TES yleissitovuudesta

Facessa on kiertänyt kuvakaappaus Juhanna Vartiaisen ja työministerin tviittailusta. Juhanna toteaa ettei pieni lakimuutos, yleissitovuudesta luopuminen, aiheuttaisi ay liikkeeltä vastareaktioita. Hämmästellä täytyy kuinka pihalla mies voi olla suomalaisesta työmarkkinapolitiikasta. Tuo ei ehkä kerro tyhmyydestä vaan tietämättömyydestä mutta jotakin kertoo se ettei mies viitsi asioita selvittää.

Olemme saaneet lukea kansanedustajista jotka käyttävät asiantuntijoiden kuulemisessa korvalappuja, lällättävät ja rouskuttavat mielenosoituksellisesti kaalia. Tuollaiset tyypit johtavat tätä maata. Päiväkodissa heidät pistettäisiin ulos jäähtymään.

Kuinka joku voi laatia lakeja ilman että kuuntelee asiantuntijoiden näkemyksiä? Tehdä suuria päätöksiä mutulla? No, itsehän te olette ne äänestäneet. Aikoinaan pidin Teuvo Hakkaraista hiukan epäonnistuneena valintana. Nyt joudun toteamaan, Teukkka sentään yrittää hoitaa hommansa.

Eli työmarkkinoita ”uudistetaan” täydellisen tietämättömyyden vallitessa.

Oletetaan kuitenkin että hallitus saa yleissitovuuden kumottua ilman yleislakkoa. Mitä siitä seuraisi? Jokainen tietää, vuodessa viimeinenkin suomalainen raksaduunari siirtyisi kortistoon, tilalle tulisi sellaisia joille kolmen euron tuntipalkka on hyvä. Joissakin maissa pelkkä suomalainen lapsilisä takaa siedettävät tulot. Suomessa työskentelevä pääsee suomalaisen sosiaaliturvan piiriin joten se kolme euroa tunti paikallisesti sovittuna olisi kohtuu palkka.

Autopuolella tilanne olisi hiukan pahempi, tulisi sekä autot että kuljettajat halvemmasta maasta. (Vappuna keskustelin AKT puheenjohtajan kanssa aiheesta.)

Työehtojen kilpailuttaminen johtaisi noin 300 000 suomalaisen pikaiseen siirtymään ylikattavalle toimeentulotuelle. Suuri osa niistä olisi pienyrittäjiä joilla velkaa repullinen mutta velan panttina oleva omaisuus menettäisi arvonsa.

Minulla ei ole mitään sitä vastaan että romanialaiset tekevät työt, suomalaiset pitävät lomaa. Homman kustannusvaikutukset valtiolle olisivat kuitenkin merkittävät. Euroopan sosiaalisen peruskirjan minimi on noin tuhat euroa kuukaudessa tassuun. Eli 300 milj € kk menoja lisää, vähintäin sama summa katoaisi verotuloja. Vähintäin 10 miljardia vuoteen miinusta valtion talouteen.

Tuon oivaltamiseen ei tarvitse olla mikään ennakoinnin mestari, pelkkä keskitason shakin pelaaja osaa laskea kolme siirtoa eteenpäin. Ellei osaa laskea, voi muistella miten kävi kun pimeä työvoima ryntäsi rakennuksille eu vapaan liikkuvuuden seurauksena. Se saatiin jonkinlaiseen järjestykseen veronumero pakolla ja kulunvalvonnalla. Jos paikallinen sopiminen tulee ja sallii kolmen euron liksat, sitä ei saa kuriin mikään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu