Talouspolitiikan arviointineuvoston raportin arviointia

Vähän reilu sata sivuinen jaaritus. Meinasin että liian pitkä mutta kannattaa lukea koska toimittajat siitä vaahtoaa mutta eivät lue tai ainakaan ymmärrä mitä otsikoihin on uskomista. Itseä kiinnostavia kohtia oli neljä.

Työttömyys (sivu 24)

Työttömyys on alle NAIRUn (NaurettavAn Intomielinen RuikutUs okunin laista). Eli jos työttömyyttä meinaa alentaa, seuraa inflaatio ja kilpailukyvyn menetys.

Nyt kun EK ei ole kovinkaan valmis Tupoja tekemään, työmarkkina ilmapiiri on lievästi tulehtunut Kikyn seurauksena, on melko hankalaa saada matalaa korotuskierrosta aikaan. Jos meinataan korottaa työllisyysastetta, se väistämättä johtaa palkkojen nousuun kuten oma kokemukseni, NAIRU ja Okunin laki ennustaa. Vaihtoehdot ovat helpot.

Työttömyys alle NAIRU

Pitkän aikavälin kehitys. Tuossa näkyy euroilun edut, ECU kytkös ja vahva markkahan tuli 1990.

Annetaan palkkojen nousta, kahden vuoden sopimukset ja kun nimet paperissa, euroero. Tähän suostuvat euro innokkaat kapitalistit varmasti koska toinen vaihtoehto on konkurssi. SAK vähemmän innokas koska tuohan tietää dollari / euromääräisten palkkojen laskua Markan devalvoituessa.

Toinen keino on hallituksen väliintulo. Ilmoitetaan liitoille, jos tyydytte 3% kaksivuotisiin sopimuksiin, me pistämme 60% yhteisöveron sopimuksen ajaksi. Se pakottaa kapitalistit investoimaan koska välttelevät veroja.

Syntyvyys(sivu 92)

Syntyvyys on samalla tasolla kuin 1860 nälkävuosina kappalemäärinä mitaten. Prosentuaalisesti alle puolet nälkävuosien tasosta. Melkoinen ihme siirtää ihmisten elinoloja ja tulevaisuuden odotuksia 160 vuotta taaksepäin. Tämä kuitenkin mennee Sipilän piikkiin. Kikyillä on hintansa.

Arvioijat päättelevät tilanteen olevan pysyvä. ”Perusuran yhteydessä todetaan, että viimeaikainen kokonaissyntyvyyden lasku on jo sisällytetty kestävyysvajetta koskevaan kehykseen olettaen, että se on pysyvä.”

Tuo selittää suurelta osin kestävyysvajetta.

Eläkevastuut ja valtion varat (sivu 77)

Eläkevastuita on raportin mukaan 714,5 miljardia €. Eläkevastuut ovat karttuneiden eläkevastuiden nykyarvo vuoden 2017 lopussa, ja neon laskettu käyttämällä 2,5 %:n todellista diskonttokorkoa vuoteen 2028 ja 3,5 %:n korkoa vuodesta 2029 eteenpäin.

Tuossa summassa korko ja tuleva maksajien määrä on melko ratkaiseva asia.

Lyhyen aikavälin rahoitusasema on suhkot hyvä.

”Rahoitusvastuut 168,9 – Likvidit varat 213,9 = Netto velka -45,0” Valtion nettovelka on negatiivinen. Valtiolla on 45 miljardia enemmän rahaa kun velkaa.

 

Hallituspolitiikan vaikutukset eri tuloryhmiin

Pienituloisia hiukan auttaa budjetti. Kun otetaan huomioon käyttäytymis taloustieteilijöiden havainto, 1% tulojen nousu luo yhtä suuren onnellisuuden kuin 0.5% tulojen alenema, kyseessä on melko pieni kokonaisonnellisuutta lisäävä muutos.

Neljän alimman tulodesiilin onnellisuus kasvaa yhteensä kolmella yksiköllä, kolmen korkeimman tulot alenevat yhteensä noin yhdellä prosenttiyksiköllä jolloin koettu v*tus on kaksi.

Netto onnellisuus kasvaa yhdellä (3 – 1 x 2 = 1)

Lisäluettavaa:

NAIRU https://fi.wikipedia.org/wiki/NAIRU

Okunin laki https://fi.wikipedia.org/wiki/Okunin_laki

https://www.talouspolitiikanarviointineuvosto.fi/wordpress/wp-content/uploads/2020/01/Raportti-2019.pdf

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu