Nallen Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta

Luin nallen Talouden 10 tuhoisinta ajatusta. Kirja on sujuvaa tekstiä, ei nyt mitään Kenneth Galbraithia jonka nalle mainitsee, mutta luettava.

Samaa mieltä olen täydellisten markkinoiden teoriasta (ne ovat paremmat kuin minun tietoni.) ja Piketystä (pääomat kasvaa koska riskilisä.)

Listaan hiukan eroja sekä yritän perustella kantani.

Keynes kritiikki

Nalle hakkuu melko railakkaasti jälkikeynesiläisiä, väittää ettei keynes itsekkään nyt velka elvytystä suosisi koska valtiot on paljon velkaisempia kuin 30 luvulla. Tämä ei englannin osalta pidä paikkaansa, silloin UK velkasuhde oli 170% ja velka oli kultaa, toisin kuin nyt jolloin velka on fiat rahaa jota voi painaa rajattomasti. (Vaikka englanti kellutti, pyrkimys oli kultakantaan eli velkojilla oli oletus, saamme rahamme kultana.) Eli Nalle ei tarkistanut asiaa, harmittava asiavirhe jonka google olisi paljastanut. Sinällään toteaa Keynesin olleen nero omana aikanaan ja sen hetkisessä tilanteessa mutta näkee että tilanne on muuttunut.

 

New deal ja maailmansota

Toteaa että USA elpyi vasta toisen maailmansodan seurauksena, ei New dealin. Minä olen samaa mieltä, tosin sillä erotuksella että näkisin Rooseveltin estäneen romahduksen pienellä 40% velkaantumisella 1933- 1940.

USA nousu talouden suurvallaksi tapahtui kuitenkin vasta 1941-1945 sota elvytyksellä joka nosti velkasuhteen yli 100% ja piti valtiontalouden yli 25% alijäämäisenä noin viiden vuoden ajan.

Kirjoitin aiheesta blokin New deal ei pelastanut USA

Inflaatio ja deflaatio

Nalle uskoo Friedmanilaiseen teoriaan, inflaatio ja deflaatio ovat rahamäärään liittyviä asioita, hän ei usko kysynnän tai tuotantokapasiteetin vaikuttavan. Minä epäilen että meidän nykyinen sähkön hinta johtuu osittain tuotantokapasiteetin vajeesta ja venäjän pakotteista. Blokini: EKP munaus pitää sähkön hinnan taivaissa.

 

Likviditeetti loukku

Nalle haukkuu Keynesiä mutta yllättäen myöntääkin likviditeetti loukun olemassa olon. Keynes tarjosi siihen ratkaisuksi valtion elvytystä, nalle taas negatiivisia korkoja. Koska negatiiviset korot eivät ole mahdollisia jos ihmiset voi säästää seteleitä kotona, EKP lanseeraa digitaalista käteistä.

Hassusti tämä on sama juttu kuin talousdemokraattien aikaa myöten arvoaan menettävä raha ja keynesiläisellä kaudella inflaatiolle syötetty raha. (Markka aikaan suomessa oli pitkään negatiivinen reaalikorko, inflaatio oli korkeampi kuin pankkikorko. Vasta 1990 vahva markka nosti korot pilviin ilman inflaatiota.)

QE

Keskuspankin osto ohjelma työntää talouteen rahaa kun keskuspankki ostaa pankeilta arvopapereita. Osa rahasta sijoitetaan ulkomaille, jolloin valuutan arvo laskee, osa taas lainataan investointeihin ja kulutukseen jolloin talous elpyy. Noin siis teoriassa johon nalle uskoo.

Kokemus kuitenkin osoittaa ettei QE raha ohjaudu tuottaviin sijoituksiin eikä edes työllistävään kulutukseen vaan keinotteluun. Pankithan saa riskitöntä tuottoa ostamalla arvopapereita halvalla ja myymällä niitä kalliilla keskuspankille. Tämä kasvattaa osakekuplaa, ei taloutta. Nalle ei tätä huomioi. Euron kurssi kyllä laski QE seurauksena mutta FED pisti enemmän jolloin taalakin laski.

Devalvaatio

Nalle huomaa kuitenkin, euron arvo on heilunut suhteessa dollariin (0.85-1.6 eli enemmän kuin markka aikoinaan). Nalle näkee ratkaisuksi rahapolitiikan keventämisen ja sitä seuraavan devalvoitumisen jolla palautettaisiin kilpailukyky.

Vanha kunnon devalvaatio, tästä olemme yhtä mieltä, tosin minun mielestäni raha pitäisi suoltaa reittiä Keskuspankki – Valtio – kuluttaja, Nalle pankkiirina suosii reittiä Keskuspankki – Pankkiiri – Pankkiirin henkilökohtainen kulutus.

Näkemysero johtuu ammatista. Minä köyhänä kuluttajana tukisin kuluttajaa, Nalle pankkiirina kokee pankkiirien olevan eniten valtion tuen tarpeessa.

 

Keinottelukuplat

Nallukka kertoo etteivät markkinatoimijat toimi epäloogisesti koska 1990 heidän oli järkevää ostaa paisuneita osakkeenhintoja, virhe oli ettei myynyt ajoissa. Näinhän se on. Kun hinnat nousee, kuten tulppaanikuplassa, sijoittajat tienaa aina siihen päivään asti kunnes kupla puhkeaa, vasta sinä päivänä menee kaikki. Eli euforia on järkevää yksittäisen sijoittajan kannalta. Se ei poista sitä, kyse on kuplasta, joka tuhoaa kaikki jotka ei tajua luopua ajoissa. Nalle syyttää kuplista huonoa keskuspankkipolitiikkaa ja onkin oikeassa. Keskuspankki kykenisi kuplat hoitamaan ellei uskoisi nallukan lailla markkinoiden täydellisyyteen.

Toteaa ettei kuplaa voi tunnistaa mistään. Kyllä sen voi. Jos pörssin arvo nousee nopeammin kuin bkt, kyse on kuplasta. Tällä perusteella meidän pörssissä on reilu 40% ilmaa. Tämän tietäen olen melko varovaisesti sijoittanut. Kaveri joka myöntää tuon, käyttää kuitenkin suuremman tollon teoriaa. ”Tiedän enronin olevan yliarvostettu mutta joku minuakin tyhmemmin ostaa osakkeet.”

 

Monopolit eivät ole haitaksi

Nalle toteaa, monopolien tai duopolien aiheuttama tehokkuushäviö on pientä, esimerkkinä käyttää Vuttonin laukkuja ja muita pyrstöke brändejä. Siinä on oikeassa, pyrstökkeen ostaja maksaa tietoisesti ylihintaa logosta ja se hänelle suotakoon.

Asia muuttuu kun käsitellään sähköverkkoja, siltoja, moottoriteitä, rautateitä.. Välttämättömyyshyödykkeiden ylihinta on todellinen ongelma koko taloudelle. Sen kerrannaisvaikutukset voivat olla paljon pahemmat kuin ylihinnan aiheuttama tappio. Tietulli saattaa lakkauttaa koko tavarakaupan, sähköverkon ylihinta pakottaa luopumaan vesivoimasta ja siirtymään diesel agrikaatteihin.

USA:ssa sähköverkkomonopolit varmistavat tuottonsa laiminlyömällä korjaukset joten agrikaatti on välttämätön. Asia tuli esiin kun Obama aikoinaan lomaili 70 milj kartanossa ja sähkökatkon takia kynttiläillallista söi. Ihmettelin asiaa ja jenkki kaveri selitti, aivan tavallista, jopa Washingtonin reunamilla sähkökatkot on niin yleisiä että joka taloudessa agrikaatti.

Suomalaiset verkot on säänneltyjä, verkon pitää toimia. Täällä ainut keino tuottaa ylivoittoa on ylilaskutus, jota käytetään sumeilematta.

Mielestäni ainoa oikea tapa omistaa luonnolliset monopolit on kuluttajaosuuskunta, ei monopoli yhtiö.

 

Johtopäätökset

Nalle kritisoi Euroalueen Keynesiläistä politiikkaa koska se velkaannuttaa valtiot, aikaansaa massatyöttömyyden ja jumittaa talouskasvun. Seurauksien suhteen hän oikeassa, politiikan suhteen ei.

Euroalue ei noudata Keynesiläistä vaan Ordoliberaalia (saksalainen versio uusliberalismista) politiikkaa.

Kenesiläisyys

Keynesiläinen politiikka tarkoittaa aktiivista elvytystä, euromaat ei siihen ole ryhtynyt. Automaattiset vakauttajat ovat velkaannuttaneet valtioita ja hiukan hidastaneet täystuhoa mutta eivät ole riittäneet potkaisemaan taloutta käyntiin, eikä se ole niiden tarkoituskaan.

Automaattiset vakauttajat ovat kuin palohälytin ja vaahtosammutin, ne antavat aikaa palokunnalle tulla pelastamaan. Palokunta on tässä tapauksessa aktiiviset elvytys toimet, nallen versiossa devalvaatio.

Lienee selvää ettei palohälytin paljon auta jos palokunta on lomautettu.

Kauppatasapaino

Jostakin syystä nalle ei mainitse euroalueen suurinta ongelmaa, valtioiden välistä kilpailua joka syöksee yhden maan kerrallaan tuhoon. Tähän asti ongelma on ilmennyt Saksan massiivisena ylijäämänä, muiden alijäämänä. Tämä ei olisi ongelma jos euroalueella olisi tulonsiirrot, saksa lahjoittaisi heikommille maille ylijäämänsä. Luulen että saksalaiset eivät riemusta kiljuisi jos joutuisivat lahjoittamaan kreikkaan 300 miljardia vuoteen.

No, nyt sekin ongelma poistuu kun Venäjän energiapakotteet tuhoavat saksan teollisuuden. Kohta saa suomi lahjoittaa saksaan 300 miljardia vuoteen. Kiinnostaa nähdä mikä riemunkiljunta siitä seuraa.

Rahapolitiikka

Nalle uskoo, aktiivinen rahapolitiikka, siis keskuspankin matala korko ja QE ohjelma riittäisi korjaamaan tilanteen. Varmaan riittäisikin. Jos EKP ostaisi kaikki eurooppalaiset pörssiosakkeet, markkinoille tulvisi niin paljon rahaa että euron kurssi laskisi riittävästi.

Keskuspankkiomisteiset yritykset eivät siirtäisi tuotantoa kiinaan vaan käyttäisivät paikallista työvoimaa. Aikaa myöten työläisetkin kykenisivät ostamaan osan tuotannosta. Tuosta mallista käytettiin Neuvostoliiton yhteydessä nimitystä valtiokapitalismi (marxilaiset) tai kommunismi (ne jotka ei Marxia ole lukenut).

Oma lääkkeeni on, EKP maksaa kansalaispalkkaa. Parikin blokia aiheesta aikoinaan väsäsin.

Eu valoisa tulevaisuus ja EKP rahoittamaan kansalaispalkkaa.

Palkan alennus

Viimeisin vaan ei vähin, nimellispalkkojen alennus. Nalle siihen uskoo ja se toimiikin, hinta vaan on melkoinen ellei valtio puutu. Palkan alennuksen seurauksena jokainen asuntovelallinen, yritys ja pankki joka noita rahoittaa tekee konkurssin.

Siellä missä on reiluja palkan alennuksia tehty, on pankit ja yritykset pelastettu valtion toimesta tai annettu kotimarkkinayritysten tuhoutua (esim suomi 1990, pankit pelastettiin). Viiden prosentin palkan alennus ei kaikkea tuhoa mutta toisaalta se ei auta mitään. Sen minkä vienti hyötyy, kotimarkkinatuhot monin verroin nielee.

Tuosta pitää kirjoittaa bloki jahka viitsin exceliä päivän pyörittää.

Ellet ole tulppaanikuplasta kuullut, lukase wiki. https://en.wikipedia.org/wiki/Tulip_mania

Vanhoja blokejani:

New deal

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/auvorouvinen/new-deal-ei-pelastanut-usata/

Väärä kuva inflaatiosta

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/auvorouvinen/ekp-munaus-pitaa-sahkon-hinnan-taivaissa/

Viennin kasvu hyytyy EKP inflaatiorajaan.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/auvorouvinen/87732-inflaatioloukku/

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/auvorouvinen/195248-marsilaiset-pelastavat-euron/

EKP rahoitus kansalaispalkkaan.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/auvorouvinen/87216-eun-valoisa-tulevaisuus/

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/auvorouvinen/88544-ekpn-rahoitus-kansalaispalkkaan/

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu