Hallituksen toimet eivät lisää työllisyyttä edes teoriassa
Sami Pakarinen
Johtaja, FT | Director, PhD, Talous ja tutkimus -vastuualue
@Elinkeinoelama
Twitterissä:
”Kun taloustieteellinen tutkimus kertoo työllisyystoimilla olevan työllisyysvaikutuksia, ei pitäisi olla yllätys, että sosiaaliturvamuutokset lisäävät työn tekoa.
Hyvä, että entistä useampi työllistyy ja hyvinvointiyhteiskunnan palveluita rahoitetaan lisääntyvällä työn teolla.”
Kerroin sille:
Teoriassa Hallituksen toimet lisäävät työn tarjontaa ja samalla supistavat työn kysyntää ostovoiman muodossa.
Toimet eivät siis edes teoriassa luo työpaikkoja ellei joku muu euroalueella elvytä velaksi tai euro devalvoidu.
Ehdotin kossupullon vetoa, olisi yksi ekonomisti jolla olisi oma etu pelissä toimien suunnittelussa.
**
Jos taas joku elvyttää tai euro devalvoituu, säästöjä ei tarvita koska työllisyys ja palkat kasvaa. Ilman säästöjä kasvu olisi tässä tilanteessa nopeampaa.
Jos blogisti tarkoittaa ”työn tarjonnalla” sitä että useampi tarjoutuu tekemään työtä niin silloinhan se lisää ostovimaa koska työstä saatu palkka on suurempi kuin sohvalla makaamisesta, tai ainakin pitäisi olla.
Kuinka sosiaaliturvan leikkaukset lisäsivät yritysten työvoiman kysyntää?
Se millä yrtisten työn tarjontaa saadaa lisättyä, ja ennen kaikkea pienissä yrityksissä on nimenomaan tyehtojen järkeistäminen.
Kun työtä ei ole tarjolla niin irtisanomiseen pitäisi riittää perusteltu syy eli se että ei ole työtä.
Työnantajan ja työntekijän pitää myös voida sopia ehdoista lain puitteisa ilman että ay-mafia sekaantuu asiaan. Laki kai lähtee siitä että lakia ”huonompia” ehtoja ei saa tarjota ja vaikka työntekijä hyväksyisikin sellaiset niin ne eivät ole päteviä.
Jo näillä toimilla ”luodaan” työpaikkoja.
Ilmoita asiaton viesti
joo työn tarjonnan lisääminen meinaa sitä että useampi on valmis duunaamaan halvemmalla.
työn tarjonnan lisääminen yhdistettynä työn kysynnän kasvuun luo työpaikkoja. hallituksen toimet eivät lisää työn tarjontaa. eli työpaikkoja ei synny päätöspohjaisesti.
toi palkka neuvottelu hiukan toinen asia mutta hallitus siihenkin kyllä näppejään työntää.
nykyisin homma menee niin että on alaraja TES ja yläraja, firman palkanmaksukyky. tuohon väliin on joutuneet sopimaan. nyt rajoja ollaan poistamassa. saas nähdä mihin johtaa. itse veikkaan et ainakin raksalla puhutaan tulevaisuudessa romaniaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksen toimet eivät lisää työllisyyttä edes teoriassa
Näkymiä kuitenkin luo ja ylläpitää sille, joka nämä voi odotusarvoisena ottaa kuten aiemmasta on päätellä, ja miksei olisi, kun kyse ikiaikaisen selkeästä perusteistosta.
Tällaisia olemassolon tekijöitä, ei kannata pyrkiä suoraan, eikä epäsuorasti häivyttämään näkyvistä.
Itse liitän tähän pyrkimykseen esim holocaustin kieltämiset, jne, niin houkuttevan ja tuloksellisen oloiselta kuin toimi näyttääkin.
Mitä täsmällistä ja tarvittavan oloista halutaan höttörakenteisen kautta, tällaista toimea varten oltava hötössä sitä, mitä ilman ei toimiin kannata ryhtyä, koska menee omaan mahdottomuuteensa, ts lisähajoitelmaksi koron kanssa.
Kyse on kieltolaille ominaisista perusongelmista. Jotain voi tehdä, mutta eroa siinä, mikä käytännössä hajoittaa (1), ja mikä hajoittaa käytännössä h-linjaisemmin (2), ts vaikeampikorjattavasti.
Velkoja voi vertailla, mitä ovat maksukyvyllisyyteen suhteutettuna. Tällaiset luo malttia, jota ei välttämättä löydä, ellei epäonnistumistaustaa (EOT) riittävästi.
Tuon vuoksi, jos EOT tä on, siihen kannattaa ehkä nojata jossain vaiheessa, sylkemisen sijaan, lasin äärelle kun mahdollisuus palata.
Ilmoita asiaton viesti
Edes teoriassa vasemmistoliitolla ei ole mitään talousosaamista.
Ilmoita asiaton viesti
puolueena? no tuskimpa se puolue ilman henkilöitä mitään osaa. eikä kyllä aina henkilötkään. esim vassin ohjelmassa on, ekp rahoitus valtioille tai euroero. hyväksyivät ”koronapaketin”.
jätin jäsenmaksun maksamatta. ellei edes ministerit osaa lukea puolueohjelmaa, tuskin auttaa että äänestäjät osaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai hallitus niitä työpaikkoja perusta kuin julkiselle sektorille ja ainakaan tämä hallitus ei niitä sinne lisää perusta, joten oikeassa olet.
Sen sijaan hallituksen toimet parantavat yksityisten yritysten mahdollisuuksia perustaa uusia työpaikkoja. Myös työn tarjoaminen lisääntyy.
Otetaan teoreettinen esimerkki. Oletetaan, että kaikki sosiaalituki ja avustukset loppuisivat ensi kuun alusta. Mitä luulisit Auvo, lisääntyisikö työn tarjonta työmarkkinoilla (edes teoriassa)? Se on varmaa, että rikokset lisääntyisivät.
Ilmoita asiaton viesti
varmaan tarjonta lisääntyisi. lisääntyisikö kysyntä? kuten tiedät, markkinatalous pohjaa kysyntään, tarjontaa syntyy aina kun kysyntää. joku ahneuksissaan alkaa myydä niille kysyjille.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä oli teoreettinen ja äärimmäinen esimerkki että kaikki yhteiskunnan tuki loppusi ja sinä puhut että työtä tarjottaisiin ”ahneuksissaan”. Ei markkinatalous ihan noin mene.
Ilmoita asiaton viesti
menee. jos ilmoitat, maksan miljoonan koirankopista, minä sen ahneuksissani teen. tai teetän jos en itse viitsi tehdä.
jos kysyntää on, joku sen täyttää. olipa se laillista tai ei kuten huumakauppa osoittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Et näköjään ymmärrä markkinataloudesta hölökäsen pöläystä. Kyllä alennusmyynti voi herättää myös ”heräteostoksen”.
Ilmoita asiaton viesti
Jos vielä mennään tarkemmin tuohon esimerkkitapaukseen. Kun monissa yrityksissä valitetaan ettei saa työvoimaa, niin tutkitusti työllistymisen esteenä on se ettei työtä kannata ottaa vastaan kun sosiaalitukia / työttömyyspäivärahaa saa enemmän kuin tarjotusta työstä. Tässä teoreettisessa esimerkissä tarkastelin tilannetta, missä tuo ei enää olisi työllistymisen este. Aika pian täyttyisivät avoimet työpaikat. Markkinatalouden termein nyt vallinneet (tuetut) myyjän markkinat vaihtuisivat aika pian ostajan markkinoiksi. Työtä tarjottaisiin jopa koulutusta vastaamattomillekin aloille. Sanalla sanoen kysyntä ja tarjonta kohtaisivat ilman esteitä. Korostan vielä, että tässä tarkastelen sitä teoreettista tilannetta, että sosiaalituki olisi nolla.
Ilmoita asiaton viesti
aika harva firma heräteostoksena palkkaa duunareita. en ole kuullut yhdestäkään tapauksesta 90 luvun jälkeen jossa firmalla ei o duunia ja ilmoittaa et maksan sulle kotia jos joskus saatas jotain.
80 luvulla kyl maksoivat vaikka ei ollut hommia. kiukkusin et voin istua kotonakin. vastaus oli, jos sut lomauttaa, hankit paremman paikan.
—
ansiosidonnainen on ”Keskimääräinen täysi ansiopäiväraha oli vuonna 2023 noin 78 euroa päivässä eli noin 1 690 euroa kuukaudessa.”
tuohan tulee 2500 e kk palkalla. isommissa prosentti laskee. 800 ero tuloissa jo tuolla liksalla, verotus huomioiden tonni.
jos ei kelpaa 2,5 t e, tarjoaa kuus, alkaa kelvata.
—
yli 60v hidastaa työllistymistä.
tuolla on tilastoja, tsekkaa ja funtsi.
https://www.tyj.fi/tilastot/
Ilmoita asiaton viesti
Minä taas olen kuullut useita tapauksia joissa työntekijä on ”myynyt” itsensä yritykseen. Aivan lähisukulainenkin teki niin kun oli jäänyt työttömäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, se lähisukulainen meni firman johtajan puheille ja sanoi: ”Mä oon ajatellu tulla teille hommiin”. Oli niin epätavallinen hakemus että palkattiin, mainosalalle.
Ilmoita asiaton viesti
Roskalaatikosta (kaikki paperinkeräysastiat ovat jo varattuina) olisi sitten mukava lähteä työnhakuun, kun on jäänyt työttömäksi kiinteistönhuoltofirmasta, kun meni vuokrataloyhtiöitä nurin ja työt loppu, niin väistellä kaduilla kerjäläisiä ja nälkään ja kylmään kuolleita, joita ei kukaan sieltä korjaa, kun on valtiolta rahat loppu, niin sinne tehtaan portille ryysyläislauman sekaan, josko kymppi tänään ketä ottaisi, ja sieltä sitten aikaa myöten tuperkkelin ja kupan vaivakseen saisi…
Ilmoita asiaton viesti
Teoreettisesti jos kymmenkertaistaisi kaikki tuet sekä palkkatulot, niin valtionvelka on muisto vain? Mutta eihän se todellisuudessa niin mene.
Jos leikataan rajusti, omat kulutukset loppuvat saman tien, kun ihmiset säästävät ihan kaikesta niin paljon, että heikompituloisilla vöissä ei ole enää lisäreikien paikkaa vaan solki tulee vastaan.
Valtio ei siinä onnistu säästämään yhtään mitään vaan aiheuttaa enemmän konkurssien määriä ja rahakirstun määrän pienentymistä.
Ilmoita asiaton viesti
käytännössä menee. jos meillä on velkaa 100, tulot 100 ja tulot kymmenkertaistuu, velkaa olisi edelleen 100 mutta tuloja 1000. velkasuhde laskisi.
minulle oli yllätys tuo huomata. selvisi kun usa taloushistoriaa lueksin. talouskasvu tai inflaatio söi velat.
meilähän veroaste köyhillä reilu 60%, duunareilla 50% luokkaa. tukien kymmenkertaistaminen tulisi takaisin veroina saman vuoden aikana koska köyhä maksaisi 60% ja duunareille palkkana lopun 40% josta puolet tulisi takaisin heti.
jenkkien wikissä melko hyvä taloushistoria osuus graafeina.
https://en.wikipedia.org/wiki/Economic_history_of_the_United_States#Historical_statistics
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän se niin on että lakkoilu osoittaa konkreettisesti ettei Suomeen mitään tehdasta kannata perustaa.
On mielikuvitusta että ay-pamput olisivat kiinnostuneita työpaikoista. Ei vaan ole heidän ongelmansa. Vielä vähemmän vähävaraiset.
Mikäli palkkaaminen ei olisi niin korkeariskistä, sitä tehtäisiin enemmän. Ottakaas nyt järki käteen ja miettikää mitä järkeä on kuluttaa rekrytointiin kymppitonnia? Kuitenkin niin tehdään riskien vähentämiseksi.
Kaiken huippu on käyttää vuokratyöfirmoja. Eikö mene jakeluun ettei sillä tavoin mitään järkeviä työsuhteita synny. Työsuhde on kahden kauppa, ei kolmen. Kuitenkin vuokratyöfirmoja on pakko käyttää paskan systeemin takia.
Muijasta saa helpommin eron kuin huonosta työntekijästä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän se niin on että lakkoilu osoittaa konkreettisesti ettei Suomeen mitään tehdasta kannata perustaa.
Reagointi kannattaa jättää mahdolliseksi. Kyse on vähän kuin tästä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/esko-karinen/holokaustin-kieltaminen-tulee-rangaistavaksi-astumme-saksalaiseen-miinaan/
Jota blogia en tosin vielä edes ole lukenut.
Tilanne voi muuttua, jos kenttä saadaan tutkittua, mitä on tärkeiltä osin.
…
Lakkoihin ei toisaalta kannata kannustaakaan.
Jos jokin hallitus ei toimi oikein, tai AY-väki, ei se periaatteessa vielä tarkoita, että demokratiasta tarvitsee luopua, tai vaikuttamisen mahdollisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
nin meillä voi koska vaan tuotannollisista ja taloudellista syistä lomauttaa tai irtisanoa. (ainakin minut on voinut useamman kymmenen kertaa.)
jos hölmöyttään möläyttää, naama ei miellytä, voi joutua pienen korvauksen maksamaan. ei kuitenkaan saksan 2v palkkaa, korkeintaan 2 kk.
mä duunaan vuokrafirmojen kautta. oon duunannut reilun 10 vuotta. melko helppoa firmalle, soittaa, huomenna tarvitaan kaupungissa x, osoitteessa y.
yleensä klo 14 ilmoittavat, huomenna ei tarvii tulla.
ei ole työnantajalla mitään riskiä sairaslomista, krapulapäivistä jne.
outoa etteivät firmat saa vuokratyövoimaa? mistähän johtunee?
—
lakkoilu on ek tahto. kyl ne tietää mitä seuraa jos lakko oikeuteen lähtee räpeltämään. ei se lenillä ja hitlerilläkään helppoa ollut, joutuivat leirittämään ja ammuttamaan aika monta ennen kuin idea meni läpi.
ranskassa saivat lakot rajoitettua kun saksalaiset palkka sotilaat ampu puolet pariisin väestöstä.
Ilmoita asiaton viesti