Kiinalla on vapaalippu kivihiilen käyttöön

Pariisin ilmastosopimuksessa 195 maata hyväksyivät ilmastosopimuksen, jonka tavoitteena on hillitä ilmaston lämpenemistä vuoden 2020 jälkeen. Paikalla oli 150 maailman johtajaa mukaan lukien USA:n presidentti Barack Obama ja Kiinan presidentti Xi Jinping. Jotta sopimus saatiin aikaan, niin Kiinalle annettiin erivapauksia päästöjen pienentämisessä. Iso sanoo, pieni anoo.

Kuvassa 1 on esitetty muutamien maiden ja Kiinan CO2-päästöjä. Maailman CO2-päästöt ilmakehään ovat olleet kolmena viime vuotena tasolla 10 gigatoniin hiiltä vuodessa (GtC/v) eli 37 gigatonnia hiilidioksidia vuodessa (GtCO2/v). Kiina on lupaillut, että se saisi CO2-päästöt taittumaan vuoden 2030 paikkeilla. Nykyisen talouskasvun mukainen CO2 päästö olisi silloin luokkaa 16 GtCO2/v. Tämä määrä vastaisi n. 44 prosenttia nykyisestä koko maailman CO2-päästöistä.

Kuva 1 kertoo kaksi tosiasiaa maailmasta. Ihminen pystyy parantamaan maailmaa vain sen verran kuin hän pystyy parantamaan omaa käytöstään. Suuret luvut ratkaisevat kokonaisuuden. Vaikka EU ja Suomi lopettaisivat CO2-päästöt, se ei ratkaisi CO2-kysymystä maailmanlaajuisesti.

En ole huolestunut hiilidioksidin ilmaston lämmitysvaikutuksista, koska ne eivät ole sitä luokkaa kuin IPCC ilmoittaa. IPCC:n mukaan ilmaston lämpeneminen vuodesta 1880 alkaen johtui 97-prosenttisesti ihmisestä. Omien laskelmieni mukaan vuonna 2005 kasvihuonekaasujen osuus lämpötilannoususta 0,85 °C oli 42 % eli 0,34 °C. Tämä koostuu hiilidioksidin vaikutuksesta (0,26 °C) sekä metaanin ja typpioksiduulin vaikutuksesta (0,08 °C). Jos CO2 kasvaisi nykyvauhdilla eli 2,2 ppm vuodessa, niin kasvihuonekaasujen vaikutus lämpötilan nousuun vuonna 2050 olisi 0,56 °C. IPCC:n mallin mukainen vaikutus olisi 1,5 °C.

Kivihiilen käyttö energian tuotannossa pitäisi lopettaa sen ilmansaasteiden vaikutusten takia. Stuttgartin yliopiston tutkimuksen mukaan Euroopan 300 suurimman hiilivoimalan aiheuttamat ilmansaasteet johtavat vuosittain noin 22300 ennenaikaiseen kuolemaan. Guardianin mukaan suunnitelmissa on noin 50 uuden hiilivoimalan rakentaminen Eurooppaan. Nämä lisäisivät tutkimuksen mukaan ennenaikaisia kuolemia arviolta noin 2700 tapauksella vuodessa. Näitä voimaloita tarvitaan mm. siitä syystä, että tuulivoima ja aurinkovoima tarvitsevat suurin piirtein saman verran varavoimaa, koska aina ei tuule eikä aurinko paista. Tämän vuoksi tämä ns. vihreä energia on kaikkea muuta kuin vihreää, kun koko totuus käännetään esiin.

Esitän vielä yhden näkökulman tähän Kiinan kivihiilen käyttöön. Poliitikot ovat hyväksyneet globalisaation ja lähtevät siitä, että länsimaisten teollisuusvaltioiden on vain sopeuduttava maailman uuteen talousjärjestykseen. Ideologisesti hyväksyn markkinatalouden, mutta vain sillä ehdolla, että toimitaan samoilla säännöillä. Markkinatalous eroaa kapitalismista juuri siinä, että lainsäädännön avulla suojellaan mm. ympäristöä ja ihmisiä haitallisilta terveysvaikutuksilta. Kun yritys vie toimintansa Kiinaan, niin hän kiertää näitä määräyksiä eli pelaa eri säännöillä. Kiinalaiset tuotteet on tehty eri säännöillä kuin länsimaiset tuotteet.

Ilmastonmuutos ei ole ihmiskunnan kohtalon kysymys. Sen sijaan Kiinan maaperän ja vesistön saastuminen on vakava ongelma. Tässä muutama uutinen:

”Kiinan pohjavesistä 60 prosenttia on saastunut niin pahoin, ettei niitä voi käyttää suoraan juomavetenä, kertoo maan virallinen uutistoimisto Xinhua. Osaa pohjavesistä ei voi käyttää juomavetenä edes puhdistamisen jälkeen”.

”Kiinan maaperästä 16,1 prosenttia on saastunut, kertoo maan ympäristönsuojeluministeriö, joka on tehnyt asiasta laajan tutkimuksen vuosina 2005 – 2013. Kiinan viljelymaasta saastunutta on peräti 19,4 prosenttia.”

Jos Kiina ei halua pysäyttää tätä kehitystä, niin näkeekö tämä sukupolvi vielä kiinalaisten kansainvaelluksen, koska he ovat tehneet omasta maastaan elinkelvottoman?

aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu