Saksalainen kilpailee yrityksesi kanssa

Kiinalainen ja Suomalainen yritys valmistavat samaa tuotetta. Hinta ratkaisee. Kiinan suhteen hintakilpailukyky riippuu valuutta kurssista. Kiinalainen ei siis kilpaile sinun kanssasi. Ainut kilpailija on euroalueella oleva yritys. Jos koko euroalue nostaa palkkoja 500% ja kiina puolittaa palkkansa, saako kiina edun? Ei, kelluvat valuutat joustavat. Euron arvo puolittuu ja kiinan valuutta tuplaa arvonsa. Kauppatasapaino säilyy. Ainoa ero on, kiina onnistui deflatoimaan taloutensa ja siten tuhoamaan kotimarkkinat kun taas euroalue sai aikaan 500% inflaation ja siten merkittävän kasvusysäyksen kotimarkkinoilla.

Noin siis jos valuuttakurssi riippuu pelkästä kaupasta eikä esim keskuspankin valuuttamanipulaatio tai sähköinen lauma sotke kuvioita.

Suomen metsäteollisuuden pääkilpailija on Ruotsi. Kuinka Ruotsi kilpailee, eihän se ole eurossa? No alun perin paletti oli melko samanlainen. Mutta kaksi maata jotka myyvät samaa tuotetta dollarimarkkinoille kilpailee hinnalla ja euro ei jousta metsäteollisuuden mukana. Kruunu taas joustaa. Siksi on viisaampaa tuottaa Ruotsissa kuin Suomessa.

Eli erehdyin väittäessäni, kilpailijat ovat euroalueella? Osittain.

Suomi on euroalueen metsäteollisuus. Jos euroalueen autoteollisuus menestyy, kurssi nousee enemmän kuin metsäteollisuus kestää. Valitettavasti kurssin määrää suurten alojen menestys. Kilpailija on euroalueella, mutta ei myy sahatavaraa vaan Mersuja tai Volkkareita.

Jos tutkaillaan tuota kurssihommaa, opin jokunen aika sitten, seuratessani Juhanna Vartiaisen ja Sami Miettisen keskustelua. Laman tullen pieni valuutta laskee enemmän kuin suuri, koska suuri on sähköiselle laumalla turvapaikka. Ruotsilla on kaikissa kriiseissä selkeä etu. Pienen valuutan alttius alentaa arvoaan enemmän kuin kauppatase tai markkinanäkymät edellyttää. Asia jonka jokainen meistä on kaikissa kriiseissä nähnyt. Sijoitukset pakenevat dollariin, sen jälkeen euroon. Romahduksessa harva toimii vastasyklisesti ja ostaa kruunuja.

Vaikka siis kilpailijamme ovat eurossa, myös euron ulkopuolella on elämää. Valitettavasti euroalueen ulkopuolinen elämä on samassa ekologisessa lokerossa kuin suomen vientiteollisuus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu