Venäjän varojen käyttö – dollarin loppu

Eu ja USA jäädyttivät 300 miljardia venäjän varoja. Nyt on ollut puhetta rahojen käytöstä ukrainan jälleenrakennukseen. Perustelu on selkeä, pommittaja maksaa. Ei ehkä lain mukaista mutta tietty moraalinen oikeutus sillä on.

Summahan on melko suuri, reilu suomen bkt ja useampi prosentti QE ohjelman suuruudesta. Sillä tekee ihmeitä.

Ilmeisesti koko Ukrainan infra joudutaan uusimaan. Kustannukset lienevät varovasti arvioiden 1000 miljardia, saman verran kuin USA käytti Afganistanin sotaan kaikkine rakennus projekteineen. Toisaalta Afganistaniin ei saatu aikaan mitään joten summa voi paisua helposti kymmenkertaiseksi ja aikaansaannoksista ei liene takuita. Jos kerran suomi joutuu maksamaan 10 eurooppalaista biljoonaa, lienee oikein että Venäjä maksaa 0,3 biljoonaa. (En usko että USA tai Englanti siihen rahojaan tuhlaa.)

Eräs toverinna huomautti etteivät rahat ole muuta kuin tilimerkintä keskuspankin taseessa, ei niillä voi mitään rakentaa. Oikeassa oli, kyse on todellakin tilimerkinnästä. FED ja EKP ovat Venäjän keskuspankille velkaa tuon summan. Kyse ei siis ole paperi dollareista. Toverinna totesi oikeaan osuvasti, ei velalla voi mitään rakentaa. Siinäkin hän on oikeassa, ei niitä rahoja rakentamiseen tarvita. Jos EU tai USA haluaa lahjoittaa Ukrainan jälleenrakennukseen sen 10 biljoonaa, asian voi hoitaa niin että EKP kirjaa Ukrainan tilille summan, ei siihen tarvita Venäjän rahoja. Kyse on siis enemmän Venäjän kiusaamisesta kuin rahan siirrosta. (Tosin saattaa jollakin päättäjä olla myös pientä vaikeutta ymmärtää rahaa ja pankkitoimintaa.)

Näin  
EKP  
10 biljoonaa – > Ukrainan tili
Tai näin  
Venäjä  
0,3 biljoonaa – > Ukrainan tili
Tai näin  
Suomi  
1 biljoonaa – > Ukrainan tili

 

Rahojen takavarikointi on kuitenkin erään aikakauden loppu. Aikoinaan saudit myi jenkeille öljyä, saivat tilimerkinnän, FED on velkaa 1000 miljardia. Rahat sijoitettiin USA valtion velkoihin eli käytännössä Saudit ei saaneet öljystään muuta kuin tilimerkinnän.

 

Kiina myynyt muuta krääsää samalla systeemillä. Kiina on hyötynyt talletuksista, kiinan rahan arvo on pysytellyt alhaalla koska kauppataseen ylijäämiä ei ole kotiutettu. Kiina siis devalvoi sijoittamalla ylijäämät USA talouteen.

Kauppavirrat ovat kulkeneet:

Saudit USA
Öljy – >  
  < – dollarit
Dollarit – > USA velkakirjat
   
Kiina USA
Iphone – >  
  < – dollarit
Dollarit – > USA velkakirjat

 

Nyt tuo varojen jäädyttäminen pistää monet miettimään. Paloittelen toimittajan tai tapan jemeniläiset, jenkit keksii takavarikoida minun säästöni. Ei ole turvallista sijoittaa USA:han. Sijoitan johonkin muualle. Koska taalat on takavarikointi uhan alaisia, käytän jotakin muuta valuuttaa.

On siis mahdollista ja jopa todennäköistä, varojen jäädyttäminen muuttaa kaupan rakennetta. Enää ei taaloilla ostella. Pitää olla kultaa tai tavaraa johon vaihtaa.

Vietnamin sota mursi taalan kultasidoksen, murtaakohan ukrainan sota koko taalan? Jos näin käy, Marini ja muutama muu eurooppalainen poliitikko ansaitsee rautaristin miekoilla ja timanteilla. Aatu olisi sen myöntänyt aikoinaan kaverille joka USA eliminoi, myös neljännen valtakunnan pitää palkita sankarit.

 

Etten vaikuttaisi negatiiviselta, totean, tuo rahojen takavarikointi ja jälleenrakennuksen maksaminen on moraalisesti oikea teko. Jos siitä saadaan juridinen ennakkotapaus, moni sodista kärsinyt valtio saa korvauksia kärsimistään vahingoista. Loppuu Afganistanista oopiumin viljely, kukaan ei viitsi. Keskittyvät kerskakulutukseen entisten miehittäjä valtioiden rahoilla. Tiettävästi suomi on jo varannut 50 miljardia sotakorvauksiin

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu