EU-maat avustavat Ukrainaa ja rahoittavat Venäjää ostamalla sen maakaasua

Johdanto

Tämä kirjoitus perustuu enr:n eli The European Newsroom:n nettiuutiseen 2.9.2024. The European Newsroom -suomennettuna Euroopan Uutishuone – on yhteistyöprojekti eurooppalaisten uutistoimistojen kesken: AFP, AGERPRES, AMNA, ANSA, ANP, APA, ATA, Belga, BTA, CTK, dpa, EFE, Europa Press, FENA, HINA, Lusa, MIA, PAP, Ritzau, STA, Tanjug, TASR, TT and UKRINFORM.

Maakaasun ostaminen Venäjältä

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 2022, niin monet EU-maat alensivat tai lakkasivat kokonaan ostamasta maakaasua Venäjältä. Suomi lopetti maakaasun ostamisen vuonna 2022.

Jotkut saattavat luulla, että viimeistään 2024 kukaan EU-maa ei osta venäläistä maakaasua, mutta se ei pidä paikkaansa. Think tank Bruegel on tutkinut asiaa ja on kirjoittanut: ”Ensimmäistä kertaa lähes kahteen vuoteen Euroopan unionin maat toivat yhdellä neljänneksellä enemmän maakaasua Venäjältä kuin Yhdysvalloista.”

Vuosineljänneksellä huhti-kesäkuu EU osti yli 12,7 miljardia kuutiometriä maakaasua Venäjältä, kun USA:sta ostot olivat 12,3 miljardia. Tällä hetkellä Norja toimittaa eniten kaasua EU:hun ja Venäjä on noussut toiselle sijalle.

Venäjältä tuotiin EU:hun maakaasua seuraavasti (luvut miljardi kuutiometriä – bcm):

  • 2020 putkea pitkin 153 ja nesteytettyä 4; yhteensä 167 bcm
  • 2022 putkea pitkin 67 ja nesteytettyä 19; yhteensä 86 bcm
  • 2023 putkea pitkin 27 ja nesteytettyä 18; yhteensä 45 bcm

Vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen tiedot osoittavat, että Venäjän LNG:n eli nesteytetyn maakaasun vienti Eurooppaan on kasvanut jälleen 5 % edellisvuodesta. Ranska, Espanja ja Belgia ovat olleet erityisen suuria tuojia, joiden osuus EU:hun vuonna 2023 tuodusta nesteytetystä maakaasusta oli 87 prosenttia.  Muita suuria venäläisen kaasuntuojia Euroopan unionissa ovat Unkari, Tšekki, Puola, Itävalta ja Slovakia.

Johtopäätös

Tilanne on siis se, että EU tukee sotaa käyvää Ukrainaa miljardeilla ja tukee samalla sotaa käyvää Venäjää miljardeilla maakaasuostosten muodossa.

EU pelaa kaksilla korteilla ja se osoittaa EU:n olevan hutera poliittinen yhteenliittymä. Jäsenmaat poikkeavat sovituista säännöistä, silloin kun se on niiden kansallisten etujen mukaista. Esimerkiksi Saksa on palauttamassa rajavalvonnan rajoilleen. Luonteenomaista näyttää olevan, että mikään EU-sääntö tai käytäntö ei ole Suomen kansallisten etujen vastainen. Olimme EU-maa, johon tuli kaasuputki vain Venäjältä ja meillä ei ollut nesteytetyn maakaasun vastaanottosatamaa. Silti lopetimme ostot Venäjältä kokonaan vuonna 2022.

Alkuperäinen uutinen löytyy eri kielillä täältä: https://europeannewsroom.com/eu-importing-more-gas-from-russia-than-from-us/

aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu