Eduskunta hyväksyi lakkolait 107-57: valtamedia ja some lähes hiljaa

Johdanto

Poliittisen toiminnan näkyvin muoto alkuvuodesta on ollut työntekijäpuolen eräiden ammattiyhdistysten – ainakin SAK on ollut vahvasti mukana – masinoima poliittinen lakko ja useat mielenosoitukset hallitusta vastaan. Tarkoitus oli estää ns. lakkolakien voimaantulo. Eilen 8.5.24 eduskunta hyväksyi lakkolait. Mikä on ollut median ja somen reaktio? Uutinen on painettu marginaaliin.

Lakkolait hyväksyttiin äänin 107-57

Lakkolait tuli hyväksyttyä selvin äänin, kato kuva 1.

Kuva 1. Eduskunnan äänestystulos.

Kuvassa nollaprosentilla esiintyvä tulos tarkoittaa eduskuntaryhmää Timo Vornanen, joka oli poissa; liekö liipasinsormi ollut pipi vai pää kipeä? Oppositiosta hyväksymisen puolesta äänestivät Keskustapuolue ja Liike nyt.

Lain voimaantulosta päätetään myöhemmin. Äänestystulos eduskuntaryhmittäin on esitetty kuvassa 2.

Kuva 2. Lakkolakien äänestystulos eduskuntaryhmittäin.

Lakkolakien pääsisältö

Poliittiten työtaisteluiden enimmäiskestoa rajoitetaan siten, että työnseisausten kesto on enintään 24 tuntia ja muut poliittiset työtaistelutoimenpiteet kuten ylityökielto voivat olla enintään kaksi viikkoa.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mietinnössä tehtiin muutama muutos hallituksen esitykseen. Poliittisiin lakkoihin tuli 12 kuukauden aikaraja, jonka jälkeen työtaistelun järjestäjät voivat jatkaa poliittista työtaistelua saman tavoitteen puolesta. Valiokunta rajasi laittomaan lakkoon osallistuvan maksimisakon 200 euroon.

Loppukaneetti

Jäi mietityttämään, että miksi tästä asiasta jäi mielikuva, että se lässähti. SAK keräsi jo aikaisemmin kamppeensa ja meni nuolemaan haavojaan. Kävikö niin, että media ei halunnut enää lyödä lyötyä. Mitä mieltä olet?

aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu