Eläkekassat valuutta sodassa 1992 – 1999

Moni ihmettelee mistä Nokian nousu johtui. Selitys oli halvat insinöörit. Insinöörejä halpuutettiin matalilla palkan korotuksilla, markan kellutuksella 1992 ja eläkekassojen aktiivisella toiminnalla.

Kelluva Markka asettuu kurssiin jossa ostot ja myynnit ovat yhtä suuria. Yleensä suhde seuraa kauppatasetta koska ulkomaankaupan yhteydessä tarvitaan ulkomaan valuuttaa. Tuodessa ulkomaan valuuttaa ostetaan ja viennissä myydään.

Kurssi seuraa kuitenkin vaihto, ei kauppatasetta. Jos valtio vie suuria määriä pääomaa (raha tässä yhteydessä), ulkomaan valuutan kysyntä kasvaa ja Markan arvo alenee.

Suomessa eläkeyhtiöt sijoittivat voimakkaasti ulkomaille joten kauppataseen ylijäämä ei korottanut Markan kurssia. Kyseessä oli pääomaliikkeiden avulla toteutettu devalvaatio. Erittäin nerokas kilpailukeino, joskaan en usko suureen älyyn vaan sattumaan. Pääomaviennin ansiosta Euroon päästiin liittymään alihintaisella Markalla. Tämä etu meni 2008 romahduksessa.

—— Lainaus https://www.salkunrakentaja.fi/2019/08/elakevarat-ulkomailla/

Ulkomaisilla rahastoilla on merkittävä osuus työeläkelaitosten arvopaperisijoituksissa, kertoo Suomen Pankki.

Suomen Pankin mukaan työeläkelaitoksilla oli 181 miljardin euron edestä arvopaperisijoituksia kesäkuun 2019 lopussa. Sijoituksista valtaosa eli peräti 81 prosenttia kohdistui ulkomaille.

———-

Pääoman viennillä oli hintansa. Kotimaan investoinnin jäivät pysyvästi matalalle tasolle ja työttömyys korkealle.

 

Turusen Heikki facessa askarrellut pitkän aikavälin kuvan. Rosvosin sen tänne. Antaa aika hyvän kuvan viennin kehityksestä koska ei näy bkt alenema. Jos sen huomioi, ollaan tuossa 1905 tasossa.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu