Korona tartunnan riskin minimointi

Kaupassa käynti on eräs tapahtuma jossa väistämättä altistuu tartunnoille. Oletetaan, tuhat ihmistä käy kerran päivään kaupassa. Seitsemänä päivänä altistuu 7000 lähikontaktille.

Muutat käyttäytymistä, käyt kerran viikkoon kaupassa. Altistusten määrä laskee tuhanteen jos vain sinä noudatat mallia. Jos kaikki muutkin noudattavat, määrä laskee 1000 / 7 = 142 kappaleeseen viikossa.

Altistusten määrä putoaa 7000 – > 142 eli 1 / 50 osa siitä mitä se olisi jos kaikki käyvät kaupassa päivittäin.

Tuo on merkittävä lasku mutta jos kaikki muuttavat käytöstään noin, myös muiden sairastumis todennäköisyys putoaa yhtä paljon. Eli todennäköisyys sairastua putoaa 50 x 50 = 2500 osaan siitä mitä se olisi toisessa mallissa.

Riippuen taudin tarttuvuudesta, pelkästään tuon muutoksen pitäisi riittää sen pysäyttämiseen ellei tarttuvuus ole todella paha.

On myös muita lähi kontakteja joihin pätee vähentämisen hyödyt. Kaupat kuitenkin ovat, kiitos keskittymisen, paikkoja joissa on paljon ihmisiä. Muita on tietenkin junat, bussit, takseissakin melkoiset joukot peräkanaa.

Kertaus, sairastumis riski:

Kaikki käyvät kerran päivään kaupassa. 7000

Sinä käyt kerran viikkoon. 1000

Kaikki käy kerran viikkoon. 3

 

Totuus on. Tauti olisi vieläkin pysäytettävissä. Se vaatisi että jokainen makaa kaksi viikkoa sohvalla. Sinä aikana sairaat paljastuisivat ja voitaisiin eristää. Kumman vaikeaa tuntuu vaan olevan .

 

Eräs keino olisi luoda pikku tallinnoita. Ne jotka haluavat istua kapakassa, menevät tiettyyn hotelliin jossa verovapaa tarjoilu mutta ulospääsy estetty kuukauden ajan. Sinä aikana porukka joko sairastaa ja saa immuniteetin tai ei sairasta ja saa maksakirroosin. Nuo pikku Tallinat olisi muutenkin hiukan fiksumpi tapa kuin rahdata porukka Viroon ryyppäämään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu