Vasili Grossmanin Elämä ja kohtalo (suom. 1984) on ”20.vuosisadan suuri venäinen romaani” (Le Monde)

Luen Vasili Grossmanin suurteosta Elämä ja kohtalo. suom. Esa Adrian, WSOY 1984. Minulla on ollut kirja hyllyssä ja tuoreeltaan sitä luinkin hyvin pitkälle. Kirja on aika järkäle, mutta siinä on lyhyet luvut jota tekevät siitä helppolukuisen. Paljon on keskusteluja jotka kattavat kaikkia aioita maan ja taivaan välillä, ja aivan erityisesti Neuvostoliitosta jopa 30-luvuun suurista puhdistuksista ja niitä edeltäneestä  pakkokollektivoinnista . Erään fyysikkojen ja insinöörien keittiöpöytäkeskustelun jälkeen yksi keskustelija totesi että venäläiset uskaltavat puhua vapaasti vasta kun saksalainen fasistinen vihollinen on edennyt Volgalle saakka.
On mukava huomata että Gossman huomioi muidenkin vähemmistökansallisuuksien kuin juutalaisten huonon kohtelun Neuvostoliitossa.
On surullista että KGB takavarikoi käsikirjoituksen heti sen valmistuttua 1961. Grossman ei saanut tietää että yksi kopio sittä kulkeutuisi länteen ja julkaistaisiin Pariisissa 1980.
On helppo yhtyä Le Monden huomioon että kirja on ” 20. vuosisadan suuri venäläinen romaani” ja Le Figaron arvioon ”meidän aikamme Sota ja Rauha”.
Vasili Grossman oli sodan aikana sotakirjeenvaihtaja ja hän seurasi muun muassa Salingradin taistelua joka on jollain tapaa kirjan keskipisteessä. Hän seurasi Puna-armeijaa Keski-Eurooppaan ja oli mukana kun Puolassa sijaitsevia saksalaisten tuhoamis- ja keskitysleirejä vapautettiin.
Romaanissa kerrotaan myös lähinnä venäläisitä vangeista saksalaisessa keskitysleirissä.
Sodan jälkeen Grossman yhdessä Ilja Ehrenburgin kanssa kokosi Mustan kirjan juutalaisten kansanmurhasta Saksan miehittämillä Neuvostoliiton alueilla, mutta sitä ei julkaistu. Olen nähnyt että kirja löytyy englanniksi.
Vasili Grossmanilta on suomennettu myös toinen erinomainen romaani Kaikki Virtaa ( suom. Esa Adrian, WSOY 1991)
auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu