Teollisen kapitalismin nousu
Kansantaloustieteilijät kertovat, teollinen kapitalismi nousi Englannissa koska omaisuuden suoja. Osittain asia onkin näin, uusi omaisuuskäsite valtasi alaa. Aikaisempaan imperiumit valtasivat maan ja osa aatelista korvattiin uudella, alue liitettiin entiseen. Länsimainen imperialismi erosi tuosta, kaikki omaisuus ryöstettiin ja eloonjääneistä tehtiin orjia.
Menestys ei johtunut pelkästään onnistuneista ryöstöistä. Asiaan myötävaikutti Musta surma ja Amerikan hyödyntäminen.
Musta surma vähensi väkeä, mikä johti työvoimapulaan. Ravinnon tarve aleni pienentyneen väkimäärän ansiosta jolloin huonotuottoiset pellot voitiin jättää kesannoksi. Tämä aikaansai merkittävän tuottavuuden kasvun maataloudessa (katso Ricardon maankorko). Työvoimaa vapautui palveluihin ja teolliseen työhön. Kohonneet palkat pakottivat korvaamaan työvoimaa koneilla. Kokonaisuutena työvoima oli aikaisempaan verrattuna niukkaa, pääomaa reilusti.
Espanja liitti Etelä-Amerikan länsimaiseen sivistykseen, noin sata miljoonaa intiaania tapettiin tauteihin ja orjatyöhön. Kultaa ja hopeaa kuskattiin saaliina Espanjaan. Espanja käytti rahat sotimiseen ja kulutustavaroiden ostoon. Tämä loi Euroopan laajuisen kysyntäpiikin. Englantilaiset ja hollantilaiset hyödynsivät espanjan elvyttävää politiikkaa myymällä tuotteita. Sen aikaisella mittapuulla voitiin todeta vienti kysynnän olevan ääretöntä.
Espanjan hopealla ja kullalla toteutettu ”setelielvytys” johti inflaatioon jota kuitenkin hillitsi maustekauppa. Ylimääräinen metalliraha kuskattiin aasiaan maksuna mausteista.
Englannin väestö alkoi kasvaa mikä olisi johtanut elintarvikepulaan ja sitä myöten palkkojen nousuun. Ratkaisuna oli ruuan tuonti Itä-Euroopasta. Itä-Euroopalla oli suhteellinen etu maanviljelykseen halpojen maaorjien muodossa, aatelille oli edullisempaa myydä viljaa kuin panostaa omaan teollistumiseen. Samalla otettiin käyttöön sokeriplantaasien orjatyövoima. Viimeinen niitti oli amerikan orjaplantaasien tuottama puuvilla.
Englannin teollisuus pyöri ¾ osaa orjilla. Vilja, sokeri ja puuvilla tuli orjataloudesta, teollinen toiminta pyöri omalla vapaalla työvoimalla jolla oli hyvät kannusteet, työttömät saivat vapaasti varastaa ruokansa ja varkaat hirtettiin.
Suuret vientimarkkinat loivat teollisuutta jolloin alkoi vaikuttaa erikoistuminen, suurtuotannon edut ja harjaantuminen. Noista jokainen tekijä kasvattaa työn tuottavuutta joka ilmenee parempina koneina ja työn organisoimisena.
Makrotaloudellisesti ajatellen oltiin kysyntävetoisessa kasvussa Espanjan luodessa kysyntää. (1970 jälkeen USA on muodostanut rajattoman kysynnän setelipanollaan. Katso Varafoukis, Maailmantalouden Minotaurus.)
Mielestäni suurempi ihme kuin Englannin teollistuminen, on miksi se ei tapahtunut aiemmin, olihan koko teknologia tuttua jo antiikin kreikasta ja roomasta. Rooman kohdalla suurin este oli orjien muodostaman halpa työvoima.
Ilmeisesti vaadittiin kolme asiaa.
- Ääretön kysyntä (setelielvytys)
- Työvoimapula
- Paljon orjia
Karl Marx intoili kuinka kapitalismi on luonut uskomattoman hyvinvoinnin kasvun. Innostus on osittain turhaa, Marx asui Englannissa johon koko maailman ryöstö ja orjatalous kanavoi voitot. Jos ajatellaan globaalisti, pelkästään 100 milj intiaanin kokema elintason lasku (kuolema) kompensoi melko hyvin muutaman miljoonan englantilaisen kohonneen elintason. Jos huomioidaan Intian ja Afrikan maiden kokema väestö ja elintaso romahdus, ollaan melko negatiivisessa saldossa.
Pitkällä aikavälillä teollinen kapitalismi on kuitenkin nostanut elintasoa, tosin vasta sen jälkeen kun englannin merenkulun monopoli murtui ja teknologia levisi laajemmalle.
Jos joku viittii, vois piirtää kuvan
Englanti
Työvoimapula
- Tuottavuus nousee
- Palkat nousevat
- Rajaton vientikysyntä
Espanja
Rajattomasti rahaa
- Mukava sotia
- Mukava kuluttaa
Nonnii. Siinäpä oli kansantajuistettu puisevaa talousjargonia. Noin sitä pitää. Minun tietoni eivät riitä arvioimaan asiasisältöä, mutta kerrassaan virkistävää luettavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan pitkälti näin mutta (insinööri-)mielestäni teknologian kehitys käynnisti teollisen vallankumouksen. Nimittäin höyrykone. Sen lisäksi että se tarjosi varman ja tehokkaan mekaanisen voimanlähteen missä vain, se auttoi pumppaamaan vettä pois hiilikaivoksista jonka ansiosta energiaa riitti.
Ilmoita asiaton viesti