Valtaosa Ylen kyselyyn vastanneista kansanedustajista toivoo Suomen aktivoitumista kahden valtion ratkaisun hakemisessa

Valtaosa Ylen kyselyyn vastanneista 114 kansanedustajasta (84)  toivoi Suomelle aktiivisempaa roolia kahden valtion ratkaisun edistämisessä israelilais-palestiinalaisessa konfliktissa. Ei osaa sanoa vastasi 23, vastaan oli seitsemän. Hallituspuolueiden kannattajien niukka enemmistö oli ajatukselle suopea ( seitsemästä vastustajasta kuusi oli perussuomalaisia).

”– Tämä molempien osapuolten kiihkoilijoiden torjuma malli on ainoa näköpiirissä oleva realistinen vaihtoehto vuosikymmeniä jatkuneen kriisin rauhoittamiseksi. Suomi toimii tämän ratkaisun puolesta osana Euroopan unionia, mutta ainahan Suomi ja EU voisivat toimia vielä aktiivisemmin, katsoo kokoomuksen Ben Zyskowicz.

– Kahden valtion malli on paras ja ainoa tapa pidemmällä aikavälillä ratkaista alueen jännitteet ja taata rauha. Parempaa ratkaisua alueelle en ole nähnyt. Kansainvälisestikin mallilla on laaja tuki, sanoo Jenni Pitko (vihr.) vastauksessaan.

SDP:n Johannes Koskinen katsoo, että Pohjoismaat voisivat olla asiassa jopa aloitteellisia.

– Neuvottelut ovat olleet jäissä valitettavan pitkään. YK:n ja koko kansainvälisen yhteisön on tosissaan lähdettävä ajamaan kestävää rauhaa kahden valtion mallin pohjalta. Suomi ja muut Pohjoismaat ovat sopivia aloitteellisiksi toimijoiksi. Norjan osuus rauhanvälittäjänä oli merkittävä aiemmassa prosessissa. ”

Anna Kontulalla ( vas) on jotain muuta mielessä.

”Vasemmistoliiton Anna Kontula ei ole varma, pitääkö Suomen edistää nimenomaisesti kahden valtion mallia. Hänen mukaansa sen kannatus paikallisten keskuudessa on laskussa.

– Minusta demokratiatavoitteeseen kuuluu, että mallin valitsevat asianosaiset, ei Suomi. ”

Ettei vaan Helsingin suurimmassa Gaza-mielenosoituksessa puhujana ollut Kontula fundeeraisi  Hamasilta yms. tulevaa mielenosoittajien slogania: ”Free Palestine from the River to the Sea.”

Joka tapauksessa Israel ja Palestiina ovat YK:n tuella perustettuja ja kyllä esim.  palestiinalaishallinnon rahoittajan Euroopan unioninkin sanan pitää painaa.

 

https://yle.fi/a/74-20058280?utm_medium=social&utm_source=facebook-share&fbclid=IwAR3cjK6P8buwKG4CCsK0eQxd11v8DNKhLLAIG0a7vGiwdcZ0OHHNy8CnZOw

auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu