Onko lämpötilasarjojen homogenisointi manipulointia? Päättele ihan itse
Johdanto
Kirjoitin äskettäin blogin muutamasta mittaustrendistä, jotka osoittavat, että ei ole mitään ilmastokriisiä näkyvissä: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aveollila/maapallon-lampotilat-gronlannin-jaatikot-ja-trooppiset-hirmumyrskyt-tilanne-normaali/
Keskustelu lähti – kuten arvata saattoi – sille raiteelle, kuinka luotettavia ovat erilaiset globaalit lämpötilasarjat (UAH, Gistemp, GISS, HadCRUT4). Koska blogini ei sisältänyt tätä aihetta tukevaa materiaalia, niin tyydyin vain muutamaan kommenttiin ja lupasin palata asiaan, koska minulla on aineistoa asiasta yllin kyllin. Tässä blogissa keskityn siihen, mitä tarkoittaa lämpötilasarjojen Gistemp, GISS ja HadCRUT4 homogenisointi, joka otettiin käyttöön vuoden 2010 paikkeilla, koska sislloin homogenisoinnissa laitetiin uusi vaihde silmään.
Homogenisointi
Wikipedian selitys homogenisoinnille: ”Ilmastotutkimuksessa homogenisointi tarkoittaa muiden kuin ilmastonmuutoksen muutosten poistamista. Itse ilmastonmuutosten lisäksi käsittelemättömät ilmastomittaukset sisältävät myös muita kuin ilmastohyppyjä ja -muutoksia, jotka johtuvat esimerkiksi siirroista tai instrumentoinnin muutoksista. Eniten käytetty periaate näiden epähomogeenisuuksien poistamiseksi on suhteellinen homogenisointimenetelmä, jossa ehdokasasemaa verrataan viiteaikasarjaan, joka perustuu yhteen tai useampaan naapuriasemaan. Ehdokas- ja vertailuasema(t) kokevat samasta ilmastosta, muista kuin ilmastonmuutoksista, joita tapahtuu vain yhdellä asemalla, voidaan siten tunnistaa ja poistaa.”
Lähtökohta on virheellinen, koska kyse on meteorologisista mittausasemista, jotka on tarkoin spesifioitu mittausten teknisen tason ja niiden sijainnin suhteen. Niiden tarkoitus ei ole ollut, eikä ole, mitata ilmastonmuutosta vaan säätilaa kuvaavia mittauksia kuten lämpötilaa, ilmanpainetta, kosteutta ja sademäärää. Jos ehdokasaseman kohdalle sattuu ukonilma, joka viilentää säätä viisi astetta, niin homogenisoinnin tuloksena tällainen mittaustulos tietokonealgoritmin toimesta todennäköisesti korvataan vertailuasemien mittaustiedoilla kyseisenä hetkenä. Mielestäni tällainen menettely ei ole tieteellisesti perusteltua, vaan se on manipulointia. Jos mittausasema asutuksen myötä joutuu esimerkiksi asfalttikentälle, niin oikea menettely on sijoittaa se parempaan paikkaan välittömästi. Tässä on kysymys laajemmasta ilmiöstä, jota kutsutaan urbanisointivirheeksi; tätä asiaa en tarkastele tarkemmin tässä kirjoituksessa.
Lämpötilamittaussarjojen tuloksia
Tämän kirjoituksen fokus on homogenisoinnissa. Kuvissa ja tekstissä esiintyy erilaisia lämpötilasarjoja ja niiden tausta on selvitetty liitteessä 1. Kuvassa 1 on esitetty kaksi GISS-lämpötilaversion trendiä 11 vuoden liukuvalla keskiarvolla.
Kuva 1. GISS-lämpötilaversiot 2000 ja 2016 meteorologisten mittausasemien mukaan.
Kuvasta näkyy oikein selvästi, että ennen vuotta 1965 version 2016 lämpötilat ovat matalammat kuin versiossa 2000, mutta vuoden 1965 jälkeen tilanne kääntyy päinvastaiseksi. Tämä on yleinen havainto vuoden 2010 jälkeen julkaistuista pintalämpötilaa mittaavista lämpötilasarjaversioista: historia kylmenee ja vuoden 1965-1975 jälkeen lämpötilat nousevat. Jos homogenisointi olisi tasapuolista, niin näin ei voi tapahtua tilastollisesti.
Tarkkaavainen lukija ehkä huomaa, että lämpötilan nousu on ollut version GISS-2016 mukaan vuosina 1880-2010 noin 0,6 + 0,8 = 1,4 astetta. Kuitenkin IPCC ilmoittaa, että lämpötilan nousu on ollut n. 1,3 asteta vuosina 1750-2019. Syynä eroon on, että meteorologiset mittausasemat ovat käytännössä maalla sijaitsevia sääasemia. Maanpinnan osuus vain 30 % ja loput on merta, jonka lämpötila on selvästi alhaisempi. Ei ristiriitaa. Merkittävää lisäinformaatiota löytyy kuvasta 2.
Kuva 2. Pintalämpötilasarjojen GIIS ja HadCRUT4 keskiarvo ja UAH-satelliittimittaukset.
Kuvasta 2 näkyy, että pintalämpötilat ja UAH seuraavat toisiaan erittäin hyvin vuodesta 1980 (UAH-mittausten alkuvuosi) vuoteen 2003-2005. UAH mittaa alailmakehän lämpötilaa eikä suoraan pintalämpötilaa. Mutta eipä säämittausasematkaan mittaa suoraan pintalämpötilaa vaan n. 2 metrin korkeudella olevaa ilman lämpötilaa, joten kyllä nekin mittaavat alailmakehän lämpötilaa (puolittain sarkasmia). Sitten tapahtuu selvä ero, jonka jälkeen pintalämpötilat alkoivat nousta, mutta UAH pysyi samalla lämpötilapaussin tasolla, joka jatkui vuoteen 2015 asti. Skeptikot ja toisinajattelijat huomasivat tämän uuden homogenointitavan vuoden 2010 GISS-versiossa ja siitä lähtien asiaa on seurattu tiiviisti.
Eipä tässä kaikki, jonka osoittaa kuva 3, jossa on joukko globaaleja ja maakohtaisia lämpötilamittaussarjoja.
Kuva 3. Erilaistan mittaussarjojen trendejä 1880-2015.
Oleellinen tieto näkyy mittaussarjojen käyttäytymisessä vuosina 1900-1950, jona aikana lämpötilamaksimi osui 1930-luvun kohdalle; ei vain globaalisti vaan myös Suomessa ja Norjassa ja monessa muussa maassa. Kuitenkin GISS-lämpötilasarjoissa tämä suuri huippu on saatu häivytettyä hyvin pieneksi.
Mutta onneksi GISS ei ole ainut informaatiolähde. Kuvassa on myös ruskea käyrä nimeltään NAS 1975. Nimi tulee siitä, että se löytyy julkaisusta nimeltä ”Understanding climate change, a program for action”, viite 1. Se on USA:n kongressin asetettaman komitean tekemä julkaisu, jossa komiteassa oli puheenjohtajana Verner E. Suomi – kuuluisa amerikkalainen tiedemies, joka oli suomalaisten siirtolaisten poika. Komitean asettaminen yksi syy oli, että maapallo oli uhkaavasti kylmennyt vuodesta 1940 lähtien ja julkisuudessa pelättiin jopa jääkauden uhkaavan. Kuvassa 4 on lisää mielenkiintoista tietoa.
Kuva 4. Erilaisia globaaleja lämpötilasarjoja 1880-2015.
Mielenkiintoisia ovat kaksi käyrää nimettyinä Hansen 1981 (viite 1) ja Hansen 1987. Tämä Hansen on juuri se NASA:n Dr. James Hansen, joka voidaan nimetä nykyisen ilmastohysterian ja ilmastokriisin isäksi. Hansen oli todistamassa USA:n kongressissa ilmastoasioissa 23.6.1988. USA:ssa oli menossa helle- ja kuivuusjakso ja senaattorit olivat valmiiksi huolissaan. Korostaakseen sanomaansa Hansen käytti liian yksinkertaistettuja ilmaisuja kuten: ”Mielipiteeni on, että kasvihuoneilmiö on havaittu (detected) ja se muuttaa ilmastoamme nyt”. Kasvihuoneilmiö on ollut koko ajan olemassa ja se ei alkanut 1980-luvulla. Kasvihuoneilmiö tekee maapallosta asuttavan, koska se nostaa maapallon pintalämpötilaa n. 34 astetta. Hansen halusi korostaa, että havaitun lämpenemiseen on syynä vain kasvihuoneilmiön nousu kasvihuonekaasujen pitoisuuksien kasvusta johtuen, mutta yksinkertaisti liikaa ja syyllistyi todistuksessaan väärennökseen. Hänen todistuksensa ei ollut totuus, koko totuus ja vain totuus, kuten asia rapakon takana ilmaistaan ja Hansen teki sen tietoisesti.
Kuitenkin Hansenin ja Lebedeffin lämpötilakäyrä vuodelta 198a on lähellä NAS:n käyrää ja 30-40 luvun huippu on selvästi näkyvissä. Vuoden 1987 käyrässä tämä huippu on jo sitten melko lailla häivytetty. Kuvassa näkyy myös kolme GISS-versiota, miten ne käyttäytyvät. Kuvassa 5 on esitetty maailman pisin yhtäjaksoinen instrumentaalinen lämpötilasarja nimeltään Central England temperature eli Keski-Englannin lämpötilasarja.
Kuva 5. Keski-Englannin lämpötilasarja.
Tämä lämpötilasarja osoittaa lämpötilan nousuksi vuodesta 1750 vuoteen 2018 noin 0,8-0,9 astetta. Monet ovat sitä mieltä, että se paras arvio todellisesta lämpötilan noususta ja olen tuossa samassa joukossa.
Historiatietoa amerikkalaisen NOAA/NCEI:n ja brittien Hadley Centerin lämpötilamittausten käpälöinnistä ja suhmuroinnista
NOAA:n yksikön NCEI:n johtaja Thomas R. Karl (eläkkeelle 4.8.2016) julkaisi versioon GISS-2015 liittyen artikkelin Science-lehdessä 4.7.2015, jossa hän esitteli uuden version perustelut ja julisti, että ”Mitä nyt näet, todistaa, että lämpötilapaussi (pause/hiatus/slowdown) yksinkertaisesti katoaa”. Samaa todistaa kuva 2. Skeptikkojen piirissä tätä tutkimusjulkaisua kutsutaan nimellä ”pausebuster” eli suomennettuna ”paussintyrmääjä” ja siitä tuli samanlainen ilmastonmuutostieteen merkkipaalu kuin Michael Mannin ”lätkämaila-tutkimuksesta” (keskiajan pientä jääkautta ei ollutkaan).
Mutta ilmastotutkijoiden rivit alkoivat rakoilemaan. Brittien oma ilmatieteen laitos on nimeltään Met Office Hadley Centre for Climate Change. Sen ilmastodatan käsittelystä ja seuraamisesta vastaava tiiminjohtaja Dr. Peter Stott kirjoitti 14.2.2017 The Sunday Times-lehdessä, että lämpötilapaussi ei ole kadonnut. Samaa on todistanut tieteellisessä artikkelissaan mm. Kevin Trenberth, joka on ollut aika uskollinen IPCC:n tieteen kannattaja, että paussi oli vielä elossa vuoden 2014 lopussa. Sattumalta vuonna 2015 alkoi super El Nino 2015-16 ja sitä seurasi voimakas lyhytaaltoisen säteilyn positiivinen poikkeama, joka on jatkunut näihin päiviin saakka.
Brittien omaa lämpötilamittaussarjaa nimeltä HadCRUT ylläpitää CRU (Climate Research Unit) ja se on East-Anglian yliopiston yksikkö. Tämä yksikkö oli johtajansa Phil Jonesin aikana ilmastoaktivistien (joku sanoisi alarmistien) linnake. Siellä tapahtui sähköpostivuoto niemeltä Climategate, joka paljasti, kuinka laaja kansainvälinen ilmastoaktivistien joukko manipuloi mittausdataa ja kontrolloi alan ykkös- ja kakkoskategorian lehtien julkaisuja. Eläkkeelle jäänyt Phil Jones paljasti, että yksikkö on hukannut alkuperäisen mittausdatan – jäljellä on siis vain käsiteltyä (manipuloitua) mittaustietoa. Oma käsitykseni on, että se ei ole voinut tapahtua vahingossa, vaan se on todennäköisesti tehty tahallisesti jälkien peittämiseksi.
Palaan takaisin NOAA:aan ja Karlin johdolla tehtyyn GISS-versioon 2015. Brittiläinen Daily Mail julkaisi sen nettiversio-lehdessään MailOnline NOAA:n vuoden 2016 lopussa eläkkeelle jääneen päätutkijan (Principal Scientist) Dr. John Batesin haastattelun. Dr. Bates kertoi, että NOAA rikkoi Karlin johdolla organisaation tarkkoja sisäisiä ohjeita datan käsittelystä, jonka johdosta lämpötilapaussin lämpeneminen maksimoitiin ja siihen liittyvä dokumentointi minimoitiin. Julkaisun ajankohdalla oli tarkoituksena vaikuttaa maailman poliittisiin johtajiin ennen Pariisin ilmastokokousta. Dr. Bater paljasti myös, että ”ohjelmiston ajamiseen käytetty tietokone hajosi täysin ja sen vuoksi tämän ”paussintyrmääjä”- julkaisun tuloksia ei voida toistaa eikä varmistaa muiden tutkijoiden toimesta”.
Lopuksi Dr. Bates toteaa: ”Kuinka ironista onkaan, että nyt on vallalla ajatus, että Trump tulee tuhoamaan ilmastodatan, kun avainpäätökset tehnyt vastuunalainen henkilö, jonka vastuulla oli ylläpitää dataa, epäonnistui”.
USA:n edustajainhuoneen Lamar Smithin teki selvityspyyntö, joka oli osoitettu NOAA:n ylimmälle johtajalle Benjamin Friedmanille liittyen Karlin tekemään Science-artikkeliin. Lamar Smith oli puheenjohtaja komiteassa nimeltä ”Tiede, Avaruus ja Teknologia”. Smith oli tehnyt vastaavan selvityspyynnön jo 14.7.2015, mutta Obaman hallituksen taustatuella selvitystä ei tehty täydellisesti (tuus). Tutkijoita ei voi syyttää heidän tekemistään virheistä, mutta virkamiehiä voidaan saattaa vastuunalaisiksi laiminlyönneistä ja tahallisista virheistä. Tietääkseni tutkimus ei johtanut mihinkään konkreettiseen. Asiat painettiin villaisella ja Trumpilla ei ollut kykyä tehdä oikeita toimenpiteitä.
Onhan se erikoista, että kahdessa isossa maassa onnistuttiin hävittämään alkuperäinen ja arvokas maailmanlaajuinen mittausdata ja selitys oli luokkaa ”koira söi kotitehtävät”.
Lisäys 8.7.22 klo 8:00 Suomen Ilmatieteenlaitoksen lämpötilatrendin ”homogenisointi”
Ilmatieteenlaitoksellamme on ihan ikiomat homogenisointimenetelmät. Ensimmäinen keino on se, että laitos ei julkaise koko maata käsittävää digitaalista lämpötilasarjaa vaan kaiken maailman paikkakuntakohtaisia tietoja. Toinen yritys on nähty tieteellisessä artikkelissa, jossa on lähes häivytetty 30-luvun lämpötilamaksimi, kuva 6.
Kuva 6. Suomen lämpötilakehitys ja ilmatieteen laitoksen tutkijoiden esitys dynaamisen keskiarvon soveltamisesta.
Tämä dynaamisen keskiarvon soveltamisen tavoite on ollut hävittää 30-luvun lämpötilamaksimi, ja graafinen esitystapa osoittaa, kuinka hyvin silmää voidaan pettää. Olen itse laskenut pari aritmeettista keskiarvoa. En ole törmännyt tällaiseen huijaustapaan missään muussa ilmastotieteen artikkelissa.
Liite. Lämpötilamittaussarjat
USA:ssa on vahvasti päällekkäiset organisaatiot keräämässä, analysoimassa, ylläpitämässä ja jakamassa ilmastoon ja ilmastonmuutokseen liittyvää dataa. Tärkein ylläpidettävä mittaussarja on maapallon lämpötila ja siihen liittyvää aineistoa käsittelee seuraavat organisaatiot:
- NASA (National Aeronautics and Space Administration) on USA:n avaruushallinto-organisaatio ja siihen kuuluu organisaatio nimeltä GISS (Goddard Institute for Space Studies). GISS julkaisee mittaussarjaa nimeltä Gistemp, mutta usein puhutaan samaa tarkoittaen GISS- tai NASA-lämpötilasarjasta.
- NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) USA:n kauppaministeriön alainen virallinen organisaatio. NOAA:ssa on yksikkö nimeltä NCEI (National Centers for Environmetal Information), ja heidän lämpötilamittaussarjansa nimi on GHCN (The Global Historical Climatology Network).
- Alabaman yliopisto Hunsvillessä (UAH) julkaisee mittaussarjaa nimeltä UAH MSU, jossa MSU (Microwave Sounding Unit) tarkoittaa satelliiteista suoritettavaa kaukomittausta.
- NOAA julkaisee mittaussarjaa nimeltä RSS MSU Tiros-N satelliitilla suoritettuna, jossa RSS tulee sanoista Remote Sensing System eli kaukomittausta.
Britanniassa on East Anglian yliopiston yksikkö Climatic Research Unit (CRU) ja sen yhteydessä yksikkö nimeltä Hadley Centre for Climate Prediction and Research, joka julkaisee HadCrut ja CRUTEM-lämpötilasarjoja. Tämä yksikkö joutui sen edesmenneen johtaja Phil Jonesin aikana kohun kohteeksi, koska sieltä vuodatettiin sähköpostikirjeenvaihtoa, joka osoitti epämiellyttäviä asioita IPCC:n tiedepolitiikkaa lähellä olevien avaintutkijoiden toiminnasta.
Berkeley Earth on Berkeleyssä, Kaliforniassa sijaitseva riippumaton voittoa tavoittelematon järjestö, joka keskittyy ilmastotieteen maan lämpötilatietojen analysointiin. Se perustettiin vuoden 2010 alussa, ja se julkaisee omaa lämpötilamittaussarjaa, mutta sillä ei ole omaa raakadatan keräämisorganisaatiota..
Viitteet.
- National Academy of Sciences. Understanding climate change, a program for action. United States committee for the Global Atmospheric Research Program, Chairman Verner E. Suomi, University of Wisconsin. Washington D.C. 1975, 239 sivua.
- .Hansen et Lebedeff, 1987. Global Trends of Measured Surface Air Temperature: http://www.rescuethatfrog.com/wp-content/uploads/2017/06/Hansen-and-Lebedeff-1987.pdf
No niin. Kuten itse kirjoitat, homogenisoinnin tarkoitus on poistaa esimerkiksi aseman siirrosta aiheutuvat hypyt. Näin ollen on aivan turhaa spekuloida, että joku ukonilma siihen vaikuttaisi.
Muutokset anomalioissa eivät ole mitään tutkijoiden kammioissaan pitämiä salaisuuksia, vaan julkisesti saatavilla olevaa tietoa. Täällä esimerkiksi voidaan verrata eri Gistemp versioita. Näemme, että noin vuoden 1950 jälkeen muutokset versioiden välillä ovat enää kosmeettisia.
https://data.giss.nasa.gov/gistemp/history/
Kovin vanhoista anomalioista (esim 1975) ei kannata nostaa numeroa, siihen aikaan ei sääasematietoa oltu kerätty digitaalisesti tutkijoiden käyttöön alkuunkaan siinä laajuudessa kuin tänä päivänä on. (Itse asiassa vanhojen sääasemiatietojen ja lokikirjojen muunto digitaaliseen muotoon on vieläkin meneillään.)
Mitä ilmastokriisin väitettyyn olemattomuuteen tulee, niin sehän on parhaillaan meneillään silmiemme edessä. Esimerkiksi Pohjois-Italian kuivuus, joka on seurausta alppijäätiköiden sulamisesta, on osattu ennakoida jo kauan sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Jasso Kalevilla ilmastokriisi päällä? Mikä tai kuka aiheutti ilmastokriisin silloin kun Hannibal ylitti Alpit korkeimmasta mahdollisesta kohtaa Norsujen kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
Vai että korkeimmasta mahdollisesta kohtaa meni yli. Minä olisin kyllä valinnut jonkun laaksonpohjan.
Ilmoita asiaton viesti
Ja ehkä olisit valinnut myös kesän mutta Hannibal valitsi talven. Mitä luulet, pääsisikö samanlainen joukko sieltä yli vaikka ensi talvena?
Edit, Kalevin kommentti tähän.
” joka on seurausta alppijäätiköiden sulamisesta, on osattu ennakoida jo kauan sitten. ”
Totta, on osattu ennakoida jo kauan sitten.
Ilmoita asiaton viesti
No nykyään menee tunneleitakin. Eikä Hannibalin armeijastakaan tainnut säilyä reissusta hengissä kuin puolet. Mutta vaikka historia olisi kuinka kiinnostavaa, se ei mitenkään liity siihen asiaan, että jäätiköt sulavat nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä meidän nyt sitten pitäisi tehdä tälle sulamiselle?
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään liity mutta joitain ihmisiä kiinnostaa se fakta että 2240 vuotta sitten Alppien yli pääsi tollasella joukolla talvella. Osaatko kertoa että miksi silloin pääsi mutta nykyään Alppien jäätiköt estää moisen reissun?
Ilmoita asiaton viesti
Kalevi puhuu lööperiä alppien sulamisesta. Tutkimus osoittaa, että lämpeneminen alpeilla on ollut tilastollisesti merkityksetön viimeisen 50 vuoden aikana.
https://youtu.be/TFx6Af3ZaVc
Ilmoita asiaton viesti
Kalevilla on ihan omat ”luonnonlait” ja historia ei mahdu siijen joukkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, Zeke Hausfatheria ja sks:n aussipojan juttuja uskoo.
Ilmoita asiaton viesti
Missä kohtaa tuossa talviurheiluyritysten lobbausvideota osoitetaan, että alppijäätiköt eivät sulaisi?
Ilmoita asiaton viesti
Oli kyse tilastollisesta merkityksettömästä lämpenemisestä, eli jäätiköitä on jäljellä ja lunta on talvella riittävästi, vaikka yritit muuta väittää.
Joka talvi on tullut jäätä ja lunta alpeille.
https://notrickszone.com/wp-content/uploads/2021/04/Alps-12-summit-stations.png
Ilmoita asiaton viesti
No väännetään tämä nyt sitten vielä rautalangasta. Videon tarkoitus on vakuuttaa, että tulevaisuudessakin Alpeille kannattaa matkustaa laskettelemaan. Se pyritään osoittamaan talvilämpötilojen trendillä. Samalla videolla kerrotaan, että lämpeneminen on voimakkainta keväisin ja kesäisiin, ja että koko vuoden keskilämpötila on noussut kahdella asteella.
Jäätiköiden sulamisesta tuo ei kerro mitään. Laskettelukeskuksissa lunta voidaan tehdä tykeillä.
Toisin sanoen, videosi ei ole rinnastettavissa varsinaiseen tutkimukseen eikä se edes käsittele niitä asioita kuin väität.
Että tällaista urpoilua Arolta tällä kertaa. Kaikista tämän palstan ihmisistä sinulla on vähiten varaa yrittää keksiä nenäkkäitä väittämiä siitä, miten toiset ihmiset käyttävät tietolähteitä.
Ilmoita asiaton viesti
Et sinä mitään osannut vääntää, uutta jäätä ja lunta on joka talvi tullut kesällä sulanneen tilalle, vaikka mitä yrität vääntää.
Todistit nyt kaikille löperöt puheesi alppien jäätiköiden sulamisesta olevan agendan mukaista höttöä.
😄
Ilmoita asiaton viesti
Tässä Kaleville lisää rautalankaa, nykyinen sulaminen ei ole mitenkään poikkeuksellista.
https://www.sciencedaily.com/releases/2009/12/091231124858.htm
Ilmoita asiaton viesti
Se että yksittäisen vuoden 1947 sulamishuippu olisi johtunut (ainakin välittömästi) jostain muusta kuin lämpenemisestä, ei mitenkään poisselitä ilmaston lämpenemisen aiheuttamaa jäätiköiden sulamista, ja se sanotaan tuossa linkkamaassasi artikkelissakin.
Tässä vähän statistiikkaa Euroopan jäätiköistä.
https://climate.copernicus.eu/sites/default/files/custom-uploads/Indicators/glaciers/C3S_indicators_glaciers_fig2_April22_branded.png
No, kohta Lahnakoski tulee kertomaan että Copernicus-projekti on väärentänyt nämä käyrät.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko koska viimeksi käynyt yli 3km korkeudessa?
Ja vilkaissut lämpömittaria?
Siellä kun tuppaa olemaan alpeillakin pakkasta pieniä hetkiä lukuunottamatta, joten lumen sulaminen ei tapahdu lämpötilan vuoksi. Muistele vaikka mennyttä kevättä, jolloin lumi ei sulanut käytännössä lainkaan vaikka lämpötila oli +10C paremmalla puolella, mutta taivas pilvessä.
Keväällä alpeilla lumi sulaa päivällä ja jäätyy yöllä ihan vakiona, vaikka lämpötilat pysyvät pakkasella…
Ilmoita asiaton viesti
Ilmaston lämmetessä lumiraja siirtyy ylöspäin. Hassua että näinkin yksinkertainen asia kiistetään.
Ilmoita asiaton viesti
Missasit pointtini täydellisesti, etkä vastannut kysymykseeni, oletko käynyt 3km korkeudessa ja katsonut lämpömittaria?
Ei ne alppien jäät ja lumet lämpimästä ilmasta sula, koska siellä on pääsääntönä pakkasta!
Mutta auringon säteilyllä on aivan eri teho, kuin 3000m alempana.
Adiapaattisesti (jota ilmakehä on äärimmäisen harvoin) lämpötilan tulisi pudota n. -6,5C/km mutta esim. arabian niemimaan pinnalla voi olla +50C lämmintä mutta silti 10km korkeudessa on noin -60C jatkuvasti.
Ja kyllä ne alppien jäät ovat ennenkin sulaneet (monasti), josta esimerkkinä mm. Ötzin ruumis ja eräästä luolasta paljastuneet ensimmäisen maailmansodan sotilaat, jotka olivat jäätyneet luolaansa ja nyttemmin sulaneet (taas).
Joten syytä pitää hakea jostain muusta, kuin ihmisen aiheuttamista muutoksista, sillä ihmispopulaatio oli ötzin aikoihin aikamoisen pieni ja kyvytön vaikuttamaan oikeastaan yhtikäs mihinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Lumirajan nousulla viitataan tietenkin alarinteeseen. Ja vaikka ylärinteellä olisikin ympäri vuoden pakkasta, sieltä jäätikkö valuu alaspäin.
Sotilaat siis jäätyivät kovalla pakkasella paikkaan josta nyt ovat paljastuneet. So what? Ötsin aikaan taas ilmasto oli muutamia tuhansia vuosia hieman lämpimämpi kuin 1900-luvulla keskimäärin, kenties silloin alppijäitäkin oli vähemmän kuin 1900-luvulla keskimäärin. Ja juu, tuo lämpö oli luontaista eikä ihmisen aiheuttamaa.
Auringossa ei ole havaittu mitään ilmiötä joka selittäisi sen, että jäätköt kutistuvat nyt kaikkialla
Ilmoita asiaton viesti
Yllättävältä näyttää tuo tulos alppihuippujen lämpötiloista. Fakta kuitenkin on, että jäätiköt ovat sulaneet voimakkaasti viimeisten vuosikymmenten aikana. Olin Söldenissä laskettelemassa vuonna 1991. Silloin kuljimme jäätikölle skibussilla, jonka keulalla luki: ”Sölden. 365 tage schifahren im jahr”.
Pitkään ei ole ollut puhettakaan 365 päivästä. Sensijaan Schwarze Schneidbahnin rinteeseen on viritetty peittoja, jotta lunta säilyisi lokakuun worldcup avauskisaan. Tilanteen voi tarkistaa livekamerasta: https://panocam.skiline.cc/schwarzeschneid
Tuosta kamerasta näkyy hyvin myös jäätikön tilanne. Vuonna 1991 paikalla käynyt muistaa jäätä olleen paljon enemmän silloin.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on ollut moderni aurinkomaksimi 1924 – 2008.
AMOn positiivinen kausi 1974 – 2008.
https://pbs.twimg.com/media/FXISY12WYAAL2La?format=jpg
Ilmoita asiaton viesti
Pääsit juuri siihen pointtiini, lumi/jää sulaa vaikka on pakkasta.
Itse olen havainoinut ilmiötä jo pitkään ja se on aika mielenkiintoista, mitkä materiaalit ja mineraalit lämpenevät auringon valosta vaikkeivat ne ole silmän mielestä erityisen tummia.
Sen huomaa jännittävästi autoista. Keltaisessa autossa kuura ei sula, eikä sen kummemmin tumman vihreässä, mutta metallinhohtopunaisissa (tumma/vaalea) valuu vesipisaroita katolta, vaikka ilma on -10C lämpötilassa. Varjoon joutuessaan pisarat jäätyvät välittömästi.
Molemmat punaiset autot ovat ”mustia” lähi-infrapunasäteilyn puolella.
Kaiken kaikkiaan maailma on hyvin erinäköinen lähi-infrapunasäteilyn puolella, kun sitä vertaa näkyvään valoon.
Aurinko on aikamoinen lähi-inrapunasäteilyn lähde ja ainoa luonnollinen sellainen, loput ovat sitten jo katoavia hehku- ja halogeenilamppuja.
Ilmoita asiaton viesti
Sehän se on peräti merkillistä, että meidän ilmastoeliitin hännystelijöillemme on äärimmäisen tärkeää, että kaikki suomalaiset uskovat samaan uskontoon kuin hekin, vaikka sillä uskomuksella ei todellakaan ole minkäänlaista vaikutusta mihinkään ilmastoon.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on vuoden 2010 jälkeen tapahtuneista manipuloinneista. Jos uskoo ilmastoeliitin hyveellisyyteen, niin on pakko sulkea silmänsä tältä asialta. Näin päättelit ja se on sallittua. Joku muu tekee toisenlaisia johtopäätöksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, eniten epävarmuutta aiheuttavat meristä tehdyt mittaukset viime vuosisadan alkupuolellta. Kts esim. ”Hausfather, Zeke. “Corrections to Ocean-Temperature Record Resolve Puzzling Regional Differences.” Nature (London) 571.7765 (2019): 328–329.” Mutta kuten sanottua, manipulointien vaikutukset viimeaikaisiin lämpötiloihin ovat jokseenkin kosmeettisia.
Ilmoita asiaton viesti
Kalevi selittää kuivuusjaksoja ilmastonmuutoksella, mutta Pohjois-Afrikan sateisuuden muutoksilla ei ole osoitettavissa olevaa yhteyttä ilmastonmuutokseen.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0921818117302783
”Sademäärä pieneni vuoden 1980 tienoilla äkisti Sahelin alueella ja Marokossa. Sahelin alueella sademäärä on sen jälkeen noussut, Marokossa pysynyt ennallaan. Ilmastonmuutosta ei voi kytkeä Pohjois-Afrikan kuivuuteen, nimittäin sademäärä pieneni viileällä 1970-luvulla.”
Ilmoita asiaton viesti
Ja Sahara oli savannia holoseenin lämpimimpinä aikoina.
Ilmoita asiaton viesti
Maailmanlopun ennustajia on historiassa suuri joukko.
Olemme käveleviä todisteita siitä, että nuo kaikki olivat väärässä.
Muistan hyvin vuoden 1972, jolloin Rooman Klubin viisaat julkaisivat kuuluisan raporttinsa ”Kasvun rajat”.
Sen tulos oli tämä: Kun kerran silloinen maailman 4 miljardin väkiluku kasvaa kontrolloimattomasti, pian törmätään varmuudella maapallon resurssien loppumiseen ja suureen nälänhätään.
Kun tästä kysyttiin silloiselta Intian pääministeriltä Indira Gandhilta, hän vastasi näin: ”Mitään nälänhätää ei tule. Te länsimaiset ette ymmärrä ollenkaan Intiaa!”
Nyt meitä on 8 miljardia, eikä ole mitään laajaa nälänhätää. Päinvastoin, ilmaston CO2-lisäys on kiistattomasti lisännyt maapallon vihreyttä ja ruokatuotantoa!
Näiltä maailmanlopun ennustajilta näyttää usein puuttuvan suhteellisuudentaju.
Tässä esimerkkejä:
1) Tuo 8 miljardia ei oikeastaan ole kovinkaan suuri määrä. Me kaikki mahdumme seisomaan yhtä aikaa Saimaan jäälle…
2) Nuo ennustajat muodostavat populistisia uskontoja, joiden mantroja sitten tuputtavat muille ”tieteellisenä totuutena”.
Tästä esimerkkinä varsinkin länsimaita riivaava CO2-uskonto, jonka mukaan ilmasto pyörii ihmisen navan ympäri.
Kerettiläisiä ovat ne, joiden mielestä ilmasto on niin monimutkainen ja jatkuvassa muutostilassa, ettei sen kehitystä voi luotettavasti ennustaa muutamaa päivää pidemmälle.
Se on kuitenkin selvää, että ihmistä huomattavasti voimakkaanpia vaikuttajia ovat esimerkiksi aurinko, jääkausi-lämpökausi-syklit, vulkaaninen toiminta, ym. luonnon ilmiöt, sekä keskeisen tärkeät pilvet, jotka ovat edelleen ilmastotieteen ratkaisematon ”mysteeri”.
Tieteessä on tehty paljonkin syntiä luulemalla, että korrelaation on sama kuin riippuvuussuhde, kausaalisuus. Tämä on pitkään ollut klassinen tilastotieteen ”musta aukko”, ratkaisematon mega-ongelma.
Tämän ongelman ratkaisi vasta hiljakkoin UCLA:n professori Judea Pearl tiiminsä kanssa. Hän kirjoitti tästä 2018 kirjan ”The Book of Why”.
Kirjassaan prof. Pearl sanoo ilmastosta (s.261): ”Kontrafaktuaalisen analyysin avulla ilmastotutkijat voisivat tehdä aikaisempaa paljon tarkempia ja täsmällisempiä ennusteita.”
Ja (s.296) näin: ”Tieteellisten standardien mukaan ilmastomallien tulokset ovat varteenotettavia, mutta niiden käyttöön liittyy tämä merkittävä vaara: Vaikka ne pystyvät hyvin ennustamaan säätä muutaman päivän eteenpäin, niiden luotettavuutta ei ole milloinkaan testattu satavuotisilla datasarjoilla, josta syystä niissä voi olla sellaisia virheitä, joista emme ole tietoisia.”
Toisin sanoen, CO2:n ”suuri vaikutus ilmaston lämpötilaan” on tieteen kannalta vaarallisen heikolla pohjalla.
Nykyisen energiakriisin seurauksena CO2-uskovaiset joutuvat nyt palaamaan tänne tavallisten kuolevaisten reaalimaailmaan, josta rohkaisevana esimerkkinä oli äskeinen EU-päätös maakaasun taksonomiasta.
Uutisista olemme saaneet lukea, että nyt Kiina, USA ja EU (varsinkin Saksa) ovat käytännössä jo heittäneet IPCC:n raportit romukoppaan!
Ovat näköjään huomanneet, että varsinkin länsimaissa riehuva ilmastohysteria perustuu väärään tietoon ja on nyt raunioittamassa niiden talouksia.
Nykytilanteessa on selvää, että Suomen edun vastainen ja mega-kallis ”vihreä siirtymä” on myös meillä heitettävä roskikseen.
Sen sijaan meidän on nyt kiireesti pantava Suomen rapakunnossa oleva talous kuntoon ja näin pelastaa hyvinvointimme ja turvallisuutemme?
Olkoon mottomme: Kyllä ne insinöörit nämäkin ongelmat ratkaisevat, niin kuin aina ennenkin!
Ilmoita asiaton viesti
Sokea Reettakin ymmärtää että mikäli homogenisointi aiheuttaa systemaattisen virheen, se on huonoa homogenisointia.
Kumma, että Kalevi Härkönen et tätä ymmärrä tai myönnä.
Minulta saisit juuttisäkin johon pukeutua ja ämpärillisen tuhkaa jota ripotella päällesi, mikäli joskus tulet synnintuntoon.
Ilmoita asiaton viesti
Blogin otsikkoon:
”Onko lämpötilasarjojen homogenisointi manipulointia?”, ei ole..!
Blogistilta jälleen naurettavia väitteitä. Ensinnäkin käsitteet ovat hänellä täysin hakusessa. Homogenisointi, tai harmonisaatio on aivan normaali toimenpide ja niitä ei pidä sekoittaa ”peukalointeihin tai suhmurointeihin”. Viisainta olisi, että hän vihdoinkin keskittyisi muiden virheiden kaivelemisen sijaan omiin virheisiinsä, kas kun hänen mielestään niitä ei koskaan ole. Täydellisyyttä ja absolutismia on niin tavattoman helppo julistaa, kas kun sellaistakaan ei ole.
Ohessa linkki, jossa ihan käytännön syistä käsitellään alkulämpötilojen säätöjä.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/ilmastoon-liittyvia-harhakasityksia-tilastojen-yleista-tarkastelua-ja-alkulampotilojen-saatelya/
Linkin alusta lainaus:
”Nykyisin periaatteessa kuka tahansa joka hallitsee internetin laajat hakukoneet ja erilaiset laskimet, voi kehittää omia aikasarjoja. Mutta harvat tulevat ajatelleeksi, että näiden aikasarjojen taustalla voi olla myös periaatteessa kuka tahansa, joka edes jossain määrin hallitsee tilastomatematiikkaa tai ylipäätään tilastotieteitä. Tämän perusteella on suhteellisen helppoa luoda omia aikasarjoja, jotka alkavat näyttämään juuri sellaisilta, kuin mitä internetistä on sattunut löytämään. Näin ollen niihin on suhteellisen helppo samaistua ja sitten jakaa tämä tieto sosiaalisessa mediassa ja erilaisilla keskustelupalstoilla, jolloin ns. samanmieliset nostavat peukkunsa. Mutta mihin tämä voi johtaa: sitä voidaan kysyä ja hyvin suurella todennäköisyydellä mennään pahasti männikköön.”
Ilmoita asiaton viesti
Samat sanat Sinivirralle:
Sokea Reettakin ymmärtää että mikäli homogenisointi aiheuttaa systemaattisen virheen, se on huonoa homogenisointia.
Kumma, että Sinivirta ei tätä ymmärrä tai myönnä.
Minulta saisit juuttisäkin johon pukeutua ja ämpärillisen tuhkaa jota ripotella päällesi, mikäli joskus tulet synnintuntoon.
Väärentäminen on iljettävää ja historian väärentäminen yhtä lailla. Siihen syyllistyy lähinnä Putin ja ”ilmastotieteilijät”.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kommentti aivan selvästi viittaa johonkin uskoon tai uskontunnustuksiin, synteihin jne. Systemaattinen virhe syntyy tästä. Tällä kun ei ilmastofysiikan suhteen ole mitään tekemistä.
Ilmoita asiaton viesti
Lapsikin ymmärtää se ei ole aitoa homogenisointia jos tulos muuttuu.
Ilmoita asiaton viesti
Lapsi ja lapselliset eivät näe metsää puilta.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös se ollut lapsi joka sanoi ettei keisarilla ole vaatteita.
Joku nuori voisi sanoa että on aika homoa jos vanhat lukemat muuttuu kylmemmiksi homogenisaation perusteella vaikka samaan aikaan kehdataan väittää että homogenisaatio on neutraalia.
Ilmoita asiaton viesti
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/ilmastoon-liittyvia-harhakasityksia-tilastojen-yleista-tarkastelua-ja-alkulampotilojen-saatelya/#comment-3700156
”Harminisointi on suomeksi mittausdatan muokkaamista haluttuun suuntaan.
Virallisia sääasemia on kuitenkin suhteellisen harvakseltaan, joten datan peittokin ns. hilamatriisissa on aika huono.
Otetaan esimerkki. Oma sääasemani on 7,3km etäisyydellä virallisesta ilmatieteenlaitoksen asemasta. Kyseinen asema ei mittaa esim. vesisadetta lainkaan.
Sen läheisyydessä (2km) on toinen sääasema joka taas mittaa lämpötilaa, sadetta ja muutamia muita perusparametrejä.
Mikä on silloin ns. todellinen lämpötila, jos viralliset asemat näyttävät toisistaan eroavia lämpötiloja?
Entäpä jos minun sääasemani lämpötila näyttää esim. +35,7C ja viralliset asemat (33,4 ja 32,1).
Olen jo havainnut sen, että aurinkoisina, kirkkaina ja tyyninä päivinä mittaamani huippulämpötilat ovat korkeampia kuin viralliset ja vastaavasti matalammat ovat matalampia saman vuorokauden sisällä.
Talvella ero korostuu paukkupakkasilla oikein hienosti. Virallisesti lämpötila saattaa olla -26C ja minulla mittarit (monikko) näyttävät -38C lämpötiloja, joten onko mittaustulokseni epäkurantteja vai homogenisoidaanko nekin samoiksi? Entä jos sama kylmempi lukema saadaan sääasemaltani ja mittareista vaikkapa 7km säteellä, mutta virallinen sääasema näyttää edelleen vähäisempää pakkasta?
Tuuli datasta ymmärrän eron oman ja virallisen välillä. Omani on suojaisassa paikassa, jossa tuulee hyvin harvoin kovaa niistä suunnista, joissa pääosa suomen tuulista tulee, jolloin virallisen aseman data on validimpaa, koska se sijaitsee avoimella paikalla. Itätuulissa (harvinaisia) lukemamme ovat hyvin samankaltaisia.
Fyysisesti virallinen asema on 20m korkeammalla kuin omani ja minulla on lounaasta länteen suojanani sellainen muutaman neliökilometrin siirtolohkare, joka nousee rapiat 50m korkeammalle, kuin torppani kivijalka. Lisäksi mäntymetsä on lyönyt juurensa lohkareen halkeamiin.
Silti virallisten sääasemien väliin jää reilusti yli 50km halkaisijainen tyhjä tila, jossa ei ole yhtään virallista sääasemaa. Joten todellisuudessa voi olla tilanne, jossa virallisten asemien mittaustulokset ovat täysin erilaisia kuin todelliset esim. lämpötilat.
Tässä tulee mieleen eräs syyskuinen sade, jota ei ollut sääaseman mielestä olemassakaan, sadetutkan nähdessä sen mutta ollen kykenemätön näkemään edes koko alueen laajuutta.
Kyseinen sade sai kaupungin tulvimaan rajusti ja kymmenien miljoonien eurojen vahingot ihmisille ja infralle.
Sateen laidalla joku oli mitannut epävirallisesti 55mm sademäärän, joka oli selvästi vähäisempi, kuin keskellä sadealuetta.
Koko kaupungin viemärijärjestelmät tulvivat, lukuunottamatta muutamaan kaupungin korkeinta kohtaa.
Kyseinen sade oli karu opetus ihmisille ja rakennusvalvonnalle padotuskorkeudesta ja myös padotusventtiilien tärkeydestä padotuskorkeuden alapuolella.
Virallisesti tuota sadetta ei siinä mielessä ollut, koska mikään virallinen sääasema ei sitä mitannut.
Tässä juhannuksen seudun lämpötila-data omasta asemastani.
https://ibb.co/7NG8DVh ”
Eipäs sinulta tullut kommenttia tähän?!
Mutta sepä ei minua yllätä, sillä olet järjestelmällisesti jättänyt kommentoimatta kaikkia sinun näkökulmastasi ”vaikeita” asioita, vaikka esittelet dimensiomittomia differentaaliyhtälöitä erittäin hanakasti, kuvitellen, että ne ovat oikeita ja todellisuutta! Ja vielä sen lisäksi, että kaikki ovat samaa mieltä ja ne jotka eivät ole, eivät mielestäsi ymmärrä noita yhtälöitäsi….
Jotenkin tulee mieleeni tilanne, jossa olen huomenna, kun ulkoilutan isääni. Ukko osasi aikoinaan ja osaa vielä teoriassa paljon, mutta tällä hetkellä hän ei edes tiedä mikä on lahje ja mikä on hiha…..
Koirani tuhkattiin viime viikolla, joten sama kohtalo on edessä meillä kaikilla, mutta pitäisi vain ymmärtää missä vaiheessa pitää lopettaa typerä uskomuksiin perustuva väittäminen, että omat uskomukset ovat oikeita…..
Ilmoita asiaton viesti
Se homogenisoidaan niin, että ns. laaduntarkistuksessa todetaan kylmimmät lukemat lähes aina huonolaatuisiksi tuloksiksi, mutta lämpimpimimpiä ei koskaan.
Varmaan ne parhaat tulokset lähitienoon sääasemilta valitaan samaan tapaan ja hilan lämpötila saadaan siihen tyyliin ”oikeaksi”.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ei tainnut olla osoitettu minulle mutta kommentti kuitenkin.
Ns. viralliset lämpötilat luetaan virallisilta sääasemilta. Muu ei kai järkevää olisikaan.
Mutta sitten kun sääasemien tietoa käsitellään ilmastontutkimuksessa, käytetään anomalioita. Vaikka kaksi maantieteellisesti lähellä toisiaan olevaa sääasemaa antaisivatkin erilaisia absoluuttisia lukemia, vastaavat niiden anomaliat yleensä kuitenkin hyvin toisiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai viralliset sääasemat antavat virallisen tuloksen mutta niiden verkosto on suhteellisen harva, mutta pointtini olikin siinä, että harvamittausasema verkosto ei anna koko kuvaa esim. lämpötiloista tai sademääristä.
Samaten minulle ei ole käynyt selväksi, kuinka paljon näissä ”homogenisoinneissa”, huomioidaan mittausaseman korkeus ja sen vaikutus.
Minusta mittaustulos on tulos itsessään, eikä kaipaa mitään homogenisointeja, sillä mittarilla ei ole mielipidettä, kuten tutkijoilla voi olla ja onkin.
Ilmoita asiaton viesti
Harva verkosto antaa kyllä anomalioista hyvän kuvan, vaikka yksittäiset kuurosateet yms. menevätkin sivu. Homogenisoinnissa ei huomioida aseman korkeutta. Sensijaan vaikkapa aseman siirrosta aiheutunut muutos huomioidaan. Ylipäänsä niiden vaikutusta tavataan korostaa liikaa, kokonaiskuva ei muutu mihinkään vaikka homogenisointi jätettäisiin tekemättä.
Ilmoita asiaton viesti
Syntymäkotiseudullani eteläsuomessa jää sääasemien välille, kun piirretään viiva sääasemasta sääasemaan sellainen 7000 neliökilometrin alue, jolta ei ole ainuttakaan säähavaintoa sadetutkaa lukuunottamatta.
Sääaseman korkeuden muutos vaikuttaa mittauksiin enemmän kuin paikka, jollei asemaa siirretä UHI-ilmiön vuoksi enemmän böndelle.
Toisaalta, miksi sääasemaa pitää siirtää?
Ei ne automaattiasemat niin pirusti maksa, vaikka ne olisivat WMO:n standardien mukaisia huippulaatuisia mittausasemia.
Hyvä esimerkki tästä tarpeettomista siirroista on kittilän pokka, jossa on mitattu suomen pakkas-ennätys.
https://www.kittilalehti.fi/artikkelit/pokkanen-20-vuotta-6.210.32274.74a81ff037
Mutta onhan se ikävää, että siellä laakson pohjalla missä ihmiset ovat, on talvella pirusti kylmempää kuin siellä vaaran laella. Vastaavasti siellä on kesällä kylmempää kuin vaaran laella, tosin ei ihan samassa suhteessa kuumaa, kuin kylmässä on.
Itseäni lähin sääasema on harjun laella hyvin avoimessa paikassa ja noin 30-40m korkeammalla kuin muu ympäröivä maasto keskimäärin.
Tämän laakso-ilmiön tiedän omakohtaisesti oikein hyvin jo 1999 ennätyspakkasista, jolloin virallisen sääaseman sijaintipaikassa oli sen -39C pakkasta ja normaalissa maanpinnassa lukemat laskivat useissa mittareissa asteikon alapuolelle (-40C) ja niissä muutamissa harvoissa, joissa asteikko riitti, lukemat menivät sinne -50C nurkkaan.
Joka tapauksessa se sen hetken maanpinnan lämpötila on täsmälleen se energiataso, jolla se pinta luovuttaa lämpöään avaruuteen ja sen muutokset (säteilytehossa) noudattavat femtosekunneissa sitä lämpötilan muutosta, eivätkä millään viiveellä.
Lisäksi alavaa maata on paljon enemmän telluksen pinnasta, kuin mitään nyppylöitä missään ja varsinkaan suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa viimeisessä kappaleessa antaa aika suoraan ymmärtää, että olen itse kehittänyt nämä aikasarjat, joita eri kuvissa esiintyy. Varsin erikoinen ja loukkaava väite. Kussakin lämpötilasarjassa on yksiselitteisesti kuvaajan nimi. Jos Sinivirta on sitä mieltä, että jokin lämpötilasarja ei olekaan sitä, miksi se on nimetty, niin hän esittäneen oikean version. Niin, hän varmaan on jo väsäämässä oma blogia, jossa nämä kyseiset kuvaajat on sitten esitetty ihan oikeassa muodossa. Jostain syystä kuitenkin epäilen tätä varsin vahvasti, ja siksi Sinivirta syyllistyy henkilökohtaiseen panetteluun ilman mitään näyttöä. Katsotaan, mitä hän vastaa, vai annanko ylläpidon ratkaista, mitä mieltä se on tällaisesta henkilöön käyvästä solvauksesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Onko lämpötilasarjojen homogenisointi manipulointia?”
Näyttää sitä olevan niin kauan, kun ei ymmärretä, että ilmakehän keskimääräistä hiilidioksidipitoisuutta hallitsee valtamerien pintavesien keskimääräinen lämpötila.
Ilmoita asiaton viesti
1930 luvulla pohjoisessa oli merijäätä yhtä vähän kuin sitä oli tossa 2007 paikkeilla. Tämäkin todistaa että lämpötiloja on säädetty rankalla kädellä kylmemmiksi käppyrissä.
https://notrickszone.com/wp-content/uploads/2018/04/Arctic-Sea-Ice-Extent-1900-2013-Alekseev-2015-Connolly-2017.jpg
Ilmoita asiaton viesti