Antti Herlin: teollisuudella oli jo 2022 vihreän siirtymän investointeihin 15-20 miljardia
Johdanto
Mä lehden luin. Nimittäin tämän aamun Hesarin. Ja siitä lehdestä löytyisi vaikka joka päivälle kommentoitavaa Hesarin ilmasto- ja vihreän energian uutisista. Ilmasto ja energia kulkevat käsi-kädessä. Tällä kertaa kommentoin lähes aukeaman kokoista haastattelua Antti Herlinistä, joka on Koneen hallituksen puheenjohtaja ja Suomen rikkain mies. Tosin tilasta vie noin puolet kuva Herlin työhuoneesta. On siinä toki Herlinin hahmokin. Aiheena on ns. vihreä siirtymä. Tästä käsitteestä on tulossa yhtä oleellinen kuin Saksan Energiewende eli energiakäännös.
Herlinin esittämät pääväitteet
- Suomen hiilineutraalisuustavoite vuodelle 2035 on valtti
- Usko siihen, että Suomessa on saatavilla edullista aurinko- ja tuulivoimaa
- Sijoittajilla oli jo vuonna 2022 varattuina vihreisiin investointeihin rahaa 15-20 miljardia.
- Valtaosa vihreän siirtymään tarvittavasta teknologiasta on olemassa.
- Suomen hiilineutraalisuustavoitteen lykkääminen vuoteen 2050 on huono idea ja veisi uskottavuutta.
- Jos Suomen fossiilipuolelle menevät tuet siirrettäisiin vihreä siirtymän puolelle, niin siirtymä tapahtuisi ”tosta vaan”.
Vihreää investointirahaa 15-20 miljardia odottamassa
Mitkä näistä Herlinin pääväitteistä ovat uusia ja huomionarvoisia? Mielestäni tieto investoijien varaamista 15-20 miljardista vihreisiin investointeihin on todellinen uutinen. Itse en uskoa näihin rahoihin. Arvelen, että ne investointirahat ovat pääosin samanlaista rahaa kuin norjalaisen teräsyhtiön Green Blast Steelin (Blastr) rahat. Toimitusjohtaja Wittusenin haastatteluista kävi myöhemmin ilmi, että yhtiö on vain paperilla ja tarkoitus on löytää ne todelliset investoijat.
Kun yksityistä kapitalistien rahaa on tällainen määrä käytettävissä, niin mihin tarvitaan Suomen hallituksen paria miljardia? Ei sitä tarvita ja Suomi on tehnyt selväksi linjansa, että se pysyttelee poissa teollisuuden omistamisesta.
Usko siihen, että Suomessa on saatavilla edullista vihreää energiaa
Tämä väittämä osoittaa, kuinka heikoilla perusteilla Herlin on lähtenyt ajamaan vihreän energian investointeja. Tämä asia ei voi olla ”uskon asia”, vaan se pitää olla kylmää faktaa. Se fakta on, että Suomessa ei ole saatavilla edullista vihreää energiaa eikä sitä ole runsaasti. Itse asiassa vuonna 2022 tuulienergian osuus ei kattanut edes Suomen sähkön tuontia, ja aurinkoenergian osuudesta ei kannata edes puhua. Kuva 1.
Kuva 1. Suomen sähköenergian tuotantotavat vuonna 2022.
Miten saataisiin runsaasti vihreää tuulienergiaa?
On arvioitu, että jos nämä vihreän energian investoinnit toteutuisivat, niin tarvittaisiin tuulienergiaa noin 50 TWh, kun nykyinen sähkön kulutus on 80 TWh ja tuulienergialla tehdään nyt luokkaa 15-20 TWh. Nykyiset tuulivoimainvestoinnit pitäisi triplata, ja se on sinällään mahdollista. Se vaatisi kuitenkin uuden korkeajännitteisen sähkönsiirtolinjan rakentamista Pohjanlahden perukasta pääkaupunkiseudulle. Sen kapasiteetti pitäisi olla mittava. Kun kerta rahaa on, kuten Antti Rinne ja Antti Herlin sanovat, niin se ei voi olla kynnyskysymys. Fingrillä tuskin on niitä rahoja puhumattakaan valtiosta. Vihreän sähkön suurkäyttäjiä olisivat ainakin Outokumpu, Raahen terästehdas, Blastrin tehdas jne.
Kun kerta rahaa on, niin siitä vaan perustamaan ”Vihreä SSL” eli vihreä SähkönSiirtoLinja, joka investoi tämän linjan. Valtio varmaankin lupaa pikakaavoittaa sähkönlinjan. Visaisempi kysymys voi olla, kuinka paljon Vihreä SSL saa sitoumuksia Pohjanlahden kunnilta uusille tuulimyllyille. Voipa hyvinkin saada.
Suomen hiilineutraalisuustavoitteen siirto vuoteen 2050 huono idea
Herlinin mukaan hiilineutraalisuustavoiteen siirto veisi uskottavuutta. Herlin myöntää, että ”Ei siitä koko maailman tilanne hirveästi muuttuisi”. Suomen osuus hiilidioksidipäästöistä on luokkaa 0,14 % eli hirveän vähän. Tosiasia on, että Suomen hiilidioksidipäästöillä ei ole mitään merkitystä globaalin ilmaston kannalta. Lisäksi Suomi käyttää kolmanneksi vähiten fossiilisia polttoaineita EU-maista.
Valtaosa vihreään siirtymään tarvittavasta teknologiasta on olemassa
Miksi poliittiset puolueet julistivat, että Suomesta tulee vihreän teknologian suurmaa ja valtio panostaa uusien teknologioiden kehittämiseen, jos kerta teknologia on jo olemassa? Nämä asiat ovat selvässä ristiriidassa keskenään.
Miten Suomi tukee fossiilisen energian käyttöä
Herlin väittää, että siirto vihreään teknologiaan tapahtuisi ”tosta vaan”, jos valtion fossiilisen energian tuet siirrettäisiin vihreään energiaan. Ihmettelen suuresti tätä lausuntoa. Vuonna 2022 Suomessa tuotettiin kivihiilellä sähköä 3,9 %, öljyllä 1,1 % ja kaasulla 0,2 %. Tietääkseni valtio ei tue näitä energian tuotantotapoja, vaan rankaisee. Ainakin valtio verottaa sikana liikenteen fossiilisia polttoaineita. Tietojeni mukaan tilanne on, että fossiiliset polttoaineet ovat valtion lypsylehmä.
Haastattelussa vilahtaa esiin nimi Climate Leadership Coalition – yritysryhmittymä, jonka yksi perustajista on Antti Herlin, ja joka kirittää ilmastotoimia. Nettisivuilta paljastuu, että mukana on 64 yritystä, joista alle 10 on ulkomaisia ja loput suomalaisia yrityksiä. Herlin tuo useaan kertaan esiin, että päättäjien epäröinti saa myös sijoittajat epäröimään. Miksi saisi investoijat epäröimään, jos he uskovat vihreän energian olevan kilpailukykyistä?
Esimerkiksi Hesari nostaa elinkeinoelämän keskusliitosta kerrotun, että pelkästään polttoaineen sekoitusvelvoitteen lievennys on saanut osan vetyinvestoijien suunnittelijoista ottamaan yhteyttä, että mitä on oikein tapahtumassa oikein Suomen politiikassa. (Tässä kohtaa HS viittaa pariinkiin kertaan perussuomalaisten esiin nostamaan ajatukseen siirtää tavoite vuoteen 2050). Tämä esimerkki kääntyy vihreitä investoijia vastaan, koska se luo kuvan investoijista, jotka kärkkyvät vain valtion tukia. Se muistuttaa 90-luvun ympäristöasioista, joissa ilmestyi yks’kaks ns. ympäristöystävällisiä tuotteita, jotka osoittautuivat vain viherpestyiksi.
Loppukaneetti. Pidän Herlinin näkemyksiä epäuskottavina, että rahaa on runsaasti. Miksi Herlin penää valtion toimia tässä asiassa? Eikö teollisuudelle riitä teknologian osaaminen ja vihreän sähkön avulla tuotettujen (kalliiden) tuotteiden kysyntä? Eikö teollisuus usko valtion takaavan kaavoitus- ja lupa-asioiden hoituvan sutjakkaasti? Mitä merkitystä valtion päätöksillä nopeasta hiilineutraalisuudesta? Eikös tämä viittaa valtion tukevan viime kädessä siirtymää, joka muuten ei tapahdu teknologiavetoisesti?
Kukaan itse omilla aivoillaan ajatteleva ei voi olla eri mieltä blogin kirjoittajan kanssa.
Erittäin hyvä kirjoitus!
Ei kai Suomessa kukaan kiellä investoimassa, omilla rahoillaan, ns Vihreään teknologiaan. Jos ja kun vihreä teknologia saadaan halvemmaksi ja vähintään yhtä helppokäyttöiseksi/käyttövarmaksi kuin ns fossiili teknologia.
Tulen tankkaamaan mielelläni ’ Synteettistä bensiiniä’, jos maailma sillä pelastuu,heh.
https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/c066bd86-7613-4631-a7fc-2751841241d0
” Ympäristöystävällinen bensiini tulee Suomeen – Ensimmäinen asema aloittaa jo tänä vuonna”
Ilmoita asiaton viesti
Luin juuri TM artikkelin synteettisestä polttoaineesta, jota Porsche tekee yhdessä Simenssin kanssa. Tällä hetkellä sitä myydään 10 euroa litralta, mutta valmistajan mukaan hinta laskee 2026 alle kahteen euroon.
Ilmoita asiaton viesti
No mihinkäs me sitten enää tarvitaan sähköautoja, kun homma hoitui noin helposti?
Ilmoita asiaton viesti
Minulle ja vuoden 1997 defenderille tuo on hyvä uutinen.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, olet täysin oikeassa, Kukapa sitä Herlinin mielipiteitä kuuntelee, jos Väyrysen enkeli ei hänen puheitaan ota vakavasti.
Toisaalta: eihän nämä enkelit ota vakavasti Venäjän uhkaa eikä pakotteitakaan. Mutta jos ymmärretään, ettei Venäjän energia, maakaasu eikä öljy ole käytettävissä seuraavaan 20 vuoteen, meidän on saavutettava energiaomavaraisuus Euroopassa. Saksa sulkee ydinvoimaloitaan, joten kaikkea sitä, mitä Herlin artikkelissa valtiolta vaatii, tulisi tehdä. Väistämättömän kehityksen jarruttaminen olisi hullun hommaa.
Ja vaikkemme uskoisikaan norjalaisen sijoittajaryhmän onnistumiseen, samaan aikaan suomalainen teollisuus ja energiayhtiöt hankkivat maata ja rakentavat infraa uutta teräsjättiä varten. Katsopa maakauppoja Inkoon ympäristössä: niitä tehdään tällä hetkellä runsaasti. Ostajat ovat teollisuus- ja energiayhtiöitämme ja kaikki maakaupat liittyvät Jobbölen teollisuusalueen yhteyteen ja sen välittömään läheisyyteen sekä linjareitteihin tulevaa vetytuotantolaitosta varten.
Jos enkelit eivät hankkeisiin usko, jotkut tuntuvat uskovan ja investoivat. Ehkä investoinnit tehdään ihan vain ”varmuuden vuoksi”?
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoimalan käyttöikä on väitetysti 25-30 vuotta, tosiasiassa lähempänä 15 vuotta. Jos vuosilukutavoite olisi vuodessa 2050, millä perustella tuulivoimalan rakentamista vuonna 2023 kun se on jo purettu tavoitevuonna?
Sinällään vuosilukutavoite on samanlaista huuhaata kuin ympäristökokouksissa vääntää kättä siitä, pysäytetäänkö lämpeneminen 1,5:een, kahteen vai ehkä 1,7:ään asteeseen. Jos vuonna 2035 ei laskelmat näytäkään hiilineutraaliutta, ei siitä mitään seuraa. Se on keksitty vain, jotta voidaan perustella kaikenmaaiilman wittusten ja taaleritehtaiden tukea.
Kokoomus komppaa tavoitteita, koska EK käskee. Ja EK käskee, koska se on tapa imuroida tukieuroja.
Ilmoita asiaton viesti
Janne, olipa kaukaa haettu väite: jos vuosilukutavoite on vuodessa 2035, nyt on aika rakentaa. Jos vuosilukutavoite siirrettäisiin vuoteen 2050, ei voida ajatella, että vuonna 2035 pystytetään kaikki se tuulienergia, jota vuonna 2050 tarvitaan. Väitteesi on absurdi.
Toki tuulivoimaloiden käyttöikä tulee vastaan jossain vaiheessa, mutta mikään ei estä rakentamasta uutta voimalaa edellisen paikalle korvaamaan. Jokainen uusi voimala on ollut myös tehokkaampi kuin edeltäjänsä. Tuulivoimateknologia kehittyy koko ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Unohdit kertoa, miksi se on absurdi. Vuonna 2050 ei toimi yksikään nyt rakennettava tuulivoimala joten vuonna 2050 toimivat tuulivoimalat rakennetaan + 10 vuoden päästä.
Tietenkin uuden tuulivoimalan voi rakentaa vanhan paikalle, mitä yritit tällä itsestään selvyydellä sanoa?
Ilmoita asiaton viesti
Ei uuden rakentaminen ole itsestään selvyys. Isommille myllyille vanha antura on liian pieni ja rasitettu.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sinäkin tiedät, ettei voimalatarvetta rakenneta hetkessä. Meillä on energiatarvetta koko ajan. Ei siis odottaa vuoteen 2035, jotta saamme tarvittavaa energiaa.
Tarvittavan infran rakentaminen ottaa aikansa, samoin teknologian kehittyminen entisestään.
Ilmoita asiaton viesti
Uskokaa nyt hitossa! Ei kai miljardöörillä voi olla mitään muita vaikuttimia kuin yhteinenhyvä ka maapallon pelastaminen!
Itse olen varannut koko päivän uusiutuvaa energiaa…kroppaani!
Aurinko lämmittää niin mukavasti, eikä maksa mitään!
Ilmoita asiaton viesti
”Mitkä näistä Herlinin pääväitteistä ovat uusia ja huomionarvoisia? Mielestäni tieto investoijien varaamista 15-20 miljardista vihreisiin investointeihin on todellinen uutinen. Itse en uskoa näihin rahoihin.”
Ei mainittu summa mitenkään tähtitieteelliseltä kuulosta. Esim. näillä yhtiöillä on positiivinen nettokassa:
Nokia 4767 milj.
Kone 1309 milj.
SSAB n. 1300 milj. (14287 milj. SEK)
Yksin Nokia pystyisi käynnistämään halutessaan 15 miljardin euron investoinnit. Eihän kukaan oleta, että investointi tehdään pelkästään kassavaroilla.
Esimerkiksi SSAB laskee käyttävänsä Raahen ja Luleån investointeihin yhteensä 4,5 mrd, joista lähes kolmannes löytyy suoraan kassasta.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se selvää, että suuret etabloituneet yhtiöt voivat kerätä rahoituksen markkinoilta, jos suunnitelmat ovat kannattavia. Ongelma kai on, jos se kannattavuus riippuu poliittisista päätöksistä.
Herlin haluaa hallituksen pitävän kiinni HN2035 -tavoitteesta. Miksi? Eivätkö ”vihreät investoinnit” toteudu jos tavoite muutetaan verrokkimaiden tasolle?
Oikeastihan tuossa Herlin vain peräänkuuluttaa veronmaksajien kukkarolla käymistä.
Ilmoita asiaton viesti
Viinikalle. Olet aivan oikeassa. Blogistilta on loppunut usko paitsi omilta ilmastotutkimuksiltaan, niin näyttäisi loppuvan usko myös vihreinä investonteina, mikä ei pidä paikkansa.
Ilmoita asiaton viesti
Herlinin on vielä kovasti uskoa, jos vain Suomen valtio ei peräänny ilmastotavoitteissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Nuo SSAB:n investoinnit ovat suorastaan loistava esimerkki, joten käsitellään niitä vähän lisää:
Kun kerran vihreän siirtymän investoinnit ovat kiinni Suomen hiilineutraaliustavoitteen naulaamisesta vuoteen 2035, niin osaisitko kertoa, mikä se mekanismi on, jolla esim. tuo SSAB:n investointi vaarantuu, ja kuinka suuri on vaikutus, jos tavoitevuotta siirretään eteenpäin?
Edelleen, leikitään nyt vaikka, että kaikki muu tehdään kuten on aiettu, mutta polttoaineen sekoitevelvoite pidetäänkin EU:n minimitasolla, niin mikä on se mekanismi, jolla SSAB jättää terästehtaan uudistamatta?
Entä jos kaikki muu tehdään kuten on aiottu, mutta tingitään asuntojen energiatehokkuusdirektiivin vaatimuksista? Taas loppuu teräksen tekeminen Suomessa, koska?
Oikeastihan siinä ei ole mitään tolkkua, että monimutkaiset ilmiöt, joihin liittyy julmettu määrä yksityiskohtia, pelkistetään keskusteluksi tasolle:
Suomen hiilineutraaliustavoite 2035=Vihreä Siirtymä=Investoinnit, vailla mitään käsittelyä, millaisia syy-seuraussuhteita noiden sisällä olevien yksityiskohtien välillä on.
Ilmoita asiaton viesti
En oikein usko tuohon HN2035 -tavoitteen juridiseen sitovuuteen. Tuskin se on kovin suuri kilpailuetu, mutta mahtaako olla suuri haittakaan.
Tällaista on kirjoitettu mm. Arvopaperissa (ei sanatarkka lainaus):
Lindqvistin mukaan investointipäätökset Luulajan ja Raahen terästehtaiden uusimiseksi tehdään 2024 ja 2026. Raahe saattaa olla vuorossa jopa ensin, koska sähköntuotanto ja siirtoyhteydet ovat Suomen puolella järjestetty paremmin. Kaikkein ensimmäisenä on kuitenkin vuorossa yhtiön vanhin tehdas Oxelösund.
Osaatko Tomi sanoa, mihin perustuu arviot polttoaineiden jyrkästä hinnan noususta sekoitevelvoitteen kasvun myötä? Eihän noissa kovin suurta eroa ole esim. Nesteellä normidieselin ja Neste MY biodieselin välillä, ainakaan kuluttajahinnoissa. Jos suoraan laskee vaikka 80-20-sekoitussuhteen näistä, ei se kovin paljon nostaisi kuluttajahintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se sinänsä tiukan juridinen olekaan, mutta se ohjaa tällä hetkellä kaikkea päätöksentekoa, aivan kuin olisi. Kaikki pohdinta jonkun politiikan järkevyydestä siis kulkee ja kumoutuu sen kautta. En pidä lähestymistapaa, jossa jokin todetaan tehottomaksi ja kalliiksi, mutta siksi pakolliseksi toteuttaa, koska 2035 -tavoite, kovinkaan järkevänä.
Ja onhan tuo Herlinin tai Häkämiehen argumentaatio aivan käsittämätöntä. Mitä tahansa, mitä tungetaan vihreän siirtymän tai hiilineutraaliustavoitteen alle pitää vain vastalauseitta hyväksyä, koska muuten lähtee investoinnit. Touhussa ei ole mitään eroa siihen, kun asioita perusteltiin sillä, jumala sanoo jotain. Jos väität vastaan, se on jumalanpilkkaa.
Veikkaisin, että arvio sekoitevelvoitteen vaikutuksesta polttoaineen hintaan perustuu siihen, mitä biopolttoaineen hintaa käytetään. Esim. FAME:n hinta on tippunut 60% vuodessa. 1000€/t hinnalla saa aika lailla erilaisia lopputuloksia, kuin vuoden takaisella 2500€/t.
Ilmoita asiaton viesti
Taisit ottaa vertailukohdaksi sen hetkellisen FAME:n huippuhinnan, 29.10.2021.
ks. hinnan kehityksen grafiikka:
https://www.neste.fi/konserni/sijoittajille/markkinatietoa/biodiesel-hinnat-sme-fame
Ilmoita asiaton viesti
Siis rahaa on ja teknologiakin valmiina, täyttä puppua, sillä jos näin olisi ollut, oltaisiin pantu toimeksi, vertaa rokotemaakarit, mutta silloin ei olisi saatu tukiaisia, eikä se olisi lain kannattanut, mutta 100 Mrd tukiaisia, voi mikä kuhina.
Ilmoita asiaton viesti
Ollila on oikeassa! Olen itsekin pannut merkille tuon väitteen, että fossiilisia tuetaan ja vieläpä enemmän kuin uusiutuvaa energiaa.
Kuka tukee, kun käsittääkseni valtiot saavat verotuloja fossiilisista polttoaineista.
Tuossa tilanne USA:ssa.
https://pbs.twimg.com/media/FthlUboWcAE4bAH?format=jpg
Ilmoita asiaton viesti
Saudi-Arabia kuulemma tukee köyhän kansanosan bensanostoa. Ehkä se sieltä löytyy tuo vertauskohta.
Ilmoita asiaton viesti
Sieltähän se on haettu, hyvä kun asia selvisi. Eli yhtä paikkaansapitävä väittämä kuin hihhuleiden muutkin väittämät. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Näillä ilmeisesti viitataan verotukiin, eli tietyille yrityksille ja toimialoille annettuihin veronalennuksiin. Ei niitä minustakaan kannata rinnastaa suoriin tukiin.
Tässä esimerkiksi Iltasanomien uutisoinnista. Linkki on monta vuotta vanha.
”Erityisesti raskasta teollisuutta hyödyttävät energiatuet kasvavat. Näiden tukien määrä on noussut sadoilla miljoonilla viime vuosina. Hallitus panee niihin lisää rahaa myös ensi vuonna.
Vattin kesäkuussa julkistettu tutkimus kertoi, että valtio tukee turhaan energiasyöppöjä yrityksiä vuosittain noin 200 miljoonalla eurolla. Tutkimuksen mukaan mikään ei osoita energiaveron palautusten tukeneen näiden yritysten kilpailukykyä. Lisäksi tuki vesittää Vattin mukaan yritysten kannustimet parantaa energiatehokkuutta, mikä on ristiriidassa Suomen ilmastotavoitteiden kanssa.”
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001923316.html
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa oikaistaan verotuksen osalta kaksoisverotusta, tai että veroa lätkäistään veron päälle.
Veronpalautuksia energiaverosta saavat tuotannolliset yritykset, kuten kasvihuoneet ja maatalous.
Veronpalautushan koskee maksettua veroa. Ellei maksettua energiaveroa palautettaisi, siirtyisi maksettu energiavero esim. ruuan hintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän valtio on nähdäkseni sotkenut monet muutkin asiat. Verotetaan ja tuetaan ja lopulta kukaan ei tiedä, miten ne asiat oikeasti menevät. Maatalouden tuet ovat niin monimutkaisia, että kuka ne kaikki hallitsee?
Periaate pitää olla, että mitään ja ketään ei tueta. Jos asiat jotain vaatii tasapuolisuuden nimissä, niin valtio voi verottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, tuet pitäisi poistaa. Pitäisi esimerkiksi myös selvittää, että mikä nostaa ruuan hintaa tällä hetkellä.
Ilmoita asiaton viesti
Ruuan hinnan nosti tietenkin sähkö- ja bensavirmojen ahneus. Molemmat ”alat” teki ennätysvoitot sodan varjolla. Nyt ne hinnat näyttää jämähtäneen liian korkealle tasolle mutta taitavat kusta omille kintuilleen pitämällä hintoja keinotekoisesti korkealla.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, ikävästi käymässä ahneille.
Ilmoita asiaton viesti
Reagan totesi aikanaan osuvasti.
”Government is not a solution to our problem, government is the problem.
Government does not solve problems; it subsidizes them. Government’s view of the economy could be summed up in a few short phrases: If it moves, tax it. If it keeps moving, regulate it. If it stops moving, subsidize it.
The problem is not that people are taxed too little, the problem is that government spends too much”.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.kemianteollisuus.fi/fi/tietoa-alasta/vientiteollisuus/power-deriva-paastooikeuden-vaikutus-sahkon-hintoihin-ja-teollisuuden-kilpailukykyyn/
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta tuulienergiasta ja Suomesta, niin sen käsittäisin, jos eläisimme jossakin Eteläisen jäämeren niemessä, missä tuuli olisi erittäin kilpailukykyistä. Näinhän ei Suomessa ole, täällä ei tuule voimakkaammin kuin kilpailijamaissa. Eikähän suomalaisilla tuulivoimaloilla ei ole minkäänlaista huoltovarmuutta, niiden tuotanto katkeilee yhtenään. Eteläisellä jäämerellä ei taida koskaan lakata tuulemasta. Se on sitten toinen asia, ettei siellä ole teollisuutta eikä paljon asutustakaan, ettei sitä energiaa hyödynnetä.
Mitä sitten aurinkovoimaan ja Suomeen tulee, niin siinäkin taitaa olla vähän niin, ettemme ole tammikuussa ihan kilpailukykyisimpiä. Ja kun täällä ei kesälläkään ole runsaasti jäähdytystarvetta, niin se aurinkosähkön tuontantohuippu osuu vähäisen kysynnän aikaan. Jossain lämpimämmissä maissa sentään se aurinkosähkö voidaan suoraan hyödyntää jäähdytykseen.
Niin ja ihan varmasti Herlin ymmärtää taloudesta enemmän kuin minä. Siis luullakseni jokainen Herllin.Vaan blogin pohjalta syntyy mielikuva, että Antti Herlin on tekemässä lisää rahaa, jos vaan valtio tukee hänen vihreää siirtymäänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä vihreä siirtymä alkoi jo vanhiksen hallitusten aikana, silloin hokema oli clean tech johon sijoittamalla rahat tulee moninkertaisesti takaisin. Vanhiksen hallitukset tuhlasi silloin miljardeja, takaisin ei ole tullut latiakaan.
Jyrkiboy jatkoi ja silloin nimitys oli vihreä verouudistus ja valtion velka suunnilleen tuplaantui.
Valtion velan määrästä tänään näkee että vituixmän.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus kävin ostamassa ison naudanpaistin Herlinien kotitilalta täällä Kirkkonummella. En taida enää käydä.
Ilmoita asiaton viesti
Koneen säätiö tekee paljon hyvää työtä, niin Itämeren kuin metsiensuojelunkin eteen. Ilmeisen pyyteettömästi.
Voisin ostaa Herlinien nautaa jos se muuten on laadukasta ja hintansa väärtti.
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen myös Herlinille pitäytymistä Itämeren suojelussa. Siinä on konkreettinen asia ja suomalaisten tekemisellä on merkitystä. Autettiinhan me Venäjää saamaan Pietarin jätevesien käsittelykin 1900-luvun tasalle. Venäjä on niin köyhä, vaikka sillä on ollut sotakassa vuosikymmeniä. Olihan se investointi vaikutukseltaan paljon tehokkaampi kuin vastaavat investoinnit Suomeen.
Kaikkien päästöjen vähentämisessä pätee yleissääntö, että noin 10-osalla rahasta voidaan pudottaa päästömäärä 70 %:sta 75 %:iin verrattuna pudottamista 90 %:sta 95 %:iin. Ne loput prosentit ovat vielä tiukemmassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ympäristönsuojelussa pitää panostaa asioihin, mihin voimme vaikuttaa. Ilmastohumppaan panostaminen ei näy missään. Paitsi tietysti kasvavana tuulimyllymääränä, mutta parantaako se ympäristöä jonkun mielestä?
Ilmoita asiaton viesti
80-20 -sääntö on selittävä tekijä kaikkeen kehittämiseen. Siksi painopisteen tulee joka vaiheessa olla niissä 80 prosentissa, jotka saavutetaan 20 prosentin panoksella.
Paperiteollisuus on käyttänyt viisi vuosikymmentä puhdistaakseen vedenkäyttöprosessejaan. 80 prosentin osuus tavoitettiin ensimmäisen vuosikymmenen kuluessa ja päästiin tilanteeseen, jossa maataloudesta tuli pahin vesistökuormittajamme. Nykyisin metsäteollisuus on kyllä edelleen merkittävä ravinnekuorman aiheuttaja noin 15% osuudella kokonaispäästömäärästä, mutta sen osuuden pudottaminen nollaan ei enää kokonaistilannetta hetkauttaisi. 80-20 -säännön mukaan meidän olisi tehtävä merkittäviä toimia yhdyskunta- ja maatalouskuorman osalle, jolloin investointien vaikuttavuus olisi parempi.
Ilmoita asiaton viesti
Sitran Mari Pantsar haluasi tappaa nautakarjan ja metsittää pellot. Onneksi miljardööri Herlin saa suuret maataloustuet ja tuottaa meille kunnon kotimaista lihaa. Antti Herlinhän asuttaa Kirkkonummella sijaitsevaa 850 hehtaarin laajuista Thorsvikin kartanoa, jonka hänen isoisänsä isä Harald Herlin osti vuonna 1912. Kartano on samalla elävä maatila, joka kasvattaa ja myy myös suurelle yleisölle korkealaatuista Hereford- ja Aberdeen Angus -nautakarjan lihaa!
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka tuon kommenttini lopun kirjoitinkin nykynuorison termein läpällä, niin en usko minkäänlaiseen pyyteettömyyteen.
Toki minä kannatan kotimaista laiduntavan karjan kasvatusta, myös Torsvikissa.
Paikallinen ympäristöyhdistys antoi tilalle, liekö 90-luvulla, ympäristöpalkinnon siitä, että laiduntavat karjaansa rantaniityillä. Tuskin näistä ansioista enää saavat mitään palkintoa.
Ilmoita asiaton viesti
Omalla Facebookin sivulla on tullut pohdittua noita Herlinin suvun motiiveja laajemminkin. Mitä tähän hyvään analyysiin tulee, niin fossiilisten tuki Suomessa on Luonnonsuojeluliitonkin mukaan ollut turve:
”Fossiiliseksi polttoaineeksi laskettavan turpeen verotuki on paisumassa vuonna 2019 noin 178 miljoonaan euroon.
Muista fossiilisista lämmityspolttoaineista, kuten kivihiilestä ja maakaasusta, maksetaan Suomessa hiilidioksidiveroa, mutta turpeelle on tehty poikkeus, vaikka turpeen ilmastovaikutus on kivihiiltäkin pahempi. Jos turvetta verotettaisiin kuten muita fossiilisia polttoaineita, sen vero olisi yli kymmenkertainen.” Lähde: https://www.sll.fi/mita-me-teemme/suot/nain-toimimme/turve/
Toki energiaverojen palautusjärjestelmästä on muodostunut mittava energiaintensiivisen teollisuustuotannon verotuki. Palautuksiin ovat oikeutettuja yritykset, joiden maksamat energiaverot ylittävät tietyn prosenttiosuuden yrityksen jalostusarvosta. Tämänkin tuen Herlinin klaani haluaa kait poistaa energiaintensiivisiltä yrityksiltä.
ET:n johtaja Leskelä oli jo hieman huolissaan sen suhteen, että mistä valtio kerää ne rahat, jotka fossiilisista jäävät kohta saamatta:
”Valtio on kerännyt tuloja energiaveroista viime aikoina noin 4,6 miljardia vuosittain. Se on noin 10 prosenttia valtion kaikista tuloista. Fossiilisten polttoaineiden osuus on tästä melkein 80 prosenttia. Tämä tuotto on nyt murenemassa ja muodostamassa kestävyysvajeen kaltaisen kasvavan aukon valtiontaloudessa.
Energiajärjestelmässä luovutaan fossiilipolttoaineiden käytöstä kiihtyvällä vauhdilla. Fossiilisten lämmityspolttoaineiden käyttö vähenee murto-osaan tällä vuosikymmenellä ja öljytuotteiden käyttö liikenteessä puolittuu.
Menetettyjä energiaverotuottoja ei voi enää jatkossa kompensoida korottamalla bensiinin tai dieselin verotusta, koska veropohja pakenee sitä nopeammin, mitä suurempi kustannus sillä on.”
https://www.energiauutiset.fi/kategoriat/markkinat/energiaverotukseen-tarvitaan-nakyvyytta.html
Ilmoita asiaton viesti
Totta, joskin jos fossiilisten polttoaineiden tarve vähenee lähivuosina, paranee samalla myös kauppatase/vaihtotase. Vaje on viime vuosina ollut suurin piirtein energiatuonnin verran. Viime vuonnahan kauppavaje nousi 10,6 miljardiin (edellisenä vuonna 4 mrd.) Syynä oli juuri fossiilisten polttoaineiden hinnan nousu.
Viime vuonna öljytuotteiden nettotuonti oli 4,5 mrd. euroa ja muiden energiatuotteiden nettotuonti 5,2 mrd. euroa.
Ilmoita asiaton viesti
Riippuu tietysti siitä, millä esim. hiili korvataan. Kun Helsinki toteuttaa kaikki biovoimalat, siellä palaa täydessä tehossa 9 hehtaaria nuorta metsää tai vastaava määrä biomassaa YHDESSÄ TUNNISSA.
Suomessa puhutaan metsäkadosta, mutta jo aikaa sitten on haketta ja muuta vastaavaa tuotu Venäjältä ja Baltian maista Suomeen.
Myös valtavat Eukalaivat ovat tuoneet haketta Etelä-Amerikasta Suomeen ja tuovat yhä, koska se on halvempaa kuin suomalainen hake.
https://www.keskipohjanmaa.fi/artikkeli/jattilaiva-toi-ennatyslastin-pietarsaareen
Ilmoita asiaton viesti
Näiden tietojen perusteella fossiilisen energian tuki näyttäytyy pikemminkin fossiilisen energian verotuksena.
Ilmoita asiaton viesti
Siihen polttoaine- ja hiilidioksidiverojen päälle tietysti päästökauppa, jonka aiheuttamat windfall verot piti poistaa Pekkarisen johdolla jo vuonna 2011. Nythän tilanne on mennyt aina vaan hullummaksi, kun on fossiilisten polttoaineiden verot hilattu tappiin ja on tullut CO2-vero yms. kivaa.
https://yle.fi/a/3-5738731?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp
Lisäksi fossiilisilla polttoaineilla on lakisääteisesti oltava 3 kuukauden keskimääräistä käyttöä vastaava polttoaineen huoltovarmuusvarasto. Sekin on valtava taloudellinen rasite, jossa on kiinni valtava pääoma, jonka energiayhtiö voisi laittaa vaikkapa pörssiin poikimaan rahaa. Ja varaston ylläpitokustannukset siihen päälle.
Tuulivoiman polttoaineella eli tuulella ei tällaisia huoltovarmuusvelvoitteita tietenkään ole. Ja jos Suomeen tulee samanlainen talvinen tappava pimennys mikä Teksasiin tuli tammikuussa 2021, huonoin asia on se, että tuulivoima ei osallistu sähköjen palauttamiseen ennen kuin sattuu taas alkaa tuulemaan.
Mutta nythän Herlin ja koko suku voi olla tyytyväinen, kun Euroopan tehokkain hiilivoimala Hanasaari suljetaan ja heti perään Salmisaari. Vielä jää Suomeen kaksikertaiset päästöt tuotettua energiayksikköä kohti päästelevä Meri-Porin hiililaitos ja se loppuu 2029 ja sen myötä hiilen poltto Suomessa. Vapautuvat päästökaupan päästöt saa Saksa, joka luopuu ydinvoimasta ja siirtyy fossiiliseen voimaan, jolla myös paikkaa tyynessä säässä seisovaa tuulivoimaansa.
https://jitkonen.fi/?p=2593
Ilmoita asiaton viesti
Turve ei edes ole fossiilista. Tukkipuusta n. 2 milj. kiintoa menee tällä hetkellä vuositasolla hakkeeksi joko suoraan polttoon tai sellukattilan kautta. Lisäksi Suomeen muualta rahdataan jätteitä energiantuotannossa poltettaviksi.
Ilmoita asiaton viesti
Italiasta kuskattu jäte palaa täällä puhtaasti, mutta Turpeen poltto kuulemma saastuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Se on sitä mafian viherryttämää ekobiojätettä.
Ilmoita asiaton viesti
Turpeesta tuli uusiutumatonta Suomessa kun asia ratkaistiin v. 2000 suuressa valiokunnassa arpaa heittämällä.
Ks. esimerkiksi mahdollisesti tulevan hallituspuolueen äänenkannattajan uutisointi asiasta:
https://www.suomenuutiset.fi/perussuomalaiset-vaatii-turpeen-kunnian-palauttamista-kolikonheiton-lopputuloksena-paatettiin-ettei-turve-uusiudu/
Asiasta löytyy muutakin uutista kun googlaa: turve uusiutuva äänestys
Mahtaisiko turve muuttua uusiutuvaksi, jos PS-puolueesta tulisi hallituspuolue ? Mitenkähän turvetta sitten kohdeltaisiin verotuksellisesti ?
Ilmoita asiaton viesti
Koko maailmassa investoitiin 2022 472 mrd dollaria uusiutuviin energialähteisiin sekä uusiutuvien käytön lisäämisen edellyttämiä verkkoja ja varastoja rakennettiin 337 miljardilla.
Ydinenergia joutui tyytymään reilusti alle kymmenesosaan yllämainituista.
https://www.iea.org/reports/world-energy-investment-2022/overview-and-key-findings
15 vuotta sitten kukaan ei arvannut,että uusiutuvat ohittaisivat joskus ydinvoiman.
Ilmoita asiaton viesti
Paljon investoidaan uusiutuvaan ja se näkyy sähkön hinnassa niin meillä kuin muualla maailmassa. Siitä on monia tutkimuksia ja se on helppo ymmärtää jos haluaa, että mitä enemmän on valtiossa tuulivoimaa, sitä korkeampi sähkön hinta on kuluttajille, koska tyynen sään vajeita varten on oltava tuotantokapasiteettia olemassa. Tämä on helppo kenen vaan itsekin laskea.
https://friendsofscience.org/index.php?id=2550
Meillä sähkön hinta on ainakin kaksinkertaistunut, mutta OL3 laskee sitä noin 5 snt/kWh verran.
https://www.talouselama.fi/uutiset/nyt-tuli-laskelma-nain-paljon-olkiluoto-3-laskee-sahkon-hintaa-on-todennakoista-etta-erittain-halvan-sahkon-ajanjaksot-tulevat-yleistymaan-selvasti/f3044a6e-c29d-462d-a289-bf1a7c8b6978
Ongelma on tietysti kokonaisenergia, jossa sähköenergia on vain osa, kun lämpö- ja polttoaine-energiaa kuluu valtavasti. Siinä vesivoiman ja tuulen osuus Suomessa oli noin 6 % ja biovoiman 30 %.
https://www.motiva.fi/ratkaisut/energiankaytto_suomessa/energian_kokonaiskulutus
Kokonaisenergian puolella fossiilisten polttoaineiden osuus primäärienergian käytöstä on globaalisti noin 82 prosenttia. Mutta kyllä uusiutuvien osuus on nousussa.
https://www.bp.com/content/dam/bp/business-sites/en/global/corporate/pdfs/energy-economics/statistical-review/bp-stats-review-2022-full-report.pdf
Se vaan, että kuten Suomi osoittaa, esim. tuulisähköenergia on tehotonta verrattuna yhteen uuteen OL 3 ydinvoimalayksikköön nähden, joka tuottaa sähköenergiaa vuodessa yhtä paljon kuin Suomen yli tuhat tuulimyllyä. Harmi kyllä lämpöenergia menee vielä mereen, mutta ehkä Helsinginkin lämpöenergia saadaan myöhemmin SMR-voimasta fossiilisen maakaasun ja öljyn sijaan, niin säästyvät ne metsäkin kadolta, kun niitä ei tarvitse polttaa Helsingissä asti.
Ilmoita asiaton viesti
Sähkön tuotannon on-line -tilannetta Pohjois-Euroopassa voi tarkastella oheisen StatNett:n linkin kautta:
https://www.statnett.no/en/for-stakeholders-in-the-power-industry/data-from-the-power-system/#nordic-power-balance
ja jos klikkaa täpästä ”Nordic power flow” niin pääse näkemään sähkön sen hetkiset hinnat ( €/MWh ) eri alueilla. Tuon hinnan voi muuttaa c/kWh jakamalla MWh:n hinna kymmellä ( €/MWh / 10 ==> c/kWh ).
Tällä hetkellä ( 16.4. klo 13:00 ) Suomessa ydinsähköä tuotetaan 4 315 MW teholla, vesivoimalla 1 390 MW, lämpövoimalaitoksilla ( sähköä siis ) 1 674 MW ja tuulivoimalla 98 MW ( tuulivoiman rakennettu nimellistehohan on 5 597 MW ).
Suomen tuulivoiman tuotannon vaihtelua voi seurata tarkemmin oheisen Fingridin linkin kautta:
https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinainformaatio/tuulivoiman-tuotanto/
Ilmoita asiaton viesti
Paljonko nuo investoinnit ovat nostaneet uusiutuvien osuutta suhteessa ei uusiutuvien osuuteen maailman energian tuotannossa ? Mikä osuus ydinvoimalla on tuossa ?
Minkä verran vielä globaalisti uusiutumatonta fossiilista käytetään ? Siitä saa konkreettisen kuvan, kun menee oheisen linkin kautta katsomaan paljonko ja minkälaisia tankkereita seilaa maailman merillä:
Marine Traffic, nuo punaiset alussymbolit:
https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:-20.0/centery:12.0/zoom:3
Monessakohan noista on sitä biopolttoainetta ?
Ilmoita asiaton viesti
”Mielestäni tieto investoijien varaamista 15-20 miljardista vihreisiin investointeihin on todellinen uutinen.”
Muuten samaa mieltä, mutta väittämä investointien varaamisesta 15-20 miljardin edestä ei ole uutinen.
Uutinen on uusi, tosi ja varmennettu tieto jostakin olennaisesta tapahtumasta, ilmiöstä tai henkilöstä, jolla on yleistä mielenkiintoa.
Pano sanoilla ”tosi ja varmennettu”.
HS:ltä journalistinen rimanalitus, tuollaisen buffin kyljessä pitää olla jotain näyttöä, konkretiaa, osoittamassa ettei puhe ole vain mainospuheesta.
Ilmoita asiaton viesti
Sillähän halutaan herkistellä hallitusta panemaan tukirahaa teollisuuden haluamiin hankkeisiin. Miten teollisuus siihen vastaa, jää nähtäväksi, jos/kun veronmaksajien velkarahaa alkaa virrata.
Ilmoita asiaton viesti
Nähdäkseni Herlin ei ”penää valtion toimia” vaan kainosti toivoo, että valtio ei asettuisi vastustamaan järkevää vihreää siirtymää, vaikka vastustus yhden suuren puolueen ohjelmassa onkin.
Ilmoita asiaton viesti
Miten yksi puolue sitä vastustaa?
Ilmoita asiaton viesti
Mien valtio voi vastustaa tai miten joku puolue on luvannut vastustaa vihreää siirtymää?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä enemmän halpaa energia sitä enemmän väkee ja kierre on valmis.
Ilmoita asiaton viesti
Käviköhän vaaleissa niin, että vihreän siirtymän kannattajat pelästyivät pahan päiväisesti. Vaalien tulos kertoi selkokielellä, että ihmiset ovat lakanneet uskomasta koko tarinaan. Tilannetta ei paranna sekään, että edellistalvi oli kylmä ja vieläkin on viime talven kinoksia runsaasti jäljellä.
Antti Herlin tuli onneksi apuun. Se vaan on kumma, että kun rahaa ja tekniikkaa on vihreään siirtymään yllin kyllin, niin se ei etene muutoin kuin valtion tuilla ja tavoitteilla. Minulle opetettiin koulussa, että raha pitää panna poikimaan. Viherinvestoinnit ovat tarinen mukaan loistava sijoitus. Mikä siinä maksaa, että Herlinkin vain puhuu, eikä toimi.
Ilmoita asiaton viesti
Paitsi edellinen talvi ei ollut kylmä. Lyhyt talvi alkoi Maaliskuussa.
Ilmoita asiaton viesti
Leuto oli talvi 2022-2023. Luoja armahti. Ehkä rukouksemme kuultiin.
Mitä todellakin jos talvi 2023-2024 onkin ”normaali” tai vaikkapa kova. Saati sitten erittäin ankara?
Ilmoita asiaton viesti
Kovimmat -30°C pakkaset etelässä on ollut poissa jo yli 30 vuotta mutta kyllä sellaisia vielä tulee kun NAO lähenee ”monttuaan” .
Ilmoita asiaton viesti
Yhä edelleenkin odottelen asiantuntijalausuntoa siitä, kuinka pääkaupunkiseutua ja Helsinkiä lämmitetetään kylpyvesineen jatkossa ilman fossiilisia polttoaineita lähitalvien pakkasilla ?
Ei ole realistisia vastauksia unelmahöttöilyn sijaan ilmaantunut.
Saksassa ainakin tullaan polttamaan ” ympäristöystävällistä ” kivi-ruskohiiltä vielä vuosikymmenien ajan, mikäli eivät saa sitä korvattua ” hiilineutraalilla” venäläisellä maakaasulla Putinin jälkeen, johon into on edelleen kova.
Ilmoita asiaton viesti
”Yhä edelleenkin odottelen asiantuntijalausuntoa siitä, kuinka pääkaupunkiseutua ja Helsinkiä lämmitetään kylpyvesineen jatkossa ilman fossiilisia polttoaineita lähitalvien pakkasilla ?”
Mahtaako tähän liittyä se kadonneen 40 000 tukkirekallisen mysteeri ?
ks. Usari:n otsikko: ”40 000 rekallista tukkipuuta kadonnut täysin tietymättömiin – Epäillään poltetun selluksi ja lämmöksi”, toimittaja Tapio Mainio, 10.4.202316:50
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/40000-rekallista-tukkipuuta-kadonnut-taysin-tietymattomiin-epaillaan-poltetun-selluksi-ja-lammoksi/37b52df9-a88b-4946-9f5b-fef9509a771a
Itse vähän käsittelin aihetta myös Usarin blogissani: ”Kadonneiden puukuutioiden mysteeri, ei savua ilman puuta ja tulta” ,10.4.2023
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/markkulehto/kadonneiden-puukuutioiden-mysteeri-ei-savua-ilman-tulta/
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin analyyttinen ja asiallinen kirjoitus.
Huomioni näissä ”rahaa on”-lööpeissä on puheet investoinneista, mutta kukaan ei puhu kannattavuudesta.
Olen tulkinnut, että vihersiirtymä = (tuulivoima –> vety –> sähkö).
Onshore tuulivoiman LCOE on n. 41 €/MWh. Mikäli tällä hinnalla tuotetaan vedyn kautta sähköä, päädytään pelkän sähkötaseen kautta hintaan 150 €/MWh. Tämä on lähes kolminkertainen uuden ydinvoiman LCOE hintaan 55 €/MWh.
Tuulivoiman kannattavuus on erittäin riippuvainen tuulisuudesta. Seurannassani on tuntikohtainen tilasto vuodelle 2023. Olen yrittänyt analysoida OL3 vaikutusta sähkön hintaan ja tuulivoiman kannattavuuteen.
Ringhals4 tuli mukaan pääsiäisenä, mikä myös vaikuttaa sähkönhintaan alentavasti. Ja vaikeuttaa projektiani.
Saman aikaisesti Perämeri jäätyi Merenkurkkuun asti. Tuulisuus romahti ja tuulivoiman käyttöaste laski (40,7% –> 29,4%), ja kannattavuus meni pakkaselle.
Viime yönä Saksa kiskaisi töpselit irti lopuista ydinvoimaloista. Tällä hetkellä Saksan systeemihinta on 103 €/MWh. Suomessa 67 €/MWh.
Mikäli vihersiirtymää jatketaan poliittisena ristiretkenä, ovat sähkötukiaiset tulleet jäädäkseen.
Politiikojen taholta on mainittu vihersiirtymän vastaavan Nokian nousua, joka pelasti Suomen edellisestä, 90-luvun lamasta.
Mieleeni tulee kuitenkin Valco.
Ilmoita asiaton viesti
”Tietojeni mukaan tilanne on, että fossiiliset polttoaineet ovat valtion lypsylehmä.”
Joo, v. 2021:
Polttoaineen alv 1 485 miljoonaa + Tieliikenteen polttoaineista kerättävä vero 2 507miljoonaa = yhteensä 3 992 miljoonaa €.
Lähde: https://www.aut.fi/tilastot/verotus_hintakehitys_ja_liikennemenot/valtion_verotulot_tieliikenteesta
Kuinkahan muuten tuo neljä miljardia kerätään sitten, kun kaikkien autot kulkevat sähköllä, biokaasulla, vedyllä tai jopa pyhällä hengellä, kuten eräs suomalainen saarnamies aikoinaan väitti autonsa kulkevan ? Sehän on varmaa kuitenkin, että valtionvarainministeriön asiantuntijat jostakin noillekin miljardeille keräysautomaatin keksivät.
Ilmoita asiaton viesti
Kun meillä niin kovasti on hehkutettu sitä, että tuulivoima kannattaa nykyjään itsensä, niin miksi sitten Valtion talousarvioesityksessä tällekin vuodelle ”roikkuu” 300 miljoonaa tuulivoiman tukemiseen ?
Katso:
Talousarvioesitys 2023, Määrärahat, Pääluokka 32 TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN HALLINNONALA, ja sieltä PDF-tiedosto :
https://budjetti.vm.fi/indox/download.jsp?lang=fi&file=/2023/tae/valtiovarainministerionKanta/YksityiskohtaisetPerustelut/32/32.pdf ,
josta edelleen sivulle 48 / 82 kohtaan 48. Uusiutuvan energian tuotantotuki (arviomääräraha)
jossa ks. Määrärahan arvioitu käyttö (euroa), taulukosta rivi: Tuulivoimalat 304 308 000 €. Huomaa myös taulukon alemmalla rivillä : Preemiotuki joka on ”vasta vain” 3 400 000. Tämähän kohdistuu myös tuulivoiman tukemiseen. Saas nähdä kuinka korkeaksi tuo vielä nousee kun 12 vuotta voimassa olevan preemiotuen piiriin kuuluvia myllyjä saadaan pystytettyä.
Tulee mieleen, että eihän se tyhmä ole joka pyytää, vaan se joka suostuu maksamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Löytyi uudissana: vähähiilistäminen. Onko se johdannainen sanasta hiillostaa/hiillostaminen? Höyryvetureita ja -laivoja myös hiilestettiin. Maailman luonnollisemmasta aineesta hiilestä on tehty perusteetta ongelma lainsäädännössämme ja pudjetissamme.
Ilmoita asiaton viesti