YLE: Tuhannet palestiinalaiset menettivät elantonsa, kun Israel perui työluvat Hamasin hyökkäyksen vuoksi- Israelin talous vaikeuksissa

Ylen uutissivulla on tänään Vilma Romsin laaja artikkeli

”Gazan sota vei työntekijät Ido Seterin viljelmiltä – nyt koko Israelin talous on syvissä vaikeuksissa

Tuhannet palestiinalaiset menettivät elantonsa, kun Israel perui työluvat Hamasin hyökkäyksen vuoksi. ”

 

Ennen Hamasiin hyökkäystä Israeliin 7. lokakuuta 2023 Israelissa työskenteli 150 000 palestiinalaista Länsiranallta ja 18 000 Gazan kaistallta. He työskentelivät mm. maataloudessa ja rakennuksilla, joilla kolmasosa työvoimasta oli palestiinalaisia. Hamasin hyökkäyksen jälkeen Israelin halliitus perui palestiinalaisten työluvat. ( Jutussa ei mainita, mutta israelilaisista lehdistä olen lukenut että palestiinalaisten työntekijöiden joukkossa oli ihmisiä jotka raportoivat näkemästään ja laativat karttoja ja pohjapiirustuksia Gazan rajan asutuksesta, mm. Erezin kibbutsin kaltaisista kibbutseista. Jutussa haasateltu maanviljelijä Ido Seter on Erezistä. Vakoilun tähden Hamasin hyökkäyksen jälkeen Israelissa maataloudessa tysökentelevien kausityöläisten joukkopidätyksiä, koska haluttiin heidän keskuudestaan löytää Hamasin soluttautujat. Siitä ei jutussa mainita vaan puhutaan mielivallasta.
Pallestiinalaiset työntekijät ansaitsivat Israelissa hyvin ja heidän tuloillaan oli rahoitettu viidesosa Palestiinalaishallinnon budjetista.
Myös Israelille työvoiman menetys on tullut kalliiksi varsinkin kun Hamasin hyökkäyksen jälkeen thaimaalaiset työntekijät lähtivät maaasta. Työntantajat ovat vaatineet työlupien uuusimista mutta Israelin hallitus on ollut taipumaton. Vain Länsirannan siirtokunnissa työskentelevien palestiinalaisten työluvat on palautettu. Israel koettaa nyt värvätä työvoimaa Intiasta.

https://yle.fi/a/74-20078031?

 

YK:n turvallisuusneuvosto pitää hätäistunnon maanantaina YK:n seksuaalirikosten lähettilään raporttista palestiinalaisten terroristien tekemästä seksuaalisesta väkivalasta israelilaisia naisia ja tyttöjä vastaan 7. lokakuuta 2023 ja sen jälkeen panttivankeina olevia vastaan.
Turvallisuusneuvoston kutsuivat koolle turvalllsiuusneuvoston jäsenvaltiot Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Ranska
The United Nations Security Council will hold an emergency session on Monday to discuss the report issued this week by the UN’s envoy on sex crimes detailing the sexual violence perpetrated by Palestinian terrorists on October 7 and against hostages who have been held since.
Requests for the session were made by Security Council members the US, UK and France.
Foreign Minister Israel Katz in a statement says he will attend the session along with relatives of the hostages still being held by Hamas and will use the opportunity to demand that the UN declare Hamas a terror organization and demand the immediate release of the hostages. (The Security Council has adopted several resolutions already demanding the release of the hostages.)
The Times of Israel
P.S. Nappasin seuraavan tekstin blogista Ariel- Israelista suomeksi

Ovdan tukikohdalle naiskomentaja

 

verstiluutnantti ”Gimmel” on tekemässä historiaa ensimmäisenä naissotilaana, jonka IDF on koskaan nimittänyt komentamaan Israelin ilmavoimien (IAF) tukikohtaa. Esikuntapäällikkö Herzi Halevin vahvistuksen jälkeen hänet ylennetään everstiksi ja hän ottaa vastaan Ovdan lentotukikohdan komennon Etelä-Israelissa.

Turvallisuusseikkojen takia uudesta komentajasta käytetään vain etunimen ensimmäistä kirjanta ”G=Gimmel” ja kuvissa kasvot blurrattu. Gimmel ilmoittautui IAF:n arvostetulle lentäjäkoulutuskurssille vuonna 2003, ja onnistuneen suorituksen jälkeen hänet määrättiin kuljetuslentäjäksi. Uransa aikana ”G” palveli erilaisissa operatiivisissa ja komentotehtävissä, erityisesti 122. laivueen komentajana ja IAF-operaatioissa. Viimeisimmässä tehtävässään everstiluutnantti ”G” toimi IAF:n lentotoimintaryhmän hyökkäysosaston päällikkönä.

Kun “Gimmel” ottaa Ovdan lentotukikohdan komennon, hän tasoittaa tietä tuleville naisten sukupolville IDF:ssä, herättää luottamusta ja murtaa esteitä perinteisesti miesvaltaisilla aloilla. Jo vuosikausia Israelin ilmavoimien kadettikoulu on ollut syrjimätön sukupuolten tai hakijoiden seksuaalisen suuntaumisen kanssa; jokaisen kadetin on täytettävä korkeat kriteerit päästäkseen koulutukseen.  Sama koskee Israelin armeijaa yleisemminkin. Arvioiden mukaan esimerkiksi useita kymmeniä transsukupuolisia palvelee tällä hetkellä IDF:ssä. Tässä ehkä selvimmin näkyy kultuuriero Israelin ja muiden Lähi-idän maiden kesken – joissakin maissa naiset eivät välttämättä pääse edes auton rattiin ja sukupuolinormeista poikkeavat saatetaan teloittaa.
Ovdan lentotukikohtaan on keskitetty suurin osa ilmavoimien peruskoulutuksesta ja se toimii myös huoltokeskuksena sekä isännöi kansainvälisiä harjoituksia. Lentokenttä on tuttu monille suomalaisille matkailijoille sillä laajarunkoiset charter -koneet käyttivät kenttää Eilatiin matkaileville ryhmille.  Itsekin vierailin siellä monesti -90 luvulla.  Karua sotilaskenttää kuvasi sekin että lähtölentoa pääsi odottelemaan paimentolaismatoilla peitetyillä lavereilla, myöhemmin tuli myös istuimiakin.  Ovda toimi tilapäisesti vuonna 2014 Ben Gurionin kansainvälisen lentokentän korvaajana kun tämä oli suljettuna rakettihyökkäyksen takia. Ovdaan lopetettiin kaikki siviililennot 31. maaliskuuta 2019 kun Timnan laaksossa sijaitseva erittäin turvallinen ja nykyaikainen Ramonin lentokenttä on avattiin. [Tästä taustoitusta  Ramonin lentokentästä huipputurvallinen]
auliskallio
Tampere

Moro! Olen -56 syntynyt vapaa toimittaja ja tietokirjailija Tampereelta. Olen avustanut Yleä, Aamulehteä, Ny Tidiä, mutta juttujani on julkaistu myös Kanavassa ja Parnassossa. Minulla on alempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistosta, aineyhdistelmässä mm. valtio-oppi ja yleinen historia. Filosofian maisterin tutkinto jäi yleisen historian gradua vaille.
Neuvostototalitarismin ja suomettumisen aikaan toimin Itä-Eurooppa-solidaarisuusryhmän vetäjänä. Kiinnostus ns. itäiseen Eurooppaan on jäänyt. Liettuan asioita olen seurannut ja koonnut kirjoiksikin: Liettuan vaikea vuosisata 1918-2018- ja liettualais-juutalaiset suhteet ilmestyi 2020. Keväällä 2023 ilmestyi kääntämäni ja saatetekstillä varustamanani Marek Edelmanin muistelmateos: Getto taistelee. Varsova 1939-43 ( Palladium)
Juutalaisuus kiinnostaa minua monimuotoisena kulttuuriperinteenä ja olen myös Israelin tukija vaikka kannatan myös palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon. Nuorena harrastin myös Latinalaista Amerikkaa. Olen SDP:n äänestäjä isän puolelta ainakin kolmannessa sukupolvessa. Kuulun Tampereen katolliseen seurakuntaan. Kirjoitan sekä Puheenvuoroon että Vapaavuoroon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu