Suomalaisten köyhyys ja italialaisten rikkaus

Aika paljon on oikeistolaisten kavereideni keskuudessa juttua kuinka köyhiä suomalaiset ovat. Korona paketin kritisoijat ovat vaahdonneet italialaisten vauraudesta. Kumpikin kritiikki on aiheellista. (En tässä puutu venäläisten oligarkien varallisuuteen muuten kuin toteamalla, viimeinkin on mediamme kokenut herätyksen, kapitalismi on paha ja omaisuuden tasajako hyvä.)

 

Kuinka siis menee tämä Suomi – Italia ottelu?

Italian bkt / capita on reilusti pienempi kuin Suomen. Eli Suomi on rikkaampi. Kansalaisten varallisuuden suhteen tilanne on toinen.

Valtio – mediaanikasalaisen varallisuus – keskimäärinen varallisuus. (wiki 2019 tilanne)

Valtio Mediaani Keskiarvo
Italy 91 889 234 139
Finland 55 532 183 124

 

Italialaiset ovat kieltämättä vauraita, säästänyt säkkinsä suun löytää. Lisäksi Italian varallisuus on jakautunut tasaisemmin. Mediaani kansalainen on lähempänä keskiarvoa kuin meillä. Hyvä hallinto kykenee paitsi vaurastamaan kansalaisiaan, pitämään myös omaisuuden jaon tasapainoisena.

Eräs mielenkiintoinen seikka on valtion velka. 2018 Italialla oli noin 135% / bkt. Suomella noin 60%. Kuten tunnettua, valtiot eivät maksa velkojaan (paitsi suomi) joten luvulla ei ole merkitystä mutta ompahan eräs kestävyysvaje laskelmien osatekijä joita astrologit ja ekonomit innolla seuraa.

Ongelma on köyhyys

Suomalaisten köyhyys tuntuu itsestä kaikkein merkittävimmältä ongelmalta. Kehä 3 ulkopuolisen alueen asuntojen hinnat ovat romahtaneet. Noin 2 milj asuntoa on muuttunut arvottomiksi.

Ratkaisu on helppo. Valtio nostaa velkasuhteensa italian tasolle, otetaan siis noin 100% lisävelkaa. Tekisi nuppia kohden noin 50 000 taalaa. Tavoista poiketen, ei lähetetä rahoja etelään vaan jaetaan niille asunnon omistajille joiden asuntojen arvo on romahtanut. Uusi omaisuuden jako. Amerikkalaisittain New Deal.

Valtio Mediaani Keskiarvo
Italy 91 889 234 139
Finland 105 532 233 124

Kuten havaitaan, meikäläisten varallisuus kipuaa ohi Italian.

Ei velkaa

Ellei asiaa haluta hoitaa valtion velan kautta, meillä on paljon ihmisiä jotka kehuvat hyötyneensä eurosta. Maksakoot ne. Itse kuulun häviäjiin, olen menettänyt noin miljoonan. Blokin kommenteissa voi pyytää tilinumeron jos haluaa korvata. (Vapaakauppaa yleensä puolustetaan, se tuhoaa joitakin elinkeinoja mutta voittaneet voivat kompensoida häviäjille tappiot. Yhteisvaluuttaa puolustetaan kaupan ja matkailun helpottumisella.)

Vertailua

Muutama Eurooppalainen valtio, vuoden 2018 bkt / capita taaloissa. Keltaisella euron ulkopuolelle jääneet valtiot.

 

Maa Bkt 2018 / capita
Norway 91 129
Switzerland 80 942
Iceland 53 332
Germany 48 960
Finland 48 410
France 43 410
Italy 34 331
Greece 23 484

Tuossa pistää silmään viiteryhmäämme (pieni syrjäinen euromaa jonka talouskasvun euro on tuhonnut) kuuluva Kreikka. Kansantulo on pieni ja varallisuuskin samaa tasoa. Omaisuuden jako tasaisempi kuin meillä.

Maa – mediaanin omaisuus – keskiarvo

Greece 40 000 96 110

 

Pari talouskasvun historiikkia.

Pidempi aikaväli.

Suomen sadan vuoden kasvu.
Suomen 100 v kasvu ja trendi.

 

bkt / hlö Kreikka, Italia
auvorouvinen
Vasemmistoliitto Kitee
Ehdolla kuntavaaleissa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu