohtalosta.
Ohjelma päättyy paavi Franciscuksen vierailuun Auschwitzissa. Tekstinä huomioidaan nykytytilanne, muun muassa Vatikaanin Pius XII:sta ja natsismin suhdetta valottavan arkiston avautuminen 2020.
Hyvää pääsisäistä!
auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu