Kuis maailma makaa, euro, korot, investoinnit

Suomessa huudetaan ulkomaisia investointeja, jopa eläkevakuutusyhtiön toimitusjohtaja mainitsi minulle, ulkomaiset investoinnit pelastaa suomen. Henkilö joka hallinnoi vähintäkin kymmenien miljardien rahastoa kaipaa ulkomaista rahaa. (En viitsi nimeä mainita, ihan kiva tyyppi.)

Viimeisenä Romakkaniemi, tämä markkinavoimat selättänyt Kataisen avustaja, twitterissä voihki suomen pientä varallisuutta. (En ole Herlinien suusta kuullut sellaisia lausuntoja)

Hommahan on niin, rahaa on äärettömästi. Mikä vaan pankki voi sinulle kymppimiljardin vipata jos esität uskottavan liiketoimintasuunnitelman. Investointien puute ei johdu rahan puutteesta.

Investointien puutteeseen ja tuottamattomuuteen on monia syitä. Kotimaan markkinoille ei kannata investoida koska ostovoimaa ei ole. On myös suuri maariski, euro voi milloin vain tuplata arvonsa jos saksalaiset keksii puolittaa palkkansa ja siten kasvattaa kilpailukykyään. (Tosin se riski taisi hävitä kaasuputken mukana, ei auta vaikka tekee ilmaiseksi jos ei ole millä pyörittää tehtaitaan.)

Kun saksan devalvaatio riski pienenee, kasvaa ”koronapakettien” riski. Kohta saadaan tehdä muutama uusi Uniper, Saksa tarvitsee tukea. Eussa ei sosialisoida muiden varoja. Poikkeuksen muodostaa Suomi (uniper), Venäjä (talletukset), Kreikka (koko infra kiinalaisille), Kypros (pankit nurin) ja aikaa myöten joukkoon liittynee uusia maita.

Vientiin ei kannata investoida saman maariskin vuoksi, saati ostaa velaksi robotteja jotka kasvattaisivat tuottavuutta. Jäljelle jää vain palkata halvalla virolaisia, hinnan noustua puolalaisia, nyt on vuorossa ukrainalaiset ja romanialaiset. Jos firma jotakin tuottaa, tuohet taskuun ja sijoittaa kiinaan tai ruotsiin, siellä valuutta joustaa ja kansalaisilla on ostovoimaa. Myös USA on kohtuulliset tuotot maksanut. Tosin ei ikuisesti, en yllättyisi vaikka joku päivä ilmoittaisivat ettei ulkomaille makseta mitään. Vielä eivät sitä uskalla tehdä, eläähän maa tuonnilla. Jahka oma teollisuus toimii, ei kukaan ulos tyhjän vuoksi rahaa tai ainakaan tavaraa sen rahan korvikkeena.

 

Investointien puute ei siis johdu rahan puutteesta vaan tuoton puutteesta ja riskeistä.

 

Eräs toverinna väitti minulle, raha on pääomaa. Raha ei ole pääomaa, raha on velkaa. Pääoma on kasautunutta työtä. Jos haluat pääomaa:

1. ota velkaa.

2. rakenna tehdas.

3. maksa velka tehtaan tuotolla.

4. sulla on pääomaa eli tehdas.

5. asiakkaat sai tuotteita, joita halusivat.

 

Seuraava aihe, valtion velka.

Akateemiset ystäväni vaativat valtiota velkavaroin elvyttämään taloutensa kuntoon. Eurossa pitää velka ottaa yksityisestä pankista. Mekanismi on seuraava.

EKP painaa rahaa – pankki lainaa nollakorolla – Antaa valtiolle lainaksi 5% korolla.

Ekonomistit tietävät, raha on bittejä, sama se, keneltä lainaa.

Vaan kun ei ole. Pankkiiri joka on vuosikausia kerännyt 5% tuoton valtion itselleen painamasta rahasta, alkaa kuvitella omistavansa ne korkorahat ja jopa koko lainapääoman. Harhasta seuraa disinformaatiokampanja, vallankaappaus jne koska pitäähän omat saada takaisin.

Valtion ei siis pidä koskaan lainata pankkiirilta omaa rahaansa, setelipainoa on käytettävä suoraan valtion rahoitukseen jos velkaa kerran meinataan ottaa. Ellei velkaa haluta, voidaan verottaa sen verran enemmän. Käytännössä laman aikana vain omaisuusvero toimii, se ei alenna ostovoimaa.

Paitsi omaa rahaa, vielä kohtalokkaampaa on lainata muiden valuutoissa. Siinä kirjoittaa nimen paperiin jonka hinnan määrää muut.

Omassa rahassa riski on siedettävissä koska rahan arvon voi nollata ennen velan maksua.

 

Korot ja euro

Kerran päivään joku valopää kertoo, euro alensi korkoja. Kyseinen valopää ei tiedä kuka määrää koron. Koron määrää keskuspankki. Jos keskuspankki antaa velkaa nolla korolla, ei sinulle kukaan siitä viittä maksa. Jos keskuspankki maksaa talletuksille 5%, et sinä mistään saa alle 5% velkaa.

Korko on siis keskuspankkikorko + riskilisä.

Euro ei siis alentanut korkoa vaan EKP päätös alensi korkoa. Eikä markkakorko ollut korkea koska markkinat vaan koska Suomen Pankki nosti koron taivaisiin.

Syynä oli halu pitää ylikorkeaa valuuttakurssia. Jokainen tiesi kurssin olevan väärä joten SP maksoi riskilisää pian odottavan devalvaation takia.

Ellet usko väittämääni, lainaan sinulle tonnin 10% korolla jos sinä lainaat minulle tonnin nollakorolla. (asiaa miettiessäsi päättelet, eiköhän pysytä siinä ekp korossa, en maksa sinulle ylikorkoa enkä anna lainaa alle talletuskoron.)

 

Entäs pieni valuutta, eihän se voi korkojaan määrätä?

Oletetaan että FED maksaa 10% ja Markkaa saa nollakorolla. Fiksu sijoittaja lainaa markkoja, tallettaa ne taaloiksi. 10% tuotto.

Koska moni fiksu sijoittaja tekee tuon, markan arvo laskee niin alas että riski markan arvon nousuun on yhtä suuri kuin korkoeron muodostama tuotto. Mikäli FED maksaa korkoa, voit devalvoida valuuttasi laskemalla koron nollaan.

 

Ulkomainen sijoitus pelastajana?

Kotimaassa ei voida elvyttää tai investoida setelipainolla koska inflaatio. Otetaan ulkomailta sijoituksia ja ei inflaatiota?

No jos suomen talouteen tulee euro setelipainosta, rahamäärä kasvaa ja inflaatio.

Jos suomen talouteen tulee tulee dollari joka vaihdetaan euroksi, rahamäärä kasvaa ja inflaatio.

Täysin sama rahamäärän kasvu, ainut vaan että se dollari on melko herkkäliikkeinen, eli kriisin tullen pakenee ja muuttaa laman hyperdeflaatioksi. Pahimmillaan vielä tykkiveneet perii sitä dollarisijoitusta IMF tukemana.

Näkymätön käsi ojaa EU:ta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu