Työvoimapulaan vain kuusi vuotta

Uutisissa taas kertoivat, työvoimapula on tulossa. Juolahti mieleen laskea koska pula on täällä. Kysehän on melko helposta laskutoimituksesta. Okunin laki kertoo.

  • Oletetaan että laaja työttömyys on 25%.

  • Oletetaan että korona rokote toimii, kommunistit kaappaa vallan ja talous alkaa kasvaa 10% vauhtia kuten kiinassa 40 vuotta kasvanut.

  • Maksimitalouskasvu on 10% vuoteen, siitä yli ei ole päässyt Kiinakaan.

  • Kasvavassa taloudessa tuottavuus nousee 3% vuoteen.

Kaava menee: Työttömyysasteen muutos = 0.5 x (bkt kasvu – tuottavuuden kasvu)

Eli numeroilla ilmoittaen: 25 = 0,5 x (53 – 3)

Mutta. Se 10% raja:

3,5 = 0,5 x (10 – 3)

Eli työttömyys voi aleta maksimaalisen kasvun oloissa 3,5% vuodessa. Kuusi vuotta 10% kasvua, seuraa työttömyyden aleneminen 21 prosenttiyksikköä työvoimasta. Lopputulosta voitaneen pitää lähes 1990 tasoa.

Kestävyysvajeelle ja kansantaloudelle tuollainen kasvu on hyväksi. Jos nyt tienaat 100€, kuuden vuoden kuluttua tienaat 177€ mikäli rahan ostovoima säilyy. Koska kasvu yleensä aiheuttaa reilun inflaation, summa olisi luultavasti 300 kieppeillä.

Sillä hinnalla lähtee eläkeläinen töihin. Rajamiesten ja sairaanhoitajien perusteella vaikuttaa, eläkkeeltä lähdetään töihin jos töitä on ja kunto riittää. Tämä vanhempien ikäluokkien töihin tulo lykkää muutamalla vuodella työvoimapulaa.

Joka tapauksessa. Kun uutiset ilmoittavat 10% reaalikasvusta ja keskimäärin 10% reaalisista palkankorotuksista, tiedät, kuuden vuoden kuluttua on työvoimapula. Nyt vaan tarkkana telkun ääressä.

Velkaantumisaste laskee tuon seurauksena melko reippaasti. Inflaatio syö velat ja kasvanut kansantulo pudottaa niiden osuuden alle 20% kuten oli ennen eurojäsenyyden vuoksi luotua vahvaa markkaa.

Suomen sadan vuoden kasvu.
Suomen 100 v kasvu ja trendi.

 

Suomen 3% kasvu (punainen) ja eurokasvu (sininen)

Tulevaisuus ja työvoimapula.

Keltainen alue kuvaa eroa, punainen toteutunutta. Noin paljon ollemme jääneet optimista. Kuvassa oletetaan, ensivuonna alkaa 10% kasvu ja jatkuu työvoimapulaan (2028) saakka.

Kokonaistappio 1990 – 2028 yhtä suomalaista kohden on vain 550 340,9 dollaria jos kasvu alkaa ja kestää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu