Trumpin korona elvytys virheellistä

Trump jakeli korona tonneja. Yle on uutisoinut myös reilusta korvauksesta työttömille. Entisen korvauksen päälle 400$ viikko. Tämä tekee työttömyydestä siedettävää ja varmaan vaalimenestystä kasvattaa.

Elvytyksessä on yksi vika. Se kohdentuu väärään aikaan. USA tuotanto on nyt melko alhaalla koronasta johtuen. Sielä missä ei ole valtion määräämiä rajoituksia, on ihmisten omaehtoista eristäytymistä joten palvelutaloudessa lasku on melko jyrkkä. Nyt kun jaetaan ostovoimaa ja oma tuotanto jumissa, mahdollisia seurauksia on kolme.

  1. Tuonti kiinasta nousee, onhan kiina selvinnyt taudista melko pienin tuotannon menetyksin.
  2. Raha ohjautuu pörssiin pullistaen entisestään ylikorkeita kursseja.
  3. Hyperinflaatio. Keynesiläiset face kaverini toistavat. Ostovoiman kasvattaminen ei aiheuta inflaatiota jos tuotantokapasiteetti kykenee vastaamaan kasvaneeseen kysyntään. Nyt ollaan tilanteessa jossa tuotanto on romahtanut, ostovoima kasvaa. Jopa keynesiläisten mukaan sen pitäisi aiheuttaa inflaatio paineita.

EU on menetellyt tässä suhteessa fiksummin. Elvytyspaketti on pieni ja suunnattu lähinnä pelastamaan pankit valtioiden maksukyvyttömööden seurauksilta. Myöskään suomessa ei ole ylikuumenemisen riskiä vaikka Li Andersonin ajama satanen menisi läpi. Osin siksi ettei meidän taloutemme ole vielä päässyt nauttimaan koronan aiheuttamasta romahduksesta.

Kuinka Trumpin olisi pitänyt menetellä?

  1. Taata tietysti ihmisten selviytyimien työttömyydestä. Siihen olisi kuitenkin riittänyt suomen ylikattava peruspäiväraha, noin 800$ dollaria kk – 20% veroa.
  2. Ilmoittaa. Ne alueet joilla nolla tartuntaa kuukauden ajan, pääseävät elvytysohjelmaan jonka suuruus on 400$ vko asukas. Tämä olisi kannustanut alueita huolehtimaan väestön terveydestä ja luonut toivoa. Lisäksi, kun tauti on ohi ja tuotanto pelaa, olisi ostovoimaa joka nopeasti kuroisi korona pudotuksen kiinni kasvaneena toimeliaisuutena. Luultavasti se myöskin hiukan inflaatiota loisi mutta sehän ei haittaa jos talous kasvaa edes 10% vuosivauhtia.

Eli vaikka olenkin facessa jakanut ylen uutista Trumpin koronatuesta esimerkkinä siitä kuinka vastuullinen poliitikko huolehtii kansalaisten ostovoimasta, en ole samaa mieltä teon ajoituksesta. Se on reilusti etupainotteinen.

Meilä ollaan vastuullisempia tuossa suhteessa. VM Vihreiden tukemana meinaa luopua viimeisestäkin ruokarahasta jolla on pidetty massoja hengissä. Toisaalta pakettiin kuuluu myös EU ulkopuolisen työvoiman tuonti, jonkunhan ne nälkään kuolleet pitää korvata. Politiikka ei varmasti aiheuta inflaatiota eikä yltiöpäisiä kulutusjuhlia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu