Kun tosiasiat eivät riitä – Pakistanin tulvat elokuussa

Kuten tunnettua, niin median mielestä uutinen sitä parempi, mitä huonompi se on. Ilmastouutisointi on tarjonnut jatkuvalla syötöllä huonoja uutisia, joilla ihmiset on saatu uskomaan ilmastokatastrofiin. Elokuun lopussa Pakistanissa oli suuri tulva ja seuraavia otsikoita oli mediassa:

·         Yle, 29.8.2022: Pakistanin suurtulvissa jo toista tuhatta kuollutta, kolmannes maasta veden peitossa

·         Helsingin Sanomat 29.8.2022: Kun nämä sateet ovat ohitse, voi veden alla olla kolmannes Pakistanista

·         MTV3, 2.9.2022: Satelliittikuvat paljastavat Pakistanin tulvien mittakaavan – jopa kolmannes maasta veden alla

Oikeaa tietoa tarjosi YK:n järjestö OCHA (UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) omilla nettisivuillaan: https://reliefweb.int/report/pakistan/pakistan-2022-monsoon-floods-situation-report-no-04-2-september-2022

Tämän uutisoinnin mukaan tulvavesien vaikutusalue oli ollut 75 000 km2, josta noin 49 000 km2 oli viljelysmaata. Pakistanin pinta-ala on 796 095 km2, joten todellisuudessa tulvien alle oli jäänyt alle 10 % Pakistanin pinta-alasta.

Tulva-alueen paisuminen yli kolmikertaiseksi saattaa olla peräisin Pakistanin ilmastonmuutosministerin Sherry Rehmanin suusta: ”Kirjaimellisesti kolmannes Pakistania on veden alla”.

Pakistanin tulvat aiheutuivat voimakkaista monsuunisateista, jotka olivat yli 5-kertaa rankemmat kuin normaalisti. Ihmisiä kuoli yli 1200. Tuhot vaikuttivat yli 33 miljoonaan ihmisen elämään ja tuhot infrastruktuurille olivat mittavat. Pakistanin suunnitteluministeri (milloin Suomi saa sellaisen?) Ahsan Iqbal sanoi, että tarvitaan yi 10 miljardia dollaria tuhojen korjaamiseen. Arvelen, että tässä oli syy vahvaan liioitteluun: halutaan YK:n rahaa.

On yllättävää – vai onko sittenkään – että näin suuri liioittelu meni läpi maailman ykkösmediassa mukaan lukien BBC.  Asian olisi voinut helposti tarkistaa satelliittikuvista.

+26
aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu