Ammatillisen ja peruskoulun koulutuksen haasteet ovat yhtä mahdottomia
Johdanto
Sain kimmokkeen kirjoitukseeni Hesarissa tänään olleesta mielipidekirjoituksesta. Kirjoituksen otsikko on ”Ammatillisen koulutuksen haaste on liki mahdoton”. Kirjoituksen ovat laatineet Milka Kortet Palta Ry, joka on palveluyrityksiä edustava vaikuttajaorganisaatio, Jouko Sohlberg Autoalan Keskusliitto ry, Moona Naakka Kaupan liitto ry, ja Mari Vasarainen Autoliikenteen työnantajaliitto ry. Kirjoittajilla on siis vahvasti työnantajia edustava näkemys siitä, miten ammatillinen koulutus pystyy tuottamaan osaavia työntekijöitä työelämään.
Työelämässä ei olla tyytyväisiä ammattitukintojen laatuun
Jo otsikko kertoo kirjoittajien perusviestin, että työnantajat eivät ole tyytyväisiä suomalaisen ammattikoulutuksen tuottamien henkilöiden ammattitaitoon. Vaikka Suomessa on kova työvoimapula, niin 15 % valmistuneista ammatillisen koulutuksen läpikäyneistä on työttöminä vuosi valmistumisen jälkeen.
Oppilaiden taso ei vastaa ammattikoulutuksen vaatimuksia
Kirjoittajat ovat tarkastelleet asiaa ammatilliseen koulutukseen tulevien nuorten henkilöiden vakavasti puutteellisia perustaitoja lukemisessa, kirjoittamisessa ja matematiikassa. Ei tarvita mitään erilliskomiteaa selvittämään, mistä tämä johtuu. Se on tullut kyllin selväksi kaikille ja muutama peruskoulun ja lukion opettaja ovat vahvistaneet tämän seikan myös Puheenvuoron kirjoituksissaan: peruskoulusta pääsee läpi, vaikka ei osaa kunnolla lukea, kirjoittaa eikä taida peruslaskutoimituksia. Karkeasti tätä joukkoa on noin 25 % peruskoulun päättäneistä.
Kirjoittajat ovat sitä mieltä, että ongelmat ratkeavat sillä, että ruvetaan ottamaan yksilöllinen ohjaamisote käyttöön ja henkilökohtaiset suunnitelmat ammattitaidon saamiseksi. Mielestäni tämä on väärä linja. Se on kirjoittajia lainaten ”liki mahdoton tehtävä”. Se johtaa siihen, jonka olen kuullut ammattikoulun opettajan suusta, että pitää soittaa aamulla oppilaalle, että nyt olisi aika nousta ylös ja tulla kouluun. Kun motivaatio puuttuu, niin se puuttuu, eikä sitä saada aikaan millään kurssilla eikä opettajien paimennuksella.
Kerron tähän kevennyksenä, että aloittaessani eräässä työpaikassa ja läpikäydessäni edeltäjäni papereita, löysin kurssivihkosen, jonka nimi oli ”Motivaatiokurssi”. En usko, että sieltä kurssilta kukaan löysi itsestään lisää motivaatiota. Samassa firmassa oli myös päällikkötason henkilöille suunnattu slogan ”Tulos tai ulos”. Luulen, että se motivoi paremmin, mutta tuskin sekään on paras mahdollinen johtamisslogan.
Johtopäätös: Peruskoulussa pitää ottaa tasoryhmät käyttöön tai eriyttää opetus alakoulun (6 luokkaa) jälkeen ammatilliseen ja lukiokoulutukseen tähtääviksi tasoiksi. Peruskoulussa pitää ottaa valtakunnalliset päättökokeet käyttöön alakoulun ja yläkoulun jälkeen sekä harmonisoida todistukset näiden tulosten perusteella. Lyhyt analyysini tästä tilanteesta on, että kun peruskoulussa yritetään kaikille opettaa vierasta kieltä ja korkeampaa matematiikka, niin se ei vaan onnistu kaikkien kohdalla. Näiden oppilaiden kohdalla käy niin, että he omakohtaisesti tajuavat, että heillä ei ole paikkaa tässä yhteiskunnassa, kun he eivät selviä edes peruskoulun vaatimuksista. Heiltä on viety motivaatio ja itsetunto, vaikka heistä tulisi mahdollisesti taitavia ammattimiehiä ja -naisia sekä tulosta tekeviä yrittäjiä, jotka voisivat päihittää lukupään omaavat ansioissa jo 30 vuoden iässä.
Suomen ammatillisen koulutuksen ”hienous”
Kirjoittajat ovat sitä mieltä, että suomalaisen ammatillisen koulutuksen hienous on se, että se antaa jatko-opintokelpoisuuden eli siitä pääsee jatkamaan ammattikorkeakouluun. Olen laittanut hienous-sanan lainausmerkkeihin. Ihmettelen, että kirjoittajat eivät huomaa tämän seikan aiheuttamia ongelma, vaan toistavat kouluhallituksen jargonia. Tämä seikka voidaan toteuttaa monella tavalla, eikä suomalainen tasapäistävä koulutusmalli a la DDR ole ainut mahdollinen malli. Tämä asiantila tekee ammattikoulutuksen toteuttamisesta liian vaikean yhtälön. Toisaalla on ammattikoulussa olevia oppilaita, joilla ei ole perusedellytyksiä edes ammattikoulun kursseihin ja toisaalta pitäisi kaikkia pystyä viemään sille tasolle, että he olisivat edes teoriassa valmiita ammattikorkeakouluun.
Tässä konkretisoituu suomalaisen koulutusfilosofian suuri heikkous: kaikki eivät opi kaikkea ja se tekee opettajien tehtävistä mahdottoman. Vanha malli toimi paremmin: ammattikoulu sai aikaan laatua tekeviä ammattimiehiä ja -naisia. Ne ammattilaiset, joilla oli motivaatiota ja halua edetä, jatkoivat ammattiopistoissa ja heistä tuli teknikoita ja edelleen insinöörejä tai apulaishoitajia ja edelleen sairaanhoitajia. Oppilasaines oli homogeenista ja motivoitunutta ja opettajilla ei ollut kohtuuttomia vaatimuksia.
Suomalaisen koulutuspolitiikan suuri virhe
Suomen koulutuspolitiikassa on sellainen suuri virhe, että on vedetty yhtäläisyysmerkki tasapäistävän koulutuksen ja vanhempien tulotasosta riippumattoman koulutuksen välille. Peruskoulutus voidaan toteuttaa vanhaan malliin kansakouluna ja oppikouluna tekemällä niistä ilmaisia. Oppikoulun edellytyksenä oli tietty osaamistaso, joka näkyi lukemisessa, kirjoittamisessa ja laskemisessa.
Niiden oppilaiden kohdalla, joille syntyy motivaatio opiskella ja jotka huomaavatkin oppivansa kieliä ja matematiikka, voivat tenttimällä suorittaa puuttuvat opinnot ja luikahtaa sisään jatkopintoihin. Näin on tehty vuosikymmeniä sitten ja se onnistuu tänä päivänä vähintään yhtä hyvin kuin ennenkin.
Tulevan oikeistohallituksen koulutuspolitiikan haaste
Kun vasemmistolainen koulutusfilosofia on kokenut konkurssin ja haaksirikon, niin tulevalla oikeistolaisella hallituksella on nyt näytön paikka laittaa koulutusfilosofia kohdalleen periaatteella ”Back to basic” eli takaisin perusasioihin. Sitä tehdään liike-elämässäkin, kun huomataan, että on harhauduttu yrityksen toiminnassa epäterveisiin visioihin ja sen mukaisiin strategioihin. Jonkun vaan tarttis tehdä jotain ja uskaltaa sanoa ongelmat ääneen ja tehdä korjausliikkeet. Jos näitä korjauksia ei tehdä, niin Suomi saa sanoa hyvästi koulutustasotavoitteille alkaen syrjäytyneistä (25 % ikäluokasta), ammattikoulutuksesta ja korkeakoulutuksesta.
Juuri tästä on kysymys ja ratkaisukin tuli kerrottua.
Minä olen yksi esimerkki siitä, että peruskoulu olisi voitu tehdä maksuttomaksi ihan vanhan kansakoulun pohjalta. Kotikuntaani tuli kunnallinen keskikoulu, joka oli kävijöille ilmainen. Sinne piti kyllä pyrkiä, joten kaikki eivät päässeet ja he, ketkä eivät päässeet jatkoivat kansalaiskouluun ja sieltä ehkä ammattikouluun.
Lukio oli kyllä maksullinen, mutta nythän sekin lienee maksuton.
Helppo nakki, mutta en usko, että mikään hallitus tulee asiaa korjaamaan ainakaan pitkään aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
”
Lukio oli kyllä maksullinen, mutta nythän sekin lienee maksuton.
”
Noin varmaan on mutta kirjathan ne vasta maksavatkin ja se tietokone. Joku hiljan väitti että lapsensa lukion kaikki kirjat ja tietokone maksoivat yhteensä n 2000€. Voi olla että asia on muuttunut, että kirjoista eikä tietokoneista nykyisin tarvitse oppilaan vanhempien maksaa mitään.
Edit:
”
Lukio-opinnot maksavat arviolta keskimäärin 2 500 euroa
Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen kertoo, että Kuntaliiton arvion mukaan lukion kustannukset ovat kokonaisuudessaan keskimäärin 2 500 euroa. Summa sisältää oppimateriaalit, kuten kirjat ja sähköiset oppimateriaalit, keskihintaisen kannettavan tietokoneen ja tutkintomaksut.
”
https://elamassa.fi/opiskelu/lukion-hinta-pienituloiselle-liikaa-oppimateriaalilisa-kattaa-kuluja/
Ilmoita asiaton viesti
Nykyisin on oppivelvollisuus 18 ikävuoteen saakka eli ilmaista on koko toisen asteen koulutus.
Eli lisätään nyt vielä, että kaikki opiskelumateriaali ml. tietokone ja kirjat ovat maksuttomia. Itse asiassa taitaa olla yhtä tutkintoa kohden vielä siihen saakka, kun täyttää 20 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Näyttää asia tosiaan olevan niin, että nykyisin lukio oppimisvälineineen ovat vanhemmille maksuttomia.
Ilmoita asiaton viesti
Muutos saksalaiseen kolmen tason peruskouluun neljännen luokan jälkeen säästäisi yhteiskunnan varoja
jotka voitaisiin käyttää ilmaisiin oppimateriaaleihin ja opetuksen tason nostamiseen niin ammattikoulun kuin
lukion puolella.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on vähintään yhtä suuri ongelma kuin se, miten yksitasoinen peruskoulu viivästyttää ja vie tehoja teoreettisemmin suuntautuneelta osalta oppilaista.
Ja miten resursseja tuhlaavaa on opettaa kaikille kaikkea.
Työvoimapulaakin helpottaisi mikäli tie suorittaviin ammatteihin olisi lyhyempi.
Ja kysymys ei ole edes älykkyydestä. Vaan yhtä lailla siitä mikä kiinnostaa.
Tärkeää olisi sekin miten muutos vaikuttaisi siihen että olisi ponnisteltava opinnoissa. Jos oppilas haluaisi pysyä teoreettisella puolella. Mielellään näkisin yrittämättömyyden johtavan myös luokallejäänteihin.
Opettajien hermoja muutos säästäisi aika lailla.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys on siitä, halutaanko hallitustasolla tunnustaa koulutusjärjestelmän heikkoudet, jotka alkavat ja kertaantuvat peruskoulusta alkaen. Saksa oli aika hyvä benchmarking-kohde. Viro on mennyt huitaisemalla ohi suomalaisen peruskoulun. Kannattaisi tutustua sikäläiseen peruskouluun.
Tässä on kyse aika lailla samasta yleisestä poliittisesta filosofiasta kuin ilmastopuolella. Kukaan poliitikko ei uskalla asettua vuosikymmeniä voimassa ollutta filosofiaa vastaan, vaikka tulokset ovat nyt kaikkien nähtävissä.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno blogi teillä Antero Ollila. Ja hieno on tuo kommenttikin.
Rakenteellisen koulutusjärjestelmän uudistuksen olisi hyvä mennä toivomallanne tavalla. Didaktiseen toteutukseen palaan päätteeksi.
(1) Muutama ystäväni siirtyi keskikoulusta ammattikouluun. Olimme samanikäisiä. Kaverit olivat niin ylpeitä kun koulua oli 8-16 välillä: ”se on kato niin, että me opitaan täällä miten duunissa ollaan”.
(2) Ammattikouluun tuleva on noviisi! Vuosisatainen perinne kertoo, että noviisin koulutus aloitetaan aivan hitaasti yksinkertaisista perusasioista. Ei ole kiirettä. Se mitä opitaan, opitaan kunnolla.
(3) Ammattikoulussa olija voinee valita opiskelusalaansa ja kenties jopa sen suuntaa (erityisesti sähköautot tms). Sitä vastoin hänen ei tule voida vaikutttaa opiskeltavaan ainekseen toivensa avulla.
– hänen on kurinalaisesti ja hyvin opittava asiat. Ja tekemisen tavat. Ja eteenpäin pääsee/lentää ulos jos ei opi.
Kipujensa ja motivaatioidensa kanssa lusmuilevasta asentajasta, hoitajasta jne… ei ole maailmalle iloa! Vaan haittaa. Mikä on sen kammottavampi ilmestys työmaalle kuin ”kaveri joka luulee osaavansa mutta ei osaa p,,, kele edes alkeellisimpiakaan asioita.
**** *****
Minulla on epäilykseni siitä, missä määrin opettajakunta enää ammattikoulussa taitaa vaativan ja systemaattisen opettamisen. Lievempänä uskon, että kouluihinkin on koulutettu nuorempia opettajia, joiden suhde opetukseen ei ehkä ole ihan kohdallaan.
Pertti Kansanen, opettajalaitoksen entisiä didaktiikan proffia kerran totesi terävästi: ”jos opetuksesta kaikkoaa opettajan johtama tavoitteisuus ja siitä tulee kivaa yhdessäoloa, ei enää ole kyse opetuksesta”.
Ilmoita asiaton viesti
On varmaan osalla opettajakuntaa käynyt tällä tavalla, kun tavoitteet ovat osoittautuneet kerta toisensa jälkeen mahdottomiksi. Miksi vaivautua, kun järjestelmää ei voi muuttaa. Se on sama kuin kommunismissa: sopeudu tai kuole.
Ilmoita asiaton viesti
”Peruskoulussa pitää ottaa tasoryhmät käyttöön tai eriyttää opetus alakoulun (6 luokkaa) jälkeen ammatilliseen ja lukiokoulutukseen tähtääviksi tasoiksi.”
Juuei. Näyttää nykyään murrosiän alku osuvan erityisesti pojilla tuohon nivelvaiheeseen. Sillä, että juuri tuossa kohtaa perseilevät arvosanansa kiinnostuksen puutteella, ei ole mitään tekemistä sen kanssa, etteivät järkiinnyttyään selviäisi kunnialla lukiokuntoon. Peruskoulun oppimäärä nyt ei varsinaisesti ole sellainen, ettei sitä normaaleilla hoksottimilla omaksuisi.
Ainoa asia, mihin pitäisi panostaa, on vaatimustaso. Ei armovitosia, vaan hommia pitää oikeasti tehdä. Valtakunnalliset päättökokeet eivät olisi mitään muuta kuin tapa tuoda yo-kirjoitusten, pääsykokeiden jne. stressi vielä nuoremmille. Siitä nyt puhumattakaan, että yksi koe ratkaisemaan tulevaisuutta olisi kohtuullisen epäinhimillinen ratkaisu.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tässä kukaan ole puhunut yhdestä kokeesta. Esimerkiksi kolme tasokurssia pitäisi ottaa käyttöön jo alakoulussa. Ylemmälle tasolle päästään ja alemmalle tasolle joudutaan. Tämä käsitys, että kaikki oppii kaikkea on juuri se peruskoulun perusongelma. Kaikki eivät oppi kieliä eikä matematiikkaa riittävästi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo nyt on ihan puuta heinää jo pelkästään siksi, että alakouluikäiset lapset kehittyvät niin eri tahtiin. Jo pelkästään se, onko syntynyt alku-vai loppuvuodesta voi vaikuttaa merkittävästi, muista kehityksen eroista nyt puhumattakaan.
Alemmalla tasolla takamatka kasvaa koko ajan, joten sinne kerran laitetulla on koko ajan isompi urakka päästä ylemmälle tasolle.
Ilmoita asiaton viesti
Monet laitokset laitostuu tai hienommin degeneralisoituu.Se kuuluu normaaliin ihmisen käyttäytymiseen jos sillä ei ole ns.piiskuria.
Ilmoita asiaton viesti