Euroopan energiahuolto on ajettu kriisiin, mutta Siperia opettaa



Euroopan energian tuotanto on täysin riippuvainen tuontienergiasta eli öljystä ja kaasusta. Jo ennen Ukrainan sotaa tämä asia valkeni päättäjille ja kansalaisille. Sähkön hinta nousi hetkittäin moninkertaiseksi ja bensan hinta on kohonnut koko ajan.

Ukrainan sota on entisestään vaikeuttanut tilannetta. EU-maat haluaisivat kovasti olla ostamatta Venäjältä kaasua ja öljyä eli panna nekin pakotelistalle. Se ei vaan onnistu siitä yksinkertaisesta syystä, että ei ole vaihtoehtoja. Vihreään aatteeseen sitoutunut Saksa ampuu vielä sen lisäksi itseään jalkaan sulkemalla toimivia ydinvoimaloita.

Katsoin juuri A-studion keskustelua Eurooppaa kohdanneesta energiakriisistä. Toimittaja kysyi moneen otteeseen, että miten EU voi ratkaista ongelman. Vastauksia ei tullut. Huomionarvoista oli, että professori Peter Lundilta ei tullut ensimmäistäkään konkreettista ehdotusta ja samoin Sitran edustajalta ei tullut yhtään ehdotusta. Lund alkoi puhua fossiilittomasta EU:n energiatavoitteesta vuodelle 2050 ja antoi ymmärtää, että sieltä se ratkaisu löytyy. Siis vuonna 2050. Vihreän energian puolesta puhujat ovat juuri tällaisia: he ovat irti maasta energian teknologiassa eli tuotantotavoissa ja irti myös aikatauluista. Ekonomisti Murto oli joukossa ainut, jolla oli selkeä käsitys, että fossiilisesta energiasta ei päästä irti vuosikymmeniin.

Lopputulema: Kun pahimmat höyryt Venäjä-pakotteissa on päästetty ulos tämän vuoden aikana, niin EU toteaa, että Siperia opettaa. EU on tehnyt pahan luokan strategisen virheen, josta USA on varoittanut, mutta EU:n epäpätevät johtajat Merkelin johdolla ummistivat silmänsä. EU maksaa Venäjän sodan käynnin. Venäjän ei tarvitse tehdä mitään, kun kaasu virtaa ja hinnat nousevat ja rahaa tulee sodan käyntiin. Jos joku kuvittelee, että EU voisi lopettaa venäläisen kaasun ja öljyn ostamisen, niin se ei tule onnistumaan. Eurooppalaiset eivät ole venäläisten tapaan tottuneet selviämään niukasti eli heidän pitää ottaa lusikka käteen ja tunnustaa tosiasiat.

                                                *****

Suomen energiaratkaisut

Suomi on paljon paremmassa tilanteessa kuin EU-maat keskimäärin. Jos Pohjoismaat katkaisisivat sähkönsiirron muihin maihin, niin meidän sähkömme hinta palaisi samalle tasolle kuin vuosi sitten yhteisen sähköpoolin ansiosta. Suomi voi lisätä turpeen tuotantoa ja korvata metsähakkeen ja jopa kivihiilen käyttöä. Turpeen alasajo pitäisi perua lopullisesti. Helenin kivihiilestä luopuminen pitäisi uuden tilanteen vuoksi perua. Bensiinin sekoitetavoitteen aikataulussa pitää ottaa askel taaksepäin.

Arvelen, että niin kauan kuin vihreät ovat hallituksessa, niin hallitus ei tule tekemään oikeita toimenpiteitä. Satuin kuulemaan eduskunnan kyselytunnilla, kun joku kansaedustaja kysyi näistä asioista Emma Karilta. Vastaus oli, että hallitus ei tinki ilmastotavoitteistaan ja viesti oli, että juuri niiden kautta energia-asiatkin menevät oikeille uomilleen eli hallitus on tehnyt oikeita asioita ja olemme niistä ylpeitä.

 

 

 

+22
aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu