Mistä suomen korkea hintataso johtuu?

Suomen euro- ja dollarimääräinen hintataso on suhteellisen korkea verrattuna moniin kilpailijamaihin. Mistä seuraa heikko reaaliansio vaikka nimellinen ansiotaso onkin suhteellisen korkeaa. Syynä on regressiivinen verotus.

 

Oletetaan rakennusmies joka elää vaimon laskuun ja haluaa 1000 euron hintaisen kiinalaisen polkupyörän. Duunari ostaa polkupyörän, hinta 1000e + alv 24% = 1240.

Duunari haluaa tietysti maksaa ostoksensa ja tekee insinöörille talon kaverinsa firman kautta. Laskutus on

167€ työntekijän maksamat verot ja sosiaalivakuutusmaksut

306€ työnantajan maksamat eläke ja vakuutusmaksut

1250€ käteen jäävä palkka

yhteensä 1723 + 413,52 (alv 24%) = 2 136,52

 

Kyseinen työläinen tulee toimeen 1000 € nettopalkalla mutta kun hänen työnsä myydään insinöörille, laskutus on 2 136,52€.

Insinööri joutuu tienaamaan tuon summan sosiaalikuluineen maksaakseen talontekijänsä tonnin polkupyörän.

Koska insinööri, toisin kuin rakennusmies, myös syö (111,48€ kk), hän joutuu tienaamaan 2248€ mikä edellyttää 3000€ kk palkkaa. Työantaja maksaa sen riemumielin, voihan summan laskuttaa firman asiakkaalta. Paljonko asiakas maksaa insinöörin kuukauden työstä?

752€ työntekijän maksamat verot ja sosiaalivakuutusmaksut

649€ työnantajan maksamat eläke ja vakuutusmaksut

2248€ käteen jäävä palkka

3 649€ yhteensä

Asiakkaalta peritään lisäksi alv 875,76€

Yhteensä insinöörin asiakas maksaa siitä rakennusmiehen tonnin polkupyörästä 4 524,76€.

 

Jos mietit, miksi meillä rakennusmiehillä on kiinalaiset polkupyörät ja insinöörit laskuttaa melko paljon, selitys on tuossa. Jätän lukijan pohdittavaksi, paljon maksaisi insinöörin työ jos rakennusmies tekisi talon siivoojalle jonka palkan insinööri maksaa.

Tuolle mallille on nimikin. Regressiivinen verotus. Vero kohdentuu pienituloisiin. Jos vakavasti mietit, lienet kanssani samaa mieltä, tonnin nettopalkkaa ei kannattaisi verottaa.

 

Adam Smith esitti aikoinaan, veron pitäisi kohdentua maksukyvyn mukaan niin että ne joilla on millä maksaa, maksaisivat enemmän kuin ne joilla ei maksukykyä ole. Smith vastusti tulleja koska ne haittaavat kauppaa. ALV on sisäinen tulli. Eläke- ja sotumaksut tasaveroja. Noiden taloustieteellinen pohja on jossakin muualla kuin Adam Smithissä.

 

Jos verotusta käytäisiin suunnittelemaan Adam Smithin mukaan, laskettaisiin verot veronmaksukyvystä. Tulosta joka ylittää elinkustannusminimin. Tällöin töissä käyvien asumis- ja toimeentulotuen saajien määrä romahtaisi. Erittäin todennäköisesti se alentaisi veroastetta koska työllistymiskynnys laskisi ja tulonsiirtojen tarve alenisi. Sitä mallia kutsutaan Progressiiviseksi verotukseksi. Progressiivinen verotus on joidenkin mukaan kommunismia, joidenkin mukaan ainut keino estää kommunistien kuvaama yhteiskunnan romahdus.

 

Verot laskettu Evan laskurilla ja lisätty alv

http://www.totuusveroistasi.fi/

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu