Yhdysvaltoja velvoittaa puolustussopimus Israelin kanssa- sotilasprofessori avaa syitä miksi Israel sai apua ilmaiskussa vaan ei Ukraina

Sotilasprofessori Marko Palokangas avaa syitä miksi Yhdysvallat ( ja ainakin Iso-Britannia sen rinnalla) torjui Iranin ohjus- ja lennokkihyökkäystä Israeliin muttei Venäjän ilmahyökkäyksiä Ukrainaan.
Poliittiset syyt ovat , että Yhdysvalloilla ja Israelilla on pitkäaikaisen läheisen liittolaisuuden kruunaava  puolustussopimus mitä Yhdysvalloilla ja Ukrainalla ei ole.
USA:n velvollisuus sopimuksen mukaan oli puolustaa Israelia ja ellei se olisi sitä tehnyt muut sen kanssa puolustussopimuksen solmineet maat voisivat alkaa epäillä sopimuksen pitävyyttä.
Sotilaalliset syyt ovat että Venäjä on Yhdysvalloille paljon pahempi sotilaallinen vastustaja kuin Iran. Lisäksi Venäjä on ydinasevaltio mitä Iran ei vielä ole.
USA:n osallistuminen Iranin hyökkäyksen torjuntaan saattoi ehkäistä eskalaatiota koska vahinkojen jäädessä vähäisiksi Israel ei ryhtynyt välittömään laajaan vastahyökkäykseen.
Lännessä on sen sijaan katsottu että Ukrainan ilmatilan puolustaminen johtaisi eskalaatioon ja Venäjän ja Naton sotaan.
Israel on lisäksi pieni maa jota on paljon helpompi puolustaa ilmaiskuilta kuin suurta Ukrainaa.
https://yle.fi/a/74-20083827
Voimme todeta että puolustussopimus Yhdysvaltojen kanssa on melkoinen henkivakuutus.
auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu