Yleiseurooppalainen työttömyysturva

Kuten jokainen ymmärtää, meillä on yksi valuutta. Meillä täytyy olla myös yhteinen palkka ja sosiaaliturvan tason. Eu on luottanut näiden muodostuvan itsestään, markkinoiden ohjuksessa. Näin varmaan tapahtuukin mutta se vie aikaa. Helpompi luoda se kerralla päätöspohjaisesti kuin kipuilemalla vuosikymmeniä.

Mikä on sopiva taso? Juhanna Vartiainen epäili Suomen tason laskevan jos mennään keskiarvoon. Kuten varmaan joiltakin osin onkin. Vaihtoehtoja on kolme.

  1. Minimi. Romaniasta löytyy käypä taso. Kuukausi palkka on 300€, sosiaaliturva hiukan matalampi.

  2. Keskiarvo. En viitsi selvittää paljon se on etenkin kun laskutapoja olisi noin sata.

  3. Maksimi. Parhaiten palkatun maan mediaani palkasta 60% – 200% riippuen siitä tehdäänkö sosiaaliturvasta keino selvitä hengissä hädän hetkellä vai automaattinen vakauttaja joka poistaa työttömyyden kun sitä jossakin esiintyy.

Mitä noista malleista seuraa?

  1. Palkat seuraavat sosiaaliturvaa. Eu keskipalkaksi muodostuu 300€ kk. Tämä on melko kivulias ratkaisu. Palkkaahan on helppo laskea. Odottaa kilpailukyvytönten yritysten konkurssia, siihen päälle neljän vuoden työttömyys ja alkaa maistua alentunut palkka. Tämän mallin seurauksena romanialaiset yritykset menestyvät, muut tekee konkurssin.

  2. Palkat seuraavat sosiaaliturvaa. Reilu puolet eu yrityksistä tekee konkurssin, loput menestyvät hyvin. Romania kiilaa johtoon mutta myös muilla itäeuroopan mailla menee hyvin. Tuhoon suistuvat lähinnä pohjoismaiset ja saksalaiset yritykset. Sen jälkeen me kaikki ajamme romanialaisella autolla.

  3. Seuraa inflaatio. Palkat nousevat rikkaimman eu maan tasolle mutta sitä ennen on välissä ylikuumennut kasvukausi. Jokaisessa eu maassa, pois lukien kallein, on kilpailuetu matalista palkoista. Työttömät muodostavat ostovoimaisen kuluttaja joukon. Todennäköisesti myös kovapalkkaisin maa kasvaa, onhan sillä luultavasti merkittävä tehokkuusetu. Kasvaville markkinoille voi myydä myös hiukan kalliimpia tuotteita.

Tämä ei ole ohje kuinka toimia koska motiivihan voi olla mikä vaan. Kaikkien yritysten kaataminen, työttömien lihottaminen, pässin uhraaminen markkinoiden jumalalle …

Tämä oli vain toteamus. Nämä ovat vaihtoehdot.

 

Asiaa kävin miettimään kun katsoin Ylen

Ulkolinja: Koronakriisi Kanarialla
 https://areena.yle.fi/1-50397502

Kannattaa katsoa. Sielä ovat todella eurossa jos sallitaan leikkimeilinen ilmaisu korvaamaan vanhan kansan käyttämä. Kusessa ollaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu