Koulut avautuu, mitä seuraa?

Rajoitusten purkua aloitellaan, THL ei ole julkaissut scenaariota mitä siitä seuraa. Minä teen kolme.

  • Suomalaiset pysyy edelleen eristyksissä, virus ei leviä kun kaikkein köyhimpiin joiden on pakko työskennellä ja laittaa lapset kouluun.
  • Noiden väliltä mitä vaan.
  • Toinen ääripää. Laumasuoja strategia toimii, puoli miljoonaa saa viruksen. Asia huomataan vasta kesäloman jälkeen jolloin se on levinnyt kahteen miljoonaan. 500 000 ihmistä jonottaa sairaalahoitoon, kukaan ei pääse, syntyy paniikki, edes vesihuollon työntekijät eivät avaa ovea saati mene töihin. Koko yhteiskunta romahtaa, logistiikka ketjut eivät toimi, miljoona kuolee kaaoksessa. Li pääsee Pol Potin rinnalle historian kirjoihin.

Siinä siis ääripäät joissa ei huomioida jälkitauteja tai muita mahdollisia ikävyyksiä.

 

Mikä on todennäköisin vaihtoehto?

Ensinnäkin pitää tietää sairaiden määrä nyt. Siihen on useita lukuja.

Rekisteröityjä aktiivitapauksia on noin 2000.

Ruotsin THL, oireellista kohti on on tuhat oireetonta. Tämä tekisi 200 000 oireetonta ja miljoona olisi jo sairastanut. Jätän tämän asiantuntijatiedon syrjään ja menen mutulla.

2000 aktiivista tapausta tiedossa, maksimissaan 2000 oireetonta. Eli 4000 sairasta.

Karkeasti 1 / 1000 ihmisestä siis. Jos oireelliset jäävät kotia, koulussa levittäjiä on noin 300. oletetaan että jokainen levittää taudin ensimmäisellä viikolla 20 oppilaaseen. Seuraavalla viikolla nämä levittävät sen 10 oppilaaseen koska sairaita on suhkot paljon kohteissa.

300 x 20 = 6000

6000 x 10 = 60 000

Turha itse laskea, voi käyttää epidemialaskuria. Pistin siihen alkuarvoksi 300 sairastanutta ja tarttuvuudeksi 10.

 

Tarttuvuudella 10, 300 alkutartuttajaa.

Kahden viikon kuluttua sairaalassa on 6400.

Kolme viikkoa noin 54 000 sairaalassa.

Sairaanhoidon tarve on huipussaan 24 päivää avauksesta, 56 000. sen jälkeen se laskee niin että kesälomilta palatessa 90 päivää myöhemmin sairaalassa on enää alle 5000.

Seitsemän kuukautta ja alle 200 sairaalassa.

Laskurin mukaan kokonaiskuolleisuus olisi reilu 100 000. Oletetaan että terveydenhoito toimii yhtä hyvin kuin kiinassa. Jos toimii kuten Italiassa, kuolleisuus kasvaa kertoimella 6.

Tuon laskelman perusteella sanoisin, etten sano mitään. En kykene ennakoimaan kuinka ihmiset toimivat. Se on selvää, jos kaksi viikkoa mennään kymmenen tarttuvuudella, taudin pysäyttäminen tulee maksamaan.

 

Jos varotoimia noudatetaan, tarttuvuus voisi pudota viiteen. Se ei paljoa laumasuojaa hidasta mutta koulujen sulkeutuessa tartuntojen määrä olisi merkittävästi matalampi.

 

Tarttuvuus 5, 300 alkutatuttajaa.

Laskuri löytyy tuolta:

http://gabgoh.github.io/COVID/index.html

Bloki josta voi tsekata mitää sanoo Matti Jantunen. Research Professor emeritus at National Institute for Health and Welfare

Koronaepidemian torjunta: ei rahat vai henki, vaan rahat ja henki – World According to Matti

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu