Eduskunta hyväksyi lakkolait 107-57: valtamedia ja some lähes hiljaa
Johdanto
Poliittisen toiminnan näkyvin muoto alkuvuodesta on ollut työntekijäpuolen eräiden ammattiyhdistysten – ainakin SAK on ollut vahvasti mukana – masinoima poliittinen lakko ja useat mielenosoitukset hallitusta vastaan. Tarkoitus oli estää ns. lakkolakien voimaantulo. Eilen 8.5.24 eduskunta hyväksyi lakkolait. Mikä on ollut median ja somen reaktio? Uutinen on painettu marginaaliin.
Lakkolait hyväksyttiin äänin 107-57
Lakkolait tuli hyväksyttyä selvin äänin, kato kuva 1.
Kuva 1. Eduskunnan äänestystulos.
Kuvassa nollaprosentilla esiintyvä tulos tarkoittaa eduskuntaryhmää Timo Vornanen, joka oli poissa; liekö liipasinsormi ollut pipi vai pää kipeä? Oppositiosta hyväksymisen puolesta äänestivät Keskustapuolue ja Liike nyt.
Lain voimaantulosta päätetään myöhemmin. Äänestystulos eduskuntaryhmittäin on esitetty kuvassa 2.
Kuva 2. Lakkolakien äänestystulos eduskuntaryhmittäin.
Lakkolakien pääsisältö
Poliittiten työtaisteluiden enimmäiskestoa rajoitetaan siten, että työnseisausten kesto on enintään 24 tuntia ja muut poliittiset työtaistelutoimenpiteet kuten ylityökielto voivat olla enintään kaksi viikkoa.
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mietinnössä tehtiin muutama muutos hallituksen esitykseen. Poliittisiin lakkoihin tuli 12 kuukauden aikaraja, jonka jälkeen työtaistelun järjestäjät voivat jatkaa poliittista työtaistelua saman tavoitteen puolesta. Valiokunta rajasi laittomaan lakkoon osallistuvan maksimisakon 200 euroon.
Loppukaneetti
Jäi mietityttämään, että miksi tästä asiasta jäi mielikuva, että se lässähti. SAK keräsi jo aikaisemmin kamppeensa ja meni nuolemaan haavojaan. Kävikö niin, että media ei halunnut enää lyödä lyötyä. Mitä mieltä olet?
Kovin kattavasti ei tullut eri medioita eilen seurattua, mutta Ylen nettisivuilla tämä oli pääuutinen.
Ilmoita asiaton viesti
Iltalehti, TS, Maaseudun tulevaisuus, maakuntalehdet.
Tämä blogi on taas sarjassa ”luin tällaisen mediasta ja ihmettelen miksei media kirjoita!”
Ilmoita asiaton viesti
Hiljaisuuteen lienee useita syitä.
Yksi on varmastikin se että Keskusta, 2/3-osaa, on kannattanut lakeja.
Toinen että myös jotkut SDP:n kansanedustajat ovat myös kannattaneet lakeja.
Muutoin luulisi että poissaoloja ei olisi noin paljoa.
Tämä ei ole lainkaan ensimmäinen kerta kun Yle ”vaikenee”.
Anotnille tuolla alempana. Kuinka moni lukee Ylen nettisivuja? Suurin osa katsoo uutislähetykset TV:ä. Uutisissa mainittiin että lait on hyväksytty 107-57. Mutta ei sitä mitkä olivat puolueiden luvut.
Ilmoita asiaton viesti
Viikon 18 tulokset: Finnpanel / Finnish Internet Audience Measurement (FIAM)
Finnpanelin mukaan Ylen katsotuimmalla uutislähetyksellä (ma 29.4. klo 20.30) oli keskimäärin 758 000 katsojaa ja tavoittavuus oli 990 000
https://www.finnpanel.fi/tulokset/tv/vko/top100/viimeisin/
FIAMin mukaan Ylen nettisivuilla oli 14,715,256 käyntiä ja sivulatauksia oli 40,182,422 kpl ja tavoittavuus oli 2,151,350
https://fiam.fi/tulokset/
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaampa että suurin osa nettissivuilla kävijöistä katselivat ns. musiikkia Malmöstä.
Eivätkä nuo luvut millään tavoin kerro miksi Yle ei kertonut puolueiden lukuja.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaat väärin. Aiemmilla viikoilla Ylen nettisivuilla on ollut vielä enemmän kävijöitä. Ja hyvin monet katsovat uutislähetykset Areenassa, suorana tai jälkeenpäin tallenteena. Netti on mennyt telkkarin ohi uutisissakin.
Ja Yle kertoi nettisivuillaan äänestysluvut puolueittain ja myös sen miten kukin kansanedustaja on äänestänyt. https://yle.fi/a/74-20087660
Ilmoita asiaton viesti
”Yksi on varmastikin se että Keskusta, 2/3-osaa, on kannattanut lakeja.”
Maaseudun tulevaisuuskin vaikenee:
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/91df53c5-f431-4642-a17d-8cfddea367c0
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys oli Yles:ä.
Ilmoita asiaton viesti
Karhusen linkissä YLE nimenomaan kertoo äänestyskäyttäytymisen puolueittain ja jokaisesta edustajasta erikseen.
Tässä vielä:
https://yle.fi/a/74-20087660
Ilmoita asiaton viesti
Kyseesä oli TV-uutiset.
Nettiuutiset käsiteltiin jo Laakson kommentissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ylempänä kirjoitit näin:
”Toinen että myös jotkut SDP:n kansanedustajat ovat myös kannattaneet lakeja.
Muutoin luulisi että poissaoloja ei olisi noin paljoa.”
SDP:lta oli poissa 7 edustajaa, kokoomukselta 9 ja PS:lta 5. Ilmeisesti hallituspuolueiden riveistä poissa olleet eivät sitten kannattaneet ”lakkolakeja”?
Ilmoita asiaton viesti
Mahdollisesti ei tai sitten kyllä. Sinun täytyy kysyä heiltä.
Siitäkö tässä olikin kysymys?
Kirjoitin vain että Yle ei TV-uutisissa kertonut puolueiden lukuja.
Sinulla menee taas sama levy päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Kysyitkö sinä demariedustajilta?
Ilmoita asiaton viesti
En, oletin.
Saattaa siellä olla joku järkeväkin.
Ilmoita asiaton viesti
Persuissa ei ainakaan ole yhtään.
Ilmoita asiaton viesti
Mulla on tässä tämä maali… Siirtelempä tolppia ensin tuonne, sitten tänne…
Ylen TV-uutisissa ei myöskään kerrottu jokaisen ehdokkaan antamaa ääntä eikä kerrottu, missä poissa olleet ehdokkaat ovat olleet. Lopetetaan YLE-vero, kun kerran tietoja tällä tavalla pimitetään.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä teet.
Yleensä kun tällaisia äänestyksiä on ollut niin on kerrottu myös mahdolliset loikkarit. Nyt ei Ylen toimesta niin tehty.
Liekö äänestys ollut sitten salainen lippuäänestys?
Ilmoita asiaton viesti
Juu, olikin oikein ”huippusalainen lippuäänestys” kun Ylen nettisivujen uutisjutussakin kerrotaan että kuka äänesti Jaa ja kuka Ei ja kuka oli poissa. Top Secret, hys hys…
Ilmoita asiaton viesti
Hiljaisuus on hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
Kävikö ammattiyhdistysliike ” Viimeisen Taistonsa” ?
Ilmoita asiaton viesti
Eivät he edes halua tuota lakia kumota
Ilmoita asiaton viesti
Seuraaviin eduskuntavaaleihin on vielä melkein kolme vuotta. Ehtii kannatukset jojoilla moneen kertaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tottahan toki persut ottavat osumaa. Ei kai kukaan ole kuvitellut että noilla leikkauslistoilla kannatus lähtisi nousuun. Hattua nostan kuitenkin Purralle, tietää varmasti ettei seuraavissa vaaleissa äänikuningattaruutta tule juhlimaan. Sdp:n nousua kyllä ihmettelen, noinko paljon Suomessa on tukiaisia saavaa porukkaa tai veronmaksajien palkkalistoilla olevia…
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sitä väkeä riittää joka ei maksa veroja ja nauttii maksuttomista palveluista. Vaihtoehtobudjetti kuuluu demareiden sarjaan ”Vappusataset”.
Olisi ihme, että kun luvataan vaihtoehtobudjetissa, että ”rikkailta, yrityksiltä, osakkeenomistajilta, maataloustuottajilta” otetaan 2 miljardia ja se jaetaan teille kurjuudessa eläville, niin kannatus nousee.
Moni ei ole edes huomannut, että Lindtman ei voi paljastaa peruvansa Orpon nyt tekemiä leikkauksia ja sopeutuksia. Eikä Lindtman sanonut, että verotusta joudutaan kaikissa tuloluokissa kiristämään. Duunarille tulee yllätyksenä, että handuun ja fyrkkaa snadimmin, löpö ja rööki bungaa enemmän.
Eipä tietenkään voi luvata, koska demareillekaan ei jää euron euroa tuosta vaihtoehtobudjetista jaettavaksi kansalle. Sillä voidaan vain vähentää velanoton määrää. Velanoton suunnan kääntäminen on sitten aivan eri tarina tässä maassa oli hallituksessa mikä tahansa kokoonpano. Sitäkään ei ole vielä ymmärretty.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä raksalla ole kyse lähinnä korkoshokista joka pysäytti asuntokaupan?
Enpä ole nähnyt ”porua” eläkeläisten taholta. Varsinkaan kun eläkkeitä ei ainakaan vielä aiota leikata.
Jo ennen vaaleja PS sanoi että joudutaan leikkaamaan kaikilta kun toimittajat tivasivat että mistä joudutaan leikkaamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Enemmänkin kiinnostaa seuraukset, voimaan tullessa tämä on oikeistolle lupa lyödä duunaria niin kovaa kuin kehtaa ilman seurauksia, kunhan ei ammuskele kadulla. Eletään hallituskauden alkua vasta joten veikkaisin että EK laittaa nyt ison vaihteen päälle ja runnoo ne asiat mitä oikeasti haluavat läpi, ilman että kansa voi asialle mitään.
Nähdään ainakin se ahneuden huippu, ehkä älykkäämmät muuttavat sivistyneempään maahan töihin.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös tämä keskustelupalsta ole porvarillinen kun siitä rahastakin täällä jatkuvasti puhutaan ja kuinka vähän sitä on ja kuinka paljon sitä todellisuudessa on ja toisaalta siksi vaietaan. Tai sitten suomalaiset ovat tietämättään porvareita, kun viime vaaleissa äänestivät oikealle ja äärioikealle.
Ilmoita asiaton viesti
—
sttinfo.fi (29.4.2024)
– – ”EVAn kyselyn mukaan 46 prosenttia suomalaisista pitää poliittisia lakkoja oikeutettuina, koska hallitus on astunut työmarkkinajärjestöjen tontille, mutta yhtä moni (45 %) pitää niitä ”hyödyttömänä teatterina, jota näytellään ammattiyhdistysjohtajien arvovallan suojelemiseksi”.
”Lakkoasenteet ovat polarisoituneet kevään protestien myötä. Tulosten valossa ammattiyhdistysliikkeen ja Petteri Orpon hallituksen väliselle konfliktille ei ole näköpiirissä sellaista loppuratkaisua, johon suomalaisten enemmistö olisi tyytyväisiä”, toteaa analyysin kirjoittanut EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto. (tekstin tummennus oma)
Näin kysely tehtiin
Tulokset perustuvat 2 087 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 13.3.-21.3.2024. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa).” – –
https://www.sttinfo.fi/tiedote/70164388/eva-kevaan-poliittiset-lakot-heikensivat-lakko-oikeuden-arvostusta?publisherId=3848
—
Kyllä Keskusta nyt asettui ”kuninkaan tekijäksi” tässä asiassa, jossa em. viitaten ”puntit olivat tasan”
Olisi ollut mielenkiintoista saada myös 15 – 17 vuotiaiden ja yli 79-vuotiaiden näkemykset mukaan, siis kaikki eri ikäluokat eritellysti, josta olisi saanut ikään kuin näkymää ja perspektiiviä ”taakse ja eteenpäin” asian kehityksessä ja toivottavassa tulevassa kehityksessä.
Me emme saa unohtaa nuoria ja ikäihmisiä näistä valtakunnallisista tutkimuksista. Tasapuolisuutta ja otannan ikäryhmittäistä kattavuutta tarvitaan, jotta saadaan luotettavia tutkimustuloksia, joita sitten kansalle esitellään yleistettävinä ”totuuksina”..
Ilmoita asiaton viesti
Omiin silmiin ei ole osunut ensimmäistäkään analyysiä siitä miten työmarkkinat ja palkansaajien asema tulee muuttumaan. Sillä ay-liikkeen neuvotteluaseman heikentäminenhän tässä oli se asian ydin.
Sen luulisi kuitenkin olevan se kaikkein tärkein ja kiinnostavin asia?
Se että en ole aiheesta juttua nähnyt ei kuitenkaan saa minua luulemaan, että asiaa olisi tarkoituksella peitelty.
Ilmoita asiaton viesti
Siihen nähden, että esimerkiksi a-studiossa talven lakkoilua käsiteltiin ihan kyllästymiseen asti, niin odotin, että olisi ollut paikallaan edes yhdessä a-studiossa analysoida ja kuulostella, mitä tämä tarkoittaa ja miten asiaan suhtaudutaan hallituksessa, työnantaja- ja työntekijäpuolella. Kun lait on nyt laadittu, niin nythän asiaan voidaan ottaa lopullisesti kantaa.
Eikö YLE:n toimittajat katsoneet tarpeelliseksi, vai oliko kaikki asianosaiset jo lähteneet helatorstain viettoon?
Ilmoita asiaton viesti
https://nakoislehti.hs.fi/8e4cbbe0-eebb-497e-8bb4-5731803fca11/8
Päivän HS – näköislehdessä on paikallista sopimsta koskevaa hieman.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta nuo asiat on käsitelty A-studioissa jo moneen kertaan.
Objektiivinen analyysi on jäänyt puuttumaan, koska osapuolet ovat kertoneet omia ’totuuksiaan’.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksessa ei näytetä ymmärtävän kuinka kalliiksi tämä hyökkäys ay-liikettä ja palkansaajia vastaan tulee tulevaisuudessa maksamaan. Kun keskenäinen luottamus palkansaajien ja työnantajien välillä on tuhottu niin on päivänselvää, että kynnys lakkoaseen käyttöön madaltuu. Tulevan syksyn Tes-neuvotteluista odotetaan vaikeita ja uskon, että useita työtaistelutoimia tullaan näkemään ja siitä vastuussa on ennenkaikkea Orpon hallitus, kun lähti EK:n ja yrittäjien aisankannattajaksi. Jos ovat Orpo, Purra ja Satonen kokemattomia työmarkkinaasioissa on sitä myös EK:n Häkämies, Laatusta on kyllä ikävä.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta on koko matkan näyttänyt siltä, että niin hallitus kuin EK/SY luulevat asiaintilan tuosta vaan normalisoituvan jahka lait on säädetty.
Tosielämässä ay-duunarit etsivät uudet keinot painostaa työnantajia. Vaikkapa työnseisauksia ilman että niitä julistetaan työtaisteluiksi tai sitten yht’äkkiä työpaikalla hommat vaan alkaa tökkimään.
Soini sanoi osuvasti ja hauskasti, että persuduunarin ”viikset tippuu lautaselle” kun ’uudistukset’ osuvat omaan nilkkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tässähän kommunisti sanoo juuri niin kuin asiat ovat:
”Ay-duunareilla” on ainoa tarkoitus saada aikaan kommunistihallitus maahan.
Ilmoita asiaton viesti
Jocke, olisiko sinun jo syytä hakea apua tuohon kommunistifobiaasi.
Ilmoita asiaton viesti
Työnantajan sabotointi se onkin oiva keino edistää omaa uraa ja taloutta.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös ne palkkaneuvottelut ole aina perustuneet inflaatioon ja duunarin ostovoimaan. Nyt tilanne on duunarin kannalta hyvä, koska Suomen inflaatio on eu alueen alhaisi (2%), korot ovat lakusuunnassa ja palkkaverotus jättää satoja euroja enemmän käteen.
Nyt on varaa taas suunnitella asunnon vaihtoa ja nuoret pääsevät ensiasunnon alkuun asuntojen hintojen ollessa vielä alhaalla ja palkkojen noustessa.
Ensimmäistä kertaa minä kuulen, että tes neuvotteluissa kiistellään siitä, koska saa lakkoilla. Lakko oikeutta oman liittonsa neuvottelualalla ei kukaan ole kieltänyt. Saa edelleen olla lakossa yhtä kauan kuin Elannon hevosmiesten lakko. Niiden lakko ei ole vieläkään päättynyt. Samoin Toijalan tapettitehtaan lakko 1950. Sekin jatkuu vielä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinkahan moni muistaa, että edellinen hallitus sääti myös lakkolakeja? Olikohan kyseessä tehohoitajien lakko…..?
Ilmoita asiaton viesti
Nämä lakkolait voivat sinänsä olla aiheellisia, vaikka poliittisia lakkoja ei Suomessa ole juuri ollut, mutta tapa jolla se tehtiin oli väärä.
Kun duunaria ei kuunneltu päätöksenteossa ja laki runnottiin läpi tilanteessa jossa rasistipersut oli pakotettu noudattamaan kokoomuksen tahtoa, jotta saisivat omia rasistisia ajatuksiaan toteutumaan, niin tämä koko homma olis suurinpiirtein sama kun olisi lyönyt duunaria märällä rätillä päin pläsiä.
Lait olisi varmaan saatu läpi myös neuvottelemalla, jos tahtoa neuvottelemiseen olisi ollut, mutta kun sitä neuvottelutahtoa ei nyt ollut, piti vain esitellä omaa voimaa, kun sitä nyt kerrankin, persujen ansiosta oli, ja tahtoa olla ottamatta huomioon duunareiden tahtoa.
Toisaalta duunaripuolueet saavat syyttää itseään, kun persuille jäi vaalien jälkeen yksi ainut vaihtoehto hillotolpillä pääsyyn ja se oli kokoomus ja tämä politiikka.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaisin että asia on toisinpäin, Orpo joutui myöntymään muiden hallituspuolueiden vaatimuksiin jotta pääsi ajamaan EK:n ohjelmaa, tätä voisi tulkita tavasta jossa Orpo ei uskalla edes julkisesti kommentoida persujen sähläämisiä tai kielenkäyttöä. RKP on vaa’ankieli asemassa joten käytännössä voi sanella isommille puolueille mitä haluaa tapahtuvan tai hallitus kaatuu.
Ilmoita asiaton viesti
”Veikkaisin että asia on toisinpäin, Orpo joutui myöntymään muiden hallituspuolueiden vaatimuksiin jotta pääsi ajamaan EK:n ohjelmaa.”
Noinkinpäin asia tietenkin on, mutta se ei poissulje minun esittämääni vaihtoehtoista tulkintaa, ne on molemmat samanarvoisia ja yhtä aikaa voimassa.
Orpo ei olisi pystynyt ajamaan EK:n ohjelmaa samalla tavalla minkään muun puolueen kanssa, eikä persut olisi saaneet rasistilakejaan läpi muuten kuin suostumalla kannattamaan EK:n ohjelmaa.
RKP on ostettu tähän systeemiin jollakin konstin ja sen lienee vaikeata peräytyä siitä, vaikka kanntus hupenee, kuten persuillakin.
Kokoomuksen kannatus ei laske. EK:n ajama politiikka on siis politiikkaa jolla on kokoomusäänestäjien vahva kannatus.
Ilmoita asiaton viesti
”””Kun duunaria ei kuunneltu päätöksenteossa ”””
Miksi olisi pitänyt kuunnella, kun tätä Suomen beljakovilaista ay-liikettä ollaan suitsimassa sellaiseksi, ettei voi enää tuhota Suomen taloutta kilpailijamaita korkeammilla palkankorotuksilla.
Suomen beljakovilainen ay-liike on historiansa aikana tehtaillut Suomeen ”miljoonia” työttömiä.
Kun vielä saataisiin lakiin, että sovitut palkankorotukset menevät hallituksen hyväksyttäväksi kuten Tanskassa, jossa hallituksella on mahdollista puolittaa työmarkkinoilla sovitut palkankorotukset.
Siksi Tanskan kruunua ei ole devalvoitu koskaan.
Ilmoita asiaton viesti