Auringon ja kasvihuonekaasujen säteilypakote – mitä yhteistä ja mitä eroa
Johdanto
Nykyinen ilmastonmuutostiede perustuu käsitteeseen ”säteilypakote”. Maallikkokin voi helposti ymmärtää, että auringonsäteilyllä on ratkaiseva vaikutus maapallon lämpötilaan ja sitä vaikutusta voi kuvata sanalla ”pakote” tai ”säteilypakote” (radiative forcing). Sen sijaan kasvihuonekaasujen säteilypakote on käsitteenä paljon vaikeampi, koska ihminen ei voi tuntea sen suoraa tai epäsuoraa vaikutusta maanpinnalla kuten auringonpaisteen voi tuntea ihollaan.
IPCC on ”standardisoinut” kaikkien ilmastoon vaikuttavien tekijöiden vaikutuksen niin, että ne lasketaan tapahtuvaksi ilmakehän ylärajalla. Sillä tavalla niistä tulee yhteismitallisia ja ne voidaan suoraan rinnastaa siihen, että sama vaikutus olisi auringonsäteilyllä, jos siinä tapahtuva nettomuutos olisi täsmälleen yhtä suuri.
Otan tähän alkuosan suomennoksena AR6:sta, miten IPCC on määritellyt säteilypakotteen:
”Säteilypakote. Nettomuutos, alaspäin suuntautuva säteily miinus ylöspäin suuntautuva säteily (ilmaistuna W/m2), joka johtuu muutoksesta ilmastonmuutoksen ulkoisessa tekijässä, kuten hiilidioksidipitoisuuden (CO2) pitoisuudessa, vulkaanisten aerosolien pitoisuudessa tai auringon säteilyssä.”
Ulkoista tekijää IPCC on kutsunut myös nimellä ajuri (driver) tai agentti (agent). Oleellista on huomata ja se on koko säteilypakotteen peruste, että kaikki ulkoiset tekijät voidaan rinnastaa auringonsäteilyn aiheuttamaan nettomuutokseen.
Maapallon energiatase
Maapallon lämpötila määräytyy sen energiataseen perusteella. Yksi fysiikan peruslaeista on energian (ja aineen) häviämättömyyden laki. Maapallo saa energiastaan 99,97 % auringosta. Tutkijat ovat nykyisin sitä mieltä, että maapallon sisuksen lämpötila on lähellä auringon lämpötilaa eli n. 5800 astetta. Silti sisuksesta tulee uskomattoman vähän energiaa pinnalle. Merenalaisten tulivuorien määrä ja aktiivisuus on hieman muuttamassa tätä käsitystä. Enemmän tulee energiaa mm. vuorovesi-ilmiöstä. Energiataseen peruspiirteet pitää ymmärtää, jotta voi ymmärtää ilmastonmuutoksen potentiaaliset ja todelliset aiheuttajat, kuva 1.
Kuva1. Maapallon energiatase, Ollila.
Kuvassa 1 on oma esitykseni maapallon energiataseesta. Siinä on virhemarginaalin rajoissa pieniä eroja AR6:n esityksen energiavirtojen määriin. Oleellisin ero esityksessäni on kaikkiin muihinkin energiatase-esityksiin verrattuna, miten muodostuu ja mistä on peräisin maapallon pinnalle tuleva pitkäaaltoisen säteilyn eli infrapunasäteilyn suuri määrä 345 W/m2. Sehän ylittää auringonsäteilyn bruttosäteilyn 340 W/m2 puhumattakaan nettosäteilyn määrästä 240 W/m2.
On huomattava sellainen yksinkertainen tosiasia, että kaikki kuvassa esiintyvät energiavirrat tapahtuvat koko ajan. Se on kuin ennen vanhaan Pohjolan jätkän elämän periaate: tule raha ja mene raha, mutta älä tee pesää. Energiavirrat eivät voi muodostaa ”varastopaikkoja” mihinkään. Energiatase on siitä raaka ja virheet paljastava menetelmä, että sen on oltava tasapainossa: mikä tulee sisään, pitää mennä ulos.
Muissa energiatase-esityksissä maanpinnalle tuleva energiavirta 345 W/m2 ilmestyy tyhjästä, mutta oma esitykseni paljastaa, että se muodostuu neljästä eri energiavirrasta: Ilmakehään imeytyvä auringonsäteilyn määrä 75/m2, ilmakehään vapautuva maanpinnalta höyrystyneen vesihöyryn faasimuutosenergia eli latenttienergia 91 W/m2, päiväntasaaja-alueelta höyrystyneen kuuman ilman jäähtyminen 24 W/m2, ja lopulta ilmakehän kasvihuonekaasujen, aerosolien ja pilvien aiheuttama maanpinnan säteilyn absorptio 155 W/m2, jonka takia avaruuteen menee 395 – 155 = 240 W/m2.
IPCC:n mukaan kasvihuoneilmiön suuruus on vain 155 W/m2. Olisiko maapallon ilmasto ja olosuhteet samat kuin nyt, jos maapinnalle tulisikin infrapunasäteilyä vain 155 + 75 + 165 = 155 + 240 = 395 W/m2? Mistä tulisi energia veden höyrystymiseen niin, että maapallo pystyy höyrystämään 1 metrin vesipatjan verran joka vuosi? Tyhjästä? Ikiliikkuja? Veden höyrystäminen ei muuta pinnan lämpötilaa fysiikan lakien mukaan.
Kasvihuoneilmiön luonne
Kasvihuoneilmiö on terminä aika huono, mutta se on vakiintunut käytössä. Kasvihuoneen toiminta perustuu siihen, että siinä lasinen rakenne ja katto estää lämpimän ilman poistumisen kasvihuoneesta. Tätä lämmönsiirtomekanismia kutsutaan kuljetukseksi eli konvektioksi. Kaksi muuta energiasiirtotapaa ovat johtuminen (metalliputken päätä lämmitettäessä toinenkin pää lämpenee ennen pitkää) ja säteily. Maapallolla ei ole lasikattoa, vaan ilmakehä loppuu vähitellen avaruuden tyhjiöön. Painovoima estää ainetta katoamasta avaruuteen. Maapallo voi siirtää auringosta koko ajan tulevaa energiaa (lyhytaaltoinen säteily) avaruuteen vain säteilemällä (infrapunasäteily).
Parempi vertauskuva maapallon kasvihuoneilmiöstä olisi ihan tavallinen nykyinen omakotitalo, joka on niin tiivis, että se siirtää lämpöä ulkoilmaan lähinnä säteilemällä seinien, ikkunoiden ja katon läpi. Talokin on energian suhteen kutakuinkin tasapainossa ulkoilman lämpötilan kanssa. Jos omakotitalon energian kulutus kovilla pakkasilla on esimerkiksi 6 kW/h, niin saman verran se luovuttaa lämpöä lähinnä ulkoilmaan. Jos lämmitystehoa nostetaan, niin se nostaa talon sisälämpötilaa ja vastaa auringonsäteilyn nettomääräistä nousua.
Kasvihuoneilmiön ajurin muutoksen vaikutus
Maapallon lämpenemine reagoi kasvihuonekaasujen pitoisuuden nousuun samalla tavalla kuin talo reagoi talon eristyksen parantamiseen. Jos talon eristystä parannetaan, se tarkoittaa sisälämpötilan nousua, jos olosuhteet ovat muuten vakiot. Tämä vastaa kasvihuonekaasujen pitoisuuden nousua, koska silloin avaruuteen menee vähemmän infrapunasäteilyä.
Maapallon reagoi infrapunasäteilyn pienenemiseen avaruuteen. Koska sisään tulee edelleen sama auringonsäteilyn määrä, mutta ulosmenevä infrapunasäteily on pienentynyt, niin pintalämpötila alkaa nousta. Maapallon kannalta sen lämmöneristyskyky on parantunut eli sen ilmakehä pidättää eli hidastaa lämpösäteilyä paremmin. Pintalämpötila nousee niin kauan, kunnes ulosmenevä säteilyn määrä on sama kuin sisään tuleva ja siten lämpötila asettuu uuteen tasapainoarvoon.
Tätä muutosta oleellisesti nopeuttaa maapallon ilmaston ominaisuus, että kasvihuonekaasujen absorboima energia palaa saman tien maapallon pinnalle. Muutos ei koskaan tapahdu hetkessä, koska merien sekoittumiskerroksella ja maanpinnalla on omat viipeensä, jotka lasketaan aikavakioiden avulla.
Hyvä yhteenveto ilmastonmuutoksen ajureista IPCC:n käsityksen mukaan on esitetty AR6:n kuvissa 7.6 ja 7.7, tässä esityksessä kuva 2.
Kuva 2. IPCC:n esitys AR6:ssa ilmastonmuutokseen vaikuttavista tekijöistä vuodesta 1750 vuoteen 2019 mennessä.
Suurin yksittäinen lämpötilan nostoa aiheuttava tekijä on ollut hiilidioksidi CO2, ja sen säteilypakote on ollut 2.16 W/m2 aiheuttaen lämpenemistä 1,01 astetta. Suurin jäähtymistä aiheuttava tekijä on ollut ilmakehän aerosolit ja pilvisyys säteilypakotteeltaan yhteensä -1,0 W/m2 ja lämpötilavaikutus -0,49 astetta. Oletko koskaan kuullut tai nähnyt mediassa käsiteltävän sen muutoksia? En minäkään.
Kuvasta 2 näkyy, että säteilypakote voi siis olla positiivinen tai negatiivinen eli aiheuttaa lämpenemistä tai jäähtymistä. Kuvan 2 mukaan ne ovat täysin ynnättäviä eli esimerkiksi aerosolien ja pilvien aiheuttama jäähtyminen -1,0 W/m2 on täysin kompensoitavissa CO2:n vastaavalla lämpenemisvaikutuksella tai auringonsäteilyn vastakkaisella muutoksella.
On vain pidettävä mielessä se tosiasia, että esimerkiksi kasvihuoneilmiön aiheuttama infrapunasäteilyn muutos -2,0 W/m2 ilmakehän ylärajalla nostaa maapallon pintalämpötilaa saman verran kuin nostaisi auringonsäteilyn nettomuutos +2,0 W/m2. Tämä tulee yleensä maallikoille yllätyksenä. Myöskään dynamiikassa ei ole eroa: samat elementit maapallolla eli lähinnä merten sekoittumiskerros ja maanpinnan viipeet määrittävät muutosnopeuden.
Auringonsäteilyn absorption muutoksen vaikutus
Lopuksi tulen juttuni huipennukseen: Miten IPCC on käsitellyt ja ottanut huomioon auringonsäteilyn absorption merkittävän kasvun 2000-luvulla eli tarkkojen CERES-mittausten aikakautena. IPCC näyttää tietävän auringon kokonaissäteilyssä (TSI = Total Solar Irradiance) tapahtuneen muutoksen vuodesta 1750 vuoteen 2019 mennessä tarkkuudella 0,01 W/m2. kuva 2.
Kysymys kuuluu, onko IPCC ollut tietoinen maan ilmakehässä tapahtuvista muutoksista 2000-luvulla samalla tarkkuudella ja toisaalta, onko se ottanut sen huomioon. Pitäisikö se ottaa huomioon tai millä perusteella jättää huomioon ottamatta? Kas siinä kaksi perustavaa laatua olevaa kysymystä.
Olen esittänyt nämä kysymykset useammassa tieteellisissä artikkeleissa ja ne on julkaistu. Onko Uusi Suomi sitä mieltä, että asiaa ei saa käsitellä, tai kyseessä on karkea virheellinen havainto ja asian vääristely ja sen vuoksi asiaa ei saa käsitellä julkisuudessa? Kuvassa 3 on CERES-mittauksiin perustuva auringonsäteilyn muutos 2000-luvulla.
Kuva 3. Auringon säteilyn muutostrendi, auringonsäteilyn heijastuksen muutostrendi ja auringonsäteilyn absorption muutostrendi.
Kuva 3 muistuttaa siitä tosiasiasta, että maapallolle tulevasta auringon säteilystä n. 100 W/m2 eli n. 30 % heijastuu takaisin avaruuteen ja loput absorboituu eli imeytyy eli maapallon pintaan 165 W/m2 ja ilmakehään 75 W/m2. Viimeksi mainittu luku on siitä erikoinen, että se on lähes vakio riippumatta ilmakehän pilvisyysasteesta.
Kuva 4. IPCC:n raportin AR6 esitys auringonsäteilyn trendistä ja oma esitykseni.
Kuva 4 osoittaa, että kyllä IPCC on noteerannut auringonsäteilyn absorption muutoksen 2000-luvulla ja oma trendiviivani on identtinen
Mitä mieltä lukijat ovat, että pystyykö maapallo erottamaan auringon kokonaissäteilyssä tapahtuneen muutoksen siitä muutoksesta, mitä tapahtuu maapallon ilmakehässä eli jos auringon säteilyn nettovaikutus on esimerkiksi 2 W/m2, niin miten se eroaa, jos pilvisyyden väheneminen lisää auringonsäteilyn määrää 2 W/m2? Ongelma on tässä kysymyksessä ja palaan asiaan uuden kirjoituksen muodossa.
Nopeasti nouseva hiilidioksiditaso ilmakehässä sitoo lämpöä entistä enemmän
Ilmoita asiaton viesti
Millä tavalla co2 molekyyli sitoo lämpöä?
Ilmoita asiaton viesti
Tieteellisen tarkasti CO2-molekyyli sitoo lämpöä itseensä aika vähän, mutta kyllä se absorboi infrapunasäteilyä, saa lisäenergiaa ja sen atomien väliset sidokset liikkuvat mekaanisesti, joka tarkoittaa lisäenergiaa, emittoi uuden fotonin pienemmällä taajuudella ja vielä tönii muita inerttejä molekyylejä kuten happi ja typpimolekyylejä lisäenergian vuoksi. Kineettisen lämpötilaselityksen mukaan tämä tarkoittaa kaasuseoksen lämpötilan nousua. Näin minusta tiede selittää asian – suurinpiirtein.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan kaikki ilmakehän kaasut taitaa osallistua siihen ”sitomiseen”, mutta kiinnostaa mitä Hannu vastaa kysymykseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kun CO2:n osuus on laskentatavasta riippuen kasvihuoneilmiössä 13 %, 19 % (Gavin Schmidt), 26 % (Trenberth) tai yli 30 % (Pierrehumbert, tosin ei esitä laskentatapaansa). Niistä voi valita tai sitten minun lukun noin 7,5 % kasvihuoneilmiön kokonaissuuruudesta 270 W/m2.
Joka tapauksessa, jos CO2:lla on osuus kasvihuoneilmiössä, joka on fakta, niin sen pitoisuuden nousu nosta pintalämpötilaa. Kysymys onkin siitä, kuinka paljon. IPCC ei uskalla ottaa kantaa, paljonko on CO2:n osuus kasvihuoneilmiössä, mutta ei se haittaa: IPCC tietää sen pitoisuuden nousun vaikutuksen. Kukaan ei kysy, että miten te voitte sen tietää, kun ette tiedä CO2:n osuutta kasvihuoneilmiössä. Eikös se pitäisi olla niin, että ensin pitää opetella kävelemään, että oppii juoksemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Luultavasti ymmärrän juttunne ytimen. Kun olen tässä asiassa osaamaton, niin juttunne on hyvin kirjoitettu tavallista lukijaa silmällä pitäen.
– kiitoksia siis.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Se on tarkoitukseni eli selittää tiedettä kansantajuisesti. Joku on sanonut osuvasti, että jos ei ymmärrä ilmiön perusteita kunnolla, ei pysty selittämään sitä yksinkertaisesti. Huomasin tämä asian yliopisto-opiskeluissani. Huippuproffat osasivat selittää eli he olivat sisäistäneet, että miksi he olivat siellä kateederilla.
Ilmoita asiaton viesti
Ollila ei tee mitään muuta kuin yrittää vääntää johdannaisilmiöistä juurisyytä.
Yhä edelleen on niin, että Auringosta lähtöisin oleva säteilyenergia vastaa ehdottomasti suurinta osaa koko kakusta. Kasvihuoneilmiö on kuitenkin se joka vaikuttaa siihen kuinka paljon ja millä viiveellä auringosta lähtöisin olevaa energiaa poistuu järjestelmästä mikä pätee yhä edelleen myös 2000 luvulla 🥱
Keskusteluhistoria
ChatGPT
Sinä sanoit:
Onko kasvihuoneilmiö voimistunut 2000-luvulla ja jos on mikä on suurin aiheuttaja.
ChatGPT sanoi:
Kyllä, kasvihuoneilmiö on voimistunut 2000-luvulla. Kasvihuoneilmiö on luonnollinen prosessi, joka pitää maapallon lämpimänä, mutta ihmisen toiminta on lisännyt kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin (CO₂), määrää ilmakehässä, mikä voimistaa tätä ilmiötä ja johtaa ilmaston lämpenemiseen.
Suurin syy kasvihuoneilmiön voimistumiseen on fossiilisten polttoaineiden, kuten kivihiilen, öljyn ja maakaasun, polttaminen. Tämä lisää ilmakehään suuria määriä hiilidioksidia, joka on merkittävin ihmisen aiheuttama kasvihuonekaasu. Myös muut kasvihuonekaasut, kuten metaani (CH₄) ja dityppioksidi (N₂O), ovat kasvaneet merkittävästi ihmisen toiminnan seurauksena. Metaanipäästöt liittyvät esimerkiksi maatalouteen (karjatalous) ja maakaasun tuotantoon, kun taas dityppioksidi tulee pääosin lannoitteiden käytöstä.
Lyhyesti, 2000-luvulla kasvihuonekaasujen lisääntynyt päästö on johtanut kasvihuoneilmiön voimistumiseen, ja suurin yksittäinen tekijä on fossiilisten polttoaineiden käytöstä aiheutuva hiilidioksidipäästö.
Ilmoita asiaton viesti
Kasvihuoneilmiö tapahtuu ilmakehässä ja siellä viiveet ovat tuntien ja päivien luokkaa. Tosin lopulliset maanpinnan lämpötilan muutokset tapahtuvat merten ja maanpinnan viipeiden mukaan. Niitä viipeitä ei voida osoittaa kasvihuoneilmiön syyksi, koska ne tapahtuvat kasvihuoneilmiöstä huolimatta. Jos muutokset tapahtuvat vaikkapa auringon aktiivisuudessa, ne tapahtuvat samojen viipeiden mukaisesti. Yksinkertaisesti maanpinnan lämpötila tapahtuu samojen dynaamisten viipeiden mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Auringon aktivisuuden syklissä ei ole tapahtunut mitään merkittäviä muutoksia. Jos olisi se näkyisi TSI:n muutoksena, jonka satellittien mittalaitteet havaitsisivat ja rekisteröisivät joten aivan täyttä hevonpaskaa suoltelet.
Näitä aurinkoaktivisteja on ollut liikkeellä koko ajan, eikä loppua näy. Itse asiassa Jeesus oli muinaisten kansojen jumalana palvoman auringon henkilöitymä.
Willie Soonin ja Sallie Baliunasin kusetusyritys: Duo ilmailu- ja avaruusinsinööri Willie Soon ja tähtitieteilijä Sallie Baliunas julkaisivat vuonna 2003 tutkimuskatsauksen, joka julkaistiin Climate Research -lehdessä.
Lukuisat tutkijat kritisoivat paperia voimakkaasti sen metodologiasta ja aiemmin julkaistujen tutkimustietojen väärinkäytöstä, mikä kyseenalaisti vertaisarviointiprosessin luotettavuuden. Kiista johti siihen, että puolet lehden toimittajista erosi ja sen kustantaja Otto Kinne myönsi, ettei tutkimusta olisi pitänyt julkaista.
Ilmoita asiaton viesti
Miten tuo ilmakehän energiatase 557 lasketaan?
Ilmoita asiaton viesti
Sen voi laskea kahdella tavalla, niinkuin energiatase pitääkin pystyä laskemaan. Ilmakehään tulee energiaa yhteensä kuvan 1 mukaan: maanpinnasta 376, auringosta 75, latentti 91 ja kuuma ilma 24, eli yhteensä 557. Ilmakehästä lähtee maanpinnalle 345 ja avaruuteen 212 eli yhteensä 557. On huomattava, että ilmakehän ikkunasta livahtaa suoraan avaruuteen maanpinnalta 28 vaikuttamatta ilmakehän lämpötilaan.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen, kansantajuinen artikkeli jälleen Anterolta.
Minun mielestäni Uusi Suomi ei saa poistaa tätä artikkelia, vaikka jotkut väittäisivätkin siinä annettavan väärää tietoa.
Ilmoita asiaton viesti
Pilvisyys vaikuttaa säteilypakotteeseen kahdella tavalla: se voi viilentää ilmastoa heijastamalla auringon säteilyä takaisin avaruuteen, ja se voi lämmittää ilmastoa vangitsemalla maapallon pinnalta säteilevää lämpöenergiaa. Pilvien tyyppi, korkeus ja sijainti määräävät, onko niiden vaikutus positiivinen (lämmittävä) vai negatiivinen (viilentävä). Ilmaston lämpeneminen saattaa myös vaikuttaa pilvien määrään ja laatuun, mikä puolestaan muuttaa niiden vaikutusta säteilypakotteeseen tulevaisuudessa.
Kysyin asiaa varmuuden vuoksi teknologialta.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä kommentissa on selvästi järkeä.
Pilviä on hyvin erilaisia, eri korkeuksilla ja erilaisilla koostumuksilla (mm. kosteus).
Ilmoita asiaton viesti
Pilvisyys on tunnetusti ehkä vaikein asia aerosolien ohella ilmastomalleissa. Selvää kuitenkin on, että enemmän pilviä kylmentää ilmastoa ja vähemmän pilviä lämmentää ilmastoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se pilvi pysty lämmittämään, vain hidastamaan jäähtymistä.
Ilmoita asiaton viesti
Yöllä pilvet hidastavat jäähtymistä, koska ne vangitsevat maapallon lähettämää lämpösäteilyä ja estävät sen karkaamisen avaruuteen.
Päivällä pilvet voivat joko lämmittää tai viilentää maapalloa riippuen niiden korkeudesta ja tyypistä.
Korkeat pilvet voivat päästää auringon säteilyä läpi ja samalla vangita lämpöä, mikä aiheuttaa lämmittävän vaikutuksen, kun taas matalat pilvet heijastavat enemmän auringonvaloa ja viilentävät ilmastoa.
Ilmoita asiaton viesti
Lehtiselle. Sananvalinta tässä kohtaa voidaan tulkita tiukasti tai laveasti. Talon lämmöneristys ei luo lisäenergiaa ja voidaan sanoa, että se ei lämmitä taloa. Kuitenkin lämmöneristyksen lisääminen nostaa talon sisälämpötilaa, jos lämmitysteho pidetään vakiona niin kuin maapallon pääasiallinen lämmitysteho eli auringon teho on lähes vakio.
Puhekielessä on tavallista sanoa, että laitoin villapaidan ylleni ja se lämmittää kivasti; eihän se tieteellisen tarkasti ilmaistuna lämmitä, mutta nostaa kuitenkin ruumiin lämpötilaa, joten käyttäjästä tuntuu, että ”kivasti lämmittää”.
Pääasia on, että ymmärtää, miten kasvihuoneilmiö toimii. Myös kasvihuoneilmiön aiheuttamat suuret energiavirrat ovat peräisin auringosta. Olen käyttänyt ilmaisua, että energiavuo 270 W/m2 maasta ilmakehään ja takaisin on jäänyt vangiksi ”maan ja taivaan” väliin ja se on kasvihuoneilmiö ja sen suuruus.
Ilmoita asiaton viesti
” Talon lämmöneristys ei luo lisäenergiaa ja voidaan sanoa, että se ei lämmitä taloa. Kuitenkin lämmöneristyksen lisääminen nostaa talon sisälämpötilaa, jos lämmitysteho pidetään vakiona niin kuin maapallon pääasiallinen lämmitysteho eli auringon teho on lähes vakio. ”
Estää siis OLEMASSA olevaa lämpöä poistumasta, ei tee tyhjästä lisää energiaa vaikka eräs insinööri täällä niin väitti.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei se pilvi pysty lämmittämään, vain hidastamaan jäähtymistä.”
Sehän tarkoittaa globaalin lämpötilan nousua, eli lämmittää.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä joitakin huomioita itse otsikkoon. Sekä pari ongelmakohtaa eli pilvet ja mallien tyypistä aiheutuvat ongelmat. Myös mallien systeemiset ominaisuudet eivät näytä olevan aivan selkeitä.
Auringon säteilypakote liittyy siihen, kuinka paljon energiaa maapallo vastaanottaa auringosta. Se ei ole vaikio, vaan vaihtelee. Nykyarvioiden mukaan auringon aktiivisuuden muutosten vaikutus säteilypakotteeseen on ollut noin ±0,1 W/m².
Kasvihuonekaasujen säteilypakote liittyy siihen, kuinka paljon lämpöä jää ilmakehään maapallon pinnalta, ja sen väitetään johtuvan ihmisen toiminnasta, kuten fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Kasvihuonekaasujen lisääntyminen 1700-luvun lopulta lähtien on nostanut säteilypakotteen noin +2,5–3 W/m², mikä on esitetty syyksi viimeaikaiseen ilmaston lämpenemiseen.
Pilvet voivat sekä hidastaa jäähtymistä että lämmittää ilmastoa, riippuen niiden korkeudesta, rakenteesta ja vuorokauden ajasta. Molemmat vaikutukset tapahtuvat, mutta eri olosuhteissa niiden roolit voivat korostua eri tavoin.
Ilmastomallien virhemarginaalit voivat vaihdella suuresti riippuen mallin osatekijöistä ja ennusteiden aikajänteestä. Arvioiden mukaan globaaleille lämpötilan muutoksille annettu virhemarginaali voi olla noin ±10–20 %, mutta yksittäisten prosessien, kuten pilvisyyden ja aerosolin vaikutusten, virhemarginaalit voivat olla paljon suurempia, jopa ±50 %.
Ilmoita asiaton viesti
Salmiselle: Lainaus: ”Myös mallien systeemiset ominaisuudet eivät näytä olevan aivan selkeitä.”
En tiedä mitä tarkkaan ottaen tarkoitit tälä lainauksella, eikä se selviä varmuudella minulle kommentin loppuosasta. Jos tarkoitit, että pilvisyyden ja aerosolien vaikutukset tunnetaan huonosti ja niiden virhemarginaalit ovat suuret, niin tilanne on juuri niin.
Lainaus: ”Nykyarvioiden mukaan auringon aktiivisuuden muutosten vaikutus säteilypakotteeseen on ollut noin ±0,1 W/m².”
Tämä nykyarvio auringon aktiivisuuden muutoksista tarkoittanee muutoksia vuoden 1750 jälkeen, joka on IPCC:n käyttämä arvio. Aurinkotutkijoilla on muitakin arvioita ja kun otetaan jääkauden jälkeinen aika, niin vaihteluväliarvio on paljon suurempi. Voisin kirjoittaa tästä myöhemmin oman blogin, koska materiaalia riittää vaikka kolmeen blogiin.
Kirjoitukseni aihe ei ollut tämä. Kirjoitukseni ydinpointti oli lopussa, että pystyykö maapallo erottamaan toisistaan auringon aktiivisuudessa tapahtuneen muutoksen maapallon ilmakehässä tapahtuneesta muutoksesta suuntaan tai toiseen. Myös auringon aktiivisuuden muutos menee pilvisyyden vaikutuksen kautta, koska n. 30 % heijastuu takasin avaruuteen.
Ilmeisesti kysymykseni oli niin lapsellisen yksinkertainen, että kukaan ei ole vaivautunut kommentoimaan. Se riittää minulle mainiosti ja vastaa kysymykseen, että maapallo ei pysty erottamaan, että ”nyt sain lisää auringonsäteilyn absorptiota johtuen auringossa tapahtuneesta muutoksesta ja hei, nyt sain lisää auringonsäteilyn absorptiota, koska pilvisyys väheni”.
Palaan tähän asiaan seuraavassa jatkokirjoituksessa, koska se on siinä avainasemassa, jos joku ihmettelee, miksi kyselen tällaisia itsestään selviä asioita.
Ilmoita asiaton viesti
Edelleenkin se olennainen kysymys on, että miksi IPCC kuvittelee kasvihuoneilmiön tuottavan energiaa, joka on mahdotonta. Kasvihuoneilmiö hidastaa jäähtymistä, joka on päivän selvää, kun verrataan kuuhun. Kuussa lämpötilat vaihtelevat -180 ja +120 asteen välillä. Maapallolla -60 ja +50 asteen välillä. Siis kasvihuoneilmiö kaventaa lämpötila eroja. Keskilämpötila on huono ilmaisemaan ilmiötä. Keskilämpötila voi nousta ilman lisä energiaa.
Ilmastotieteen pitää keskittyä äärilämpötilojen muutokseen, se on ainut järkevä tie. Tästä myös seuraa väistämättä, että ääri-ilmiöt vähenee ilmaston muutoksen seurauksena.
Kun energiaa ei tule lisää, ei myöskään veden haihdunta lisäänny. Siksi positiivinen veden takaisinkytkentä on mahdoton.
Ilmoita asiaton viesti
Termodynamiikan MacGyver suoltaa taas täyttä hevonpaskaa. Jokaista °C kohden, jonka maapallon ilmakehän lämpötila nousee, vesihöyryn määrä ilmakehässä kasvaa noin 7 % termodynamiikan lakien mukaan.
Jotkut uskovat virheellisesti, että vesihöyry on tärkein maapallon nykyisen lämpenemisen aiheuttaja. Mutta lisääntynyt vesihöyry ei aiheuta ilmaston lämpenemistä. Sen sijaan se on seurausta siitä. Lisääntynyt vesihöyry ilmakehässä Voimistaa varsinaisten kasvihuonekaasujen aiheuttamaa lämpenemistä.
Ilmoita asiaton viesti
Jälleen Uusitalolta aiheen ulkopuolelle menevä kommentti. Veden takaisinkytkentä ei ollut blogini aihe, joten en voi, enkä halua vastata tuohon aiheeseen, koska kirjoitukseni pitäisi laajentaa koko ilmastonmuutosta koskevaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, esitin edelisessä vasta-argumentin Tapio Keskisen kommentointiin 🥱
Ilmoita asiaton viesti
Nealla on taas vaihteeksi maaninen vaihe päällä ja on täysin kujalla mitä ilmastossa tapahtuu. Ei kannata edes yrittää oikoa väärinkäsityksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä kerran kaikille pahvipäille yhdessä ja erikseen, jotka roikkuvat kynsin hampain kiinni termodynaamisessa harhassaan 🥱 On nimittäin näin, että mikä tahansa GHG molekyyli absorpoituaan IR fotonin ja emitoituaan uuden (joka ei tosin ole kaikkein yleisin tapahtuma) niin ei ole paskankaan väliä mikä lämpötila sattui olemaan sillä suunnalla minne ko. fotoni sattuu ’singahtamaan’. Jos suuntautuu kohti maata niin kohdatessaan materiaa eli tässä tapauksessa maan pinnan sen energia vapautuu lämpöenergiana (thermal energy) eli energia muuttaa muotoaan, jolloin saadaan hieman lisää lämpöä. Nyt on meidän onnemme, että molekyyli absorptio/emissio on suhteellisen harvinainen eli iso osa maan pinnasta avaruutta kohti singhtavista IR fotoneista ei emittoidu uudeksi fotoniksi tai edes kohtaa sopivaa molekyyliä vaan jatkaa ulos avaruuteen. Mikäli näin ei olisi niin homma olisi pelkkää kiinalaista ping pongia eikä meitä olisi koskaan ollut edes olemassa 😉 Tässä on vaan semmonenkin jutska mukana, että näiden hivenkaasujen ja vesihöyryn pitoisuuksien kohotessa ilmakehässä tälle absorptio/emissiolle tulee sitä enemmän mahdollisuuksia. Tuskinpa vähentää myöskään molekyylien törmäilyä.
Lisänä on se rikkakin rokassa 😉
Ilmoita asiaton viesti
Selität asiaa, mikä ei osoita mitään asian suhteen. Asiaa pitää tarkastella energian häviämättömyyden kautta, mikä tarkoittaa myös ettei energiaa synny tyhjästä. Energia vuot on jatkuvaa virtaa maan ja ilmakehän välillä. Nettona energiaa poistuu enemmän kuin ilmakehä säteilee takaisin. Silloin kappale ei voi lämmetä, vaan sen jäähtyminen hidastuu. Energiaa ei tullut mistään lisää, joten vettä ei sen takia haihdu yhtään sen enempää vaikka keskilämpötila nousee.
Ilmoita asiaton viesti
”Asiaa pitää tarkastella energian häviämättömyyden kautta, mikä tarkoittaa myös ettei energiaa synny tyhjästä.”
Ei kukaan sellaista ole väittänytkään. Energiaa saapuu maapallolle jatkuvasti.
”Silloin kappale ei voi lämmetä, vaan sen jäähtyminen hidastuu.”
Ja se tarkoittaa lämpötilan nousua, eli lämpenemistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten aiemmin jo selitin, se ei ole lämmittämistä. Tästä seuraa, ettei ole veden positiivista palautetta.
Ilmoita asiaton viesti
No onhan se lämmittämistä kun lämpötila nousee.
Ilmoita asiaton viesti
Keskilämpötila voi nousta lämmittämättä.
Ilmoita asiaton viesti
Lämpötilan nostamista kutsutaan lämmittämiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmaston kyseessä ollessa ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Ääliömäisin kommentti ever 😂
Ilmoita asiaton viesti
Siltähän se tuntuu, kun elää harhaisessa maailmassa.
Ilmoita asiaton viesti
Älä muuta viserrä 😉
Ilmoita asiaton viesti
Mutta eipä siinä mitään, pidä maailmasi ja pelkää.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on mielenkiintoinen teoreettinen juttu. Empiiriset mittaukset osoittavat, että ilmakehän absoluuttinen vesimäärä ei seuraa välttämättä pintalämpötilan nousua.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkennan tätä kysymystä.
Ilmakehän absoluuttinen vesimäärä ei välttämättä seuraa suoraan pintalämpötilan nousua. Vaikka lämpimämpi ilma voi pitää enemmän vesihöyryä (Clausius-Clapeyron -suhde), absoluuttiseen vesimäärään vaikuttavat myös monet muut tekijät, kuten alueelliset olosuhteet, ilmanpaine, ilmavirtaukset ja sääilmiöt. Esimerkiksi paikallinen kuivuus tai sääjärjestelmät, kuten korkeapainealueet, voivat estää kosteuden kertymistä ilmakehään, vaikka pintalämpötila nousisi.
Näin ollen pelkkä lämpötilan nousu ei aina johda ilmakehän vesihöyryn lisääntymiseen tietyillä alueilla. Huom! Tietyillä alueilla!
Ilmoita asiaton viesti
Eihän se muuten voi toimiakaan, ainut termodynaamisesti oikea tapa. Näkeehän sen jo blogisi energiabudjetti kuvasta.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.noaa.gov/jetstream/satellites/absorb
Absorboitusiko todella 367 yksikköä maasta säteillystä infrapunasäteilystä ilmakehään, kun vain 28 menisi suoraan läpi. Kaivattaisiin lisätietoa maan säteilyn taajuusjakaumasta. Matalataajuinen absorboituu, mutta spektrin ”häntä” on aika matala ja pitkä. Infrapunaikkuna näyttäisi määräävän ilmakehän lämpötilan: kun lämpötila nousee spektri siirtyy vasemmalle, siis infrapunaikkunan kohdalle. Nämä noin 10 mikrometrin säteily karkaa, joka taas laskisi lämpötilaa.
https://www.wikiwand.com/fi/articles/Infrapunas%C3%A4teily
https://physics.stackexchange.com/questions/467613/why-is-the-sun-approximated-as-a-black-body-at-5800-k
Ilmoita asiaton viesti
Numeeriset arvot energiatase-esityksessäni perustuvat spektrianalyysilaskelmiini LBL-menetelmällä käyttäen Gats inc:n sovelluksessa. Tarkempia tietoja löytyy viimeisestä tämän asian tutkimusjulkaisustani: https://journalcjast.com/index.php/CJAST/article/view/4300/8564
Ilmakehän ikkuna on noin 10 mikrometrin kohdalla. Vielä on huomattava, että kirkkaan taivaan olosuhteissa lukema on suurempi ja vastaavasti täysin pilvisissä olosuhteiss kaikki taajuudet absorboituvat.
IPCC:n AR6:ssa on vastaava esitys (Fig.7.2), mutta numeroarvo läpimenevän säteilyn määrästä puuttuu. Eikö tekijä osannut laskea?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Anteron hyvien artikkeleiden ja asiallisten kommenttien tulemme artikkeli artikkelilta enemmän tietoiseksi syistä ilmaston muuttumiseen.
Olen edelleen sitä mieltä, että hiilidioksidipitoisuuden muutos ei ole syyllinen.
Ilmoita asiaton viesti
”Olen edelleen sitä mieltä, että hiilidioksidipitoisuuden muutos ei ole syyllinen.”
Ja maa on litteä ja kuu on juustoa.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedä tuosta säteilypakotteesta, mutta pahiten tuntuu lompakkopakote, kun meillä maksatetaan jos milläkin verukkeella ilmastonmuutoksen ”torjuntaa”.
Suomalaisia on 5 miljoonaa maapallon 8.000 miljoonasta ihmisestä, joten mitä välii. Kiina ja Intia syytävät ilmaan hiiltä moninkerroin sen, mitä tyhmät eurooppalaiset sitä poistavat ja me maksamme. Paljonko Kiinan ja Intian mikroilmasto on lämmennyt noiden hiilipäästöjen takia ? Ei yhtään ? Vain Suomi lämpenee ja me maksamme.
EU yrittää kyllä auttaa uhkailemalla kovilla leikkauksilla, mutta silti joudumme maksamaan yhä vaan lisää turhasta ”torjunnasta”. Eikö nyt olisi oikea aika vaihtaa lämpölaitosten hake takaisin turpeeseen ja hiileen ?
Ilmoita asiaton viesti
Olet aika oikeilla jäljillä, mutta ei ollut tällä kertaa blogin aiheena.
Ilmoita asiaton viesti