Vaiettu vääryys – Suomen suot eivät kelpaa hiilinieluksi EU:lle
Suomen soissa on kuoliaaksi vaiettu poliittinen salaisuus. Suo säilöö historiaa, koska hapettomassa tilassa mikään ei mätäne. Luonnontilainen suo säilöö ja sitoo tehokkaasti hiiltä eli se on hiilinielu, joka toimii koko ajan ja tänäkin päivänä. Mutta ei EU:n mielestä. Ja suomalaiset vellihousupoliitikot vaikenevat ja niin vaikenee valtamediakin. Luken mukaan maailman pohjoisten soiden osuus maapallon maapinta-alasta on vain kolme prosenttia, mutta niihin on varastoituneena kolmasosa kaikesta maaperän hiilestä, ja se vastaa noin puolta ilmakehässä olevasta hiilestä.
Parin viime vuoden aikana on käyty kiivasta keskustelua ja väittelyä Suomen metsien kestävästä käytöstä eli kuinka paljon niitä voidaan hakata ja kuinka paljon ne sitovat hiiltä. Boreaalinen metsä on paras maaperä hiilensitomisessa. EU:ssa nämä asiat lasketaan YK:n kehittämällä menetelmällä nimeltään LULUCF, joka tulee sanoista Land Use, Land-Use Change and Forestry (vapaasti suomennettuna ”Maan käyttö, Maankäytön muutos ja Metsätalous). Kuinka ollakaan, niin LULUCF-menetelmässä ei oteta huomioon luonnontilaisten soiden hiilensidontaa, vaikka se on tieteellinen tosiasia.
Onko tässä Suomen kannalta kysymys jostain oleellisesta asiasta? Kyllä on. Suomi esitti joulukuussa 2018 EU:lle metsiemme hiilinielun vertailutasoksi puutuotteet mukaan lukien vuosille 2021-2025 arvon 34,77 miljoonaa tonnia hiilidioksidia (MtCO2). Tästä arvosta ja sen oikeellisuudesta on kirjoitettu paljonkin, mutta jätetään se nyt syrjään. Suomen LULULF-laskelma on esitetty alla, Table 1.
======================================================================
Table 1. Emissions and removals included into forest reference level of Finland.
Emissions and removals 2021-2025 (Mt CO2 eq. per yr)
Living biomass (CO2) -25.95
Mineral soils, including deadwood and litter (CO2) -6.49
Organic soil, including dead wood and litter (CO2) 1.71 (orgaaninen suo)
Emissions from drainage (N2O) 1.92 (kuivatuksen typpioksidulipäästöt)
Emissions from drainage (CH4) 0.92 (kuivatuksen metaanipäästöt)
Prescribed burning (CO2, CH4, N2O) 0.0013
N fertilization (N2O) 0.0124
Harvested wood products (CO2) -6.90
FRL without HWP -27.88
FRL with HWP -34.77
===================================================================
Suomen soista noin puolet on ojittamattomia eli luonnontilassa, yhteensä n. 4 miljoonaa hehtaaria. Hehtaari suota sitoo n. 890-1110 kilogrammaa hiilidioksidia ja vuodessa luonnon suot sitovat n. 4 miljoonaa tonnia hiilidioksidia (Luken arvio 4,8 MtCO2). Jos tuo Luken arvo lisätään Suomen viralliseen LULUCF-arvoon, niin se kasvaisi arvosta 34,77 arvoon 39,6 MtCO2 (miljoonaa tonnia hiilidioksidia) eli n. 14 %. Luonnon suot sitovat suurin piirtein yhtä paljon hiilidioksidia kuin Suomen autokanta päästää hiilidioksidia. Ei siis ihan pikkujuttu. Vertailun vuoksi todettakoon, että Suomen hiilidioksidipäästöt vuonna 2017 olivat 56,1 MtCO2.
Suomessa toimii organisaatio nimeltä Hiilipörssi: https://hiiliporssi.fi/. Sen taustalla on mm. Koneen säätiö ja Suomen luonnonsuojeluliitto. Hiilipörssin tarkoituksena on innostaa suomalaisia ennallistamaan ojitettuja soita, koska sen mukaan ojitetun suon hiilipäästöt ovat keskimäärin 5500 tonnia hiilidioksidia vuodessa hehtaaria kohden eli n. 5-kertaa enemmän kuin luonnontilainen suo sitoo hiiltä.
Nämä luvut eivät täsmää Luken (Luonnonvarakeskus) laskelmien kanssa. Kuten taulukosta 1 näkyy, niin käsiteltyjen soiden hiilidioksidipäästöt ovat yhteensä 1,71 + 1,92 + 0,92 = 4,55 MtCO2 (miljoonaa tonnia hiilidioksidia) ja silloin mukana ovat myös metaani- ja typpioksidipäästöt. Tämän mukaan ojitetun suon hiilipäästöt ovat samaa luokkaa kuin luonnontilaisen suon sidontakyky. Hiilipörssin päästöarvion mukaan käsiteltyjen eli ojitettujen soiden päästöt pitäisi olla suuruusluokkaa 4 miljoonaa hehtaaria * 5,5 tonnia eli 22 MtCO2. Ero moninkertainen. Ehkä joku lukijoista tietää enemmän, miksi luvut eroavat.
En ole lähtenyt selvittämään syitä laskentatulosten suureen eroon. Jos minun pitäisi valita, kumpaan luotaan enemmän, niin jostain syystä valitsen Luken luvut. Kaiken tämän laskentajutun takana on IPCC, joka huippupoliitikoiden määrittelemän tehtävänsä mukaan arvioi vain ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta. Siitä syystä LULUFC-laskelmissa ei huomioida luonnon omia prosesseja, joita edustaa mm. ojittamaton suo.
Oleellista kuitenkin on, että Suomi on jälleen kerran vedetty kölin alitse tässä asiassa. En usko, että se olisi onnistunut EU:ssa esimerkiksi Ranskan tai Espanjan kohdalla.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Selvyyden vuoksi ilmoitan, että en ole ilmaston enkä ilmastonmuutoksen kieltäjä, joksi minua tavallisesti nimitetään englanninkielisillä nettisivustoilla. Olen eri mieltä IPCC:n kanssa siitä, kuinka paljon kasvihuonekaasut pystyvät nostamaan maapallon lämpötilaa. Olen julkaissut asiasta 15 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia viimeisen seitsemän vuoden aikana.
Oma ilmastosivustoni, jossa on tarkempaa tietoa ilmastonmuutoksesta: www.climatexam.com
Tuo on kieltämättä hankala yhtälö päättäjille: pitäisi samassa lauseessa todistaa kansalaisille, että soihin on varastoinut erittäin suuri määrä hiiltä, mutta ne eivät kuitenkaan varastoi hiiltä.
Sen kun pitäisi olla aivan päivänselvä juttu, että suot keräävät hiiltä ja varastoivat sitä – eihän turvetta muuten muodostuisikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kamala turve on länsinaapurissa bioenergiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hölmöläisten hommaa käyttää turvetta energian lähteenä
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko että kivihiili ja öljy ovat jotenkin parempia?
Ilmoita asiaton viesti
Näin marjastusaikaan ainakin tulee kiroiltua tuhottuja soita (turpeen käytön takia). Eli vastustukseni turpeen käytölle on kai ainakin osin melko itsekäs 🙂 puolestani saa kieltää koko turpeen käytön tai loppuu täältä viimeisetkin ok marja-apajat. Ja lisäksi luonto pelastuu ja jotakin muuta ylevää.. .
Ilmoita asiaton viesti
Hölmöläisen hommaa käyttää kannabista ja piri päihteitä elämän lähteinä. Vaikuttaa aivotoimintaan lamauttavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Perusteluja kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
no kait on esitetty, että soita pitää suojella, vai?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä soitakin suojellaan. Metsiä Suomessa on prosentuaalisesti eniten Euroopassa ja suojeltuja metsiä on eniten metsäpinta-alasta. Metsäteollisuus on sentään Suomen elinkeinoteollisuuden perusta, että kyllä nuo luvut riittävät.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos ex-ympäristöministeri Ville Niinistön Durbanin ilmastokokouksessa tapahtui yllättävä takinkääntö. Laskentatapoja muutettiin siten, että Suomen metsät muuttuivat hiilinielusta päästölähteeksi. Tätä perusteltiin sillä, että Suomen metsäpinta-ala on pienentynyt. Jätettiin täysin huomioimatta, että puun määrä on kuitenkin jatkuvasti kasvanut ja kasvaa edelleen.
http://www.korhola.com/lang/fi/2012/03/kioto-kakko…
Ilmoita asiaton viesti
Tämä metsiemme muuttuminen päästölähteeksi on ollut esillä myöhemminkin. Mikä on lopputulos tänä päivänä? Itse luen ilman sarvia ja hampaita, että Suomen virallinen esitys EU:lle LULUCF-laskennan perusteella tarkoittaa metsiemme hiilinielun arvoksi 34,77 miljoonaa tonnia hiilidioksidia. Kun puhutaan metsän hiilinieluarvosta, niin silloin on arvioitava puuston kasvu ja sen hakkuu. Suomen metsät kasvavat (n. 110 miljoonaa kuutiota) paljon enemmän kuin hakataan (70-80 miljoonaa kuutiota) ja se on mielestäni linjassa tämän virallisen LULUCF-arvon kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Hakatun puuston hiilestä ilmakehään palautuu luonnollisesti vain se osa, mikä poltetaan tai mikä lahoaa. Loppu on hiilinielua, sanoi virallinen arvio mitä tahansa. Metsä siis toimisi oikeasti hiilinieluna silloinkin, vaikka kaikki kasvu hakattaisiin, koska suuri osa hiilestä varastoidaan.
Ilmoita asiaton viesti
NUohan laskevat kun THLllä ennen vaalien siirtoa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen metsät kasvavat sen 110 miljoonaa kuutiota vuodessa ja motti puuta nielee ilmasta sen 0,9 tonnia CO2-päästöjä, niin se tarkoittaa vuodessa noin 100 miljoonaa tonnin CO2-päästöjen hiilinielua. Vaikka metsiä hakataan, niin uutta kylvetään ja kasvatetaan ja tuo 100 miljoonan tonnin CO2-nielu pysyy vakiona.
Kun Suomen kokonaispäästöt ovat sen 55 miljoonaa CO2-päästötonnia vuodessa, niin Suomi puhdistaa silloin muiden maiden CO2-päästöjä sen 45 miljoonaa tonnia.
Kun vielä huomioidaan, että usein kaadettu puu korvaa metallin, betonin ja muovin, niin motti puuta toimiin 2 tonnin CO2 päästön hiilinieluna ja parhaassa tapauksessa tuo 45 miljoonan CO2-päästön ylimääräinen hiilinielu, jolla putsataan muiden maiden päästöjä, tuplaantuu.
Ilmoita asiaton viesti
Virallisestihan asia menee niin, että hakkuumäärä on Suomessa suurin piirtein samalla tasolla kuin metsien kasvu. Luken mukaan tuo ns. kestävä hakkuumäärä on n. 80-90 miljoonaa kuutiota, mutta mitä tarkoittaa kestäväa hakkuumäärä? Onhan tässä sellainen pieni matemaattinen ristiriita, että sama Luke kertoo, että itseasiassa metsät kasvavat 110 M kuutiota ja jos hakkuut ovat esimerkiksi 80 M kuutiota, niin mihin tuo 30 M kuutiota katosi eli melkein sama määrä CO2-tonneja??
Onko jollakin hyvä selitys, vai onko kyse siitä, että juuri tuo ero on sama kuin LULUCF-laskennassa esiintyvä 25,95 MtCO2? Ns. tyhmä kysymys on useimmiten se paras kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Vääryys on se, että näitä turhia hiilihommeleita ylipäätään laskeskellaan suurella joukolla ja hihasta kuitenkin ravistellaan kunkin aneilla korvattavat synnit. Aivan turhaa touhua. Mielummin nekin varat kortsuihin, niiden käytön opettamiseen ja valvontaan vaikuttavuuden varmistamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kaadettua puuta tms. voitaisiin säilöä. Hiilidioksidia voitaisiin sitoa sillä tavalla. Uutta metsää tulee tietenkin kasvattaa tilalle, kuten joissakin valtioissa kuten Suomessa laki määrääkin.
Rakennetaan puusta rakennuksia, yms. yms.: Hyötykäyttöä, ja samalla jonkinaikaa kestävä ”hiilinielu” ( ? ).
Pystyisikö hiiltä sitomaan erilaisilla muilla tavoin, ja tehokkaasti.
(Hiilinieluiksi.)
Näemmä on tehty laitteita joilla sitä hiilidioksidia voi kerätä ilmasta.
Lopputuotoksista (jollakin tavoin) on tehty jopa biokaasua (metaania?), jota voisi käyttää auton polttoaineena. ( ? )
Pohdintoja, jos hiilidioksidi muodostuu ongelmaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tässäkin asiassa suomaa (Suo-mi) uppoaa kuvainnollisesti suohon.
Ilmoita asiaton viesti
Kuvaannollisesti nimestä Suomi ja suomalaisista. Olen kuullut tarinan, joka kuulostaa hyvin uskottavalta. Kun ugrilaiset siirtyivät Volgan mutkasta Baltiaan, niin osa siirtyi maitse ja meritse ennen pitkää Suomenlahden yli maahan, jonka tunnemme nyt nimellä Suomi. Usein on aliarvioitu yhteyksien olemassaoloa, mutta todennäköisesti lahden yli kuljettiin suhteellisen tiuhaan. Vironmaalle jäänneillekin selvisi aika pian, että tuo pohjoinen maa oli pääosin suota – yli 70 %. Se poikkesi Baltian alueesta tässä suhteessa hyvin selvästi.
Eipä siis ole ollenkaan kummallista, että kun entisiä heimolaisia tuli käymään Vironmaalla, heille keksittiin nopeasti kuvaava nimi, joka oli myös pilkkanimi. Tuohon aikaan lähes kaikki nimet olivat liikanimiä ja kuvasivat jollakin negatiivisella tavalla kanssaihmisiä. Niinpä pohjoisesta tulleita ihmisiä kutsuttiin tai paremminkin haukuttiin: sieltä ne suomaalaiset tulevat, suomaalaiset.
Ajan kuluessa suomaalaisesta putosi yksi a-kirjain pois, ja niin meistä tuli suomalaisia ja maa missä asumme on tietenkin Suomi. Eihän se nimen historia ole kovin ylevä, mutta hyvin uskottava. Siinä mielessä tuo toisen kotimaisen nimen historia on hieman ylevämpi: Fin Landia, Maan loppu, Finland. Olimme kartalla viimeinen tunnettu kohta, jolle kartan tekijä antoi tuo nimen, jonka olemme vääntäneet myös leikillisesti muotoon Finito Landia.
Ilmoita asiaton viesti
Mätänemistä taitaa kyllä tapahtua juuri hapettomassa suljtussa tilassa !
Ilmoita asiaton viesti
Suosituimpien joukkoon nousi erinomainen kirjoitus elokuulta 2019.
Omalta osaltani olen pöyhinyt samaa aihepiiriä esittämällä, että korvaisimme kivihiilen turpeella ja valmistaisimme liikennepolttoaineet turpeesta:
https://www.paavovayrynen.fi/2020/10/18/tehdaan-bensaa-ja-dieselia-turpeesta-timo-harakka/
Korvaisimme uusiutuvalla kotimaisella energialla fossiiliset tuontipolttoaineet!
EU:n ilmasto- ja energiapolitiikka tulee uudistaa siten, että tämä on mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti