Ilmastonmuutosuutisia – satomäärien kehitys ja maapallon vihertyminen
Johdanto. Vastaan omalta osaltani edelleen Hesarin haasteeseen, että pitäisi olla enemmän ilmastonmuutosuutisia. Tällä kertaa keskityn vain satomäärien muutokseen. Suurimpia uhkia ilmastonmuutoksen vaikutuksissa on pelätty satomäärien romahtamista ja sitä kautta nälkäkausien yleistymistä. Voitte itse arvioida, miltä kehitys näyttää, kun ilmastonmuutosta on koettu nyt yli 270 vuotta ja tietysti erikoisesti viimeiset 30 vuotta, josta IPCC:n perustaminen oli virstanpylväs. Näkyykö se jotenkin ja kumpaan suuntaan?
Kuva 1. Satomäärien ja kalansaaliiden kehitys 2000-2020.
Kaikkien satomäärien kehitys on ollut positiivista ja suotuisaa. Satomäärät ovat kasvaneet vuodesta 2000 vuoteen 2020 seuraavasti: viljakasvit +52 %, kasvikset + 125 %, ja lihan tuotanto +45 %.
Neljäs kuva kalastuksen tuotoista ei kuulu joukkoon. Se osoittaa, että kalastuksen saalismäärät ovat pysähtyneet vuoden 2018 jälkeen. Merien saastuminen ja kalakantojen väheneminen ihmisten aiheuttama ongelma ja se on paljon suurempi ongelma kuin ilmastonmuutos. YK:n pitäisi perustaa oma organisaatio Intergovernmental Panel on Oceans and Fisheries (IPOF) eli Hallitusten välinen merten ja kalastuksen paneeli. Vaikka kalastuksen ja merten indikaattorit ovat punaisella ja kyse on kansainvälisistä toimista, niin tuskinpa mitään tehdään, kun on tuo ilmastonmuutos.
Kuva 2. Vehnän tuotannon ja väestömäärän kasvu.
Kuva 2 osoittaa, että tärkeimmän viljakasvin eli vehnän tuotanto on pysynyt väestömäärän kasvun tahdissa.
Kuva 3. Tärkeimpien viljakasvien satoisuuden kasvu.
Kuva 3 osoittaa, että kaikkien viljakasvien satoisuus on kasvanut. On siellä sentään yksi poikkeus ja se on durra (sorghum). Sehän on Afrikan köyhien maiden tyypillinen viljelyskasvi ja asia johtunee ainakin osittain näiden maiden viljelystapojen kehittymättömyydestä.
Kuva 4. Kahden hernelajikkeen kasvun ja satoisuuden lisäys ilmakehän CO2-pitoisuudne kasvun takia.
Kuvassa 4 on esitetty, kuinka ilmakehän hiilidioksidipitoisuus nostaa kaikkia satomäärän nousuun liittyviä parametrejä CO2-pitoisuuden kasvaessa. Tämähän on vuosikymmeniä tunnettu tosiasia, että kasvit hyötyvät korkeammasta CO2-pitoisuudesta ja sen vuoksi kasvihuoneissa on poltettu öljyä ja annettu savukaasujen jäädä kasvihuoneeseen. Optimitaso on välillä 1000 – 1500 ppm. CO2-pitoisuuden nousu tasolta 280 ppm nykyiselle tasolle n. 420 ppm on arvioitu nostaneen kasvien satoisuutta keskimäärin 10-20 %.
Kuva 5. Satoisuuden muutos 16 erilaisen riisin genotyypin eli riisiperimän tapauksessa.
Jokainen voi havaita, että kaikki riisin genotyypit ovat merkittävästi hyötyneet CO2-pitoisuuden noususta. Jos olisi riisinviljelijä, niin kokeilisin genotyyppiä BG376-7, koska se näyttää hyötyvän eniten CO2-pitoisuuden noususta.
Kuva 6. Nälkään kuolleiden lukumäärä 100 000 tuhatta asukasta kohti maailmassa.
Kehitys on ollut merkittävän suotuisaa. Silmiinpistävää on vuosikymmen 1870 korkea kuolleisuus. Suomessa oli nälkävuodet 1860-luvulla. 1970-luvun jälkeen syntyneet eli alle 50-vuotiaat ihmiset eivät muista median uutisia nälänhädistä esimerkiksi 1960-luvulla Intiassa tai Afrikassa 1970-luvulla Biafrassa. Nyt Intia ja Pakistan ovat elintarvikkeiden viejiä. Satomäärät kasvavat myös kaikkein lämpimimmissä viljakasveja viljelevissä maissa kuten Intia, Brasilia ja Egypti.
Kuva 7. Maapallon vihertyminen.
Vielä noin 10 vuotta sitten media uutisoi maapallon aavikoitumisesta. Jostain syystä niitä uutisia ei enää esiinny – kiitos ilmastonmuutoksen. Kuva 7 on eräs esimerkki tieteellisestä tutkimuksesta, joka osoittaa CO2:n lannoitevaikutusta kasvillisuudelle. Tällaisia tutkimuksia on useita ja eri menetelmillä. Sahelin vihertyminen Saharan etelälaidalla on paras esimerkki maapallon vihertymisestä. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että maapallon aavikkoalueista tai vähäsateisista alueista 95 % vihertyy ja 5 % aavikoituu entisestään.
Kyse on ilmastonmuutoksesta ja siitä, että lähestymme ilmasto-optimin kautta, jota koettiin mm. Rooman vallan aikana ja Viikinkiaikana, jolloin maapallon lämpötilat olivat nykyistä tasoa hieman korkeammat. Nyt meillä on lisäetuna korkeampi CO2-pitoisuus, joka nostaa satoisuutta ja vihertää maapalloa. Onneksi on ilmastonmuutos.
Jostain syystä valtamedia ei koskaan – ei siis koskaan – esitä näitä lukuja ja graafeja sivuillaan ja uutisissa. Eihän ne voi, koska jos ne sen tekisivät, niin ne asettuisivat IPCC:tä vastaan, jonka perusviesti on, että meille kaikille käy huonosti ilmastonmuutoksen takia. IPCC on kuin suomettuminen: suomalainen media tuki suomettumista ja oli sen äänenkannattaja poliittisesta kannasta riippumatta.
Paas otsikko myös näkyviin niin löytää helpommin.
Ilmoita asiaton viesti
Afrikassa saatu ennätyssato vaikka koko ajan pelotellaan että juuri siellä ei voi kohta enää elää.
https://yle.fi/a/74-20055623
Ilmoita asiaton viesti
Oletko nyt Ollilan puolella,vai häntä vastaan? Kelpaako yle sinulle valtamediasksi?
Ilmoita asiaton viesti
Tulkitsen Känsälän kommentin niin – oikein tai väärin – että kommentoijien pitäisi ottaa kantaa sen perusteella, kuka kirjoittaa. Ei siis sen perusteella, mitä mieltä on kirjoituksen asioista.
Olen elämäni varrella havainnut tällaisen ilmiön, että joku suhtautuu asioihin ihan sen perusteella, kuka sen esittää. Ilmastoasioissahan tämä tulee korostetusti esiin, että joillekin IPCC on joka asiassa oikeassa ja sen vastustajat ovat ilmastonkieltäjiä. Kun tämä on nimenomaan mielipiteiden esittämispaikka, niin pidän tällaista käyttäytymistä tyypillisenä auktoriteetteihin uskoville ja se ei mielestäni osoita itsenäistä ajattelukykyä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuli vahingossa klikkiotsikko, joita täällä Puheenvuorossa harrastetaan aika lailla eli otsikosta ei käy lainkaan ilmi, että mistähän on oikein kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Huomenna kun puolitetaan hiilaripitoisuus, niin väestökehitys saadaan oikeisiin uomiinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastonmuutos on kiistaton – Lappi esimerkkinä – sen syistä voi olla erimielisyyksiä – samoin sen seurauksista.
Dogmaattisuus on asiassa kaikilla etumerkeillä typerää. Koska se on epäadaptiivista.
Minun kannanottoni on jo kauan sitten ollut että lehtivihreä on ihmisen paras ystävä myös ilmastonmuutoksessa – koska lehtivihreä saa siitä mojovaa lisäpotkua.
Ja siitä tämä äskettäinen blogini.
https://jussivaaralathoughts.blogspot.com/2023/10/ilmastonmuutoksen-hyva-puoli-on-etta-se.html
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastonmuutos ihmisen aiheuttamana on kaikkea muuta kuin kiistaton oppi.
Hiilidioksidin tehot ei riitä muuttamaan ilmastoa eikä ihmisen osuus hiilidioksidin tuotossa ole merkittävä. Pitoisuus on säälittävän ruikku, miljoonasosia.
Ilmoita asiaton viesti
Kiistä monimuotoisuuden keskeinen merkitys ja kiistä ihmisen toiminnan haitallinen vaikutus siihen.
Kiistä kaikki mitä olen monimuotoisuudesta kehittänyt ja kirjoittanut – ja se ei ole vähän mitä olen siitä kirjoittanut. Ja jopa kirjoituksillani nostanut sen siihen asemaan että siitä on tullut dynaamisena vuorovaikutuskäsitteenä erittäin yleisesti käytetty lähes kaikessa mitä politiikassa ja taloudessa puhutaan.
Ilmoita asiaton viesti
Voisin jopa kutsua itseäni nimellä Mr Monimuotoisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Ai että mua huvittaa ärsyttää puheenvuoron narsisti legioonia
Ilmoita asiaton viesti
Näin varmaan sinun osalta on.Ja kun sinua ärsyttää poistat kommentteja ja saat itkupotku raivarin.
Ilmoita asiaton viesti
https://youtu.be/nKoNupL2Zqk?si=q_gGWm2V8TT4vZch
Ilmoita asiaton viesti
Vaarala suistui välittömästi puhumaan monimuotoisuudesta kun puhe oli ilmastonmuutoksesta ihmisen aiheuttamana. Eipä ole näkynyt Vaaralalta mitään todistelua siihen että ilmastonmuutos olisi ihmisen aiheuttamaa. Ei kyllä monimuotoisuuskaan siitä vaarannu jos puita kaadetaan. Uudet kasvaa tilalle.
Ilmoita asiaton viesti
Puupelto ja avohakkuu on täysin monimuotoisuuden ja sen alakäsitteen lajien säilymisen vastaista.
Avohakkuu on valtavan viherhiukkasmassan murha maan pinnasta puunlatvoihin saakka.
Ja tulos näkyy Suomen metsissä lintuja ja muita eläimiä hyvin vähän.
Ilmoita asiaton viesti
Just joo. Puhe oli ilmastonmuutoksesta. Se ei puita hakkaamalla synny.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta klikkiotsikosta tuli mieleeni, että on hyvä yrittää löytää jotain positiivista kaikesta kuten eräs entinen pappismies. Hän oli tunnettu siitä, että hän löysi kaikesta jotain hyvää. Niinpä joku halusi testata, ja kysyi, että mitä hyvää siinä pirussa oikein on. Ahkera se ainakin on, sanoi pappi.
Vaaralan blogeista löydän sellaista hyvää, että hän ei harrasta klikkiotsikoita, vaan hän harrastaa tviittejä täällä Puheenvuorossa. Onhan siinä se hyvä puoli, että ei tarvitse lukea blogia, kun otsikko kertoo jo kaiken, jos sen ymmärtää. No, nyt tuli vähän ilkeästi, mutta voihan sen heittää takaisin minulle, että ymmärryksessäni on ilmeisesti vikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta klikkiotsikossa ei ole mitään vikaa – se kertoo aihealueen sen rajaten mitä käsitellään.ä
Samalla se kertoo että asiaa käsitellään monelta kantilta. Jos taas otsikossaa ilmoitetaan yksi kanta eikä blogissa muuta kantaa – niin eikö se ole propagandaa.
Ilmoita asiaton viesti
Siksi minusta blogisi otsikko on hyvä. Jopa tieteellinen otsikkona vaikka blogi ei olisikaan
Ilmoita asiaton viesti
Minun blogieni otsikon tarkoitus kuten muutenkin on olla haastava
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti liian haastavia kun ne ei aiheuta keskustelua.
Ilmoita asiaton viesti
https://youtu.be/UoiDZQOPmBA?si=s1kKh99ABTF3ZUjD
Ilmoita asiaton viesti
Niin – onhan se Tkt dosentti tasoista todellisuuden tutkimusta että onko teksti twiitti vai blogi. Sellaista että ei ihan vielä erota että onko kaupan ostoslista runo vai ei.
Antero Ollila
Kunta
Porvoo
TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)
Ilmoita asiaton viesti
Professori Antero Järvinen on perustellusti eri kannalla kuin sinä mitä tulee ilmastomuutokseen Lapissa.
Hänellä on tieto, tutkimus ja kokemus Lapin luonnosta noin 50 vuoden ajalta – sinulla mielipide.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen asunut ja elänyt Lapissa Kemijärvellä 1954 – 73 ja vuosittain pitkään useita kuukausia senkin jälkeen. Minä tiedän enkä luule mitä lämpötilat talven tuleminen jne on Lapissa siihen aikaan ollut.
Niin että pannaanpa siellä suuta soukemmalle.
Ilmoita asiaton viesti
Muistot ovat hämärtäneet muistisi.
Sen sijaan professori Järvisellä on tutkimustietoa, jota sinulla ei ole.
https://www.dropbox.com/s/kbbl0e2903h3r3g/Kilpisj%C3%A4rvi_Notes_26_2017_print.pdf?dl=0
Ilmoita asiaton viesti
Lapin lämpötilat on ajoittain järjettömän paljon kovempia kuin ennen. Se on fakta jonka jokainen lappilainen tietää. Munaamaanhan professorit menee sinne jos väittää muuta. Höh sentään.
Ilmoita asiaton viesti
Jaaha, no sitten professori Järvinen on ollut Lapissa vuosikymmeniä munaamassa itseään.
Ilmeisesti Kemijärven ”Esson”-baarissa tiedetään paremmin.
Ilmoita asiaton viesti
Et sitten muista 1972 kesää jolloin siellä oli yli viikon putkeen +30°C joka päivä. Sen jälkeen siellä ei ole ikinä ollut yhtä kuumaa.
”Lapin” lämpimin vuosi on edelleen 1938.
Ilmoita asiaton viesti
Professori Antero Järvinen Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologisen aseman johtaja 42 vuoden ajan.
Voit googlata lisätietoa itse.Jos et onnistu niin, ehkä kirjastossa ne on tietokoneen käyttöneuvojia eläkeläisille.
Minä olen asunnut 70 vuotta pääkaupunkiseudulla minä tiedän myös enkä luule mitä etelän talvi jne on ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Niemimaalle sopivaa viihdettä
https://youtu.be/19r7FHK5sAY?si=aajtaq0CfX_5JKgH
Ilmoita asiaton viesti
Vaarala on löytänyt uuden vastaus tyylin kun asiasta ei löydy kerrottavaa.Eli olet ilmeisesti saanut oppia tietokoneen käytöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulle ei kannata vastata henkilökohtaisesti osoittaen muuten.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan pieni vinkki ,jos et kerro kenellekään.Kommentteihin ei ole pakko vastata mitään.Olet sen osalta varmaan itsekkin huomannut kun vinoilusi jälkeen ei ole tullut lisäkommentteja.
Ilmoita asiaton viesti
Itseriittoisuutesi ja omahyväisyytesi ei ole missään reaalisessa suhteessa kykyihisi ruveta ketään neuvomaan – niiden välillä on suorastaan valtava epäsuhta joka näkyy täällä selvänä muiden silmissä kuin keskikesän aurinko pilvettömällä taivaalla tunturilapissa.
Älä jaksa nöyryyttää itseäsi julkisesti enempää.
Oletko sinä homoseksuaali ja jahtaat minua, on tullut mieleen kun seuraat minua kuin hai laivaa. Jos olet niin voin sanoa että minä en ole.
Minua usein homoseksuaalit jahdanneet joten tiedän kokemulsesta mistä asiasta puhun ja miten siihen aina reagoin.
Ilmoita asiaton viesti
Aika sakeaa jopa sinulta.Vai olen homo.Loistavaa keittiö psykologiaa.Ai niin kerroithan et olet psykologian ylioppilas.
Eikö toi ole jo aika henkilöön käypää.
Ai niin samalla loistavalla päätelmillä kysyit olenko koulukiusaaja.Näillä olettsmuksilla mainitset,että nöyryytän itseäni.Huutonaurua.
Sitten vielä pieniasia .
Kerroin vaimolleni sun epäilyksestäsi minuun,niin hän kertoi.että olipa hauska oläjäys pitkästä aikaan.
Pyydän anteeksi blogistilta,että kommentit meni yli aiheen.
Toisaalta olen seurannut teidän väittelyä,joista ei ole henkilökohtaisuuksiin käymistä vältetty.
Taitaa teidänkin erilaiset vättämät lopulta olla johtamatta mihinkään ja ette tule koskaan näkemään oman elinkaarenne aikana oletteko oikeassa tai väärässä ja onko sillä teille mitään merkitystä myöhemmin kun hoitajat tai robotit vaihtavat vaippojanne.
Ilmoita asiaton viesti
Sinun suhtautumisesi minuun on oudolla ja töysin poikkeuksellisella tavalla persoonallinen, sadistisella sävyllä – kaikkihan sen näkevät mutta sinä et.
Jos sinä jotenkin luulet että minua kiinnostaisit missään suhteessa niin et todellakaan, et vähääkään.
Joten jos sinä nyt vaan häipyisit näköpiiristäni.
Ja päätän tähän kaiken kommentoihtini sinulle.
Ja minun blogeihini ei tule mahtumaan asenteesi takia koskaan yhtään kommenttiasi. Outo tyyppi.
Ilmoita asiaton viesti
Suhtautumiseni sinuun.En sentään arvuuttele toista homoksi tai koulukiusaajaksi.
Lueskele uudestaan tämänkin ketjun kommentejasi ja niihin vastauksia,niin en paljon sinuna henseleitä paukuttaisi.
Esimerkiksi vastauksesi Kari Kiviraumalle.
Varsinkin kommenttisi 4003597 aivan loistavaa tieteellistä dataa.
Etkä sitten itse huomaa vastauksesi tasoa ja siinäkin asiatonta heittoa toiselle kommentoijalle laittamaan suuta soukemmalle.
Kukahan näkee mitä näkee.
No jatkan kyllä sun melkein päivittäisiä kirjoituksia ja varsinkin niihin vastauksia,koska niissä on yleensä määrätty viihdearvo jota sinä et huomaa koska luulet olevasi ajattelussasi maailman harvojen joukossa, jonka myös olet usein tuhonnut esille.Vai vielä presidentiksi haaveilet jos joku vaan alkaisi kamppanjoimaan puolestasi.
Ei taida löytyä porukkaa jonoksi saakka.
Ilmoita asiaton viesti
Kun väkiluku planeetalla kasvaa, planeetalla täytyy tuottaa enemmän ravintoa. Kuvat 1-3 eivät kerro yhtään mistään muusta ja aivan erityisesti ne eivät kerro siitä stressistä, minkä ilmastonmuutos aiheuttaa ruokajärjestelmälle.
Ilmoita asiaton viesti
Stressi ruokajärjestelmälle? Ole hyvä ja avaa tätä väitettä enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Maatalous on kaikkialla sopeutunut paikalliseen ilmastoon ja vuodenkiertoon. Kun nämä ovat nyt muutoksessa, eivät opitut menetelmät ja hyväksi koetut kasvilajit enää toimi.
Ilmoita asiaton viesti
Pyysin perusteluja, mutta eihän niitä tullut.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tuo minun nähdäkseni on perustelu.
LIsätietoja saat vaikkapa täältä:
https://www.worldbank.org/en/news/feature/2022/10/17/what-you-need-to-know-about-food-security-and-climate-change
https://www.ipcc.ch/srccl/chapter/chapter-5/
Ilmoita asiaton viesti
Linkeissäsi ohitetaan todelliset trendit. Väitetään vain perustelematta että kuivuu, sadot pienenee ja maanviljelijät köyhtyy. Juurihan oli osoitettu, ettei näin näytä käyvän vaan päin vastoin.
Ja kuten jo aiemmin kerroin, lämpötila ennätykset rikkoutuvat silloin, kun kasvihuoneilmiö ei sitä kykene tekemään.
Eli yritetään tehdä ruokahuolto ongelmaa, josta syytetään ilmastonmuutosta. Syyt ovat aivan muualla, Covid ja sota viimeaikoina. Sitä ennen osaamattomuus maanviljelyssä ja edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossahan minä trendeihin otin kantaa jo ensimmäisessä kommentissa. Mutta laajemmin: ruoantuotantoa kasvattaa koneellistuminen, viljelymenetelmien kehittyminen, kasvinjalostus sekä uuden viljelyalan raivaaminen. Sitä vähentää ilmastonmuutoksen aiheuttamat haitat. Kokonaisuuden määrää kaikkien tekijöiden yhteisvaikutus.
Ilmoita asiaton viesti
”Sitä vähentää ilmastonmuutoksen aiheuttamat haitat”
Tälle väitteelle ei edelleenkään ole perusteluja, vain heittoja ilmaan, että näin on.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistin kuvia katsellessa tulee vaikutelma, että maapallo alkaisi viidakoitumaan, vaikka sademäärät eivät hänen mielestään ole lisääntyneet. Minun ymmärrykseni mukaan vihertyminen tarvitsee myös vettä. Eli hyvin näyttäisi ilmakehän hiilidioksidi sitoutuneen, vaikka se ja lämpötila rikkovat uusia ennätyksiä. Miten tässä nyt näin sattui käymään ja entä ne napajäätiköt?
Ilmoita asiaton viesti
Kun yhteyttämisessä puute on hiilidioksidista, niin siihen ei kaivata enempää vettä.
Lämpötila ennätykset rikkoutuvat silloin, kun kasvihuoneilmiö ei sitä kykene tekemään.
Ilmoita asiaton viesti
On ne hauskoja ja niin naiiveja nämä väitteet luonnon puutoksista. Kun ilmakehän hiilidioksidi lisääntyy ihmisen toiminnan seurauksena, sillä ei ole mitään tekemistä luonnollisina muutoksina ja sen puutoksilla.
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirralle. On täysin selvä näyttö, että optimaalinen CO2-pitoisuus kasveille on 1000-1500 ppm. Useampi kuin yksi tutkimus. Minusta ei ole ollenkaan hauskaa, että täällä ilmastosta kirjoittava henkilö (ei julkaissut yhtään tutkimusta) kieltää selvät tosiasiat.
Ilmoita asiaton viesti
Kun laitat kasvin laboratorioon ja nostat CO2-pitoisuutta siten että muut olosuhteet säilyvät ennallaan, kasvi hyötyy. Tätä tuskin kukaan on kiistänyt. Mutta siitä, mikä on ihmisperäisten CO2-päästöjen kokonaisvaikutus ruokajärjestelmälle, tuo tieto yksin ei kerro mitään.
Tässä yksi paperi jossa asiaa on edes yritetty selvittää. ”Anthropogenic climate change has slowed global agricultural productivity growth”. https://www.nature.com/articles/s41558-021-01000-1
Ja vaikka CO2 lisäisi yhteyttämistä, ilmaston lämpeneminen aiheuttaa kuivumista:
https://bg.copernicus.org/articles/18/4985/2021/
Vihertymisestä pälpättäminen on ilmastodenialismin lempilapsi, kirsikanpoimintaa. Huomattakoon, että ilmakehän CO2 oli 280 ppm silloin, kun ihmiskunta keksi maanviljelyksen.
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirralle. Viidakoituminen on Sinivirran itse valitsema termi, ja minä olen puhunut vain maapallon vihertymisestä. Termeillä on hyvin ratkaiseva ero.
Sinivirta viittaa minun osoittaneen, että sademäärät eivät ole lisääntyneet. Tällä kommentillaan hän viitannee edellisessä blogissani olleeseen kuvaan 5 ja siitä vetämiini johtopäätöksiin: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aveollila/hsn-mukaan-nyt-on-ilmastouutisten-aika-saamanne-pitaa/
Olen tehnyt virheen kuvan 5 kuvaselityksessä sekä kuvan sisältämän asian tulkinnassa, ja olen korjannut sen hetki sitten punaisella fontilla ao. paikkoihin. Kuva 5 ei esitä sademäärien trendiä, vaan sateiden intensiteettien trendiä. Tutkijat ovat lähteneet selvittämään, onko sateet muuttuneet rankemmiksi, niin kuin on väitetty, eli onko ilmastonmuutos aiheuttanut sateiden muuttumista ”tihkusateista kaatosateiksi”, jos asiaa liioitellaan. Tutkimustulokset osoittivat, että sateet eivät ole muuttuneet rankemmiksi.
Pyydän anteeksi virhettäni. On hyvä, että asia tuli esiin. Olen itse jo aikaisemmin esittänyt, että ilmaston lämmetessä sademäärät kasvavat lisääntyneen haihdunnan myötä. Tästä on varma näyttö Grönlannin lisääntyneen sademäärän muodossa, koska vähemmän merijäätä tietää enemmän haihduntaa ja sitä kautta enemmän lumisateita Grönlannin jäätikölle. Yritän selvittää, että onko yleisestä sademäärien kasvusta näyttöä. Näytön saaminen on vaikeaa, koska sademäärien globaali mittaus ei ole tarkkaa. Noin 10 vuotta sitten maapallon keskimääräisen sademäärän arvo oli 0,9 metriä. Sitten havaittiin, että se onkin 1,0 metriä, koska valtamerillä satoi enemmän kuin mittaukset osoittivat. Syy johtui erittäin harvasta mittausverkostosta.
Mielestäni on selvää, että jos maapallon kuivat alueet vihertyvät, niin siellä sataa enemmän. Näin on käynyt, mutta mittausteknisesti sitä voi olla vaikea saada esiin. Voi vain kuvitella, että mikähän on Sahelin alueen mittausverkoston tiheys ja luotettavuus maailman köyhimpien maiden alueella.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisen pitäisi osata valita vallitsevissa olosuhteissa sopivia viljely kasveja. Yksi erinomainen esimerkki on Öljyjatropa, jatropa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%96ljyjatropa
Se menestyy vaikeissakin olosuhteissa ja menetelmät on jo olemassa.
https://www.youtube.com/watch?v=PsDxrofcMGg
Vieläpä kotimaista korjuu tekniikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
IPCC:n raportoiessakin siellä tieteellisessä osassa CO2:n aiheutama globaali vihertyminen on mainittu, mutta kyllä se on aika hyvin onnistuttu pitämään poissa poliittisesta päätöksenteosta ja mediasta. Asenne on vähän niin, ettei ihmistekoisen ilmastonmuutoksen hyödyistä saa puhua, vaan pitää puhua syntyneistä kuivuusalueista. Niitäkin on, mutta globaalissa mittakaavassa selvästi vähemmän kuin vihertymisalueita, kuten kuva 7 kertookin. Itse näen kokonaiskuvan siten, että trooppinen vyöhyke laajenee ja kaikki muut vyöhykkeet siirtyvät kohti napoja. Itse napavyöhykkeet sitten supistuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistille ja miksei myös muille perustietoa CO2:sta ja ilmakehän hapesta. Videolla Ralph Keeling puhuu myös vihertymisestä tai oikeammin metsien elinkaaresta ym. faktaa fossiilisten polttoaineiden vaikutuksista, yksinkertaisina selkeinä perusteluina ja kuvina. Videon kesto on ~57 min, joten se ei liene ylivoimaisen pitkä.
https://www.youtube.com/watch?v=CsnaXlhctLY
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirralle. Omasta puolestani totean, että minulla ei ole tapana aukaista yhtään linkkiä, jos kommentoija ei vaivaudu tekemään edes karkeaa yhteenvetoa linkin sisällöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi tehdä yhteenvedosta karkea, kun sen Ralph Keeling tekee perusteellisesti ja yksinkertaisesti. Kävin itse tuon videon läpi ja ei se minun yhteenvetoja enää kaipaa. Video ei ole pitkä, joten Ollila on hyvä ja tutustuu siihen. Vai onko todellinen perustelusi se, ettet ylipäätään suostu käymään läpi Keelingien (jotka suoria havaintoja ovat CO2:sta tehneet) tekemiä mittauksia?
https://www.youtube.com/watch?v=CsnaXlhctLY
Ja voinhan toki sen yhteenvedon tämän videon perusteella tehdä, mutta katson, että se vie vain turhaa aikaani. Tällä kokemuksella ja tiedon tasolla asia on päivän selvä. Ei näitä asioita kannata vuodesta toiseen toistaa.
Ja mitä niihin julkaisuihin tulee. Olisin blogistina hyvin varovainen, mihin hän julkaisujaan kirjoittaa.
Toisaalta CO2 optimia ei ole olemassakaan. Se on vaihdellut satoja tuhansia vuosia reippaasti alle nykyisien pitoisuuksien.
Ilmoita asiaton viesti
Tekijänoikeuksista somessa (mt 290119)
Moni ei tule ajatelleeksi, että tapahtumien pikainen uutisointi pelkän linkin välityksellä liikkuu tekijänoikeudellisesti harmaalla vyöhykkeellä. Some-käytössäkin siteeraamisen on tapahduttava tekijänoikeuslaissa säädetyllä hyväksyttävällä tavalla: kuvasitaatin tulee olla apuna henkisessä luomistyössä ja lainauksella tulee olla asiallinen yhteys siteeraajan teokseen.
Sama koskee myös tekstejä: itse tuotetun tekstin tulee olla teoksen pääasia, ja linkin roolina on olla havainnollistavassa roolissa.
Nyrkkisääntö: hyvä tapa tehdä linkittämisestä oma julkaisunsa on tiivistää viestinsä vähintään parin kolmen lauseen saatesanoilla. Silloin toimitaan kohteliaasti jutun lähdettä kohtaan eikä tulla rikkoneeksi tekijänoikeuksia.
Aihepiiristä enemmän kiinnostuneille: https://lustialab.com/data/pdf/Sometusta_tekijanoikeuksia_kunnioittaen.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on paljon itse tekemiäni graafisia kuvia ja ne olen tehnyt yleensä Excelillä, josta olen siirtänyt kuvat Powerpointille. Näissä Puheenvuoro-jutuissa olen yleensä kopioinut kuvat jostain tutkimuksesta tai muusta lähteestä ja laittanut lähteen näkyviin yleensä linkin muodossa.
Ilmoita asiaton viesti