Kuumin heinäkuu ja Grönlanti sulaa ennätysvauhtia – ei ihan

Kuva 1. Globaaleja lämpötilatrendejä.

 Valtamedia on hehkuttanut aika globaalisti, että heinäkuu 2019 oli kuumin heinäkuu tähän mennessä. En tiedä, mihin mittauksiin tuo tieto perustuu, koska GISS (NOAA/USA) ja HadCRUT  (MetOffice/UK) eivät ole vielä edes julkaisseet heinäkuun virallista lukemaa. Sen sijaan satelliittimittauksiin perustuva UAH-data on julkaistu ja heinäkuu ei ollut kuumin kuukausi tähän mennessä (ehkä neljänneksi kuumin), kuva 1.

Valtamedia on myös uutisoinut näyttävästi, että Grönlanti on helleaallon kourissa (lämpötila yli 20 astetta eli hellettä valtamedian mukaan) kuten koko Eurooppa. Kuvassa 2 on esitetty Tasiilaq nimisen paikan (noin Oulun korkeudella Grönlannin itärannikolla) maksimilämpötilan vaihtelu pitkältä ajalta. Ei mitään hälyttävää. Helleaalloilla on sellainen ominaisuus, että ne perustuvat yleensä kuuman ilmamassan liikkeisiin jopa Afrikasta saakka tänne arktiselle alueelle. On hyvä muistaa, että Grönlannin eteläkärki on samalla leveyspiirillä kuin Helsinki.

Samoin valtamedia on julkaissut hälyttäviä tietoja kesän aikana, että Grönlanti meinaa sulaa aivan kohta. MTV3 ja Hesari julkaisivat tiedon, että 40 % Grönlannin pinta-alasta on sulanut. Se uutinen oli ihan ankka.

Viimeksi Petteri Taalas kertoi hiljattain, että Grönlannin 2 km paksu jäämassa on sulamassa ja nostaa merien pintaa n. 7 metriä. Jos viime vuosikymmeninä tapahtunut sulaminen skaalattaisiin tuohon 2000 metrin asteikolle, niin tähän tietokoneruutuun tulevaan esitykseen ei saisi näkyviin mitään laskua. Eli paljon melua tyhjästä.

Kyllä sulamista on tapahtunut. Kuvassa 3 on kumulatiivinen esitys jäämassa muutoksesta vuosien varrella. Kieltämättä sulaminen on tapahtunut aika vakiovauhdilla, mutta ei muutosta sulamisen nopeutumisesta. Vielä kuvassa 4 on vuositasolla tapahtuva muutos. Siitä näkyy, että sulaminen tapahtuu tietysti kesäaikaan ja talviaikaan jäämassaa kasvaa takaisin. Tämä kuluva vuosi ei todennäköisesti ole sulamisen suhteen yhtä suuri kuin tähän mennessä rekisteröity vuosi 2012.

Valtamedia tekee tapansa mukaan yksittäisistä säätapahtumista suuren numeron kertomatta yleiskuvaa ja tapahtuneiden muutosten suhteellista merkitystä. Ilmastonmuutos on kuitenkin niin herkullinen aihe, että medialle ei tuota mitään ongelmia liioitella tapahtumia. Se lietsoo ilmastopaniikkia ja monet aikuisetkin tuntuvat menneen mukaan.

Grönlannin kuvat: http://polarportal.dk/en/greenland/surface-conditions/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Selvyyden vuoksi ilmoitan, että en ole ilmaston enkä ilmastonmuutoksen kieltäjä, joksi minua tavallisesti nimitetään englanninkielisillä nettisivustoilla. Olen eri mieltä IPCC:n kanssa siitä, kuinka paljon kasvihuonekaasut pystyvät nostamaan maapallon lämpötilaa. Olen julkaissut asiasta 15 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia viimeisen seitsemän vuoden aikana.

Oma ilmastosivustoni, jossa on tarkempaa tietoa ilmastonmuutoksesta: www.climatexam.com

aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu