Arvonlisävero suhdannevaihteluiden tasaajana

Olen suomen fanaattisin ALV vastustaja, sitä voisi kuitenkin hyödyntää suhdannevaihteluiden tasaamiseen. Kun talous ylikuumenee, korotetaan ALVia. Laskukaudella reilu 10% alennus auttaa asiaa.

Tyypillisesti laskukaudella kulutus ja investointihalu on matala, nousukaudella velkaa ei pelätä. Kumpikin suhdanne on itseään vahvistava. Kun rahaa tulee, se pistetään kiertoon surutta, jossakin vaiheessa tulee sitten ikävä krapula.

Laskukaudella ei tuhlata edes sitä mihin olisi varaa koska odotetaan aikojen huononevan. Myös pankit toimivat myötä syklisesti vaikka luulisi rahoituksen ammattilaisten tajuavan asian.

Jos ALV laskee lamassa, hinnat laskevat ilman että ostovoima heikkenee. Jos kuluttaja tietää hinnan alennuksen olevan väliaikainen, hän todennäköisesti aikaistaa hankintojaan mikäli taloustilanne antaa myöten. Ainoa veroelvytys jolla uskon olevan positiivisia vaikutuksia.

Vaihtoehtona on tietenkin koron lasku, julkiset investoinnit ja setelirahoitus kulutuksen elvyttämiseksi. ALV on kuitenkin nopea poliittinen ohjaustoimi, kuten olemme nykyisestä hallituksesta nähneet. On paljon helpompi muokata verokantaa kuin päättää 20 miljardin julkisesta rakentamisesta. Alv alennus on lisäksi markkinahenkinen toimi, toisin kuin investoinnit.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu