Saksasta mallia

Meillä ylistetään saksan menestystä pitkälti aiheetta mutta jos sieltä haluttaisiin oppia, olisi helppoa. Mitä saksa tekee toisin?

 

  1. Asuminen Berliinissä itäsaksalaisella vuokrasopimuksella on halvempaa kuin kiteellä. Monissa paikoissa on vuokra säännöstely jos näyttää asumiskustannukset karkaavan.

  2. ALV on alempi ja sitä alennettiin lisää. Berliinissä maksetaan seteleillä, ei kortilla eli alv maksaa ne joita kiinnostaa.

  3. Vähät työt on jaettu ”Saksan työllisyysluvut ovat vahvoja ja työllisyysaste ennätyslukemissa. Työssä käyvistä noin 40 % tekee osa-aikatyötä, naisten kohdalla vajaat 50 %.” UM

  4. ”Saksan työlaissa taataan viiden henkilön tai sitä suuremmalle yksityisyritykselle oikeus perustaa työpaikkaneuvosto (Betriebsrat). Sillä on tieto-oikeus koskien henkilöstö- ja organisaatiomuutoksia ja se osallistuu päätöksentekoon työaika- ja palkkakysymyksissä. Työpaikkaneuvostot tekevät tiiviisti yhteistyötä ammattiyhdistysten kanssa ja ne edustavat noin 40 % Saksan työntekijöistä yksityisyrityksissä.” UM

Saksalaiset kilpailee korporaationa, eivät tappele keskenään toisin kuin meillä. Esim eläkeputki. Sen katkaisu on tulonsiirto suurille yrityksille koska aikaisemmin joutuivat maksamaan osan kustannuksista. Kulut laskevat vaikka huomioi sen kuukauden palkan.

 

Eläkeputken olisi voinut hoitaa toisin. Valtio maksaa eläkeputken. Tällöin yrityksiä olisi tuettu heikentämättä työntekijän asemaa. Ei meillä.

 

Ikääntyneiden työllistymistäkin voisi helpottaa siirtämällä sairaslomat valtion piikkiin. Yrityksen riski alenisi. Ei meillä. Tapellaan korvauksia alas.

 

Noista tappeluistahan seuraa vain ihmisten putoaminen toimeentulotuelle jonka valtio joutuu maksamaan mutta sitä ennen aiheuttaa uhrille turhaa kärsimystä ja luo merkittävän kannustinloukun. On paljon helpompi palata töihin ansiosidonnaiselta kuin toimeentulotuelta sen jälkeen kun sossu on pakkomyynyt työvälineet ja kulkuneuvon.

 

Mistä rahat?

Nyt joku mölähtää. Mistä se valtio ne maksaa. Eussa on tapana, valtio elää velaksi. Niin tekevät kaikki eu maat eli kilpailijamme. Jos joukossa on yksi tahvo joka veroilla yrittää pitää valtion pystyssä, se tasan varmaan tuhoutuu.

Et voi kilpailla setelipainon kanssa etenkin jos se setelipainon käyttäjä vielä maksattaa sinulla velkansa kuten Eussa on tapana. Ja surkeuden huippuna. Viro on erittäin kilpailukykyinen palkojen ja verojen osalta suhteessa Suomeen. Joten Viro tukee suomea? No ei todellakaan.

 

Euroissa Suomen maksuosuus kuitenkin nousee huomattavasti. Seuraavien seitsemän vuoden aikana Suomi maksaa EU-kassaan 5,9 miljardia euroa enemmän kuin mitä sieltä saa. Tänä vuonna päättyvällä budjettikaudella Suomen nettomaksu on ollut 5,3 miljardia.

Suomen asemaa EU:n nettomaksajana voi pitää huonona tai hyvänä riippuen siitä, mihin muihin Euroopan maihin sitä vertaa ja esimerkiksi siihen, vertaako sitä naapurimaahan lännessä vai etelässä.

Ruotsi on EU:ssa suurempi nettomaksaja kuin Suomi, mutta sen sijaan Viro on tulevassakin budjetissa miljardien eurojen verran saama puolellahttps://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/84ce2c45-5039-4c01-bbf1-69c5d57cdef4

  • Jos meinaamme jatkaa eussa ja eurossa, täytyy hyväksyä setelipaino ja täysin holtiton velkaantuminen. Se nyt vaan on maan tapa.

  • Edelleen alv pitää nollata joko lakitekstillä tai sallimalla veronkierto kuten veljemme etelässä.

  • Koska kerran eletään kuten runsauden sarven äärellä taikka Kalevalan Sammon omistajat, kait ne muutkin verot ja eläkemaksut voi nollata.

Kannattaa muistaa, tarujen mukaan Suomessa oli sampo, ikuisen rikkauden lähde. Tapellessa tuhoutui. Onko tästä opittu jotakin?

Raudottajana tiedän, fiksumpi väistää joten rauta taipuu. Suomalaisten äly ei ole kovinkaan korkea jos minäkin olen tyhmempi kuin 16 mm harjateräs.

UM https://um.fi/edustustojen-raportit/-/asset_publisher/W41AhLdTjdag/content/saksan-tyomarkkinat-tilastot-ja-hallituksen-linjaukset/384951

Berliinin vuokrasäännöstelystä https://www.talouselama.fi/uutiset/saantely-uhkaa-saksan-paakaupungin-vuokranantajia-vuokrat-voivat-laskea-merkittavasti/66d650e1-a2fe-440f-9daf-4bcc23eab467

Lisätään. Sosten pääekonomisti Jussi Ahokas äsken twitterissä julkaisi Suomen valtion velan 2004 – 2020

 

Suomen pankin pitkän aikavälin velkakuvio

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu