Marinin munaus II
Sössittyään ”koronapaketin” Marini tajusi talouden olevan kuralla, syyllinen piti löytää. Yleensä kun valtiojohto munaa, aloitetaan sota tai ainakin syytetään naapuria. Niin teki Marinikin. Lavrovin neuvottelupyyntöön hän vastasi, verellä ja raudalla. (Venäjä koki ongelmaksi Ukrainan tavan pommittaa Doneskia vaikka Minskissä oli sovittu, pommitukset loppuu.)
Venäjä toimi ohjeiden mukaan.
Marini keksi kieltää venäläisen energian käytön.
Logiikka oli selvä, Euromaat kituvat jatkuvassa rahapulassa. Jos rikkaat Euromaat ovat rahapulassa, köyhä Venäjä varmaan pahemmassa, maksujen lopettaminen sen tuhoaa, voidaan miehittää kaasukentät ja kiskoa sotakorvauksia. (tiettävästi Marinista maalattiin voitonpäivän taulu, hän ratsastaa alasti norsulla Moskovaan.)
Jälleen tulee esiin rahapolitiikka ja sen uskomaton vaikeus. Venäjä on suvereeni valtio, se voi painaa äärettömästi rahaa. (Euromaat ovat epäsuvereeneja valtioita, ne eivät voi painaa rahaa.)
Eulta loppui energia, Venäjältä raha. Rahaa voi painaa, energiaa ei.
Maailma oli jaettu kahteen leiriin. Euhun jolla ei ole energiaa ja joka ei voi painaa rahaa sekä muuhun maailmaan jolla on energiaa ja joka voi painaa rahaa.
Telkussa asiantuntijat kertoivat, pakotteet kaataa Venäjän viikossa.
Vuoden kuluttua samat asiantuntijat kertoivat, pakotteet vaikuttaa pidemmällä aikavälillä.
Nyt se pidempi aikaväli alkaa olla esissä. Saksan teollisuus seisoo.
EKP kuitenkin Lagarden suulla kertoi, energiaa saadaan. Strategia on loistava. Nostetaan korkoa, euron arvo nousee, saadaan halpaa energiaa jostakin.
Tämä valuutan korolla puolustaminen on vanha keino, suomen pankki sitä kokoili 90 luvulla, lopputuloksena pahin lama kolmikymmenluvun jälkeen.
Lagarde kokeilee siis koeteltua keinoa. Ehkä hän olettaa lopputuloksen olevan toisenlainen?
Krisse Salminen oli jossakin tosi-tv äo testi ohjelmassa, häneltä kysyttiin, mitä on älykkyys. Vastasi. Jos joku aina ajaa auton tankille ja huomaa, polttoaine tankki on toisella puolella, hän ei ehkä ole erityisen älykäs.
Edellinen: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/auvorouvinen/marinin-munaus-i/
USA voi painaa rahaa ja kai niin tekeekin koko ajan, mutta muilla se johtaa hyperinflaatioon, vrt. Saksa ja Serbia. Näin ainakin klassinen taloustiede sanoo. .Lääketieteessäkin jos jotain reseptoria aivoissa pommitetaan jatkuvasti niin reseptoreja tulee lisää, biologinen organismi pyrkii homeostaasiin. Oletan, että talouskin aina pyrkii samaan. Ja mitä Venäjä niillä ruplilla sitten tekee? NL:ssa oli leipä subventoitu niin halvaksi, että kannatti kolhooseissa syöttää lehmille limppua. Rahaa oli, mutta ei ollut tavaraa -> musta pörssi. Sotatalouden oloissa ei taida rahalle olla käyttöä.
Ilmoita asiaton viesti
Muistaakseni maailmanhistorian nimellisarvoltaan suurin seteli oli 20-luvulla Unkarissa painettu 24 kvadriljoonaa pengöä. Saksassa sentään painettiin vain miljoonien markkojen seteleitä.
Ilmoita asiaton viesti
Pienbritanniassa tehtiin 50-luvulla hirtehiselokuva Miljoonan punnan seteli, jossa päähenkilöllä on ihan aito miljoonan punnan seteli. Hänen ei tarvitse maksaa koskaan mitään, koska kukaan ei pysty sitä rikkomaan. Lopuksi hän luopuu setelistä ja valitsee sen sijaan rakkauden.
Ilmoita asiaton viesti
Aika tavalla tuohon suuntaan se on mennyt. Harvemmin tällä palstalla sitä myönnetään. Venäjän talouden kasvu pyörii jossain 2-3% välimaastossa, USAn vähän alempi ja EUssa vielä heikompi. Venäjä onnistui korvaamaan läntisen kaupan vaikeudet suuntaamalla sitä lähinnä itään. Samalla BRICS-maiden yhteistyö sai vauhtia, mikä osaltaan tukee myös Venäjää ja on länneltä pois. Venäjän romahtamista kahden viikon sisällä ennustaneiden asiantuntemus jää kieltämättä outoon valoon.
Ilmoita asiaton viesti
Voihan EU:kin (EKP) painaa rahaa, mutta sillä ei ole pidemmällä tähtäimellä mitään merkitystä. Oleellista on energia. Pelkästään rahaa painamalla ei synny mitään hyödyllistä.
Ilmoita asiaton viesti
EU:n on painanut tuhottmasti rahaa.
EKP on ostanut bondeja kai 15 biljoonalla eurolla. (Luku voi olla ylisuuri).
USA painaa rahaa, sen valtionvelka kasvaa.
Kuitenkin, $ arvo on noussut suhteessa euroon.
olisiko yksi syy siihen se, että dollaria ja USA:n taloutta arvostetaan eri tavalla kuin EU:n?
USA on, vaikka onkin liittvaltio, yhtenäinen valtio jossa toimii sama talous ja sama politiikka.
EU sitävastoin on sekalainen seurakunta jossa jokainen valtio vetää kotiinpäin. Ja traagista kai, suurimmat valtiot, Saksa, Ranska ja Italia tekevät sitä eniten. Kuinka siis tällaiseen sekasotkuun ja sen talouteen voidan luottaa?
Mitä noihin ”asiantuntijoihin” tulee niin kyseessä on vain prvi papukaijoja, esimerkkinä Sixten Korkman, jotka laulavat niitä lauluja mitä käsketään. Tai joku pikkukalaparvi meressä josta yksikään yksilö ei uskalla lähteä koska menettää laumasuojan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se nyt ihan noin mene. Koko lähihistorian on ollut esimerkkejä siitä, miten ns. taloussotia versus ihka aitoja peilataan keskenään. Brittien ja Hollannin muskottisota, orjuus vs. vapaus, no se ratkesi omalla tavallaan ja jämistä tapellaan vieläkin. Noita riittää, puhumattakaan siitä miten hitlerin saksaan investoitiin maailmasotien välillä. Rahaa riittää kunhan sille saadan tuottoa turvallisesti. Jos vm. ei toteudu, sille ei voi mitään.
On hiukkasen tekopyhää ajatella Venäjän hyökkäystä jonkin talouden ja energian mittarilla. Ei energia minnekkään häviä se vain muuttaa olomuotoaan. Kukaan ei ole riippuvainen energiasta, aina sitä riittää milloin enemmän milloin vähemmän. Talouskasvukaan ei siitä välitä. Investoijat toki enemmän ja finanssipuolelta ja maailmanmarkkina hinnoista se iso parku, ainakin kulisseissa kuuluu.
Koko venäjän energiatuotanto on yks’hailee isossa kuvassa. Sääli on tietysti se, että venäjän kansa ei ole siitä saanut kuin portsarirahat jaettuna.
Nyt ei käydä enää energia- eikä edes taloussotaa. Ihmisiä sellaisia kuin Sinä ja minä kuolee, vammautuu aidosti. Lapsia, siviilejä mikä hemmetin energia tai setelinpainaminen….. kysyn vain.
Ilmoita asiaton viesti
Aatteen miehet ja naiset myyvät aina aatteensa eniten tarjoavalle kapitalistille vanhetessaan. Brjörn Wahlroos, Suvi-Anne Siimes, Paavo Lipponen, Sanna Marin.
Kun nuoruus ja aatteen palo katoavat, pitää nopeasti hyödyntää saatu maine ennenkuin ihmiset unohtavat ja rahastaa sillä, heh.
Tietysti. Raha ratkaisee.
Kapitalismin oppien mukaan…
Ilmoita asiaton viesti
Silmät ovat auenneet yhä useammalta: Keisarittarella ei ole vaatteita, vaikka hän rakastaakin kauniita vaatteita poseeraten niissä mielellään julkisesti, heh.
Ilmoita asiaton viesti