Mitä coronasta opittiin?

Luin aikoinaan fiktiivisen: Alistaisr Macleanin kirjan Kalmakoura. Nuorena kirja aiheutti minulle melkoisen kauhun bioaseita kohtaan. Sen jälkeen olen lukenut hiukka lisää. Eräs varsin vaikuttava oli Jared Diamondin Tykit taudit ja teräs. Toinen kirja oli Amerikka ennen Kolumbusta. Kahden mantereen väestö tuhottiin bioasein.

Mongolien alkuun pistämä Musta surma teki Euroopassakin melkoista katoa. Potkaisi käyntiin englannin teollisen vallankumouksen luomalla työvoimapulan ja pakottamalla käyttämään koneita. Espanjasta lähtenyt flunssa Ensimmäisen maailmansodan lopulla harvensi väestöä. USA tiedustelupalvelun levittämät Pernarutto kirjeet ennen Irakin sotaa muokkasivat mielipiteitä joskaan eivät väestöä. Historiaa siis on ja siitä voi oppia.

Bioaseet, tarkoituksella tai tarkoituksetta käytettynä ovat melkoinen uhka. Tuhatkunta tartutettua lentomatkustajaa levittää taudin vuorokaudessa ympäri maailmaa. Pisara tartuntana leviävä Ebola on joskus käynyt mielessäni. Näköjään flunssakin tekee saman kauhureaktion.

Torjunta

Jos tautia halutaan torjua, se on melko helppoa. Jokainen tulija testataan ja pidetään karanteenissa sinne astin kun taudin puhkeamisesta on varmuus. Ei kummoinenkaan toimenpide, koskee muutamia ihmisiä.

Nykyisin saadaan muumiosta, Neanderdaalin ihmisestä ja mammutista dna näyte varsin nopeasti. Virus on pienempi kuin mammutti mutta myös hiukan tuoreempi joten näytteenotto sujuu ilman luuytimen irrottamista. Helpoimmillaan nuolaisee näyte tikkua ja pistää tikun analysaattoriin.

Jos tauti on suhkot lievä kuten Corona ilmeisesti on, tikun voi antaa tulijalle, ohjeistaa. Nuole tikkua, pysy kotona kunnes tulos selviää. Varuilta voi antaa kaksi tikkua, toista nuolee muutaman päivän kuluttua jolloin paljastuu myös lentokoneessa saatu tauti.

Sitten vain luurilla nettiin, nettisivulle ilmoitus tartunnasta / tarttumattomuudesta. Googlen sijaintihistoria näkyviin jos tartunta on tullut. Näin tiedetään ne paikat joissa tartunta on ollut mahdollinen ja paikat joissa sitä on. Jatkuvasti päivittyvä kartta netissä. Näin eristystoimet voidaan kohdentaa henkilön, talon, kahvilan, korttelin, kaupunginosan tai kaupungin tarkkuudella.

Melko paljon edullisempaa kuin todeta. Ei koske meitä ja julistaa seuraavana päivänä. On 270 tartuntaa, saattaa olla tuhatkertainen määrä, kukaan ei voi tietää. Emme testaa koska saattaa olla niin laajalle levinnyt. Suljemme koko maan.

Corona ei ole musta surma mutta saattaisi olla. Toivon mukaan tästä edes jälkikäteen opitaan, ennakointihan ei perinteisesti kuulu markkinataloudessa ihmisten keinovalikoimaan.

Suunnitelmatalous on kommunismia. Onneksi ei ollut Ebola, maailmaan olisi jäänyt kaksi väestöä. Pohjoiskorean ja Kiinan.

Vastaväitteitä

Testaaminen pitää tehdä suojapuku päällä puhdaslaboratoriossa.

Testaamatonta ihmistä voidaan kummiskin käsitellä terminaalissa ilman suojapukua ja kukaan ei edes tiedä altistuneensa.

Testit on epävarmoja.

Siksi kaksi tikkua ja karanteeni varuilta.

Testaaminen maksaa.

Lisätään lentolippuun 5000 e testausmaksu. Ei tarvita lentoveroa, tuo hillitsee turhaa lentelyä ja raha ohjautuu terveydenhuoltoon.

Köyhät bioterroristit kärsii, eriarvoisuus kasvaa.

Voihan sen maksaa verorahoistakin jos tuntuu että jokaisella on yhtäläinen oikeus levittää tautia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu