Asiantuntijat koulukeskustelusta: oppimispuhe vain sumentaa asiaa
Suomessa on viimeinkin alkanut keskustelu maamme koulutuksen tilasta niin peruskoulussa, ammattikoulussa kuin korkeakoulussa. Tänään Hesarin Vieraskynässä koulutuskeskusteluun toi oman lisänsä Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen kasvatustieteen professori Hannu L. T. Heikkinen ja Helsingin yliopiston koulutussosiologian ja -politiikan emeritusprofessori Hannu Simola.
Heillä oli kirjoituksessaan kaksi pääviestiä. Ensinnäkin koulutuksen kehittämistä ei pitäisi antaa talouselämästä kotoisin olevan kilpailuajattelun ohjattavaksi. Toiseksi heidän viestinsä oli, että suomalainen koulutus on yhä varsin tasa-arvoista, tasalaatuista ja demokraattista ja sen vuoksi meillä on moni asia hyvin, joiden varaan voidaan rakentaa entistä parempaa koulutusta.
Kirjoittajat vastustavat sitä, että koulutuksessa olisi kyse oppimisesta ja osaamisesta, vaan kyse on ennen kaikkea demokratiasta, oikeudenmukaisuudesta ja laaja-alaisesta sivistyksestä. Suomen heikentyneet Pisa-tulokset eivät kirjoittajia huolestuta. Koulutuksen mittaamisen he yrittävät kääntää päälaelleen väittämällä, että mittaamiset eivät kohdistu oikeisiin asioihin.
Heikkisen ja Simolan kannanotot kertovat erittäin hyvin, mistä johtuu suomalaisen koulutuksen ongelmat. Pääfilosofia on, että koulutuksessa onkin kyse ennen kaikkea tasa-arvosta ja demokratiasta. He ummistavat täysin silmänsä siltä, että koulumme ovat kriisissä hyvin monella tavalla.
Peruskoulujen arvosanoissa voi olla numeronkin heitto koulujen kesken, joten se siitä tasalaatuisuudesta. Peruskoulujen mittaaminen on kauhistus koulutusalan ihmisille.
Kirjoittajat paheksuvat kilpailuajattelua. He eivät ilmeisesti ole tietoisia siitä todella kovasta kilpailusta, johon lukiolaiset on ajatettu ja kuinka se johtaa välivuosiin yliopistoihin hakemisessa.
Kirjoittajat myös vierastavat sitä, että koulutukseen liittyisi jotenkin osaamista. Se on kummallinen ajatusharha, koska kaiken koulutuksen ydin on antaa oppilaille jotakin osaamista: lukutaito, kirjoitustaito, laskemistaito, ammattitaito. Yleissivistys tulee näiden perusasioiden ohessa.
Jotakin hyvää kritiikkiä kirjoittajillakin on: koulutuksen ilmatilan on vallannut visionäärinen puhe osaamisen kehittämisestä, avoimista oppimisympäristöistä jne. jättäen opettamisen ja pedagogiikan vanhanaikaisiksi.
Kaiken kaikkiaan kuitenkin Heikkinen ja Simola koulutusalan asiantuntijoina paljastavat oikein hyvin, mistä kumpuaa aatteellinen perusta suomalaiseen peruskouluun: pääasia on, että se on tasa-arvoista ja demokraattista ja tasalaatuista.
Oma mielipiteeni on, että tuon ”tasalaatuista” tilalla todellisuus on aivan toista, eli se koulutus on laadultaan epätasaista ja huonolaatuista ja maailman mittapuun mukaan se heikkenee koko ajan. Kirjoittajia ei tunnu häiritsevän lainkaan se synkkä tilanne, että peruskoulumme tuottaa ikäluokastaan nuoria noin 20-25 %, jotka ovat jo kouluaikana syrjäytetty yhteiskunnasta ilman kunnollista lukutaitoa, kirjoitustaitoa ja laskutaitoa. Vanha kansakoulu 60-luvulla suoriutui tässä suhteessa aivan loistavasti nykyiseen peruskouluumme verrattuna.
Arvioin, että suomalaisen koulutusjärjestelmän perusteet ovat niin syvällä opettamisen ammattilaisten ajatusmaailmassa, että vähäisetkin muutokset ovat erittäin vaikeita. Arvelen myös, että uusi oikeistolainen hallitus ei pysty tekemään mitään todellisia muutoksia, koska heidän kuulemansa asiantuntijat syöttävät juuri samaa filosofiaa kuin Heikkinen ja Simola, jota ei uskalleta kyseenalaistaa. Asiantuntijat tulevat lisäksi ehdottamaan, että tarvitaan lisää rahaa; sillä se hoituu. Asia on päinvastoin. Ottakaa rahaa pois ja pakottakaa keskittymään oleelliseen. Esimerkiksi ammattikoulutuksesta kolmen vuoden sijaan kaksi-vuotinen jne.
Peräkaneetti. Jotkut saattavat ihmetellä, että miksi en kirjoita mielipidekirjoitustani Hesariin. Kokemuksesta tiedän, että se ei onnistu. Hesarin Vieraskynäpalstan kirjoitukset ovat kritiikin yläpuolella.
”Hesarin Vieraskynäpalstan kirjoitukset ovat kritiikin yläpuolella.” Ei se kyllä ihan noin mene. Jos kirjoittajalla on kyky tiivistää sanomansa ja paiskata ydinpointit kirkkaina tiskiin, kirjoitukset kyllä julkaistaan, pitkiä jaaritteluja ei.
Ilmoita asiaton viesti
Vääriä mielipiteistä ei HS julkaise edes mielipidesivulla. Toimittajien mielestä vääriä. Vaikka periaateohjelmassa lukee että julkaisevat mutta eivät julkaise toimittajen mielestä vääriä näkemyksiä tietyistä aiheista (maahanmuutto, ilmastonmuutos ym).
Kritiikin yläpuolella olevia kirjoituksia ei saa kommentoida ”väärin”.
Ilmoita asiaton viesti
Peruskouluideologian vastaisia kirjoituksia ei ole näkynyt HS:ssä joten varmaan samaa koskee sitäkin aihealuetta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä teidän kritiikissänne perää on. Sen näkee, vaikka omakohtaisia kokemuksia asiasa ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Veronmaksajien hommissa ei auttais olla 5 v. kauempaa.Sitten alkaa hiljaa suojatyöpaikka vaikuttaan.
Ilmoita asiaton viesti
Yllättävän lukutaidoton avaus Ollilalta. Vieraskynä-kirjoituksessahan proffat nimenomaan puolustivat tarmokkaasti opettamista koulujen tehtävänä talousvetoisena osaamiskeskuksena toimimisen sijasta.
Ilmoita asiaton viesti
Jari-Pekka ja kirjoittajat edustavat täydelleen demari-ideologian mukaisia tavoitteita. Ei opeteta asiallisia asioita jotta ei autettaisi ilkeää kapitalistia saamaan osaavaa työvoimaa, vaan tarjotaan sivistystä kuten ilmastonmuutosoppia helposti sulavassa muodossa (jottei olisi liian vaikeaa massoille).
Tämän päivän Hesarin laajassa artikkelissa opettaja tarjoilee peruskoulun valuviat helposti sulavassa muodossa mutta kukas niitä kuuntelisi.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäpä ihmiset sivistyksellä, ”ajattelee” Esko. Pelkkää harmia on aina seurannut, kun rengit ja piiat oppivat lukemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jari-Pekka elää vielä sadan vuoden takaista aikaa. Sivistysmaissa on keksitty että lahjakkaat voi mennä eri kouluun kuin ne joita ei lukuhommat kiinnosta.
Tällä ei ole mitään tekemistä perheen vaurauden kanssa. Koulu on ilmainen ja Jari-Pekkakin voisi jo laskeutua barrikadeilta ja ottaa järjen käteen.
Ilmoita asiaton viesti
Heh, siinäpä uutuuskeksintö, jota ei varmaan vielä sata vuotta sitten ollutkaan: yksityiskoulut varakkaille 🙂 🙂 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Vuorelalle. Kun kerran annoit arviosi lukutaidostani, niin kommentoin sitä. Opin tosin lukemaan vasta kansakoulun 2. luokan alkaessa ihan kunnolla, mutta lukeminen on ollut minulle tärkeä siitä lähtien. Tiedän osaavani lukea, jopa muillakin kielillä kuin suomenkielistä tekstiä.
Arvelen, että tarkoitit lukemisen ymmärtämistä eli mielestäsi tulkitsin professoreiden Heikkinen ja Simola pääviestin aivan väärin. Mielestäni tulkitsin heidän viestinsä aivan oikein. Tässä heidän loppukaneettinsa: ”Suomalainen koulutus on yhä varsin tasa-arvoista, tasalaatuista ja demokraattista. Meillä on moni asia hyvin.” Se oli heidän pääviestinsä. Referoin puolueettomuutta tavoitellen heidän yhtä lausettaan, joka on ainut oikeaan osunut asia heidän kirjoituksessaan: ”Opettamien ja pedagogiikka tuntuvat vanhanaikaisilta”.
Tämän aamun Hesarissa oli seitsemän sivun juttu suomalaisesta peruskoulusta, joka on kriisissä. Tässä jutussa on analyysi ongelmista, ja Hesarin toimittajien ammattitaiton osoittaen, miten asioita pitäisi korjata. Heikkiselle ja Simolalle peruskoulu ei näyttäydy kriisiytyneenä ja sen vuoksi näin korkeiden asiantuntijoiden kirjoitus ansaitsee kaiken kritiikin.
Heikkisen ja Simolan vieraskynäkirjoitus paljastaa karusti, miksi peruskoulu on kriisissä. Norsunluutornin huipulla ei nähdä eikä koeta ongelmia. Hesarin tämän päivän juttu tuo noita ongelmia kasapäin esiin ja sen on tiennyt tavallinen kansalainenkin, jos on seurannut käytyä keskustelua. Suosittelen Vuorelallekin Hesarin tämän päivän jutun lukemista.
Heikkinen ja Simola ottavat kantaa, että vanhakantaiseen koulunpitoon ei ole paluuta. Olen eri mieltä. Kun on menty tarpeeksi syvälle metsään, niin on palattava takaisin sille tielle, jolla perusasiat saadaan kuntoon.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta alempaa olisit tietysti voinut lukea kommenttini HS:n tämänpäiväiseen kirjoitukseen.
Itse opin lukemaan 3-vuotiaana ja myönnän, että koulussa oli enimmäkseen helvetin tylsää. Sivistysmaassa on onneksi muutakin kuin koulut: kirjastot ja urheilukentät jo silloinkin, kaikki muu tiedonväitys ja harrastusmahdollisuus nykyään.
On joka tapauksessa äärimmäisen tärkeätä, että kaikilla on tilaisuus ja suoraan sanoen pakkokin tutustua kaikenlaiseen porukkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolta voisi löytyä vastauksia koulun ongelmiin:
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009375358.html
Ilmoita asiaton viesti
Uskottavalta tuntuu, että älylaitteiden vaikutus keskityskyvyn huonontumiseen vaatisi toimenpiteitä. Tämähän on kaikenikäisten ongelma. Peruskoulu on juuri oikea paikka asiaan puuttumiseen.
Tietysti opetusryhmätkin saisivat olla pienempiä, mutta tämä ongelma tuntuu vuonna -62 kouluun menneestä vähän koomiselta. Meidän koulussamme oli viisi rinnakkaista ekaluokkaa, 160 lasta, ja samassa Tampereen kaupunginosassa oli toinen yhtä suuri koulu.
Ilmoita asiaton viesti
Samoin meitä oli yli 30 joka luokalla.
Ei mitään ongelmia, ei ”apuopettajia”, kaikki osasivat lukea, kirjoittaa ja laskea. Ja vähän muutakin.
Nähdäkseni ongelma on opettajilta pois otettu auktoriteetti.
Vaikka ei liitykään kouluun suoraan niin tällaista taitaa olla.
https://www.ess.fi/paikalliset/5942721
Ilmoita asiaton viesti
Sanoit, että opetusryhmät saisivat olla pienempiä. Se tuntuu sinusta koomiselta (niin minustakin), mutta et mainitse luokkasi kokoa vuonna -62.
Minä aloitin kansakoulun jo vuonna -58. Ei kyllä harmainta hajuakaan, kuinka monta oppilasta oli luokalla. Sen kuitenkin muistan, että päästessäni keskikouluun, luokallani oli 43 oppilasta. Nykyluokilla taidetaan olla puolen tienoilla tuosta luvusta ja silti valitetaan luokkakokojen olevan liian suuria.
Ilmoita asiaton viesti
160/5=32
Muistan kyllä, että silloin kerrottiin muutamaa vuotta aiemmin olleen seitsemänkin rinnakkaisluokkaa, meillä oli enää viisi.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän lienee lisättävä yksi, myöskin koominen piirre.
Nykyään, siis 2023 sanotaan opetusmenetelmien ja -materiaalien olevan paljon parempia kuin tuolloin. Ja kuitenkaan, huolimatta pienistä luokista, apu-opettajista ym. eivät tulokset parane vaan huononevat.
Olisiko niin että opetusmenetelmät ovat ne joissa vika on, jos poissuljetaan kodin asenne.
Aikanaan tuli se uusi matematiikka jonka piti olla ylivoimainen. Jostain syystä se hiljaa haudattiin.
Eiköhän näin tule käymään kaiken maailman ikluusioitten ym. kanssa myös?
Ilmoita asiaton viesti
Oikeudenmukaisuuden ja demokratian nimissä pilataan monia hyviä asioita vaikka ne ovat sinänsä itsessään hyviä lähtökohtia. Anteron mielipiteitä tulisi saada enemmän näkyviin.
Ilmoita asiaton viesti