Meret lämmenneet luultua enemmän – ei sittenkään

 Marraskuun 1. päivänä julkaistiin näyttävästi kaikissa maailman valtamedioissa uutinen, että valtameret ovat lämmenneet vuoden 1992 jälkeen jopa 60 % luultua enemmän. Tutkimus oli julkaistu samana päivänä maailman arvostetuimmassa Nature-tiedelehdessä otsikolla ”Earth's oceans have absorbed 60 percent more heat per year than previously thought” (linkki jutun lopussa). Näin toimivat tutkijoiden taustaorganisaatiot, että asia uutisoidaan näyttävästi samana päivänä kuin tutkimus tulee julki: lisää mainetta. Artikkelin oli kirjoittanut 10 tutkijaa ja ensimmäinen nimi oli Laure Resplandy Princetonin yliopistosta. Uutinen sai mukavasti näkyvyyttä myös Suomen kärkimedioissa:

1).     MTV3: Tutkimuksen mukaan meriveden lämpeneminen on vuoden 1992 jälkeen vauhdittunut lähes kaksinkertaiseksi.

2)    Yle: Uusi tutkimus paljastaa: ”Valtameriin on kertynyt paljon enemmän lämpöä kuin aiemmin on tiedetty – Maapallon lämpeneminen on selvästi luultua pidemmällä. Yhdysvaltalaisen Princetonin yliopiston johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa tutkijoilla oli käytössään uudenlainen tutkimustapa, joka antaa täsmällisemmän tiedon merivesien lämpötilojen muutoksista. Uudet, tarkemmat tiedot antavat pelottavan kuvan maapallon lämpenemisen nopeudesta. Olimme ajatelleet, että iso osa ilmakehään päästämästämme hiilidioksidista ei lämmitäkään valtameriä ja ilmastoa. Olimme väärässä. Planeetta on lämmennyt enemmän kuin olimme luulleet. Se lämpö oli piilossa, koska emme osanneet mitata sitä oikein. Mutta siellä se jo oli valtamerissä, sanoi tutkimustyötä johtanut Princetonin yliopiston tutkija Laure Resplandy.  

Jo viikon sisällä tunnettu ilmastoskeptikko Nicholas Lewis julkaisi tiedotteen, että tutkimuksen aineiston käsittelyssä on selvä virhe. Ajanjakson 1992-2016 yli ulottuvan havaintoaineiston regressiosuora eli matemaattisesti laskettu suora, joka laskee parhaan mahdollisen lineaarisen trendisuoran havaintopisteille, on väärin laskettu, kuva 1. Regressiosuorien kanssa tekemisissä olleet näkevät virheen paljaalla silmällä ja niin varmaan Lewiskin asian alustavasti huomasi. Virhe on niin paha, että se mitätöi tutkimuksen johtopäätökset kokonaan. Tänään 14.11.2018 tutkijat julkaisivat tiedotteen, jossa he myönsivät tehneensä virheen, joka mitätöi julkaistun tuloksen.

Tästä on tietysti hieman iloittu skeptikkopiireissä, sillä olihan tutkimus julkaistu arvostetuimmassa tiedelehdessä, jonka vertaisarviointi pitäisi olla niin varma, että tällaista ei pitäisi tapahtua. Kyllä sitä tapahtuu koko ajan. Nature-lehden oma tutkimus yli 2000 tutkijan joukossa paljasti, että yli 70 % ei pysty toistamaan tieteellisten julkaisujen kokeita tai tuloksia. Tiede on kriisissä ja varsinkin ilmastonmuutostiede, joka on politisoitunut.

Skeptikot ovat olleet ihan vähän vahingoniloisia  myös siitä, että yksi arvostetuimmista ilmastonmuutostutkijoista Kevin Trenberth riensi tukemaan julkaistua tutkimustulosta. Trenberth on nimittäin tunnettu siitä, että hän on pitkään väittänyt, että 2000-luvun lämpötilapaussi johtuu lämmön piiloutumisesta valtameriin. Insinöörinä tiedän, että se on mahdotonta, jos valtamerten pintakerros ei osoita lämpenemistä. 

Olen suominut omissa tutkimuksissani Trenberthiä toisestakin syytä, koska hänellä on eniten siteerattu tutkimus, joka osoittaa, että hiilidioksidin osuus maapallon kasvihuoneilmiössä on peräti 26 %. Tulos, jonka olen toistanut ja saanut saman tuloksen, perustuu siihen, että hänen käyttämässään ilmakehämallissa on vain 50 % ilmakehän todellisesta vesihöyrypitoisuudesta, joka tuplaa hiilidioksidin osuuden. Silti alan tiedemiehet referoivat sitä täysin oikeana tuloksena. Johtopäätös on, että he eivät ymmärrä asiaa tai eivät välitä. Kumpi vaihtoehto on pahempi? Myös eräässä omassa vertaisarvioinnissa olen saanut tähän liittyvän kommentin, että ei sillä ole väliä millä ilmakehäkoostumuksella tutkimus tehdään!

Linkki: https://www.nature.com/articles/s41586-018-0651-8.epdf?referrer_access_token=VtT1silRlCiBvWyro0I1ltRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0PPM6F5Tw–xUcDaVyo5KYP7_G9gTDd9jkXQCGLmYVcdicsSjMOVjjnqoykMUbPx-KuFbGEw4tXNSki3umfu2JN88oJ-l4D77h2tn0cHLUqNpL7KzltfidpeEPoyGN9gb7Iak4BUJRfY9i5JYqoXbdB8Gj7vnU58OG9QDdPlptgOfh4S6WH1xpXD_2cKhayAVk%3D&tracking_referrer=www.bbc.com

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Selvyyden vuoksi ilmoitan, että en ole ilmaston enkä ilmastonmuutoksen kieltäjä, joksi minua tavallisesti nimitetään englanninkielisillä nettisivustoilla. Olen eri mieltä IPCC:n kanssa muun muassa siitä, kuinka paljon kasvihuonekaasut pystyvät nostamaan maapallon lämpötilaa. Olen julkaissut asiasta 14 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia viimeisen seitsemän vuoden aikana.

Oma ilmastosivustoni, jossa on tarkempaa tietoa ilmastonmuutoksesta: www.climatexam.com

aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu