Eläkeputki, Juhanna Vartiaisen näkökulma harha

Juhanna Vartinen blokissaan totesi kaikkien suomalaisten hyötyvän putken poistosta. Todellisuudessa siitä hyötyy julkisen sektorin työntekijät muutamalla reunaehdolla. Verot käytetään julkisen sektorin palkkoihin, valtio elää pelkästään verotuloilla, julkiselta ei voi irtisanoa. Ehdot eivät toteudu.

Käydään läpi pari väitettä.

Eläkeiän nostaminen lisää työllisyyttä, koska työmarkkinoilla on nostamisen jälkeen enemmän ihmisiä. Koska pääomaa on saatavissa globaalilta pääomamarkkinalta rajattomasti, työmarkkinat toimivat niin, että työvoiman efektiivinen lisäys näkyy muutaman vuoden päästä myös työllisyyden lisäyksenä.

Pääomaa on rajattomasti myös kotimaisissa pankeissa. (Juhana ei ilmeisesti ole perehtynyt rahan syntymekanismiin?). Eussa on noin 100 milj työtöntä joten työvoimaa kyllä on riittävästi melkoiseen kasvuun. Ellei tuo työvoima riitä, uskoisin että afrikasta saadaan nopeasti toiset 100 milj. Kasvua ja työllisyyttä ei siis hidasta työvoimapula.

Ja muistakaamme, että kaikki suomalaiset hyötyvät toisaalta putken poistumisesta vahvemman julkistalouden muodossa. Tämä unohtuu herkästi suomalaisessa poliittisessa keskustelussa, jossa sosiaaliturvan kiristämistä pidetään aina “heikennyksenä”.

Ellei eläkeputkesta kelalle pudonneiden tulotasoa alenneta, julkinen talous ei vahvistu vaan heikkenee koska työnantajien kuluja siirretään valtiolle. Jos taas tulot heikkenevät, alenee ostovoima ja työttömyys lisääntyy.

Puheet julkisen sektorin vahvistumisesta ovat uskottavia jossakin virtuaali maailmassa jossa valtiot elävät verotuloilla. Todellinen maailma toimii jo nyt keskuspankkirahoituksella. USA päätti juuri 600 dollarin koronatuesta kaikille. Nelihenkiselle perheelle 2400$. Niitä velkoja ei tulla koskaan maksamaan. Ei makseta koska ei pystytä vaikka halua veronkorotuksiin olisikin ja USAssa sitä ei ole.

Yksittäisen ihmisen näkökulmasta tällainen uudistus on kuitenkin hyvä, koska se pakottaa kaikki muut suomalaiset tekemään pidemmän työuran. Tämä kompensoi sen vaikutuksen, että itse ei voi päästä putkeen.

Se että samasta paikasta kilpailee muutama eläkeikäinen ei helpota minun työllistymistäni. Jos ryhmään tulee paljon lisää, se meinaa etten pääse töihin enkä putkeen.

Syy miksi Juhanna kokee hyötyvänsä palkkojen alennuksesta ja minä koen kärsiväni johtuu näkökulmasta. Juhanna on ikänsä työskennellyt julkisella sektorilla ja on siten lopputilin ulottumattomissa. Minulla taas yksityisellä sektorilla työt ovat epävarmoja, pieninkin laman merkki tietää verokorttia tassuun. Lisäksi Juhanna ei ymmärrä EU taloutta jossa yhden euro ei ole poissa toiselta vaan lisää kummallekkin kasvaneena toimeliaisuutena. Se ettei sitä ymmärrä kovin moni mukaan lienee selvää.

Linkit:

USA:n kongressi nuijii kansalaisille 600 dollarin helikopterirahan – rasvaa talouden rattaisiin

Eilen klo 23:06

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/32dc34cf-7825-4f06-aeec-72a118b7c6d0 

 

Juhanna Vartiainen Onko työttömyysputkipäätös uuden alku?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu