Marinin munaus II

Sössittyään ”koronapaketin” Marini tajusi talouden olevan kuralla, syyllinen piti löytää. Yleensä kun valtiojohto munaa, aloitetaan sota tai ainakin syytetään naapuria. Niin teki Marinikin. Lavrovin neuvottelupyyntöön hän vastasi, verellä ja raudalla. (Venäjä koki ongelmaksi Ukrainan tavan pommittaa Doneskia vaikka Minskissä oli sovittu, pommitukset loppuu.)

Venäjä toimi ohjeiden mukaan.

Marini keksi kieltää venäläisen energian käytön.

Logiikka oli selvä, Euromaat kituvat jatkuvassa rahapulassa. Jos rikkaat Euromaat ovat rahapulassa, köyhä Venäjä varmaan pahemmassa, maksujen lopettaminen sen tuhoaa, voidaan miehittää kaasukentät ja kiskoa sotakorvauksia. (tiettävästi Marinista maalattiin voitonpäivän taulu, hän ratsastaa alasti norsulla Moskovaan.)

Jälleen tulee esiin rahapolitiikka ja sen uskomaton vaikeus. Venäjä on suvereeni valtio, se voi painaa äärettömästi rahaa. (Euromaat ovat epäsuvereeneja valtioita, ne eivät voi painaa rahaa.)

Eulta loppui energia, Venäjältä raha. Rahaa voi painaa, energiaa ei.

Maailma oli jaettu kahteen leiriin. Euhun jolla ei ole energiaa ja joka ei voi painaa rahaa sekä muuhun maailmaan jolla on energiaa ja joka voi painaa rahaa.

Telkussa asiantuntijat kertoivat, pakotteet kaataa Venäjän viikossa.

Vuoden kuluttua samat asiantuntijat kertoivat, pakotteet vaikuttaa pidemmällä aikavälillä.

Nyt se pidempi aikaväli alkaa olla esissä. Saksan teollisuus seisoo.

EKP kuitenkin Lagarden suulla kertoi, energiaa saadaan. Strategia on loistava. Nostetaan korkoa, euron arvo nousee, saadaan halpaa energiaa jostakin.

Tämä valuutan korolla puolustaminen on vanha keino, suomen pankki sitä kokoili 90 luvulla, lopputuloksena pahin lama kolmikymmenluvun jälkeen.

Lagarde kokeilee siis koeteltua keinoa. Ehkä hän olettaa lopputuloksen olevan toisenlainen?

Krisse Salminen oli jossakin tosi-tv äo testi ohjelmassa, häneltä kysyttiin, mitä on älykkyys. Vastasi. Jos joku aina ajaa auton tankille ja huomaa, polttoaine tankki on toisella puolella, hän ei ehkä ole erityisen älykäs.

 

Edellinen: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/auvorouvinen/marinin-munaus-i/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu