Euro kurjistaa, ei globalisaatio

Aina kun tehdas suljetaan, syyksi kerrotaan globalisaatio ja usein syynä on kiinan matalat palkat. Ne tehtaat rakennettiin silloin kun suomi oli globaali toimija. Myi paperia ympäri maailmaa. Ei myy enää koska ollaan eurossa.

Miten euro tähän vaikuttaa?

Jokaiselle valuutta alueelle mahtuu yksi firma. Suomalainen ja saksalainen firma kilpailee. Heikompi tuhoutuu. Suomalainen firma ei kilpaile kiinan kanssa, sen kauppatasapainon hoitaa valuutta kurssi. Jos kiina puolittaa palkkansa, sen valuutan arvo kohoaa niin että tasapaino säilyy.

Jokainen valuutta alue voi pitää työllisyyden ja teollisuuden juuri sillä tasolla kun tahtoo. Jos siis hallitsee taloudenpidon. Ei ruotsalaista paperin ostajaa kiinnosta onko meidän sairaanhoitajat työttöminä vai töissä. Ainut mikä kiinnostaa, paljon paperi maksaa. Paperin hinta määräytyy:

(koneiden_poistot + raaka_aineet + palkat) x valuutta_kurssi = paperin hinta taaloissa

Moni huomaa, tuon yhden tekijän muutos on paljon merkittävämpi kuin kolmen muun. Jos kerroin puolittuu, myös hinta puolittuu. Eurossa sitä ei voi muokata itse, sen määrää saksa ja kreikka. (kreikka laskee kurssia, saksa nostaa)

Mikäli olisimme globaali toimija, kertoimen määrittäisi oman teollisuuden hintataso. Jos teollisuus tuplaisi palkat, kerroin alentuisi. Vastaavasti jos palkat puolittuisi, kerroin nousisi.

Meitä ei siis kurjista globalisaatio vaan lokalisaatio. Olemme ajautuneet kauppasotaa käyvien ruhtinaskuntien valuuttaunioniin. Tilannetta voisi verrata sisällissotaan eussa. Ainut ettei se vielä ole muuttunut aseelliseksi.

 

Tuntuu kuin näkymätön voima ohjaisi Eurooppaa. Kukaan ei enää 2008 jälkeen usko markkinavoimien näkymättömään käteen. Ehkä joku muu henki?

+3
auvorouvinen
Vasemmistoliitto Kitee
Ehdolla kuntavaaleissa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu