Brexit populismi

Meillä on puhuttu populismista ja kuinka britit häviävät. Jotkut saattavat hävitä. Ei kaikki. Briteille Eu hyödyt on jakaantuneet melko epätasaisesti. Muutama Cityn veroparatiisi pankkiiri on kerännyt melkoiset tuotot ohjaamalla eu maiden rahoja. Valtaosa on kärsinyt työvoiman vapaasta liikkuvuudesta.

Yleltä tuli elokuva Brexit – temppu ja kuinka se tehtiin

Elokuvassa tekoäly löysi miljoonia uusia äänestäjiä. Työttömiä joiden olemassaolon kaikki olivat unohtaneet. Tämä ryhmä kärsi ulkomaisen työvoiman kilpailusta. Meillä puhutaan kuinka vähemmän koulutetut työntekijät menettävät ansioita koska ei ole koulutusta. Todellisuudessa ansioita menettävät ne jotka joutuvat kilpailemaan huomattavasti halvemman työvoiman kanssa.

Eron puolustajat vetosivat tunteisiin ja sitä voidaan pitää erittäin halpamaisena. Tosin, niin teki jäsenyyden kannattajatkin. Kehuskelivat kuinka vierastyövoima tuo 20 miljardia verotuloja. Kertoivat ettei terveydenhoito pyöri ilman halpatyövoimaa. Mikä nyt ei vaan pidä paikkaansa. Alalle kyllä työvoimaa tulee kun se on kilpailukykyinen palkkatasoltaan. Mutta, silloin se huonosti koulutettu työvoima alkaakin tienata.

Elokuvan perusteella näyttikin, ihmiset äänestivät omien etujensa mukaan. Veroparatiisi pankkiiri kannatti jäsenyyttä, työtön vastusti. Briteissä on huomattavasti enemmän työttömiä kuin pankkiireja.

Se ettei suurin osa Britannian ongelmista ole EU vaan huonon politiikan seurausta jäi kummaltakin puolelta kertomatta. Oma raha mahdollistaa täystyöllisyyden, toimivan sosiaaliturvan, ei sitä EU estä. Vastustajat vaan saivat syylliseksi EU ja puolustajat eivät kertoneet, syy on väärä talouspolitiikka.

Ohjelmassa käsitellään aika hyvin vaalikampanjan toteutusta.

Brexit – temppu ja miten se tehtiin

Britannia äänesti EU-erosta heinäkuussa 2016. Tiedämme toki kuka voitti, mutta emme ehkä tiedä miten. Kampanjaa Brexitin puolesta ja vastaan käytiin veren maku suussa, ja sen tiimellyksessä surmansa sai yksi ihminen. Brexit jakaa edelleen Britannian kansaa ja poliittista järjestelmää. Jälkiviisaana voi vain kysyä, oliko kampanjointi sen arvoinen? N: Benedict Cumberbatch. (U)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu